Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mysss

babcia niedzielna

Polecane posty

Gość gość
nie przejmujcie sie dziewczyny,dzieci wychowacie po swojemu a dziadki na starosc niech prosza o pomoc opiekunke.Niech bula kase,ups przeciez ich nie bedzie stac.

Gość gość
19.28 mozna na to spojrzec inaczej- niczego nie trzeba sobie wypracowywac- kontakt moze sie pojawic i po 15 latach- byc szczery, prawdziwy

Gość gość
"Czas babc opiekujacych sie wnukami , robiacej przetwory i piekacej ciasta przeminal.. Zostały nieliczne dinozaury usmiech.gif" Ufff to dobrze ze moja babcia i mama to takie "dinozaury " bo naprawde dzięki temu mialam wspaniale dzieciństwo .Moja córka tez uwielbia spedzac czas z dziadkami i bardzo mnie to cieszy .

Gość gość
Jak do 50 kariery nie zrobisz to później juz raczej ciężko będzie. W tym wieku to już raczej utrzymywanie wypracowanej pozycji niż wyścig szczurów. Chyb, że przez lata robiłaś karierę kury domowej i ludzisz się, że nagle karierę zaczniesz robić.

Gość gość
popieram pania, ktora mowi, ze czas dinozaurow przeminal :-) nie interpretujcie jej wypowiedzi negatywnie mozna miec wspaniale stosunki z dziecmi i wnukami widzac ich raz na jakis czas, za to prowadzac naprawde interesujace rozmowy

Gość gość
Ja mogę i chcę pomóc dzieciom w codziennej opiece nad wnukami, ale ta pomoc musi mieć jakieś granice.... xxxxxxxxxxxx zepiacie sięsmiech.gif moja teściowa powiedziałą że woli zapłacić za żłobek jak zająć się wnukiem. A teraz wielkie zdziwienie bo w wigilię sami zostali....skoro ma czas dla wnuka 2 razy do roku po 15 minut...to niech nie wymaga cudów. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tak, ja też wolałabym z mojej małej emerytury kilka groszy wyłożyć na fachową opiekę,zapłacę -wymagam. Ode mnie też się wymaga, ale bez rekompensaty - opiekuję się 13 miesięczną wnuczką i 2 dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Wnuczką cały dzień, często odbieram ją rano z rodzinnego domu, bo rodzice zaspali, odbierają ją o 18 - 20, dwójka dzieci dochodzi ze szkoły o 12-14. Rodzice odbierają je ok. 17, ale wcześniej muszę pamiętać gdzie, kiedy i na jakie zajęcia dzieci wysłać. Obiady dzieci jedzą u mnie, bo co babcia ma do roboty? Ostatnio syn i synowa przymówili się, że przecież i tak dzieciom gotuję, więc trochę więcej ugotować to nie problem... Zakupy na mojej głowie, owszem, czasami podrzucą 3 skrzydełka na rosołek i kilka jogurtów, ale resztę muszę przytargać sama. W tygodniu nie mają czasu na zakupy, w weekendy odpoczywają. W okresie świąt [oczywiście u mnie] poinformowałam wszystkich, że z dniem 31 stycznia definitywnie przechodzę na emeryturę[tym razem tą rodzinną] i nie będę zajmowała się wnukami, chyba, że w razie wyższej konieczności.Chyba się obrazili. Mam 68 lat, kocham rodzinę, ale chciałabym mieć nieco czasu dla siebie. Teresa z warm-maz.

Gość gość
Biedna Teresa… czy to nazywacie tradycja rodzinna ? Obarczanie matek wlasnym potomstwem ? Ja sobie tego nie wyobrazam

Gość gość
Ale tu dziewczyny nie pisały o wykorzystywaniu rodziców a pomocy z ich strony raz na kilka miesięcy. Pani jest wykorzystywana i tak nie powinno być, ale zajęcie się wnukiem raz na kwartał to chyba wykorzystywanie nie jest?

Gość gość
Biedne tez jej dzieci bo w jej wieku dopiero zaczna byc emerytami,skad mamy wziasc na to sile.

Gość gość
A widzisz różnicę pomiędzy sytuacją Pani Teresy a opisaną przez autorkę czy piszesz głupoty żeby pisać i ludziom ciśnienie głupotą podnosić?

Gość gość
19;39 żle mnie odebrałaś. Ja nigdy nawet nie zapytałam czy zajęliby się moim dzieckiem. Pracuje w domu i ograniam temat. A teściowa jak byłam w ciązy zapowiedziała"ze woli zapłacić za żlobek jak się wnukiem zająć" Dodam że ma 55 lat i TYLKO JEDNEGO WNUKA z którym więzi nie ma żadnej.A ja nie prosiłam i nie chciałam pomocy, żal mi tylko było że młody jest traktowany ... jak jakiś podrzutek.

Gość gość
ak do 50 kariery nie zrobisz to później juz raczej ciężko będzie. W tym wieku to już raczej utrzymywanie wypracowanej pozycji niż wyścig szczurów. Chyb, że przez lata robiłaś karierę kury domowej i ludzisz się, że nagle karierę zaczniesz robić. xx Mozliwe.. Ale ja nie mieszkam w Polsce i tu nie ma programów 50 + :D Za to wiek nie moze cie dykryminować w pracy :) Z kariery kury domowej wyrosło wiele swiatowych karier , chocby Martha Stewart , czy Nigella Lawson :)

Gość gość
no to przykłady Marta Stewart siedziała w więzieniu a Nigella to ćpunka

Gość gość
KOCHANA PANI TERESKO POZDRAWIAM PANIĄ. tak trzymać. starości nikt pani nie może zabrać. Zyjmy swoim życiem. nie dajmy się wykorzystywać.

Gość gość
nie przejmujcie sie dziewczyny,dzieci wychowacie po swojemu a dziadki na starosc niech prosza o pomoc opiekunke.Niech bula kase,ups przeciez ich nie bedzie stac. xxx Chyba powinnas pomyslec o wzorcach jakie przekazesz dzieciom:) Myslisz , ze beda sie toba opiekowac jesli ty nie pokazesz im tego na przykladzie swojej matki ? Jakos to trzeba wyposrodkowac :) Ja opiekuje sie swoja matka , mimo, ze nie pomaga mi przy dzieciach i pomagac nie bedzie. Wystarczy , ze mnie wychowala, teraz ja "wychowuje" ja...

Gość gość
przeciez to sa przyklady patologii

Gość gość
no chyba przesadzacie. Nazywacie przebywanie bądź spacer z własnym wnukiem raz w miesiącu wykorzystywaniem dziadków?:D:D:D:

Gość gość
zeby nie wiem jak się opiekować wnukami to jak dorosną to mają dziadków w d....... akurat będą się opiekować 90 letnią babcią w pampersie.

Gość gość
no nie wiem, dla mnie opieka nad moją babcią a także wsparcie finansowe jest czymś oczywistym

Gość gość
no to przykłady Marta Stewart siedziała w więzieniu a Nigella to ćpunka xxx I co z tego ? Ja nie oceniam ich zycia prywatnego , tylko ich osiagniecia zawodowe: programy tv, ksiązki itp. Pani idealna :D

Gość gość
My nie bedziemy pomagac rodzicom bo bedziemy pracowac na emeryture,wiec musza radzic sobie sami.Ot Polska i jej wiek emerytalny.

Gość gość
yyyy to ja wole mieć babcię krawcową jak babcię ćpunkę co o niej wszystkie szmatławce piszą...

Gość Babcia Jagna
Pomagałam swoim dzieciom gdy zaszła taka potrzeba.Wtedy pracowałam na pełny etat, ale starałam się żeby Im pomóc.Pomagał również mój mąż.Bardzo często wnuczki były u nas.W urlop zabieraliśmy obie wnuczki (syna i córki dzieci) na wczasy na 2 tygodnie, potem nad jezioro na działkę. Dziś są dorosłe i zamężne.Starsza wnuczka ma już swoje dziecko i też staram się jak mogę.Dzieciątko jest jeszcze małe, ma 2 miesiące, a mimo to byłam z malutką 2 razy po 6 godzin.Sprawia mi to OGROMNĄ radość że jeszcze jestem potrzebna.No i mimo emerytury nadal pracuje jako księgowa.

Gość gość
Zastanawiałyscie sie czemu czasami dziadkowie nie chca sie tak naprawde opiekowac wnukami ? Moze nie lubia synowej/ziecia ? I co za tym idzie te uczucia przenoszone sa na wnuka ? A moze wnuk jest rozpuszczonym bachorem i przebywanie w jego towarzystwie to udreka ? A moze dziadkowie boja sie zrobic cokolwiek przy wnuku "po swojemu " , bo potem czeka je zjebka od synowej ? A moze po prostu nie lubia małych dzieci ? Nudza sie z nimi ? Przeciez wy tez szybko do pracy , byleby nie siedziec z dzieciakami w domu :D

Gość gość
nie szybko bo po 13 miesiacach i musze bo nie damy rady finansowo.

Gość gość
siedzenie z malymi dziecmi to niewatpliwie lekkie cofanie sie w rozwoju :-D

Gość gość
20;00 jakie puste musi być twoje życie.

Gość gość
20.03- sorry za niedyskretne pytanie, ale lie masz lat

Gość gość
20;04 lekkie? ja po roku myślałam że kręćka dostanę. Sama łapałam się na tym że z mężem tylko o dzieciach umiem rozmawiać.

Gość gość
W pierwszy dzień świąt moja wnuczka [prawie 3 latka] wchodząc do łazienki potknęła się i uderzyła główką o kant wiklinowego kosza z brudną bielizną. Nic wielkiego się nie stało, ale mała płakała. Ja w tym czasie tańczyłam polkę z garnkami w kuchni, rodzice dziecka [córka i zięć] oczekiwali na świąteczny obiad w salonie. Jak myślicie, komu się oberwało? Mnie, bo łazienka to nie pomieszczenie na trzymanie brudnej bielizny! Mogłaby mama wystawić ten kosz, byłoby więcej miejsca w łazience. Owszem, zaraz przeniosłam kosz do "salonu"postawiłam między sofą a telewizorem. Mam wielkie mieszkanie -38 mkw.:D Dobrze, że to powiedziała córka, można wybaczyć, ale gdyby synowa? Na szczęście z synową nie mam takich problemów, jest ok.