Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Susan07

Nowe zycie po... czyli jak zyc zdrowo z usmiechem na ustach.

Polecane posty

Yolanta, napisalas bardzo dobre podsumowanie, trudno cos wiecej dodac. Moze poza tym, ze to wszystko jest troche jak odkrywanie siebie na nowo, tego, co sie chce robic zamiast picia. Trzeba sobie wszystko troche zaplanowac, poczatki moga byc trudne, ale z kazdym dniem na pewno bedzie latwiej.

susana hehe kiedyś się kombinowało żeby wypić :( a teraz się kombinuje, żeby nie pić :) pozdrawiam :)

Gość Samsonka
Dzień dobry :) Jak narazie ja bez alko, ale dopiero jest południe, zresztą przez dzień ja nie pije. Ale szczerze. .. Boje się wieczoru jak cholera,. Muszę zacząć kombinować, jak nie wypić wieczorem. Mam nadzieję że się uda, chociaż jestem po kolejnym spieciu z mężem. Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

samsonka odliczaj godziny ...każda trzezwa jest ważna ! pomysl za 24 godziny będzie niedziela 11.28 :) ha

A my dzisiaj, idziemy cala 9tka do takiej wiejskiej francuskiej restauracji na rodzinny obiad, tam to jest prawdziwe biesiadowanie, 5 dan, rozmowy, bedzie fajnie.

Gość Samsonka
Hej dziewczyny, a może Wy znacie jakiś dobry kurs online języka angielskiego.?

Gość WireczornaA
Yolanta dzięki tzn ta l glutamine nie do posiłków i tez nie zaraz po posiłku? Pozdrawiam

No a ja zaczynam wekeend właśnie jutro Tatry wysokie i Świnica pobudka o trzeciej nad ranem i w trasę

Samsonka mówisz że jesteś z Limanowej,ostatnio tam bywałem tzn okolice Mszany Dolnej ,Jurkowa odkrywałem Beskid Wyspowy. Wracając do tematu alko,z kombinowaniem właśnie jak się nie napić,to powiem ci tak dzisiaj nie będziesz miała z tym problemu jestem pewny jeżeli utrzymasz abstynencje przez ok 2 tygodnie i zniknie owe kombinowanie to znaczy że jest dobrze ale szerzej wypowiem się dopiero po tym czasie.

Gość Samsonka
No prawie jestem z Limanowej. Ale wręcz nie znoszę gór, chyba dlatego że od urodzenia muszę na nie patrzeć, po nich chodzić i na nich mieszkać :/ jak uzbieram więcej kasy...To przenoszę się nad morze albo jakiś inny płaski teren :)

Osoba z problemem alkoholowym w głównej mierze nie ma problemu z alkoholem na co dzień,a bardziej z chorymi myślami o nim. Trochę to dziwne ale tak właśnie jest.

wieczorna l-glutamine najlepiej rano i przed snem miedzy posiłkami nie do posiłku ani z posiłkiem :)

Gość Samsonka
Deep1 Tego co powyżej napisałeś, kompletnie nie rozumiem..

Gość agatka1214
U mnie jednak byla zmiana w menu sniadanie 3jajka z salatka z ogorkow sama robilam wiec dam ksylitol zamiast normalnego cukru a kolacja piers z kurczaka z serem president rzotkiewkowym to pewnie potepicie i ogorki jakos nie smskuje mi zwykly twarozek albo ten capri lub president

Już wyjaśniam,jest to tak zwane uzależnienie na podłożu psychologicznym W średnio zaawansowanej fazie alkoholizmu osoba uzależnia się od działania alkoholu pod względem psychologicznym. We wcześniejszym okresie alkoholik pił aby poczuć się dobrze. Obecnie pije on aby poczuć się normalnie. Ktoś może potrzebować trzech - czterech kieliszków, aby poczuć się swobodnie w towarzystwie, niektórzy nie mogą bez alkoholu pójść na randkę ani spotkać się z kolegami. W takich przypadkach kończy się właściwie możliwość wyboru. Alkoholik musi się napić, aby czuć się swobodnie i od tego momentu coraz bardziej będzie się bał, aby w odpowiednich chwilach nie zabrakło mu alkoholu. Jeżeli zabraknie mu w danym momęcie alkoholu to nic sie nie stanie ,ale w głowie będzie już snuł tysiace możliwosći aby np jeszcze wypił dnia dzisiejszego lub następnego. O wiele łatwiej jest uwierzyć chorym podszeptom chorego myślenia, które podpowiada, że różnego rodzaju kłopoty życiowe to skutek niesprawiedliwości losu i złośliwości otoczenia a nie nadużywania alkoholu i powtarzających się wciąż trudności z kontrolowaniem jego spożywania.

Dodam jeszcze że osoba chora nawet w małym stopni uzależniona może nie pić bardzo długi czas ale myśli o alkoholu,nawroty przychodzą w najmniej oczekiwanym momecie jest to tzw ''głód alkoholowy'' w tym przypadku na podłożu psychicznym czyli tzw chore myślenie

Deep hmm ja bym sie wtydzila wypić i iść na randkę ... nei wiem jak to jest... ja robiłam tak, zyby się napić i iść spać no ale komórka była gorąca :( dlatego mówię jak ktoś się napije to niech jej nie rusza jak nie musi i to samo z netem. No skończyłam prasowanie ufff teraz biorę się za siebie :)

Gość Samsonka
Deep Ja gdy mam gdzieś pójść coś załatwić to wtedy właśnie nie pije, muszę mieć trzeźwy umysł inaczej nic nie załatwiłabym :) Poza tym pamiętam imprezy bez alko na których świetnie się bawiłam. Pije wieczorami bo jestem samotna, wtedy tyle nie myślę. Nie dołuje się i szybciej zasypiam. Nie bardzo po Twoim wpisie rozumiem co miałeś na myśli, czytałam go 2 razy. Ale może być tak, że po tylu dniach picia nie potrafię czytać ze zrozumieniem...

samsonka to podobnie jak ja napić się ,nie mysleć ,zasnąć. ale chyba wiem o czym mówisz Deep,że w odpowiedniej chwili ktos szuka alkoholu ja mam zespol jeslita drazliwego i wychodząc z domu pierwsza myśl czy tam gdzie zmierzam jest toaleta? jak nie to nie wyjde z domu :( a jak sprawa do załatwienia to nie jem od rana ,gdzie bym miała jeszcze o alkoholu myśleć? myslę ,że o chorobie alko mozemy gdybać bo na nią nie chorujemy my musimy się przed nią strzec !bo jest podstępna i niebezbieczna i latwo jest poplynąć :( a wiadomo ten kto nie pije nie musi sie martwic bo nie ma innej drogi do tej choroby jak picie. no co z tym masłem z avokado? pomózcie proszę z neta nie chcę chce sprawdzone proste i smaczne :)

Gość WireczornaA
Yolanta Ile gram w jednej tabletce ma być ? Przeczytałam ze po 8 tyg powinno się zrobić przerwę ty tak robisz?

Gość Samsonka
W pierwszej fazie ktoś pije żeby się czuć dobrze, a potem już pije żeby się czuć normalnie, a ja pije wieczorami żeby się czuć normalnie czyli dobrze. Wiec w której jestem fazie? Mam już chorobę alkoholiwą, czy to tylko moje takie przyzwyczajenie? Na moje to mi wychodzi tak, że jeżeli będę dalej chlać wieczorami tak o z przyzwyczajenia to wkoncu stanie się tak że zacznę chlać od rana do wieczora. Wtedy to już będzie choroba. Tego najbardziej się obawiam, dlatego chcę skończyć z tym przyzwyczajeniem. Bo to wg mnie takie igranie z ogniem.

Gość WireczornaA
Yolanta nie mam chciałam zobaczyć w internecie czy w Niemczech tez to można kupić bez recepty i poczytałam przy okazji o tym. Samsonka na pewno masz rację co do tego igrania z ogniem

Pokazałem prawdziwą stronę alkoholu czym może grozić i jakie mogą być tego skutki a uwieście mi to kropla w morzu co napisałem ,jednocześnie odetchnąłem z ulgą że nie rozumiecie wszystkiego co napisałem

Samsonka jesteś w fazie ostrzegawczej, a są cztery więc jesteś na pograniczu moim zdaniem

Gość Samsonka
Deep "jednocześnie odetchnąłem z ulgą że nie rozumiecie wszystkiego co napisałem" Dlaczego? Jestem tutaj na tym forum i to co czytam chce rozumieć, uwierz Chyba jednak stąd się wymiksuje, bo nic nie kumam. Chciałabym na tamto forum, ale wszyscy odeszli :(