Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćOliwka

W sobotę przychodzi do nas na obiad kolega męża z pracy z żoną, co zrobić???????

Polecane posty

no jak powiesz "dzień dobry państwu, prosze do salonu" to chyba sie uśmieją :) Przywitaj sie normalnie, rzuć niezobowiązująco coś w stylu "witam, miło poznać, fajnie, ze znaleźliście czas, zeby nas odwiedzić". I zluzuj te majty! No błagam Cie!

Gość gośćOliwka
Ale czemu się uśmieją???

czemu się uśmieją?? No ja bym padła, naprawdę. Normalni ludzie tak się nie witają. Przywitaj się na luzie, w końcu Twój maż zna tego faceta.

Gość gość
"Witam , zapraszam", wystarczy, daru sobie,"ze znaleźliście czas", nie spoufalaj się od wejścia. I luzuj, kwiat możesz dać zwykłe, normalne z ogrodu czy tam z łąki, nie musisz stawiać bukietów z kwiaciarni:)

a dlaczego słowa "fajnie, ze znaleźliscie czas..." jest spoufalaniem się? Przecież takim gościom miło sie zrobi, ze ktoś jest zadowolony z odwiedzin. Nie wiem, ja wiele razy taki tekst na powitanie słyszałam i zawsze jakos rozluźniał atmosferę.

Gość gość
Witam i zapraszam wystarczy a twoj mąż sie ciebie nie wstydzi czy tez jest takim prostakiem

Gość gość
No a co z dziecmi, ile maja lat? Przeciez nie beda siedziec same w pokoju caly czas. Poza tym tak glupio, zeby one same jadly w pokoju a wy osobno...

Gość gość
Dlatego,że "fajnie ,że znaleźliście czas" jest przejściem na ty, a nie od tego się zaczyna znajomość. Ponad to, nie komentuje się, czy ktoś znalazł czas, czy nie , przy powitaniu, to jest niekulturalne, bardzo luźne i dopuszczalne jedynie między dobrymi znajomymi.Samo słowo"fajnie" jest bardzo mało eleganckie, obecnie nadużywana niepotrzebnie.Lepiej powiedzieć, że :"miło nam, cieszymy się itp, a nie "fajnie".

Gość gośćOliwka
Dzieci będą u siebie w pokoju, tam im zaniosę coś do jedzenia, a w razie czego same sobie coś wezmą z kuchni, malutkie już nie są.,

Gość gość
no to napisz ILE dzieci mają lat, w JAKIM WIEKU sa a nie uciekasz tak jakby nie wiem co, a na inne bzdurne pytania odpowadasz i tu bombardujesz Jak nie masz maluszow to co sie stresujesz dzieciakiami, trzeba je wychować a nie później obgryzać paznokcie ,kiedy ktoś ma w gosic przyjsc

Gość gość
Co za durny temat, dziewczyny po co ta prowokacje ciagniecie od kilku dni? Dajcie sobie spokój, prowo szyte jak nic grubymi nicmi

Gość gość
a ja uwazam, ze kicianka ma racje. Skoro mezczyzni sa na ty, autorka dobrze zrobi jak pojdzie tym tropem.

Gość gośćOliwka
Akurat dziećmi się nie stresuję, bo są grzeczne i spokojne. Mają 9 i 6 lat.

Gość gość
Mężczyźni są na ty, ale autorka nie jest i taki zwrot nie jest po prostu kulturalny, nie ważne co wam się wydaje, co sądzicie, bo to odczucia indywidualne. Zapytajcie kogoś kto jest w stanie ocenić sytuacje obiektywnie, no i nie jakiś znajomy, tylko osoba która jest w tym temacie kompetentna , a same zobaczycie jak to wygląda. Po za tym to i tak prowo:)

Gość gośćOliwka
Ale się stresuję, zostało 5 godzin!!! Ręce mi się trzęsą jak przed egzaminem jakimś. Idę robić zupę, sałatka z łososia już zrobiona, ziemniaczki obrane, zawijaski z szynki zrobione (kupiłam w Lidlu). Ale stres, masakra.

Gość Pomijając to że to
prowo, ale może komuś sie przyda. W sytuacji, gdy dwie osoby są na "Ty" do nich nalezy przedstawienie sobie wzajemnie osób pozostałych. A sałatę z łososiem i vinegretem zrobiłaś 5 godzin przed podaniem? :D

Gość gość
Dokładnie, osoby spoufalone przedstawią pozostałe osoby, wtedy też osoby które są na ty, mogą , ale nie muszą zaproponować przejścia na ty, osobom niespoufalonym:) No i ktoś ma wyżej, rację, "fanie,że naleźliście czas" to porażka. Zwrot jaki do kolegów z podwórka:) No i mamy sytuację jak z wierszyka"Proszę Pana pewna kwoka........." Niby każdy wie, obyty jest, wszystko czai, a gafy i tak się pojawiają, czasem mamy dobre samopoczucie, jacy jesteśmy światowi, a walimy gafy nie wiedząc o tym:) Dlatego więcej luzu, wyrozumiałości i serdeczności , poczucia humoru nikomu nie zaszkodzi, to ważniejsze, niż wszelkie etykiety:)

Gość gość
no sałatka 5 godzin przed podaniem to średni pomysł... A dzieci moim zdaniem powinny się przywitać i wtedy wycofać do siebie a nie zamykać przed gośćmi...

Gość gośćOliwka
Ta sałatka nie jest z vinegretem i nie widzę nic dziwnego w tym, że zrobiłam ją wcześniej. Stoi sobie spokojnie w lodówce. I tak nie wiem czy ją podam. A co do dzieci, to się przywitają oczywiście przy wejściu, wiedzą, że mają grzecznie powiedzieć dzień dobry, a potem pójdą do swojego pokoju.

Gość gość
Oliwka a w co sie ubierasz?

Gość Juz pal sześć ten
vinegret, ale sałata z wędzoną rybą po kilku godzinach stania w lodówce będzie wyglądała niezwykle apetycznie

Gość gośćOliwka
W granatową sukienkę. Już ubrana jestem i pomalowana, siostra fryzjerka była mi zrobić fryzurkę. Zostało pół godziny, a ja już mam wszystko porobione, stół nakryty, jedzenie gotowe, tylko odgrzać. I się stresuję. Mąż sobie golnął kielicha na rozluśnienie, ja chyba też sobie drinka walnę przed przyjściem ich bo nie wytrzymam.

Gość gośćOliwka
Trzymajcie kciuki za mnie!!! Dzieciom nasmażyłam kotletów z piersi i frytek, to zadowolone siedzą, przynajmniej nie będą przeszkadzać. Najbardziej się boję, że wyjdziemy na taras zjeść obiad, a tu zacznie sąsiad z kosiarką jeździć, bo jeszcze dzisiaj nie kosił, a zawsze w soboty po południu kosi.

Gość Masz jeszcze pół
godziny. Przeleć sie po sąsiadach i powiedz, żeby siedzieli cicho i nie wychodzili z domu, bo jeszcze obciachu narobia

Gość gośćOliwka
Bez przesady.

Gość gość
czekamy na obszerną relację! :P

Gość gośćOliwka
Ufff no i już po! Przed chwilą wyszli, męża zagoniłam do zmywania, ja się muszę odstresować teraz. :)

Gość gość
I jak tam po kolacji? Jak wypadła?

Gość gość
no i chyba nie podalaś w koncu tej salatki, skoro sie tak szybko zwineli?

Gość gość
no to super! :) jak poszlo? smakowało im? co mówili?