Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tabletka Po to morderstwo dziecka niepoczetego

Polecane posty

Wolność wyboru kończy się w miejscu konfliktu z dobrem (zwłaszcza chronionym) drugiego człowieka. Wtedy trzeba wybierać, które dobro jest ważniejsze, które zasługuje na większą ochronę, które musi być poświęcone, które kto ma obowiązek chronić, a który koszt wynika z zaniedbania. Takie życie.

Gość gość
napiszę to łopatologicznie: tabletka "po" to wg niektórych "morderstwo dziecka niepoczętego", czyli NIEISTNIEJĄCEGO skoro nie doszło do poczęcia. Idąc Waszym tokiem myślenia powinniście bronić także spermy, bo przecież to "dzieci niepoczęte"

Gość gość
człowiekiem można nazwac twór który ma fizyczne, biologiczne możliwoiści samodzielnego życia, tzn bez organizmu wspomagającego funkcje biologiczne (w dużym skrócie). dlatego też ustalono prawo do aborcji (w krajach normalnych) do trzeciego miesiąca przyjmując to za granice bezpieczeństwa bo faktycznie człowiek może samodzielnie funkcjonowac mniej więcej od 5 miesiąca ciąży. tabletka PO została uznana za środek antykoncepcyjny przez grupę naukowców-lekarzy powołanych do wydawania takich ocen. można się z tym nie zgadzać ale nic tej opinii nie zmieni chyba, że pojawią się nowe NAUKOWE fakty a nie bajdy wynikające z takiej czy innej religii.

Gość gość
Wolność wyboru kończy się w miejscu konfliktu z dobrem (zwłaszcza chronionym) drugiego człowieka. >>> W Wypadku tabletki "PO" nie występuje konflikt z dobrem chronionym drugiego człowieka. Polecam lekturę Kodeksy karnego.

Art. 152. § 1. Kto za zgodą kobiety przerywa jej ciążę z naruszeniem przepisów ustawy, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. A jakie warunki przerwania ciąży przewiduje ustawa?? chyba nie "nie pasuje mi to"

Gość gość
najpierw kobieta musi zajść w tą ciążę, a nie nie jest w niej 5 sekund po wytrysku tylko trwa to co najmniej kilka godzin do kilku dni

Gość gość
Art. 152. § 1. Kto za zgodą kobiety przerywa jej ciążę z naruszeniem przepisów ustawy, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.xxWszystko się zgadza... Oprócz tego że w wypadku "tabletki "PO" nie ma mowy o ciązy.

Lek ma kilka działań, kilka z nich rzeczywiście uniemożliwia zapłodnienie, ale jak już do niego dojdzie, zabija zarodek. Do zapłodnienia potrafi dojść w kilka minut, to, że dalsze procesy trwają z 24h do pierwszego podziału, z 5 dni do niezagnieżdżenia, z 9 miesięcy do porodu, to naprawdę szczegół techniczny. Technicznym szczegółem też jest że niełatwo w tym morderstwie o zwłoki.

Gość gość
Chromolę wasze dylematy. Stosowałam i nadal będę. Skrupuły lekarzy? Hahaha, kwestia kasy i po skrupułach.

Gość gość
Technicznym szczegółem też jest że niełatwo w tym morderstwie o zwłoki.xxCzym jest morderstwo i jak jest karane, opisane jest w prawie państwowymPolecam z zapoznanie z tym dokumentem i nie nazywanie perfumerii szambem...:D

Obecne prawo wystarcza, by stosując je konsekwentnie, karać za stosowanie pigułki "Po"

Gość gość
skoro dziecko niepoczete to zabójstwo to dlaczego pogrzebów plemnikom nie wyprawiasz?

Odpowiednia ilość kasy i stosowny cyngiel i każdego można zabić I co, zmienia to kwalifikację.

Gość gość
Wszystko sprowadza się do kasy. Mniej chrztów, mniej kasy dla kleru. Co zostało właśnie udowodnione.

Gość gość
Obecne prawo wystarcza, by stosując je konsekwentnie, karać za stosowanie pigułki "Po"xxWg mnie nie ma takiej podstawy prawnej.Ale jeśli jest to poprosze o podanie.

Gość AllahJezusDzizasKrajst
Faceci, nie walcie konia bo wpadnie proboszcz i zaciągnie was razem z chusteczką prosto pod drzwi prokuraktury! Plemniki też ludzie!

Gość gość
Dla tych idiotow dziecko to nie plemnik , dzieckiem jest tylko kom.jajowa :)

Gość gość
Do... Samoswoj xxxJednak nie ma podstawy prawnej?Bo czekam i czekam na odpowiedź...:O

KK 152 § 2. Tej samej karze podlega, kto udziela kobiecie ciężarnej pomocy w przerwaniu ciąży z naruszeniem przepisów ustawy lub ją do tego nakłania. a ww ustawa stanowi: przerwanie ciąży może być dokonane wyłącznie przez lekarza, w przypadku gdy: 1) ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety ciężarnej, 2) badania prenatalne lub inne przesłanki medyczne wskazują na duże prawdopodobieństwo ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu, 3) zachodzi uzasadnione podejrzenie, że ciąża powstała w wyniku czynu zabronionego. Niespełnione sa postulaty dokonania tego przez lekarza, pomijając wszystkie inne punkty.

Gość gość
Tu nie ma udzielania pomocy w przerwaniu ciąży bo tabletka jest antykoncepcyjna. Tak ją określili ludzie którzy mają do tego prawo i się na tym znają.Czyli to nie ten paragraf.

Gość
>>No i wracając do sedna dyskusji, to jest to zdecydowanie problem podstawowy, jeśli zakładamy, że nasza cywilizacja broni życia człowieka jako podstawowej wartości, to musimy być w miarę konsekwentni.<< To jest falszywe zalozenie, i wystarczy rozejrzec sie troche dookola, aby zrozumiec, ze jest to co najwyzej jakies bredzenie bez zwiazku z realnym zyciem. Zycie patrzac realnie wcale nie jest cenne, przeciwnie, jest dosyc tanie . Natomiast "cywilizacja" wydaniu katoli, chroni "zycie napoczete", natomiast zycie ludzi juz urodzonych interesuje ja duzo mniej. Zainteresowanie powraca dopiero w odniesieniu do osob w podeszlym wieku, zeby zabraniac im prawa do eutanazji znowu w imie jakis chorych urojen. Czy doczekam sie odpowiedzii dlaczego zwalczacie tabletki PO, a nie spiralki ?

Gość
>>Samoswoj dziś Obecne prawo wystarcza, by stosując je konsekwentnie, karać za stosowanie pigułki "Po"<< A czy obecne prawo nie wystarcza, by stosujac je konsekwentnie karac za stosowanie spirali domacicznej? Iile doniesien do prokuratora zlozyliscie w tej sprawie,a ustawa obowiazuje od ponad 20 lat. I co, dlaczego spicie?

Gość gość
Do... SamoswojxxCzy podasz wreszcie tę podstawę prawną?Bo ta którą podałeś nie pasuje do "pigułki "PO".

Do Shatyn "Tu nie ma udzielania pomocy w przerwaniu ciąży" No jak pigułka Po nie przerywa wczesnej ciązy (do 48h - a tak jest zalecana) to ja już nie wiem jakich argumentów używać może ktoś mi powie co to jest ciąża? Jakoą trudno mi zrozumieć Wasz brak zrozumienia różnic między antykoncepcją a aborcją. a co do spirali, to zgoda, w zasadzie jest to środek wczesnoporonny, ale cwaniaki tłumaczą, że tak zmienia środowisko macicy, że plemniki nie penetrują jej ...truutu majtjki z drutu ....

Gość gość
No jak pigułka Po nie przerywa wczesnej ciązy (do 48h - a tak jest zalecana) to ja już nie wiem jakich argumentów używaćxxxNaukowych. Opinii ludzi którzy są uprawnieni do ich wydawania, stanowiących prawo itp.Czyli opinii powaznych, merytorycznych opartych o rzeczywistość a nie o religie taką czy owaką.

Gość gość
Jakoą trudno mi zrozumieć Wasz brak zrozumienia różnic między antykoncepcją a aborcją. xxxJa posługuję się opinia ludzi którzy się na tym znają i są uprawnieni do wydawania ocen obowiązujacych np aptekarzy, lekarzy czy farmaceutów.

Tak, sprzedawany jest jako antykoncepcja, i ludzie wolą w to wierzyć. A powiedzenie prawdy, że to środek wczesnoporonny spowoduje, że wpadnie po KK i ustawę o Planowaniu... A tak udają Greka NIe zmienia tej oceny fakt, że rzeczywiście jednym z mechanizmów działania tbl, jest zmiana właściwości śluzu, tak aby unieruchomić plemniku, które już tam są, lub się znajdą - to jest ok. jako prewencja ale podstawowym działaniem jest ubicie zarodka.

A ja widziałem wielu ludzi znających się piszących takie dyrdymały, bo im się to opłaca, mnie nikt nie płaci więc mogę pisać co myślę, uważam i wiem a wiem dość dużo by być przekonanym o racji. Nie mam żadnej kolizji interesów, a Wasi spece?