Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gość
ja mam 5 czerwca praktyczny i napiszę wam co było . Wiem że egzaminy już są od 25 maja . Jak ktoś już po to proszę się podzielić informacją. Pozdrawiam

Gość gość
czekamy więc na pierwszego uczciwego i super koleżankę/kolegę który pierwszy w Polsce powie co było ?

Gość gość
Witam, mam pytanie, czy na egzaminie wszystkie czynności wykonujemy z użyciem wody czy na 'sucho'? Ja mam egzamin 7 czerwca i też jak będę po to dam znać co było :)

Gość gość
Wszystkie czynności wykonujemy jak najbardziej z użyciem wody jak i wszystkich innych środków pielęgnacyjno-myjących. Nic nie robimy "na niby" ani "na sucho". Pozdrawiam, i życzę współzdającym 2015 powodzenia, dawajcie znać, ja mam egzamin dopiero 9 czerwca.

Gość gość
u mnie w Zielonej Górze 1 czerwca , na pewno będzie karmienie przez sondę

Gość MalinoweUsteczka
Witam, również będę miała egzamin, ale dopiero 8 czerwca. Mam nadzieję, że ktoś uprzejmy napisze co i czy ciężko było.

Gość gość
A skąd wiadomo że będzie karmienie sondą jakieś przecieki ,oczywiście pozytywnie odebrane

Gość gość
Witam. Nasza szkoła ma od 08.06 na pewno napiszę co i jak ale sama czekam na wieści od zdających.

Gość gość
Egzaminetor każe szkole kupić lub naszykować potrzebny sprzęt dodatkowy np. sondę, lub ze stycznia to stomia

Gość gość
hej ale karmienie przez sonde nie należy do kompetencji opiekuna :)

Gość gość
W REALU TO WOLAŁBYM KARMIĆ PRZEZ SONDE NIŻ WYMIENIĆ WOREK STOMIJNY

Gość gość
Karmienie przez sondę i zmiana koszuli nocnej!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
A dokładniej zdejmowanie koszuli i zakładanie? Jaki sprzęt należało przygotować jak przystąpić do karmienia my przecież nie zakładamy sądy więc na czym polegało to karmienie. Tak naprawdę to w tych szkołach to niewiele nas uczą idziemy na te egzaminy zielone same musimy się douczać, a przez to później dopada nas stres. Jak ktoś jest dobrze zorientowany i przeszkolony niech podzieli się wiadomościami i napisze jak to powinno wyglądać prawidłowo w sumie w różnych źródłach podają inaczej i tak naprawdę nie wiadomo jak to powinno wyglądać prawidłowo. Będę zdawać pierwszy raz egzamin tego typu a jestem po 50-ce i mam ogromny stres u nas nie ma w szkole pracowni dopiero pierwszy rok ruszyła szkoła przekichane.

Gość gość
Ktoś może podać prawidłowy algorytm postępowania po zgłoszeniu gotowości zdawania egzaminu praktycznego co dokładnie po kolei wykonywać bardzo, ale to bardzo proszę z góry serdecznie dziękuję.

Gość gość
Czy znajdzie się ktoś tak dobry i podzieli się wiadomościami które posiada na ten temat jw.

Gość gość
Koleżanki lub koledzy bądźcie tak dobrzy i poratujcie innych w potrzebie podzielcie się wiedzą którą posiadacie zróbcie ten dobry uczynek pamiętajcie dobro powraca podwójnie. To jak wspomożecie w potrzebie staruszkę.

Gość gość
a moje pytanie dotyczy samego przebiegu egzaminu praktycznego. w naszej szkole rozpisane mamy , że na jeden egzamin (na wyznaczoną godzinę )wchodzi jednocześnie 6 osób. nasza pracownia ma trzy stanowiska. to co robi w tym czasie pozostała trójka? czy są jakieś prace pisemne w tym czasie? wypełnianie kart pacjenta czy coś w tym rodzaju???

Gość gość
Czy ten egzamin już był gdzieś na mazowszu ?zgroza! koleżanki podajcie algorytm postępowania .

Gość gość
Może ktoś poda treść zadania ,co zapamiętał ,jeśli takie było .Karmienie i przygotowanie sprzętu należy do kompetencji naszych , tak jest w nie których żródłach ,ale czy każdy ze zdających miał styczność z sondą?tu sami musimy się dokształcić ,nie w każdej szkole było ćwiczone(omówione tak),praktyki wiele pozostawiają do życzenia .Pozdrawiam.

Gość gość
Hej kochani opiszcie jak wygląda karmienie przez sondę i co trzeba przygotować .U nas w ogóle nie przerabialiśmy nic z tematu sonda. Pomóżcie :(

Gość gość
witam znalzałąm taki opis Uwaga: czynność karmienia przez sondę i gastrostomię wchodzi w zakres pielęgnacji specjalistycznej i jest zastrzeżona do kompetencji pielęgniarki. Natomiast opiekun wykonuje zlecone przez pielęgniarkę czynności przygotowawcze i dba o czystość używanego sprzętu w karmieniu przez sondę lub przez przetoki odżywcze. Na praktykach też nie mogłam karmić przez sondę. To jak z tego egzamin?

Gość gość
Karmienie przez zgłębnik należy do obowiązków opiekuna. Ja normalnie miałam to na zajęciach praktycznych w szkole. Jest na to bardzo prosty algorytm. Mam go na mailu jakby ktoś chciał. Ale czy to są potwierdzone informacje, że takie jest zadanie czy na razie bazujemy na domysłach...? Czy ktoś tu już miał egzamin? Ja mam 9 czerwca i czekam z niecierpliwością na info, jak będę po to napiszę co było u nas też.

Gość gość
poprosze o algorytm mambaz@wp.pl

Gość gość
Ja również poproszę o algorytm ewelina3135@gmail.com :)

Gość gość
Kochani , karmienie przez sonde może to zrobic pielęgniarka. Opiekun medyczny nie posiada takich kompetencji. Przygotowanie materiałow do założenia sondy i dbanie o czystośc i karmienie . to nasze obowiązki. Przyłączam sie do grupy proszących . jakie zadanie na praktycznym jak ktoś już miał :)

Gość dokryma
Dobrze, pierwsze sygnały już są, piszcie - którzy są już po egzaminie z jakiego województwa jesteście. To może być bardzo istotna informacja.

Karmienie przez sondę jak najbardziej należy do kompetencji opiekuna, przez gastrostomię (peg) nie należy.

Gość gość
Gorąca prośba a mogłabyś podać tutaj ten algorytm dotyczący karmienia przez sondę. Dzięki podejrzewam że to tylko przypuszczenia ktoś kto zdawał to pewnie nie jest zainteresowany by to ujawnić.

Gość gość
Witam, mam pytanie czy na egzaminie używamy normalnie wodę czy robimy wszystko ba sucho?

Gość gość
używamy wodę i to ciepłą sprawdzamy jej temperaturę przez włożenie np. łokcia do miski a z dzbanka polewamy trochę na środkową część przedramienia