Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

saam

filtrowanie wstępne ogólnodostępne

Polecane posty

Szybkie ale niezmiernie precyzyjne DOBRANOC :) l kolorowych skrywanych .... l do jutra l l

Czyżby była poprawa ? Od razu wskoczyłem na właściwą nową stronę :classic_cool: dobranoc :) l l

Tak!!!!precyzyjnie wskoczyłeś tam gdzie trzeba :D Trzynasta strona okazała się szczęśliwą :) Dobranoc Saam :)

Korzystamy z niej coraz częściej a domowe tradycyjne "pokrywają się kurzem" Dzień Wikipedij dzisiaj l dzień dobry ! :) l To sprawdźmy co wikipedia mówi saama o sobie l Wikipedia – wielojęzyczny projekt internetowej encyklopedii działającej w oparciu o zasadę otwartej treści . Wikipedia powstała 15 stycznia 2001 roku jakoprojekt pomocniczy pisanej przez ekspertów i nieistniejącej już Nupedii . Obecnie zarządzana jest przez organizację non-profit Wikimedia Foundation . Wikipedia ma ponad 27 milionów artykułów we wszystkich wersjach językowych. A wersji językowych jest około dwustu. l Widzę że słońce za oknem stara się rozweselić szary jesienno-zimowy krajobraz. Chwała mu za to. l Udanego dnia wszystkim życzę :) l l

Dzień dobry :) o Cześć Saam :) to znowu tylko ja :( Danusia to wiemy, że dochodzi do siebie ale wszystkich innych nieobecności już nie wytłumaczę :( U mnie poranne słoneczko obudziło mnie już wtedy gdy pisałeś post. Jednak widzę, że coraz więcej chmur zaciąga niebo. o Z wikipedii często korzystam, chociażby dlatego by upewnić się, czy aby inne strony nie piszą na dany temat jakichś banialuków :D o miłego...a co dzisiaj? aa...czwartku :)

Gość gość
pozdrawiam🖐️

cześć Celinko 🌻 jesteś ciekawa co wikipedia mówi na temat banialuki ? Nie ? To i tam Ci powiem :D l Banja Luka ( serbski Бања Лука ) – miasto w zachodniej części Bośni i Hercegowiny, faktyczna stolica Republiki Serbskiej, nad rzeką Vrbas (dopływ Sawy ), drugie pod względem liczby mieszkańców w kraju, liczy ok. 237 tys. mieszkańców (2005). I Banialuka, Pleść banialuki, banaluki znaczy bredzić, bajać, mówić niedorzeczności, pleść koszałki-opałki. Wyraz ten wzięty z tytułu wierszowanej powiastki Hieronima Morsztyna, który w książce, wydanej po raz pierwszy r. 1650, p. n.: „Antypasty małżeńskie, trzema uciesznemi historjami, jako wdzięcznego smaku cukrem prawdziwej a szczerej miłości małżeńskiej zaprawione“ — pomieścił trzy liche utwory, a jeden z nich zatytułował: „Historja ucieszna o zacnej królewnie Banialuce ze wschodniej krainy cudownej urody“. l Swoją drogą piękne tytuły utworów, prawda ? :D l l

To dziękuję za wyjaśnienie po którym zaciekawiło mnie o czym są te historyje :D jedną, tę ucieszną a raczej jej streszczenie już przeczytałam. Nic nowego, saamo życie :D tyle, że w innych realiach i co najważniejsze zakończone happy endem ;) ucieszny to chyba ten szczęśliwy koniec ;) ...,, Królewna Banialuka jest właścicielką pięknego królestwa, które na jakiś czas, w żalu po zgonie swych rodziców, opuszcza i w uroczym pałacu w głębokiej puszczy zamieszkuje. Młody królewicz, zabłąkawszy się na łowach, dostaje się do tego czarownego ustronia. Wzajemna miłość łączy wkrótce ich serca, ale zazdrość rywalki zakłóca im szczęście, a królewna Banialuka czując, że to jest karą za złamanie ślubu po śmierci rodziców uczynionego, opuszcza swój pałac, który, piorunem uderzony, zapada się w ziemię. Królewicz zrozpaczony długo po rozmaitych krajach jej szuka, wreszcie niepoznany, służy przy jej ojczystym zamku za ogrodnika i kiedy czas żałoby przeminął, daje się na turniejach, na których pierwszy dank odniósł, poznać uszczęśliwionej królewnie i rękę jej otrzymuje...,, o nie znalazłam oryginalnej wersji tylko to z Druków Polskich XIV w. o słoneczko się pokazało znowu, trzeba wystawić suszarkę z praniem na powietrze

A ja się dowiedziałem, tym razem nie z Wikipedii że aby znaleźć się w BaniaLuka to wcale nie trzeba jechać aż do Bośni. Podobno w Krakowie na Starym Rynku jest taki lokal. Bywalcy polecają tatar i wódeczkę. Podejrzewam więc że nasz kolega Olivier tam nie zagłąda :D Ciekawostką jest to że różne rodzaje alkoholu są po 4 zł a jedzenie po 8. l l

Wybywam z domu z frustracjami typu -kto wymyślił niewole pracową😭 -dlaczego wszystko kręci się wokół pieniędzy :( -co by tu zrobić, żeby nic nie robić(odnośnie powyższego) :D no i zostawiam muzykę by narobić hałasu ;):D https://www.youtube.com/watch?v=T7UM9lRpjfU Sasha Strunin - Zaczaruj Mnie Ostatni Raz OFICJALNY TELEDYSK

Gość Zuzanna Amelia ææ
Witam. Przeczytalam frustracje CA i calkowicie sie z nimi zgadzam. Pracujemy zeby miec srodki na zycie. Bez tych srodkow nie mozemy sobie na nic pozwolic. No... sa tacy ktorzy maja wlasne fabryki, posiadlosci i miliony na kontach. Ale dla przecietnego zjadacza chleba jest tylko to co sam zarobi. Co by tu zrobic zeby nic nie robic... Wygrac na loterii Obrabowac bank Znalezc bogatego faceta Prowadzic udane interesy Cos jeszcze?

Gość gość
co by tu robic zeby nic nie robic, a zarobic :D bo jezeli tylko to co napisala zuzka to wystarczy siedziec na kafe :P

Gość Zuzanna Amelia ææ
Gosciu masz jakis lepszy pomysl?

dobry wieczór :) l hej Zuziu 🌻 tak na prędce to mogę jeszcze dwa sposoby podpowiedzieć na to aby stać się bogatym. Pierwszy to znaleźć skarb a drugi dostać duży spadek. l Poza tym mam jeszcze kilka wersji mądrości ludowej - uczciwością i pracą ludzie się bogacą - oszczędnością i pracą ludzie się bogacą - cierpliwością i pracą ludzie się bogacą - nauką i pracą ludzie się bogacą. Jak widać motyw pracy się powtarza. A więc jutro z nadzieją, wiarą i miłością (do szefa) ruszaj rankiem wczesnym do roboty. l l

dobry wieczór :) l hej Zuziu 🌻 tak na prędce to mogę jeszcze dwa sposoby podpowiedzieć na to aby stać się bogatym. Pierwszy to znaleźć skarb a drugi dostać duży spadek. l Poza tym mam jeszcze kilka wersji mądrości ludowej - uczciwością i pracą ludzie się bogacą - oszczędnością i pracą ludzie się bogacą - cierpliwością i pracą ludzie się bogacą - nauką i pracą ludzie się bogacą. Jak widać motyw pracy się powtarza. A więc jutro z nadzieją, wiarą i miłością (do szefa) ruszaj rankiem wczesnym do roboty. l l

hej Agnieszko 🌻 co prawda wiele się zmieniło od Twojej ostatniej wizyty ale staram się jak mogę abyśmy byli dobrze widzialni :) również pozdrawiam. l l

A teraz szybkie aczkolwiek niezmiernie komunikatywne ..... DOBRANOC :) l kolorowych mądrych .... l do jutra l l

dobry wieczór :) o Ja nie mam nic przeciw uczciwej pracy ale dobrze by było gdyby była za nią uczciwa płaca, tzn wyższa pensja :) o dobranoc wszystkim :)

l To już wiemy że bez pracy nie ma kołaczy. Więc może dzisiaj o kołaczach. A widzę co najmniej dwa powody by pogadać o jedzeniu. Po pierwsze - może tym tematem szybciej przyciągniemy Danusię na topik. A po drugie dzisiaj Dzień Pikantnych Potraw. l dzień dobry ! :) l Styczeń pędzi już z górki. Pochwalę się że mam już w pracy kalendarz ścienny i mogę to pędzenie sobie unaocznić. l Tymczasem udanego piątku życzę wszystkim i krótkiej drogi do weekendu. l l

dzień dobry :) oby dla wszystkich:) o ale miałam nosa, że ktoś już na topiku urzęduje :D o w zasadzie to nie jadam ostro ale od czasu do czasu lubię zaostrzyć, głównie ostrą papryczką chili o ja już jeden kalendarz też mam, jeszcze potrzebuję trójdzielny, wielki do kuchni. o mam troche stresa:D bo czeka mnie dziś ścięcie włosów a im bliżej tego faktu tym bardziej mi się odwidza :( tymczasem wizyta już umówiona... o z Danusią to nie wiadomo czy napisze bo ma trochę komplikacji :( o miłego dnia i dużo słoneczka :)

cześć Celinko :) ja mam właśnie taki potrójny kalendarz. Mógłbym Ci taki saam załatwić bo to firmowy. Tylko że do Twojej kuchni raczej się nie nadaje bo znajdujący się na nim przystojny model mógłby doprowadzać do Twojej dekoncentracji co skutkowałoby częstym przypalaniem potraw tudzież ich przesalaniem i innymi nietrzymaniami kuchennego abc i savoir-vivre ;) :D l l

To może sprawdźmy co to jest pikantność l - ostrość w smaku spowodowana użyciem zwiekszonej ilości przypraw typu pieprz, papryka, czosnek, wasabi - zespół cech charakterystycznych dla sensacji, najczęściej w połączeniu z nieprzyzwoitością lub złośliwością l l

Gość calinessa1
Oj to nic nie szkodzi bo ten który jeszcze wisi gdyż jest ze styczniem też jest firmowy z uroczym modelem na pokażnej koparce :P

Etam, ten Twój model jest już opatrzony ze wszystkich stron. Po rocznym przebiegu jakie może jeszcze robić wrażenie ? Mój nie ma koparki .... ani czasu aby się dokładnie ogolić. Na szczęście jest też obok całkiem ładna modelka ;) l l

Celinko :) mam nadzieję że sprawę strzyżenia dobrze przemyslałaś. Jeśli już to te obcięte zabierz ze sobą. W razie późniejszego napadu płaczu udostępnię dość dobry klej i będziemy to robić po włosku l l

Gość gość
po włosku ???a może lepiej po francusku ? :P

Nie, po włosku .... znaczy włos po włosku będziemy przyklejać :p l l