Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaka nazwa dla hodowli yorkow?? :)

Polecane posty

Gość Beata987
Ludzie niestety wola takie karły i dlatego hodowcy robią wszystko aby rodziły im się jak najmniejsze. Ja osobiście nie chciałabym takiego bo to tylko problem. Mi się podobają yoreczki 2,5kg małe i grubiutkie a nie długie i chude jak szkapa. Jak rozmawiałam z ludźmi to wszyscy jak najmnieszego chcą człowiek im tłumaczy że takie są najbardziej chorowite, i napewno nie do rodziny z dziećmi ale nie dociera nic. hodowcy często podaja wage 2kg a co do czego pies jest wieelki a chudy i strasznie wygląda. Ja nie kryrtykuję zkwp a też mogłabym bo jest wiele szczurów dlugich chudych bez włosow ;D tak samo jak i w pfk. Więc denerwuje mnie jak ktoś krytykuje organizację do której ja należe, kupiłam sobie biewerka w czasie gdy zkwp ich nie uznawał, 5lat mineło zkwp zobaczyl ze biewerkow coraz wiecej, ze pfk sie powodzi zobaczyl w tym kase i dzis juz BIEWER JEST UZNAWANY W ZKWP i to jest normalne?? to samo tyczy się owczarka długowłosego ZKwp tak samo postąpiło nie uznawało ale po paru latach nagle sobie uznali bo nagle uznali żę jednak jest to rasa a nie kundel. Dlatego własnie kupując teraz 2 pieski z rodowodem zkwp nie opuscilam pfk owszem bylam 2 razy na wystawie zkwp z ciekawosci ale pozostalam w pfk bo nie spodobalo mi sie zagranie zkwp. Najpierw wszędzie mowia ze biewer to nieporozumienie, kundel a teraz nagle po tylu latach jednak juz nie kundel?? Dużo można by pisać, nie warto się kłocić. Takie jest moje zdanie.

Gość gość
I jeszcze jedno yorkshire terrier jest bardzo inteligentnym psem! to ludzie robi z tych psów nie wiadomo co, lolitki z półmetrowymi tipsami które ubierają biedne psiaki w jakies rózowe koronkowe sukieneczki, dla mnie to chore.york jest terrierem szybko się uczy, jest cwany a szczekanie to kwestia wychowania tylko i wyłacznie. Pozdrawiam wszystkich tych którzy mają yoreczki nie wazne czy te zwykłe czy biewerki :) to są swietne wierne pełne miłości do swojego właściciela psy :)

Gość Beata987
I jeszcze jedno yorkshire terrier jest bardzo inteligentnym psem! to ludzie robi z tych psów nie wiadomo co, lolitki z półmetrowymi tipsami które ubierają biedne psiaki w jakies rózowe koronkowe sukieneczki, dla mnie to chore.york jest terrierem szybko się uczy, jest cwany a szczekanie to kwestia wychowania tylko i wyłacznie. Pozdrawiam wszystkich tych którzy mają yoreczki nie wazne czy te zwykłe czy biewerki usmiech.gif to są swietne wierne pełne miłości do swojego właściciela psy :)

Gość gość
Ją też uważam, ze tylko rodowód FCI ma wartość.

Gość Beata987
każdy ma swoje zdanie na ten temat, ja nie krytykuje nikogo :) jak ktoś chce oszukiwać i w hodowli widziec tylko kase to bedzie oszukiwal i nikt mu w tym nie przeszkodz a jak ktoś chce mieć naprawde prawdziwą hodowle z pasji miłości i aby doskonalic rase to będzie to robil czy w pfk czy w zkwp czy nie wiadomo gdzie. Wszystko zależy od podejścia człowieka. Ja naprawde się staram aby mieć piękne psy w hodowli starannie dokladnie i naprawde dużo czasu zajmuje mi aby kupić suke czy psa wkońcu to tez nie małe pieniądze. moja suka ma dwa lata i dotad kryta jeszcze nie była długo szukałam dla niej rewelacyjnego partnera, bo chce aby jej dzieci jednak były piękne :) jakie może być Pomorze?? słoneczne jakie jeszcze bo nic mi do głowy nie przychodzi innego ;)

Gość Fiona FCI
Ja dużo z Tobą piszę życzliwie i bez nicka. Mam Fionę FCI i proponowałam Ci fajne miejsce. Pomorze może być romantyczne, bajkowe, eteryczne, piaszczyste. Kocham Pomorze więc jestem w tym szczera:) Może też być słoneczne, tęczowe, pogodne, romantyczne. Nie odpowiedzialaś mi jak w Twojej federacji nazywa się pieski." Piesek z ..." czy może inaczej?

Gość Fiona FCI
Romantyczne dwa razy mi się wdarło Ale bajkowe też nieźle. Jutro pomyslimy, bo już nikogo tu chyba nie ma:D

Gość gość
Fiona FCI dziękuję Ci za normalne podejście do sprawy :) bajkowe też bardzo mi się podoba. w Pfk jest też że piszesz imie psa i przydomek np Carramell z bajkowego Pomorza. a Nazwa hodowli brzmiała by Bajkowe Pomorze.

Gość Beata987
ciagle zapominam swój nick wpisac.. tęczowe pomorze też całkiem fajnie brzmi..

Gość Fiona FCI
Ten York dziś 6:30 to rzeczywiście jakaś katastrofa:D To bierz tęczowe, nie miałabym oporów, dobrze brzmi. Melodyjnie i zachęcająco. Tylko nie wiem jak za granicą sobie z tym poradzą. Dobranoc, będę tu zaglądać, bo mam parę pytań dot. sierści.

Gość Beata987
Chyba się zdecyduje bo nic innego itak nie wymyśle :) 1.30kg to maluch.. u nas reproduktor musi mieć bodajże nie mniej niż 1,80kg. Pytaj śmiało jeżeli będe umiała pomóc to jak najbardziej :) miłej nocy..

Gość gość
To żadne nazwy w typie Lwie serce nie wchodzą w grę, wcześniej o tym już pisalam. Skoro imię i skąd, to tylko Fiona z Bajkowego czy innego Pomorza. Fajnie, że mogłam troszkę pomóc , ogólnie super dzień dzisiaj miałam:)

Gość Fiona FCI
Ją też zapomniałam wpisać nicka...

Gość gość
New York

Gość gość
Tęczowe czy bajkowe? Jak dla mnie oba trafione. Ją wybralabym Krainę Wygasłych Wulkanów, ale to z racji naszej lokalizacji. Dobrze też brzmi, prawda?

Gość gość
23:23 Fiona

Gość Fiona FCI
Pomorze na fali

Gość Beata987
Hmm..chyab bardziej tęczowe bo bajkowych jest pełno.. a może Fiona przyjaciel z tęczowego/bajkowego Pomorza?

Gość gość
Beata987 wczoraj Ludzie niestety wola takie karły i dlatego hodowcy robią wszystko aby rodziły im się jak najmniejsze. Ja osobiście nie chciałabym takiego bo to tylko problem. Mi się podobają yoreczki 2,5kg małe i grubiutkie a nie długie i chude jak szkapa. Jak rozmawiałam z ludźmi to wszyscy jak najmnieszego chcą człowiek im tłumaczy że takie są najbardziej chorowite, i napewno nie do rodziny z dziećmi ale nie dociera nic. hodowcy często podaja wage 2kg a co do czego pies jest wieelki a chudy i strasznie wygląda. xxx Ja ostatnio pojechałam pokryć swoją sukę repem 1, 8, czy 1, 9. Nie bardzo pasowała mi ta jego niska waga, bo wolałabym, żeby ważył chociaż 2,5 kg. To miało być ostatnie krycie tej suki i chciałam sobie zostawić jej córę do dalszej hodowli. Jak ten reproduktor podszedł do mojej suki, to okazało się, że jest od nie j wyższy, a moja suka waży prawie 4 kg. Wyglądał jakby był celowo głodzony, albo mocno zarobaczony. Był przeraźliwie chudy, aż grzbiet miał wygięty. Do krycia oczywiście nie doszło, bo reproduktor okazał się tchórzliwym psem i panicznie bał się mojej suki. Wystarczy, że suka dwa razy na niego spojrzała i psu natychmiast odechciało się kryć. Hodowczyni od repa - wielka znawczyni próbowała mi w mówić, że moja suka nie ma owulacji, bo jej pies to taki dobry reproduktor i ponoć multum suk już pokrył. :D Zapraszała na krycie w następnych dniach, to może się uda. :D Przyjechałam z suką i zaraz po wejściu do domu pozwoliłam, aby pokrył ją mój reproduktor, bo odechciało mi się jeździć na krycia do obcych psów z porąbaną psychiką. Urodziło się 6 szczeniąt. Na szczęście były to same pieski, więc problem się sam rozwiązał. Nie zostawiłam sobie po niej córki, bo jej nie było.

Gość gość
>>>>>>Ludzie niestety wola takie karły i dlatego hodowcy robią wszystko aby rodziły im się jak najmniejsze. <<<<<< I z tego powodu szanowni hodowcy rozmnażają suki z dirofolariozą oraz sprzedają ludziom szczeniaki zarażone robalami? Nikt o zdrowych zmysłach nie kupi drogiego i chorego szczeniaka z egzotyczną chorobą na którą brak leku w Polsce. Mówcie ludziom prawdę hodowcy miniaturek że te yoreczki są takie malutkie bo mają robale. Zobaczymy kto wam wtedy kupi szczeniaka? A jak się taką miniatureczkę wyleczy z robali to się nagle okazuje że wyrósł z niej normalny york o wadze 3 kilo albo i więcej ha ha ha

Gość Beata987
gość 9.44 Ja dopiero zaczynam w tej branży ale pierwsze slysze o jakis robalach? ja znam duzo hodowców ktorzy maja psy z Polski bądż niemiec a suki rodzą przewaznie po 3 szczeniaczki duzy, sredni i mini mini..i nie maja zadnych robali tylko poprostu tak suczka rodzi :) możesz cos wiecej napisac na ten temat?? wsumie ja mini mini yorka nie szukam ale zawsze warto wiedziec więcej niż mniej. gośc 9.23 tak niestety jest oglaszaja reproduktory po 1,8 czlowiek trac****eniadze na dojazd, przyjezdza a tu pokazuje sie york dlugi jak jamnik i chudy jak chart. ;) ja lubie grubiutkie yorki a nie te kości wszędzie wystające ze az strach złapac.. ale nie ktore takie sa jak ludzie szczupli i nic sie z tym nie zrobi..york powinien byc w typie kwadratu a to przeważnie prostokąty sie widzi ;)

Gość Fiona FCI
Moja suczka waży1,85 Często nazywam ją Grubą Bertą, bo ciałka ma sporo przy swojej drobnej budowie. I zastanawiam się, czy taka mała suczka w ogóle powinna rodzić. Weterynarz skwapliwie pozwala, ale czy to naprawdę dobre dla niej? Ma dwa lata. Nie ma uprawnień suczki hodowlanej i raczej nie będziemy się o to starali. Szczenięta rozdałabym znajomym. Co o tym myślicie?

Gość Fiona FCI
Czy suka ważąca 4 kilogramy nie wykracza poza wzorzec? Bo wyżej ktoś pisze, że ma taką. Jeśli tak, to chyba powinna być wykluczona z hodowli. Czy się mylę? Beata, co tym myślisz?

Gość Beata987
Fiona FCI ja z tego co wyczytałąm w książkach to yorkshire terrier powinien ważyc do 3,1kg ale może ja się nie znam, u nas w związku to też taka waga obowiązuje ale może w zkwp jest naczej..:) co do Twojej suczki to mówi się że najlepiej jak by suczka miala chociaz te 2,5kg.. minimum 2kg a poniżej to już niewiem a nie chce skłamać..może mieć ciężki poród a może i nie.. naprawde niewiem. Może zapytaj jeszcze jednego-innego weteryniarza co o tym myśli.

Gość Beata987
Fiona FCI miałaś pytania odnośnie szaty yorka? pytaj śmialo :)

Gość gość
PfK? A później ludzie myślą że mają rasowego psa :D :D :D :D LOL

Gość gość
Mój sąsiad twierdził że miał rasowego yorka. Takie małe coś 1,5kg wiedziałam że sciemnia. nie mógł sobie dać z nim rady :D szczekal na wszystko co się rusza i szczal im w domu jako dorosły samiec. pies skończył marnie. ludzie - geny i wychowanie mają znaczenie. Tylko ZKwP i poleceni Hodowcy przez Szkoleniowców sportowców zda egzamin.

Gość gość
Fiona FCI wczoraj Czy suka ważąca 4 kilogramy nie wykracza poza wzorzec? Bo wyżej ktoś pisze, że ma taką. Jeśli tak, to chyba powinna być wykluczona z hodowli. Czy się mylę? Beata, co tym myślisz? xxx Beata nie jest hodowcą i nie ma bladego pojęcia na ten temat ile waży 6 letnia suka hodowlana po kilku miotach. Tak samo i ty Fiona, a wykluczona z hodowli to na 100% jest twoja suka, bo taki mikrus nie nadaje się do hodowli i rodzenia szczeniąt. Moja suka to Championka i ten Championat zrobiła zanim została pierwszy raz pokryta. Do dnia dzisiejszego ma piękny, długi, gęsty włos i nie zniszczyła go sobie przy odchowywaniu szczeniąt, a odkąd nie jeździ na wystawy, to nie chodzi już w papilotach, czyli kilka lat. Wyobraź sobie Fiona, że na ringu wystawowym razem z moją suką były jeszcze większe yoreczyce od mojej, bo ważące po 5 kilo i one też zrobiły bez problemu uprawnienie hodowlane, a nawet wygrywały wystawy. Na jednej z wystaw międzynarodowych taka 5 kilowa suka wygrała porównanie z moją. Sędzina z hukiem wywaliła z ringu wszystkie suki poniżej 3 kg z ocenami dobrymi, a poniżej 2,5 kg z dostatecznymi i miała rację.

Gość gość
Beata987 wczoraj >>>>>>gość 9.44 Ja dopiero zaczynam w tej branży ale pierwsze slysze o jakis robalach? ja znam duzo hodowców ktorzy maja psy z Polski bądż niemiec a suki rodzą przewaznie po 3 szczeniaczki duzy, sredni i mini mini..i nie maja zadnych robali tylko poprostu tak suczka rodzi<<<<<< Właśnie widać jakich znasz hodowców co produkują byle jakie niewyrównane mioty sprzedają chore szczeniaki i nawet nie chcą wiedzieć co w nich siedzi. Oszuści a nie hodowcy. Najwyższy czas aby pogłębić swą wiedzą nie tylko produkować jak świnie w chlewie i kasę zbierać za oszustwo.

Gość Beata987
Ja w zyciu nie chciałabym kupic yorka 5kg.. ale kazdemu podoba sie co innego. na kazdym kroku oczerniacie PFK a prawde mówiąc organizacja ta powstałą przed przepisami utrudniajacymi życie pseudohodowcom, nie jest wymysłem, który powstał po zmianie przepisów. regulamin pfk jest całkiem podobny do regulaminu związku, więc nie rozumiem czemu tak ciągle naskakujecie??? Szkoda, że pfk wrzucana jest do jednego worka z pseudo bo to krzywdzące. ciężko im się przebić w kraju , gdzie tak długo monopol na rodowody miała jedna organizacja.Uważam że przez niektórych są tępieni właśnie dlatego, iż mogliby stanowić konkurencję dla ZK. Monopol nie jest czymś dobrym. Gdyby były ze dwie, trzy takie organizacje (ale zaznaczam myślące o dobrostanie psów, genetyce w hodowli, eliminowaniu chorób i wad genetycznych, socjalizacji maluchów i wszystkich tym podobnych a nie tylko o rozmnażaniu dla kasy) to wymogi i standardy by rosły. Zdrowa konkurencja może przynieść tylko pozytywny efekt. Dlatego nie podoba mi się gloryfikowanie ZK bo wiem, że jeśli jest monopol to nikt do końca nie ma nad nim kontroli. I niech nikt nie wygaduje głupot że w pfk sa psy brzydkie, które odbiegaja od wzorca, bo owszem napewno taki sie znajdzie nie mowie że nie, ale nie twierdzcie że w związku sa same piekne psy bo to nie prAWda tez jest sporo psów którym daaaleko do wzorca rasy.Po drugie mówicie ze psy z związku to rodowodowe a pfk juz kundle?? wiele wlascicieli z psami które maja rodowodu z związku odchodzi do pfk i dla was sa to juz kundle z jakiego to powodu??? bo poprostu zmienily organizacje- odeszli od Was i już sa fe mimo ze przez kilka lat byli tak samo z***bisci jak Wy zdobywali złota na waszych wystawach a dziś to poprostu brzydkie kundle bo należa do pfk :D Związek jest poprostu zazdrosny że federacja pnie się ku górze-widzą że za pare lat mogą mieć naprawde konkurencje :) a Wy hodowcy z zwiazku zazdrośni jesteście ze golddusty, biewery, czekolady itd badzo dobrze się sprzedają, ze ludziom podobają sie takie kolorki przez co tracicie kupców na zwykłe yorkshire terriery i taka prawda :) Mysle na tym czas zakonczyc ten temat :) pozdrawiam