Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aqua_marine

LCHF ! ... czyli chudnę bez stresu ;) (taki sobie pamiętnik)

Polecane posty

Och, być może :D ale były takie dobre! Z tą wodą to ja tak mam, nasiąkam jak gąbka, kiedyś myślałam, ze tylko przed okresem, a teraz, jak się zaczęłam systematycznie ważyć, to się okazuje, ze przed owu też zbieram wodę, i jak się odwodnię to też mi się woda zatrzymuje, i jak się najem słonego. Po słodkim teraz też .. ale tym się nie przejmuję, bo w końcu to ma wpływ tylko na chwilową wagę, anie na ogólna. Tak, czy inaczej - tłuszcz znika;) Ksylitol znam, ale, ja akurat wolę erytrytol (to też alkohol cukrowy, tak jak ksylitol, tylko w ogóle nie daje kalorii, pewnie jak skończę dietę i przestanę liczyć kalorie, to się przerzucę na ksylitol, bo znacznie tańszy) A dziś kuchnia serwowała: Ś: -kawa ze śmietanką 18% (100g) i olejem kokosowym (5g); - pasta z makreli i pora (100g makreli wędzonej, 50g siekanego pora, 25g majo (kielecki), 15g keczupu pikantnego (pudliszki), pieprz), pół kromki chleba żytniego Benus. O: burgery (znaczy po prostu kotlety mielone z wołowego mięsa (200g) :D) z surówką z kap.kiszonej z natką, porem i kminkiem. K: kabanosy (50g) z chrzanem, kromka chleba zytniego Benus i 50g serka Boursin. B90/T140/W40 = ok.1800kcal W sumie trochę za dużo, ale w normie :D Trudno, jutro znowu spadku nie będzie :D :P Mogłam sobie ten kawałek chleba darować, to bym tak węgli nie podbiła, no ale cóż :P

A jednak nie! Mimo wczorajszego "doładowania" dziś na wadze 92,8. Misja na dziś: Pamiętać o wodzie! 🌼

Gość gość_zlotowlosa
Czesc Aqua_marine:-) Ja tez probuje od dzisiaj tej diety. Przymierzalam sie do niej od jakiegos czasu,ale po kilku dniach grzeszylam i siegalam po cos z wieksza iloscia weglowodanow. Waze okolo 70 kg a moja docelowa waga to 63 kg,wierze ze na tej diecie mi sie uda. Mam pytanie,czy Ty dokladnie liczysz zawortosc B/T/ W w posilkach. Ja chyba nie mam do tego glowy Ograniczalam raczej wegle do absolutnego minimum,tylko do Tych z warzyw. Zrezugnowalam z wyrobow z maki,owocow,nabialu. Kawe pije tak jak Ty z olejem kokosowym i smietana 18%. Pokochalam ostatnio serki plesniowe,maja duzo tluszczu i malo weglowodanow. Myslisz ze moge je dalej jesc?

Fajnym produktem na tej diecie sa watróbki dorszowe;) mają mało białka, zero węgli i od cholery tłuszczu - nie pamiętam proporcji, ale ja uwielbiam od czasu do czasu:)

Gość gość_zlotowlosa
Ja wogole nie wiedzialam,ze jest cos takiego o w sklepach chyba tez widzialam. Bede szukac i sprobuje. Dzisiaj na sniadanie kawa ze smietana i olejem kokosowym ,a na drugie sniadanie 2 kotleciki mielone cielece smazone na masle klarowanym,czyli pozostalosci z wczorajszego obiadu plus ogorek kiszony. Na obiad planuje lososia z grila i szpinak. Jade dzisiaj na zakupy wiec zrobie sobie zapasy.

Gdzie je znaleźc to gorzej - wiem na pewno, że są w Piotrze i Pawle, takie czyste i też kupowałam w centrali rybnej w Gdańsku na Zaspie - tam jest fajny wybór z róznymi sosami (czyli są węgle), tylko że raz tam byłam i nie wiem, czy bym trafiła drugi raz;)

Gość gość_zlotowlosa
Oj mnie do Gdanska daleko,poludnie Polski sie klania:-) Ale hurtownia rybna i Piotr i Pawel u nas jest to poszukam. Lubie ryby,przedewszystkim te tlusciutke ,wiec pewnie mi bedzie smakowac. Pomyslalam teraz o morzu i zamarzyl mi sie tatar z lososia na ktorego musze czekac do wakacji:'(

Witaj, złotowłosa ;) Nie, nie liczę dokładnie ani proporcji, ani składników w trakcie planowania posiłku. Po prostu staram się, żeby wszystko było "mniej więcej zgodnie z zasadami" :D. Zwracam uwagę na stosunek składników BTW kiedy robię zakupy - kiedy już jest w lodówce, wiadomo, ze pasuje do lchf ;) Liczę składniki z czystej ciekawości używając kalkulatora na tabele-kalorii.pl, nie dlatego, że trzeba tego pilnować. Oczywiście trzeba, ale tylko tak pi razy oko,nie z laboratoryjną precyzją :D A o wątróbkach z dorsza to nawet nie słyszałam! :D

Gość optymalistka
O watróbeczki z puszeczki, to jest mega smaczne, ale wieki nie jadłam, cudnie że przypomniałaś Maxi, zaraz kupię. Aqua, wiesz co dopiero od Ciebie słyszę o tym erytrytolu,( to brzmi jak trotyl hihi), ale popatrz ile w przyrodzie jeszcze niesamowitych substancji o których nie wiemy nic. Ubawił mnie jeden wpis w komentarzach, gdy szukałam o erotrytolu wiadomości, ktoś napisał, ze nie dziwi się że odchudza, bo tyle kosztuje, że na żarcie już nie starcza. Kokosanki i bezy robię z ksylitolem i są pyszniutkie. Dużo mi zostaje białek, bo jem często same żółtka, więc mrożę je i mam co jakiś czas słodycze dla moich łasuchów. Aqua jaki olej kokosowy kupujesz i powiedz czy kawa z tym olejem smakuje?, nie wypływa olej na wierzch kawy tłustą warstwą? Czasem robię mleczko kokosowe i z nim piję kawę, ale nigdy nie piłam z olejem.

Gość gość
Mrozisz białka? O to ciekawe :0

No, erytrytol kosztuje niestety :/ W zasadzie i ksylitol mógłby być, tyle że jednak on trochę tych kalorii ma - tak do kawy, to ujdzie, 20kcal mnie nie zabije, ale jak sypnę do sernika, bezów itd. to się zrobi z 500 :D A erytrytol ma prawie 0 (chyba 2kcal na100g o ile dobrze pamiętam ;P ) Że drogi, to dobrze - oszczędniej go używam :D :D :D Oleju używam raw extra virgin, Staram się kupować taki najwyższej jakości bo w sumie nie używam go tak dużo ;) na kawie robi tłuste oka, dlatego piję ze śmietanką, wtedy się lepiej komponuje, wychodzi coś a la gorąca czekolada, tyle że kawowa :D ale wbrew pozorom to dziwniej się czyta niż smakuje :D Ja naprawdę taką wersję kawy lubię :D

Gość gość_zlotowlosa
Optymalistka-kawa z olejem kpkosowym jest pyszna pod warunkiem ze masz dobry olej. Fakt,robi sie takie tluste "oczko" jal na rolsole ale to w niczym nie przeszkadza. Ja przerobilam wiele roznych olei i najlepszy z tych co mialam to OlVita olej kokosowy zimnotloczony. Ma mocno kokosowy smak i aromat.

Gość gość_zlotowlosa
Nie,ja za niego w sklepie place 62 zl.

No to pora na dzisiejszą spowiedź :P Ś: pasta rybna z makreli wędzonej z majo i porem, kawa z olejem kokosowym, 100g serka Boursin. O: Roladki z szynki, żółtego sera, majo i zieleniny (por, pietruszka, papryka, rzodkiewka, rukola) K: Duża łycha masła orzechowego! A co! :D B85/T160/W30 = ok 1900kcal. Mój rekord chyba odkąd zaczęłam dietę :D 160g tłuszczu to ponad 3/4 kostki masła :D W życiu jeszcze chyba tyle tłuszczu nie zjadłam w jeden dzień :P Edit: Własnie się dobijam ostatnia kawa z mlekiem i plastrem sera żółtego. Jakoś dziś głodna jestem :/ czyli kończe dzień na 2 000 kcal :P

Dziś ważenia nie było, nawciągałam się wczoraj na wieczór, to nie będę się przecież stresować :D :D :D A tak poza tym jest super. Nastrój 8/10, nie mogę się zdecydować czy mam ochotę dziś posprzątać, czy poleniuchować :D :D

Gość optymalistka
hahaha Aqua, widac, ze w dobrym nastroju jesteś, ja mam zas dylemat czy iść do ogrodu, czy sprzątać w domu, i tu i tu sajgon i na kilka godzin roboty:( Na rekach mam gumowe rękawiczki i sekator w kieszeni (głupio się tak pisze), to ide wycinać stare przemarznięte gałęzie:)

Co z tego, że jak posprzatam to kurde znowu wieczorem podłoga pod stołem będzie up***** Nie chce mi się dziś sprzatać, musze poprać i posegregować suche pranie, moze mi sie potem zachce zrobić coś więcej;)

Gość gość_zlotowlosa
A ja od rana dzialam. Dom posprzatany,okna umyte i teraz ide do ogrodu posprzatac po pieskach i posadzic w szklarni szczypiorek,pietruszke i rukole. Juz nie moge sie doczekac swojej zieleniny. A wieczorkiem mamy w planie otwarcie sezonu i zamiast grilla duze ognisko z tych galezi co je poobcinamy:-) Milego popoludnia.

No, dziś waga znów pokazuje 92,6 więc wracam nadobre tory! ;) Czyli spokojna, z pyszną kawą ze śmietanką (dziś pół na pół z mlekiem ;P ) mogę przywitać dzień :D 🌼 🌼 🌼

Gość optymalistka
Witam! Kupiłam sobie te wątróbki drobiowe, są w sosie własnym:) Aqua ja u siebie kilka razy zauważyłam takie zjawisko: waga spada regularnie po 100-200gram przez powiedzmy 3 dni, potem na 4 dzień waga rośnie o tyle co spadło wcześniej czyli 400-600g gram, tak utrzymuje się znowu kilka dni 2-3, a na czwarty dzień spada bardzo dużo nawet do kilograma i znowu dziennie leci po malutku, a po nagłym wzroście stoi nawet gdybym nic nie zjadła.

Tak, też już zauważam taki schemat. U mnie, wydaje mi się, jest to trochę skorelowane z cyklem menstruacyjnym - przed owu i okresem waga rośnie, a po gwałtownie spada, po okresie bardzo duzo, bo nawet po 2 - 3kg, bo ja wtedy duzo wody zatrzymuję. I wychodzi taka sinusoida. Mam nadzieję, że tym razem po owu też będzie skk, to może zobaczę 8 z przodu na pierwszego kwietnia :D

Gość optymalistka
kurcze, wątróbki z dorsza miało być,że sobie kupiłam:O Czyli to nasze odchudzanie to takie trzy kroki do przodu i dwa do tyłu, ale zawsze ten jeden krok w tyle zostaje na trwałe w bilansie zysków:) ja jutro rano się ważę i mam nadzieję zobaczyć 9 z przodu

Ja to się ważę maniacko :D po 3 -4 razy dziennie, jakby od samego ważenia waga szybciej mi spadała :D Za jakiś czas mi się pewnie znudzi :P

Gość gość
a kawa z olejem nie będzie miała tłustych oczek, jeśli się ją przepuści przez blender przez 15-20 sekund. Pyszna jest też kawa z łyżką dobrego masła z blendera. Wtedy nie potrzeba śmietanki.

Gość cienkiBolek
Ja to się ważę maniacko smiech.gif po 3 -4 razy dziennie, jakby od samego ważenia waga szybciej mi spadała smiech.gif Za jakiś czas mi się pewnie znudzi jezyk.gif no tak, od wskakiwania 5 razy dziennie waga spadnie, na pewno. lepiej wskocz na rower lub zrob 50 przysiadow, pociwcz cos. Nie przytylas do stowy w 1 dzien to i w miesiac nie schudniesz, to praca na lata, a nie na kilka miesiecy. zalosne, wsadzcie se w tylek te diety to robienie wody z mozgu, tylko glupia baba uwierzy, ze jedzenie badz niejedzenie okreslonych grup pokarmowych pozwoli schudnac. ciekawe od czego przytyla, od wierdalania ponad miare, wpychania w cielsko i gebe wszystkiego.

optymalistka - jutro minę ta gdańska centralę rybna o włos;) ale kurcze czasu nie będzie, żeby wstapić:( może gdzies chociaż PiP wyczaję;)

Gość też żo
O jak fajnie, że pojawił się temat niskowęglowodanowy / wysokotłusczowy, ja tą dietę ciągnę już trzeci rok ale zawsze chętnie zajrzę tam gdzie mnie rozumieją, czyli do wyznawców tego samego. Do autorki tematu, hmmm trafiłaś na najmądrzejszą dietę i właściwie należałoby się zastanowić nad zmianą stylu życia na stałe, a nie tylko na okres chudnięcia. Dla zachęty dodam, że ja jestem zachwycona, nie dość że bezboleśnie dojechałam do wymarzonej wagi 55kg, to odeszły wszystkie choroby i dolegliwości. Po tak długim czasie je się b. mało, ja jem tak na oko połowę tego co Ty teraz i jestem ciągle syta, właściwie zapominam o jedzeniu, a wynika to z tego że organizm dostaje wszystko co potrzebuje w skoncentrowanej formie więc nie musi wołać o więcej. No i nie ma tej rozhuśtanej węglowodanami insuliny.

Jeżeli po zakończeniu odchudzania będę się czuła tak, jak się czuję teraz, to bardzo poważnie pomyślę o pozostaniu na takim sposobie odżywiania, bo czuję się zdecydowanie lepiej. Choć może nie będę aż tak drastycznie ograniczać węgli, bez pieczywa i kasz mogę żyć, ale całe życie bez owoców? :D Czas pokaże ;)

Gość optymalistka
Do gościa, dzięki, musze spróbować:), bo czasem brakuje mi śmietanki, a na mleko mam ostatnio hm długie zęby, olej kokosowy zamówiłam i czekam, ale masła mam pod dostatkiem:) Aqua też mam świrgla na punkcie ważenia, ale kilka razy dziennie to przesada, wystarczy rano na czczo, Ty się nie waż wieczorem, bo co sobie "nadzienie" będziesz ważyć :) Maxi jak ja Ci zazdroszczę tej centrali rybnej:D, a bardziej Gdańska na co dzień:) też żo -och miód na uszy, że ktoś doświadczony się odzywa, podaj jeśli możesz taki klasyczny Twój jadłospis dzienny już po wyregulowaniu organizmu po latach żo. Tez mam nadzieję schodzić z ilości jedzenia, już odczuwam taką spadkową tendencję po miesiącu, coraz mniej interesuje mnie jedzenie, szczególnie to urozmaicone na bogato:D Koło 14 zjadłam te watróbki z dorsza jako przekąskę, szykowałam się do obiadu teraz, ale nie mogę spojrzeć na jedzenie w ogóle, nic żadnego łaknienia, więc przeczytałam na opakowaniu, że wątróbeczki, które wchłonęłam mają 60g tłuszczu, 8 białka i 517 kcal w 100g - no to mam z głowy jedzonko na dzisiaj, chyba że wieczorem organizm da znać:)