Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

macie jakies fajne wspomnienia z czasow prl?

Polecane posty

Gość gość
Ale wtedy , w tamtych czasach - żyli ludzie życzliwi, jeden drugiemu pomagał, a dziś to tylko pieniądz się liczy. Dorobkiewicze gardzą biednymi którz nie mają pracy, jedna zawiść panuje. Już nawet w szkołach podstawowych tworzą się podzialy na grupy biednych i bogatych. Ci którym udało się " wybić" chwalą sobie dzisiejsze czasy, natomiastCi którzy żyją ze śmietnikow mają inne zdanie, a tych niestety jest coraz więcej...

Gość gość
w 1960 na ekrany wchodzi film Aleksandra Forda ''Krzyzacy'' - niezwykla produkcja, ktora do dzis podbija serca widzow

Gość gość
Sierpień 1961 - pierwszy Festiwal Piosenki na wybrzeżu wg pomysłu kompozytora Władysława Szpilmana (bohatera filmu Polańskiego ''Pianista'' odtwarzanego przez A. Brody'ego) - laureatką była Irena Santor z przebojem ''Walc Embarras''. Młodzież czyta to jak historie z kosmosu, ale starsi kafeterianie pamiętają...

Gość gość
Lignina i wata zamiast tamponow,podpaski to byl luksus,tak samo papier,toaletowy czy sniadaniowy,dlugopisy z wkladami i piorem trzeba bylo pisac,pamietam kalamarze i kleksy,potem byly piora na naboj***ardziej praktyczne

Gość gość
Butelki na oranzade wielokrotnego uzytku z takim mechanizmem zamykajacym

Gość gość
Pamietam te podpaski taka wata z siateczka lub lignina przy czym wata to byl eksluzywny towar i ciezko bylo zdobyc .Bylam dzieckiem ,ale mama w lazience miala.

Gość gość
Pralka frania telewizor rubin no i nasz kochany 126p

Gość gość
Noo i jeszcze syrenki i duze fiaty ;) i trabant mydelniczka

Gość gość
Puste polki,wyrob czekoladopodobny na swieta i cytryny na 1go maja

Gość gość
Gosc 16:26 gosciu to wy mieliscie prawie lukus;-) . Kolorowe tv , fiu fiu .My mielismy czarno- bialy ametyst, nie mielismy samochodu , ale pralke juz lepsza ,bo automat Bio:-D

Gość gość
...Polar Bio :-D

Gość gość
Telewizor Rubin i obok gaśnica:) ( dwa razy bydle się paliło:), zabawy w Czterech Pancernych, oranżadka w proszku ( jak mówi klasyk: waliła bardziej wątrobę niż całe życie picia:). Jak były na wsi imieniny czy urodziny to cała wieś się bawiła...a teraz nie wiadomo jak sąsiad ma na imię. Jak ktoś napisał nie było nic a mieliśmy wszystko.

Gość gość
mieliśmy młodość nadzieję i radość z byle czego

Gość gość
W PRL-u w tramwajach były automaty do biletów na monety Jeden bilet kosztował 1 złotówkę. He He Dwóch studentów wsiada do tramwaju, trzepią kieszenie w poszukiwaniu monety, no, jeden z nich nie ma monety jednozłotowej, więc pyta kolegę...Stary, masz złotego? kolega mu odpowiada..gdybym miał złotego to bym go nosił na wierzchu..he he he W tramwaju niedaleko siedziała dziewczyna i słyszała ten dialog. Po spotkaniu z koleżankami mówi im..dziewczyny, słyszałam fajny kawał.. dwóch kolesi wsiada do tramwaju , szukają monety, no ale jeden nie ma , więc pyta kolegę...stary masz złotówkę? No tak, ale dlaczego chciał złotówkę nosić na wierzchu ??????? Tak to było w PRL-u.

Gość gość
Matko ja ja tęsknię za tamtymi czasami..nie mieliśmy nic a jednak mieliśmy wszystko."""" otóż to! niby nic .....a dosłownie było wszystko i było świetnie ! miło wspominam tamte lata :) oraz z nostalgią :( chciałabym aby wróciły ehhh

Gość gość
Podróż autostopem ( rok 1983) z Zielonej Góry do Malborka...dwa tygodnie:),książeczka autostopu,kupony dla kierowcy....człowiek miał 16 lat i życie miało na niego ochotę....Butelka mleka i chleb z cukrem:) Świat Młodych i Mały Modelarz. Namiot nad jeziorem, gitara i kolonijna miłość....pierwsza.Mieliśmy po 17 lat... Gdzie jesteś Izo.....:(?

Gość gość
Był to czas młodości i zabawnych sytuacji, o których się pamięta do dziś. Stałam sobie bo czekałam na ojca, wtedy miałam 22 lata, no może nie wyglądałam na tyle, ale zdumiało mnie absolutnie gdy podszedł do mnie młodzian z obowiązkową tarczą na rękawie, wiek na oko może 16 lat, i śmiało do mnie mówi.."chciałbym się zapoznać, Marek jestem" i podaje mi grabulę. No ja w szoku, grabulę przyjęłam i zamurowało mnie, nie chciałam dzieciaka zapeszyć ..a on pyta "do której klasy chodzisz?" , ja na to "no wiesz, jakoś tak już nie chodzę do klasy" ..na to chłopak "a co, wylali cię" ??? No nie... mówię, trochę inaczej "na to chłopak " no jak ci się udało ??? Więc mówię...No wiesz, jakby ci to wytłumaczyć, mam chyba więcej lat niż myślisz i nie chodzę już do klasy... Chłopak się speszył, zaczerwienił i mówi..."żarty sobie ze mnie stroisz"....i uciekł Nieprawdaż, jakie urocze chłopaczki były w czasach PRL-u ????

Gość gość
inne wychowanie,szacunek dla rodzicow,respekt dla starszych. Teraz tego nie ma.

Gość gość
Podnosnik kafeteryjny

Gość gość
Pamietacie ile razy bylo przesilenie i gasla cala ulica , bo pradu nie bylo ?

Gość gość
ja sie orodzilam po roku 1990 ale z opowiadan rodzicow pamietam,ze byly ksiazeczki dla mlodych malzenstw i mama wybrala telewizor i maszyne do szycia,mama szyc nie umie ale nic innego nie bylo

Gość gość
Odpusty, pierscionki,obwarzanki,wata cukrowa,koraliki,zabawki z drewna i wiele innych cudeniek.

Gość gość
Ja mialam konia na biegunach kudkatego,duzego,balam sie go. Festiwale w Jarocinie.

Gość gość
O tak Jarocin i Popot i Opole i piosenka zolnierska w Kolobrzegu. Fajnie bylo poczytac dzis Was tu

Gość gość
Sprzedawczyni odpowiadała ja jestem.

Gość gość
A ja pamietam majtki tygodniowki, kolorowe, na kazdy dzien tygodnia inny kolor.i do sklepu na przerwach w szkole biegalo sie po ogorki kiszone i kapuste kiszona na wage.ale to smakowalo i jakie zdrowe!