Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

macie jakies fajne wspomnienia z czasow prl?

Polecane posty

Gość gość
Kolejki w osiedlowym sklepiku cokolwiek rzucili, bobo fruty rzucane do sklepu raz na jakis czas,slone maslo kupowane na wage i paste rybna ( byla pyszna :-p),ciuchy sprowadzane z Turcji , jesansy Piramidy :-D, rajstopy z Turcji ze szwem i kokardkami - to juz chyba byla koncowka komuny.

Gość gość
Moj tata pracowal w angolo 3 miesiace i jako dziecko pamietam,ze latami na meblosciance stala skorupa po kokosie a wszystkie kolezanki sie pytaly co to jest ;)

Gość gość
moja mam dostawala bony na rajstopy na swieto kobiet:P

Gość gość
Skorupka po kokosie :D dobre. W zakladach dawali chyba tez rajstopy i reczniki.Paczki dla dzieci na Mikolaja , zabawy mikolajkowe, zbieranie makulatury wzamian papier toaletowy, westerny w telewizji i kobra,punkty naprawiania ponczoch i rajstop ponczochowych , czapki kominiarki,koncert zyczen w niedziela z czasami zachodnimi teledyskami ...

Gość gość
Kino nocne w sobote o polnocy z jakims horrorem.

Gość gość
Czerwony gozdzik i rajstopy na dzien kobiet w zakladzie pracy generalnie gozdzik to byl narodowy kwiatek ;p

Gość gość
Ja pamietam jak higienistka sprawdzala co tydzien wlosy paznokcie a pani codziennie czy jest chusteczka ;)do nosa

Gość gość
Pamietacie zbiorowa fluoryzacje zebow .Kazdy przynosil szczotke do zebow i kubek i cala klasa mylo sie zeby takim dziwnym plynem .

Gość gość
Albo jak byl wybuch w czarnobylu caly dzien siedzialam w szkole i czekalam na dawke jodu. cala szkola musiala przyjac i nie puscili nas po lekcjach kazali czekac az dowioza

Gość gość
obowiązkowy dentysta w szkole chyba że mama napisała usprawiedliwienie. Borowanie wtedy to jakaś masakra była i te czarne plomby

Gość gość
pasta do zebow biala ohydna i tak palila w jezyk,nic dziwnego,ze zeby sie psuly ) czarne plomby pamietam

Gość gość
Buty na kartki (byl taki okres krótko) i ogólny brak butów. Mój ojciec jakimś cudem 'zdobył' buty juniorki dla mnie. Były za duże o ładnych kilka numerów, chyba rozmiaru na dorosłego faceta, a nie malej dziewczynki. Ale to drobiazg, bo przecież były trochę na wyrost. Ojciec był dumny ze zdobyczy i ze tak przyszlosciowo myśli :-)

Gość gość
Ta fryzura 'na Szwedkę' u nas się nazywała na szaloną paryżanke. Sama sobie tak obcielam włosy stojąc przed lustrem. Do tego pod koszulka z Hofflandu (jakie kolejki były), legginsy z farbowanych kalesonow i jaka laska byłam! Prawie jak w serialu "Powrót do Edenu".

Gość gość
A pamietacie mokra wloszke? Generalnie trwala ondulacja byla modna i taki rozjaczniacz do wlosow w tabletkach i woda utleniona,powstawala zraca niebieska pasta ;)

Gość gość
Co niektorzy szyli spodnice z farbowanych pieluch tetrowych - byla jaks czas taka moda i drewniaki.Oj "Powrot do Edenu " tez pamietam :-D

Gość gość
Czasopisma dla dzieci "Mis" i "Swierszczyk"(pozniej w mowie potocznej ta nazwe przejely gazety dla doroslych ;-) )." Swiat Mlodych" ,"Przyjaciolka" , " Jestem","Karuzela"itp.

Gość gość
za moich czasów piło się w szkole tran ''zbiorowo'', do dziś nie lubię tranu

Gość gość
Jaka to fryzura na szwedke/szalona paryzanke ?

Gość gość
chacha pamiętam fryzury tapirowane usztywniane wodą z cukrem

Gość gość
paskudny czas pod względem upolitycznienia wszelkich sfer życia, szczególnie kultury

Gość gość
Limahl "Never ending story "- Niekonczaca sie opowiesc.

Gość gość
Ogólnopolska Konferencja Satyryków w kwietniu 1953, na której dyskutowano o zasadach satyry w walce o socjalizm...

Gość gość
Radio WE :) bum bum bum bum

Gość gość
Jeden z symboli PRL-u pralka Frania. Różnie się ją zdobywał w początkowym okresie losowania, przedpłaty, potem już można było ''normalnie'' kupić.

Gość gość
wielotysięczne pochody 1-majowe

Gość gość
''Tele Echo'' - z Ireną Dziedzic - zaistniało w tv 1956 roku

Gość gość
Pamietam dlugie ,pikowane kurtki na zime koloru granatowego- ale mi sie podobaly i wsuwane kozaki z takimi jakby oponkami.Pozniej byly roznokolorwe czapki z szalikami ,zazwyczaj rozowe z paskami w okolicy czola sprowadzane chyba z Turcji.

Gość gość
Cykl " W starym kinie " co niedziela.