Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZniesmaczonaKomunistka

Jestem czarną owcą w rodzinie bo za mało dałam na Komunię Chrześniakowi

Polecane posty

Gość gość
"No to jak jest? Za Bóg zapłać- tak? haha-dobre" x No widzisz - a u nas tak właśnie jest. Miasto powiatowe. Kilka Kościołów. I każdy ksiądz za Bóg zapłać msze komunijne odprawia. Książeczka i różaniec kosztują na prawdę niewiele. Do tego składka na kwiaty i przystrojenie Kościoła. Największą część składki pochłaniają kamerzysta + fotograf.

Gość gość
"No to jak jest? Za Bóg zapłać- tak? haha-dobre" x No widzisz - a u nas tak właśnie jest. Miasto powiatowe. Kilka Kościołów. I każdy ksiądz za Bóg zapłać msze komunijne odprawia. Książeczka i różaniec kosztują na prawdę niewiele. Do tego składka na kwiaty i przystrojenie Kościoła. Największą część składki pochłaniają kamerzysta + fotograf.

Gość gość
"ha ha ha,już widzę jak garną się rodzice chrzestni do opieki na wypadek twojego nieszczęscia.Nie daj Boże ,ale ludzie w takich sytuacjach często pokazują swoją twarz.Za mało znasz życie." x To, że Ty otaczasz się takimi ludźmi nie oznacza - że wszyscy tacy są. Patrzysz przez pryzmat własnego doświadczenia. A życie znam doskonale. Dlatego potrafię dokonywać prawidłowych wyborów.

Gość gość
Ja nie wiem co tutaj za ludzie siedzą. 1500 zł to są grosze. Co za to można kupić- rower, najtańszy telefon? Niektórzy to chyba myślą , że to majątek. Wy tu chyba naprawdę wszyscy z zasiłków żyjecie

Gość gość
Tak chciwych ludzi dawno nie widzialam.Skoro zgodzilas sie byc matka chrzestna to twoim obowiazkiem jest dac lepszy prezent na komunie.Ja odkladalam kase od urodzenia chrzesniaka i uzbieralam prawie 7000 tys.Z duma wrecze mu te pieniadze za tydzien przed kosciolem,bo wiem ,ze nikt nie przebije ojego prezentu,a dzieiaczek kupi sobie za to lepsze zycie w tym kraju.

Gość gość
Wystarczy zaprosić dziadków, bo dla nich to ważna uroczystość, chrzestnych i KUZYNOSTWO DZIECKA komunijnego, a nie Wasze rodzeństwo. I będzie pięknie i wzruszająco. Tylko nie piszcie, ze się da. Przy naszych ośmiorgu (wspólnie ) rodzeństwa ( plus małżonkowie, dzieci, itd ) byłaby impreza, a tak jest super spotkanie dla dzieci. I radość dla dziadków, że wnuki w kupie. Każda z nas piecze jedno ciasto, dorzuca sok/kompot/koktajl owocowy, dziadkowie słodycze, a matka dziecka kanapki. Sprawdziło się już 9 razy, i dalej będziemy tak robić.

Gość gość
hm- bransoletka w biedroneczki- załosne

Kolejne prowokacje.

Gość gość
Jesli idziecie na impreze komunijna to prynajmniej wsiury zaplaccie za talerzyk.Od dawna wiadomo,ze impra jest dla doroslych a dzieciak tylko siedzi przy stole.Ale jesli ktos stawia przed wami wiesnaki drogie jedzenie i alkohole to wypadałoby zwrocic koszta.Rozumiem,ze jak ktoras z was wsiurki idzie do knajpy to zamawia najdrozsze jedzenie,szampana i rowniez wychodzi bez palcenia? Widac ze jestescie pokoleniem wiesniakow bez krzty i oglady,zero klasy i kultury w was i pewnie jestescie z malych wiosek i miasteczek,bo nie wierze,ze ludzie na poziomie np.z Warszawy tak sie moga zachowywac.

Gość gość
Taki komentarz mogło napisać tylko zero.

Gość gość
Ja komunie wyprawilam w domu i zaprosilam tylko najblizsza rodzine. Moj syn od poczatku jest uczony, ze rzeczy materialne nie sa najwazniejsze i nie mial zadnych zachcianek komunijnych. Od dziadkow dostal pieknie ilustrowana Biblie a od chrzestni dali pieniadze, ktore przeznaczylismy na kolonie dla syna. Pojechal na tydzien w gory i byl mega zadowolony. Z chrzestnymi Bartka mamy bardzo dobry kontakt a nie tak od swieta i wiem, ze sa to ludzie wlasciwie wybrani jako chrzestni. Czesto sie odwiedzamy i wspieramy

Gość gość
Autorko sama chyba prowokujesz tym tematem,alo jestes z zapadlej wiochy,bo ja mieszkam w duzym miescie i bym sie wstydzila dac tyle co ty.Jestes matka chrzestna wiec masz pewne obowiazki wzgledem dziecka a przede wszystkim rodzicow ,bo to im przyrzekalas ,ze bedziesz dbac o dobro dziecka.Ja na komunie dalam 1000 zl.i uwazam,ze nie byla to wygorowana kwota.

"Autorko sama chyba prowokujesz tym tematem,alo jestes z zapadlej wiochy,bo ja mieszkam w duzym miescie i bym sie wstydzila dac tyle co ty.Jestes matka chrzestna wiec masz pewne obowiazki wzgledem dziecka a przede wszystkim rodzicow ,bo to im przyrzekalas ,ze bedziesz dbac o dobro dziecka.Ja na komunie dalam 1000 zl.i uwazam,ze nie byla to wygorowana kwota." x Obowiązki wobec dziecka, a przede wszystkim rodziców powiadasz. Tak. Masz rację. Przypomnę więc te obowiązki: Chrzestni, według Kodeksu Prawa Kanonicznego są po to, by pomagać rodzicom w wychowaniu potomka w swojej wierze oraz dbać aby dziecko było świadome swojej przynależności do Kościoła. Powinni dawać przykład: jak żyć po chrześcijańsku- to ich pierwszy i najważniejszy obowiązek. Co do reszty Twojej wypowiedzi - nie skomentuję nawet tego.

Gość gość
do 10.40- no i będzie żył tak jak ty z zasiłku z mops, bo przecież rzeczy materialne nie są potrzebne. Aby na flaszkę i fajki było i nic więcej do szczęścia w zyciu nie potrzeba.

Gość gość
"Autorko sama chyba prowokujesz tym tematem,alo jestes z zapadlej wiochy,bo ja mieszkam w duzym miescie i bym sie wstydzila dac tyle co ty." xx Mieszkasz w dużym mieście ale mentalnie jesteś wieśniarą (nie mylić z mieszkanką wsi!).

Gość gość
Właśnie dla tego ludzie chcący żyć normalnie uciekają z tego grajdoła nie tylko dla pieniędzy ,ale też spieprzać z tego zaścianka wielcy kalolicy wa mać a tylko kasa,kasa się dla nich liczy.Olej ich .

"Właśnie dla tego ludzie chcący żyć normalnie uciekają z tego grajdoła nie tylko dla pieniędzy ,ale też spieprzać z tego zaścianka wielcy kalolicy wa mać a tylko kasa,kasa się dla nich liczy.Olej ich " x Komunia niestety już dawno zatraciła swój pierwotny sens. A po wpisach niektórych widać właśnie, co w życiu niektórych "katolików" jest najważniejsze...

Gość gość
Taki przykład dają wasi czcigodni księża:) To wasi guru religijni i ich szkoła

"Taki przykład dają wasi czcigodni księżausmiech.gif To wasi guru religijni i ich szkoła" x Nie. To my sami się nakręcamy. Nie wszyscy księża są tacy, jak ich próbuje się tutaj przedstawiać. Wierz mi - wiem, co piszę.

Gość gość
Tak jak u mnie proboszcz i dziekan diecezji. ,, Proszę państwa- proszę się nie denerwować- wszystko będzie dobrze- ustalimy składkę na potrzeby parafii i wszystko będzie dobrze":)

Gość gość
W moim mieście były dwa sklepy w art. religijnymi, które zostały zamknięte. Ksiądz nakazał wiernym wszelkie zakupy robić u niego na plebanii. Wszelkie łańcuszki, różańce. Nawet alby wymyśla co roku trochę zmienione, żeby ludzie nie odkupowali używanych. Od firmy, która je szyje ma prowizję. A jeszcze z prezentem od dzieci do kościoła. Co roku zbiera pieniądze i zanosi stary sprzed lat do pakowania mojej znajomej.

U nas (w rodzinnej parafii) alby i sukienki są jednakowe. Jest to wypożyczalnia. Koszt wypożyczenia stroju to 20 zł. Kupuje się tylko buty, książeczkę i różaniec. Składka na kwiaty - o ile się nie mylę - 20 zł była. Faktycznie najdrożej wychodzi kamerzysta i fotograf. Ksiądz za odprawienie mszy nic nie bierze. Żadnych składek na Kościół. Tak, jak napisałam - nie wszyscy księża tacy są.

Gość gość
Nie , nie wszyscy- Kościoły ociekaja złotem na pocieszenie ludziom, którzy nie mają na chleb.

Gość gość
A ten cały kurevski fundusz kościelny? Zamiast przeznaczyć pieniądze na szpitale, domy dziecka to rozpasamy tych nadętych wyzyskiwaczy z okrągłymi bębenami.

Gość gość
Tak bardzo plujecie na tych ksieży - ale żadna z was hipokrytek nie wypisze sie z tej instytucji. Każda (no, może prawie każda) dziecko ochrzci, do komunii da. Boże - co za obłuda i fałsz z waszych ust!

Gość gość
Gosc 11:00 hihi bo skladka na parafie to najważniejsze wydarzenie w zyciu rodziców i dzieci komunijnych Moje dziecko szlo do komuni 4 lata temu. Zebralismy na prezent dla ksiedza 800 zł kiedy rodzice wreczyli on otworzyl i powiedzual ze nie wezmie. A wiecie dlaczego ? Bo było za mało. Powiedział zeby przynies 1500 zł. Byl zly i mowil takim tonem ze na miejscu wszystkich rodziców wreczylabym tylko kwiaty bo to jego z****** obowiązek udzielic komuni. Ale niektórzy lubia księdzu doope lizac no i godzą się na jego rzadania. Omijam ten kościół z daleka bo ksiadz przyprawia mnue o złość. Wole jechac pare kilometrów dalej do kościoła gdzie ksieza mówią co laska

Gość gość
"Omijam ten kościół z daleka bo ksiadz przyprawia mnue o złość. Wole jechac pare kilometrów dalej do kościoła gdzie ksieza mówią co laska" x Mądra decyzja! popieram!

Gość gość
No i widzisz wszędzie tak jest. Ale zacofany naród bogobojny i opaske na oczy ma założoną jak koń.

Gość gość
u mnie jest tak: albę każdy może mieć jaką chce - bo niektórzy mają używane po kimś, więc dają dowolność, by wyszło taniej, akcesoria typu książeczka, różaniec, gromnica, buty trzeba oczywiście dokupić, wiadomo poza tym jest ogólna składka 100 zł na wystrój kościoła, fotografa i e bodajżkamerzystę

Gość gość
A moja corka zamiast alby miala piekna,dluga suknie z falbanami.To byl jej dzien i miala wygladac jak krolewna a nie jak kocmoluch w zwyklej bialej,prostej szmacie.Co do prezentow to bylam zawiedziona,bo corka dostala az 3 ksiazki,zegarek,zlote kolczyki,ktore byly dla niej zbyt wulgarne i wzielam je sobie i 350 zl w gotowce.