Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

macie jakies fajne wspomnienia z czasow prl?

Polecane posty

Gość gość
jak moja ciocia skonczyla ekonomik, to z najlepszych biur w miescie przyszli kadrowcy i werbowali do pracy

Gość gość
w moim miescie budowano cale osiedla blokow pamietam jak wprowadzalismy do nowego m3

Gość gość
sklep delikatesowy przed kryzysem i strajkami pachnaca mielona kawa, mielonka w paczkach, banany, przepiorcze jaja , slodycze, pyszne pieczywo, prawdziwe maslo itd.

Gość gość
"Groszki" - owocowe i czekoladowe w żółtym okrągłym pudełku z dziurką. Szklane syfony wymieniane na nowe, gdy woda się skończyła. Oranżada w butelkach zamykanych drutem z porcelitem. Oranżada w proszku, zlizywana bezpośrednio z dłoni.

Gość gość
Noo i jeszcze syrenki i duze fiaty oczko.gif i trabant mydelniczka x Warszawy garbusy i zwykłe.

Gość gość
ja pamieętam tv marki rubin ze stabilizatorem i odtwarzacz video na kasety vhs x Magnetofony szpulowe Grundig, kasetowe Kasprzaki MZK coś tam.

Gość gość
Ja tez lubiałam chleb z masłem i ketchupem ktory moj wujek z Niemiec wtedy jeszcze przywoził. Kurczę ale to rarytas był x Też jadłam chleb z masłem i ketchupem, ale Pudliszki - wtedy jeszcze w butelkach :) A musztarda pakowana była w szklanki-musztardówki.

Gość gość
Spódniczki lambadówki, poranki w kinie. :-)

Gość gość
Pamietacie zbiorowa fluoryzacje zebow .Kazdy przynosil szczotke do zebow i kubek i cala klasa mylo sie zeby takim dziwnym plynem x Do dziś w szkołach podstawowych są takie fluoryzacje. Niektóre też wymagają białych koszulek i granatowych spodenek.

Gość gość
Cukierki toffi i irysy :) Kupowało się po 10 deko w drodze do szkoły. Napój Płynny owoc. Czekolada deserowa po 19, 50 i śmietankowa (w fioletowym opakowaniu z kwiatami, w tym krokusem) po 25 zł :)

Gość gość
Suchary po 1, 40 zł.

Gość gość
Rowery składaki - Wigry, Pelikan i Jubilat.

Gość gość
Dzins sprowadzany z Turcji. Mama mi obiecala na urodziny jak poprawie stopnie. I dostalam taka spodnice, z pionowymi szwami i zapinsna z boku. Ale bylam super modna. Chcialam taka kurtka dzinsowa z zielona lamowka, ale tych juz nie bylo! No ale nic, i tak turecka spodnica szpanowalam.

Gość gość
podnosze temat bo poczytałabym dziś coś nowego tu :)

Gość gość
woda z saturatora, lody bambino na patyku, takie prawdziwe, mocno waniliowe, oranżadka w proszku musująca, duże pełnomleczne dropsy

Gość gość
vibowit, tran, bajki:miś uszatek,żwirek i muchomorek, wilk i zając

Gość gość
śmieszne pierwsze reklamy, np. Baltona, albo podpaski always : z pewną taką nieśmiałością , film REJS, seriale:zmiennicy, alternatywy 4

Gość gość
sąsiad miał aparaturę do robienia bimbru pamiętam że wszyscy sąsiedzi wypożyczali od niego to urządzenie mój ojciec chociaż nie pił też oczywiście zapisał się na listę i robił bimber mało nie doszło do tragedii bo mu się zapaliło to draństwo potem była degustacja z sąsiadami w której uczestniczył sąsiad milicjant który nigdy nic nie widział i nie słyszał

Gość gość
milicyjne "suki" byly najlepsze :D

Gość gość
do dzisiaj fascynują mnie ówczesne banknoty zwłaszcza 50 złotych ze Świerczewskim

Gość gość
pamiętacie chińskie kolorowe pachnące gumki ,spodnie "szariki"

Gość gość
Wypasione piórniki z NRD, p iora na naboje i pierwsze flamastry Echchch

Gość gość
ja miałąm piórnik ze smerfami, wypas, dwustronny, ale pamiętam wieczne pióra i kałamarze i fartuszki z kołnierzykami i tarcze :D

Gość gość
nie było mięsa w sklepach ale kupowało się od chłopa,a inne rzeczy na targach i bazarach i zawsze było co zjeść ,a teraz wszystko jest ale coraz więcej ludzi je dużo gorzej niż w tamtych czasach