Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ojciec zatestamentowal wszysto dla macochy

Polecane posty

Gość gość
Zapisał żonie majątek , To czy to jest uczciwe? Właśnie dla takich sytuacji jest zachowek. Ja nie oceniam czy tak jest w przypadku osoby pytającej...

Gość gość
To prawo jest jakby pochodną obowiązku alimentacyjnego, wedle którego rodzic powinien zapewnić utrzymanie dziecku - nawet jak go nie lubi. Jezeli dziecko olewalo, a nie wiemy, czy tak bylo, to istnieje mozliwosc wydziedziczenia - tylko wowczas testator musi dokladnie okreslic powody, dla ktorych wydziedzicza , np. dokonane przez dziecko krzywdy, razaca niewdziecznosc - przepisy to okreslaja, nie dopuszczajac widzimisie np. malzenstwo zawarte bez aprobaty ojca czy roznica pogladow nie jest powodem uznawanym przez prawo - niestety dziecko to zobowiazanie na cale zycie i jeszcze troche.

Gość nie mylisz sie
A jeśli ojciec był jak żul i miał w nosie swoje dziecko.. to dlaczego ono jak dorośnie ma nie dostać tego co mu się należy !!!

Gość gość
Tak, w skład spadkobierców prócz żony, w tym przypadku wchodzą wszystkie dzieci, nawet nieślubne...jeśli są

Gość gość
Osobom, które byłyby powołane do spadku w drodze ustawy należy się zachowek. Uprawnieni stale niezdolni do pracy bądź małoletni mają prawo do wyższego zachowku w wysokości dwóch trzecich wartości udziału spadkowego, który by im przypadał w drodze dziedziczenia ustawowego.

Gość gość
Ciekawa jestem jak sie ta sprawa zakonczyla ?

Gość gość
Ze swojego doswiadczenia wiem jak drugie zony manipuluja zeby zagarnac wszystko ,staraj sie o zachowek ,nalezy ci sie

Gość gość  autorka
Sprawa sie w dalszym ciagu toczy .niemoge tu o wszystkim pisac.Napisze jak juz bedzie na 100% wiadomo.pozdrawiam autorka

Gość gość
U mnie tez sie rozpoczyna sprawa o odebranie mi darowizny po 18 latach :) stres jak pieron :( wspolczuje ci

Gość gość
TU AUTORKA: Witam was, czekam na opinie bieglego sądowego (ona maiala zupelnie inne pomysly jak podzielic sie majatkiem)

Gość gość
gość 2016.05.15 U mnie tez sie rozpoczyna sprawa o odebranie mi darowizny po 18 latach usmiech.gif stres jak pieron smutas.gif wspolczuje ci . po 18 latach chyba nikt nie moze nikomu odebrac darowizny!!! Art. 896. Darczyńca może odwołać darowiznę jeszcze nie wykonaną, jeżeli po zawarciu umowy jego stan majątkowy uległ takiej zmianie, że wykonanie darowizny nie może nastąpić bez uszczerbku dla jego własnego utrzymania odpowiednio do jego usprawiedliwionych potrzeb albo bez uszczerbku dla ciążących na nim ustawowych obowiązków alimentacyjnych. Art. 898. § 1. Darczyńca może odwołać darowiznę nawet już wykonaną, jeżeli obdarowany dopuścił się względem niego rażącej niewdzięczności. § 2. Zwrot przedmiotu odwołanej darowizny powinien nastąpić stosownie do przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu. Od chwili zdarzenia uzasadniającego odwołanie obdarowany ponosi odpowiedzialność na równi z bezpodstawnie wzbogaconym, który powinien się liczyć z obowiązkiem zwrotu. Art. 899. § 1. Darowizna nie może być odwołana z powodu niewdzięczności, jeżeli darczyńca obdarowanemu przebaczył. Jeżeli w chwili przebaczenia darczyńca nie miał zdolności do czynności prawnych, przebaczenie jest skuteczne, gdy nastąpiło z dostatecznym rozeznaniem. § 2. Spadkobiercy darczyńcy mogą odwołać darowiznę z powodu niewdzięczności tylko wtedy, gdy darczyńca w chwili śmierci był uprawniony do odwołania albo gdy obdarowany umyślnie pozbawił darczyńcę życia lub umyślnie wywołał rozstrój zdrowia, którego skutkiem była śmierć darczyńcy. § 3. Darowizna nie może być odwołana po upływie roku od dnia, w którym uprawniony do odwołania dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego.

Gość gość
Zgodnie z art.898 mozna odebrac darowizne ,zawsze i lata tutaj nie maja nic do znaczenia.SAD MOZE WSZYSTKO tylko niewdziecznosc trzeba udowodnic i tu zaczyna sie pranie brudow i szarpanina,bo wiadomo ze bede sie bronic.

Gość gość
(gość 2016.05.25 Zgodnie z art.898 mozna odebrac darowizne ,zawsze i lata tutaj nie maja nic do znaczenia.SAD MOZE WSZYSTKO tylko niewdziecznosc trzeba udowodnic i tu zaczyna sie pranie brudow i szarpanina.) Tu autorka: ona sie napewno modli o moja rychla smierc! ona uwazala ze jej sie wszystko nalezy .. ja bez zadnego stresu tylko teraz czekam co bedzie dalej. w Polsce jest tak-"NICH SIE KLOCA PO MOJEJ SMIERCI" zamiast za zycia podzielic to co jest do podzielenia i to co komu sie nalezy to NIE!nie dziwie sie ze sa wojny o spadki/zachowek. Rodzice boja sie przepisac" majatek" za zycia. A po ich smierci kazdy zyje w gniewie. Czy to duza suma tej darowizny? jak cie stac to idz do dobrego adwokata i moze jest jakas szansa dla ciebie.trzymam kcioki-daj sie uslyszec od czasu do czasu..pozdrawiam Tu Na poczatku bylo kilka osob ktore mi naprawde daly troche dobrych rad i jestem im niesamowicie wdzieczna.. no i bylo troche zazdrosnych "&%¤#"¤&/((/&&... I ja tez troche glupot pisalam zeby ich wkurzyc..

Gość gość
Tak ,jest sprawa juz w sadzie u mnie rodzice przepisali swoj majatek za zycia poniewaz w mojej mamy rodzinie prawowali sie 20 lat o majatek pozniej o jego podzial wiec mama zebysmy sie z bratem nie klocili podzielila nas za zycia ,mama zmarla 20 lat temu .Bratu rodzice wybudowali dom a mnie mama zapisala w testamencie swoja polowe ,tato po jej smierci dal mi darowizne ze swojej polowy,poniewaz chcial sie zenic i nie chcial zeby nasza ojcowizna poszla w obce rece.Byl to rok 1998 ,ja wyjechalam za granice tato mi podarowal $2000 zebym miala pieniadze na poczatek w obcym kraju ,po poltora roku tato mi napisal list ze chca go zamknac za dlugi bo zostawilam swoj biznes i PANI brala towar za ktory nie placila ,tato musial z biznesu zrezygnowac bo mu emerytury brakowalo na towar :) odeslalam te $2000 zeby dlugi posplacal i........oj duzo bylo by tu opisywac ,mogla by powstac saga ,w roku 2014 dzien przed wigilia dostalam papiery od ich adwokata ze tato sie rozmyslil i ze ze wzgledu na moja niewdziecznosc odbiera mi swoja polowe po 18 latach

Gość gość
gość wczoraj Tak ,jest sprawa juz w sadzie u mnie rodzice przepisali swoj majatek za zycia . TU AUTORKA:Witaj-"ktos musial" zmusic ojca do tego po tylu latach?sytuacja jest obrzydliwa. co oni zwariowali wszyscy? czy jest nadzieja ze jak wezmiesz adwokata to nie musisz mu tego zwracac? Pytanie czy tez mieszkasz za granica? Ja to mam ja w d...0pi e ojca zone ale nie bede jej darowala tego co sie mnie nalezy po ojcu.jak ona nim tak rzadzila i go wrobila to teraz ma .Ja mam czas mnie sie nigdzie nie spieszy . Mam nadzieje ze sie to pozytywnie dla ciebie zakonczy. Zycze Ci powodzenia. "Toksyczni rodzice to ciągle temat tabu dla Polaków. Dzieje się tak dlatego, że przyznanie, iż rodzice popełniają poważne błędy, które mogą okaleczyć dziecko na całe życie, uderza w naszą wiarę w „świętość” słowa matka czy ojciec. Rodziców należy szanować, a w naszej koncepcji szacunku nie mieści się żadna krytyka ich postępków. To sprawia, że wielu ludzi ma problem z powiedzeniem na głos, że czują się pokrzywdzeni przez swoich rodziców. To też daje toksycznym rodzicom prawo do stwierdzenia: „urodziłam cię i wychowałam, więc należy mi się szacunek i posłuszeństwo”. Czujesz się tak, jakbyś był czyjąś własnością."

Gość gość
Wiesz musza mi udowodnic niewdziecznosc ,a nie jest to proste bo ja przez te 18 lat im pomagalam , robilam remonty , placilam podatki i mam na to rachunki, malo tego oni chca 2/3 domu czyli jeszcze czesc z tego co dostalam po mamie ,pisali na mnie paszkwile po urzedach jak mi w urzedzie miasta w 2006 r. pokazali paszkwil jaki moj tato ze swoja pania napisal zeby ja zameldowac ,to myslalam ze zemdleje ,jakbym obuchem dostala po glowie.Ja zawsze mialam dobry kontakt z tata bo moja mama zawsze byla z bratem blizej zwiazana.Mialam dowody ze cos kombinuja ale dom byl moj wiec nic sobie z tego nie robilam ,przyjezdzalam co roku do taty ,remontowalam robilam swoje .Nie przypuszczalam ze moze mi to odebrac az tu nagle 2014 rok prawie w sama wigilie ,dostaje papiery od ich adwokata ,normalnie do dzisiaj nie moge sie otrzasnac jak mozna tak swoje dziecko skopac,wyladowalam na jakichs psychotropach ,nie moglam jesc nie moglam spac,zaczelam znowu palic,mam tyle zalu w sbie za to co mi tato zrobil,bylam w lutym w Polsce i rozmawialam z nim ,tato ma juz 84 lata i jest ubezwlasnowolniony przez nia.Znalazlam adwokata co nie bylo latwe bo ona u wielu byla klientka i nie mogli wziac tej sprawy, nie odpuszcze tak latwo i nie chodzi tu o pieniadze bo bedzie mnie to drogo kosztowac, ale nie chce jej jako sasiadki bo zrobila z ojca wroga dla rodziny .Mieszkam za granica i chcialam wrocic do Polski.

Gość gość
gość dziś Wiesz musza mi udowodnic niewdziecznosc ,a nie jest to proste bo ja przez te 18 lat Czesc tu autorka: to znaczy ze cie chca wykonczyc psychicznie,wystap do sadu powiedz ze ojciec ma problem z glowa i ze ona go oszukuje.na szczescie masz papiery i wszystko to co mu pomagalas wiec adwokatowi sie przydadza ,dobrze by tez bylo miec swiadkow,tak jak ja mialam . Moze czytalas ile tu madrali bylo? w zyciu nic nie mieli gola doo opa swiecili a sie tak strasznie madrzyli!!!Tak ,nagle nowej zonie dzieci przeszkadzaja!?W zyciu nic nie wiadomo i jesli ma sie pieniadze i przyjmuje pod dach golodupca i ma sie wszystko wspolnie ,sama nic nie dolozyla a by chciala wykiwac wszystkich. Dzis nikt nikomu nic za darmo nie daje!! spruboj jej udowodnic ze oszukala ojca /co do ojca to musz sie chyba skontaktowac z psychologiem i mu wyrob jakies papiery ze jest wariat.' przeczytaj sobie to: http://www.aferyprawa.eu/content/psychiatryczny_numer_na_wariata.html Nich ona ci udowodni i w sadzie ze wlozyla w to wszystko jakies pieniadze ?wszystko chyba pochodzi z twoich dochodow za granica i z dochodow rodzicow.....ja sie naprawde na tym nie znam od tego jest adwokat.Trzymaj sie i nie zalamuj do uslyszenia.

Gość gość
Tak, czytalam tych doradcow :)napewno same "opiekunki" ktore chca sie zaopiekowac cudzym majatkiem,bo same nic sie nie dorobily . Przepily swoje zycie a teraz szukaja latwego chleba ,bo tu emerytura by sie przydala bo jak nie to trzeba bedzie zebrac jak sie przez zycie swoje przeslizgalo.Moj tato ma dobra emeryture chociaz komornik mu siedzi na emeryturze i tak ma szczescie ze polskie panstwo zabiera tylko 1/3 podobno.Chociaz w 2013 przysiegal mi sie ze zadnych pozyczek nie podpisywal, moja adwokatka wlasnie sprawdza ile spraw ma w sadzie o nieplacenie pozyczek,tylko to jest cwaniara bo wsadzala go do szpitala jak ma sprawe w sadzie ,jakims dziwnym trafem dostawal sraczki ,zawroty i wymioty :) gdzie my mamy zoladki jak dzwon, mam nadzieje ze ja adwokaci wyczyszcza , bo kradzione nie tuczy i zawsze trzeba oddac w ten czy w inny sposob .Juz sie V. Willas opiekunka nachapala:) dobrze ze w sadach siedza ludzie madrzy i wiele sie naogladali takich przypadkow.Ja juz sie uspokoilam troche,ale bylo ciezko.Ciezko jest dziecku jak wie ze rodzice maja cie w dup... chociaz przez lata owinelam sie w kokon zeby nie byc raniona i zawsze mialam nadzieje ze tato jest po mojej stronie ,chociaz nigdy tego nie okazywal bo ludzie po wojnie mieli ciezko i byli zimni ,tak sobie to tlumaczylam. Bo jakos trzeba bylo to sobie wytlumaczyc .pozdrawiam i zycze ci powodzenia:)

Gość gość
gość 2016.06.02 Wiesz musza mi udowodnic niewdziecznosc ,a nie jest to proste bo ja przez te 18 lat im pomagalam , robilam remonty , placilam podatki i mam na to rachunki, malo tego oni chca 2/3 domu czyli jeszcze czesc z tego co dostalam po mamie ,pisali na mnie paszkwile po urzedach jak mi w urzedzie miasta w 2006 r. 1 lipiec 2016 Tu autorka : U mnie Dużo fajnych i ważnych rzeczy się dzieje, Jedziemy na urlop Wyspy Kanaryjskie -Fuerteventura na 2 tygodnie .pozdrawiam

Gość gość
Miłych wakacji ci życzę !!!

Gość gość
gość wczoraj Miłych wakacji ci życzę !!! od autorki-Bardzo ci dziekuje! uslyszymy sie pozdrawiam.

Gość P J
Z tego co wiem, prawo do zachowku od darowizny przysługuje w terminie 10 lat od darowania, a od testamentu w ciągu 5 lat od daty otwarcia i ogłoszenia testamentu. Data śmierci nie ma tu znaczenia.

Gość gość
Zachowek to świadczenie przysługujące ww. spadkobiercom ustawowym, w sytuacji w której spadkodawca rozdysponował cały majątek w testamencie lub za pomocą darowizn i nie wydziedziczył uprawnionych. Osobie uprawnionej do zachowku nie przysługuje zatem roszczenie o wydanie jakiejkolwiek rzeczy zaliczanej do spadku ani roszczenie o przeniesienie jakiegokolwiek składnika majątku wchodzącego w skład spadku. Osoba, której przysługuje prawo do zachowku może domagać się wyłącznie zapłaty na jej rzecz określonej kwoty pieniężnej stanowiącej ułamek wartości udziału spadkowego jaki by jej przysługiwał przy dziedziczeniu ustawowym. Instytucja zachowku ma na celu ochronę interesów osób najbliższych dla spadkodawcy. Zachowek ma chronić członków najbliższej rodziny spadkodawcy przed niekorzystnymi rozporządzeniami majątkiem dokonanymi przez spadkodawcę w testamencie bądź też w formie poczynionych za życia darowizn. Uprawnieni do zachowku. Osobami uprawnionymi do zachowku są zstępni spadkodawcy (dzieci, wnuki, prawnuki itd.) oraz jego małżonek. Jeżeli spadkodawca, w chwili śmierci nie miał zstępnych, wówczas prawo do zachowku przysługuje jego małżonkowi oraz rodzicom. Roszczenie o zachowek nie przysługuje natomiast rodzeństwu spadkodawcy ani innym dalszym krewnym lub powinowatym spadkodawcy. Spośród wskazanych powyżej osób uprawnionych do zachowku, roszczenie o zachowek przysługuje tylko tym, którzy w konkretnym stanie faktycznym odziedziczyliby spadek z mocy ustawy. Roszczenie o zachowek przysługuje wówczas, gdy osoba uprawniona nie otrzymała należnej jej części majątku spadkowego czy to w drodze dziedziczenia, czy to w postaci zapisu, czy też poprzez uczynioną przez spadkodawcę i zaliczaną do spadku darowiznę. Jeśli jednak osoby uprawnione do zachowku, w wyniku dziedziczenia, zapisu lub uczynionej przez spadkodawcę darowizny, nie uzyskały całości należnego im zachowku, wówczas przysługuje im roszczenie o jego uzupełnienie tj. o zapłatę różnicy między wartości należnego im zachowku a wartością uzyskanego przysporzenia. Jak wyegzekwować zachowek? Roszczenie o zapłatę zachowku może być dochodzone w sądowym postępowaniu cywilnym w drodze procesu. Jeżeli osoba obowiązana do zapłaty zachowku, nie chce zapłacić należnej sumy dobrowolnie, wówczas należy skierować do sądu pozew o zapłatę kwoty stanowiącej wartość należnego zachowku. Roszczenie uprawnionego z tytułu zachowku przedawnia się z upływem lat pięciu od ogłoszenia testamentu, przy czym roszczenie przeciwko osobie obowiązanej do uzupełnienia zachowku z tytułu otrzymanych od spadkodawcy zapisu windykacyjnego lub darowizny przedawnia się z upływem lat pięciu od otwarcia spadku. Dziedziczenie na podstawie testamentu ma pierwszeństwo przed dziedziczeniem ustawowym (inaczej wszakże sporządzanie testamentów nie byłoby celowe). Każdy (o ile jest pełnoletni i nie został ubezwłasnowolniony) może sporządzić testament. W testamencie tym spadkodawca może dowolnie rozdysponować swój majątek. Może wskazać w testamencie osoby z najbliższej rodziny, jak też zupełnie niespokrewnione. Może się więc zdarzyć, iż spadkodawca zapisze cały majątek osobie obcej, a najbliższa rodzina dowie się o tym kilka tygodni czy nawet miesięcy po śmierci spadkodawcy – np. w trakcie postępowania o stwierdzenie nabycia spadku. Często takie rozdysponowanie swoim majątkiem może zostać dokonane z pokrzywdzeniem najbliższej rodziny – w szczególności małżonka i dzieci, którzy w takiej sytuacji zostaliby z niczym. Aby jednak najbliższa rodzina tj. w szczególności małżonek i dzieci nie zostali „z niczym”, wprowadzona została do prawa spadkowego instytucja zachowku.

Gość gość
Żonie nie należy się zachowek z darowizny która mąż uczynił przed zawarciem z nią malzenstwa

Czesc autorko gdzie jestes?jak tam po wakacjach? Ja jestem w Polsce we wtorek mam piersza sprawe o odebranie darowizny wczoraj bylam odwiedzic tate☺ jego reakcje zacytuje"Wypierdalaj ,po chuj zes tu przyszla , wypierdalaj ,zabieraj tego swojego skurwysyna (moj syn) i wypierdalaj razem z nim ,powinienem byl cie udusic zaraz po urodzieniu

Gość gość
Witaj! iska504 2016.08.06 Czesc autorko gdzie jestes?jak tam po wakacjach? Ja jestem w Polsce we wtorek mam piersza sprawe o odebranie darowizny wczoraj bylam odwiedzic tate☺ jego reakcje zacytuje"Wypie**alaj ,po ch*j zes tu przyszla , wypie**alaj ,zabieraj tego swojego sk**wysyna (moj syn) i wypie**alaj razem z nim ,powinienem byl cie udusic zaraz po urodzieniu XXXXXXXX Akurat wrocilam od lekarza. Ja juz dawno po urlopie i od razu do pracy. Ale masz wspanialego tatusia??? Nic go nie upowaznia do uzywania takich slow. Az sie plakac che jak to czytam. Serce peka jak czyta sie o tragediach dzieci,ile rodzic moze zrobic krzywdy swojemu dziecku. Jesli podniesie reke na ciebie dzwon na policje. Nie mozecie godzic sie na takie traktowanie. Co ty mu zrobilas za krzywde? Jaki wielki pan sie z niego zrobil . To nie jest normalne . Co on ma za k******wski charakterek? czy on mysli ze jestes jego niewolnikiem i moze cie traktowac jak tylko chce? Takich psycholi powinno sie izolowac. Widze ze jest coraz gorzej . Nie chce tu na tym forum juz nic pisac na ten moj temat. Czy ci sie wydaje ze rozmowa z twoim ojcem to strata czasu? Masz adwokata? Jedyne co mozesz zrobic to zbieraj dowody (nagrywaj go masz Iphone?)zbierz dowody i zanies to do prokuratury-zloz pismo w sadzie przeciwko wlasnemu ojcu,niech wariat poczuje ze jestes silna i ze jego zachowanie nie jest bezkarne. I nie LITUJ SIE NAD NIKIM... Wybacz ze pytam?a gdzie jest reszta rodziny? Nikt sie nie chce wstawic za toba? Jak bardzo musza cie nienawidziec i pozwalaja ci cierpiec . Niektorych ludzi powinni przymusowo sterylizowac(mysle tu o twoim i moim ojcu) ( PAMIETAJ:Stary czlowiek nie lubi jak sie mlody cieszy) NIE DAJ SIE SPROWOKOWAC!IGNORUJ GO. Walcz o siebie o swoje zycie moze na jego słowa nie zwracaj uwagi. Sciskam cie trzymaj sie . Ps.daj sie uslyszec.

Gość gość
20% zachowku

Gość gość
iska504 -- (tu autorka) sa tak tanie urlopy zagranica ze mnie swedzi jechac gdzies na tydzien? jeszcze mi zostal tydzien urlopu. i jak cos TANIEGO znajde to pojedziemy na tydzien.u mnie to szybko spakowane walizki.szkoda ze sie nie mozemy "gdzies "spotkac i sie wyplakac... pozdrawiam