Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Ania mamaZuzi

Poród martwego dziecka

Polecane posty

Gość Mama-Kruszynki

Justysia Trzymaj się jakoś, masz wspaniałą rodzinę ,to Twoja wspaniałą ostoja !

Tak jak napisalas święta są bo muszą być ,ale rzeczywiście już są inne i ja to widzę .Zapatrzyłam się dziś w dużą góralską rodzinkę w dzień dobry TVN przy kawie i na chwilę poczułam dawną magię Świąt .A za moment wypatrzyłam półroczne niemowlę i znów żal,bo czemu mojej nie ma.Znów w gazecie czytałam o wolontariuszach do tulenia samotnych maluszków w szpitalu .

My tutaj mamy w sobie tyle miłości a zły los zabrał nam dzieci,tymczasem inni rodzice olewają swoje dzieciaczki i wolontariusze muszą chodzić je tulić.Świat jest dziwaczny i niesprawiedliwy. Tak tęskni się mi za małą i za tą euforią ubiegłorocznych Świąt .

Trzymajcie się jakoś dziewczyny

Gość Meg

Wiem dziewczyny, że nawet co druga osoba akurat je ma. Na szczęście nie mam tych „najgorszych”. Przy MTHFR po prostu potrzebne zmetylowane formy witamin, ja brałam wcześniej kwas foliowy w takiej formie, lekarz zalecił „na wszelki wypadek”, bo wtedy jeszcze nie badałam mutacji. Muszę tylko dopytać co ze zmetylowanymi b12 i b6. Biorę teraz Femibion 0, on ma kwas foliowy zmetylowany, ale b6 i b12 w wysokich dawkach, ale zwykła forma, więc nie mogę pewnie brać dodatkowo, bo to byłoby za dużo, tak myślę. Może po prostu będę brała wszystkie te witaminy osobno, ale nie znam takich preparatów, więc się muszę dowiedzieć. 

Ostatnio wszystko mnie niepokoi. Zaczęłam się zastanawiać czy po tym łyżeczkowaniu wszystko jest dobrze, czy nie ma zrostów. Mam cykle regularne, miesiączki pojawiają się co do dnia, nie są skąpe i trwają tyle co wcześniej. Jedynie ten pierwszy dzień bardziej bolesny i dzień przed bolą jajniki. Mam nadzieję, że wszystko się ułoży i już będzie u nas tylko lepiej.

Oliwka, szczęśliwej podróży. Oby przyniosła Ci ona choć odrobinę radości i odpoczynku psychicznego 😊

Gość Kasia

Dwa miesiące temu straciłam 3 maluszki w 12tc w wyniku wypadku samochodowego. Nie moge się pozbierać błagam powiedzcie że kiedyś będzie lepiej. 😭

Gość Ane07

Kasiu... bardzo Ci współczuję 😞 to byly trojaczki? Napisz... wygadaj się. 

Gość Kasia

Trojaczki.. 😞

Gość Meg

Droga Kasiu, 

Bardzo współczuję straty. Wiemy, co czujesz i jak boli. Przechodziłam  4 miesiące temu stratę córki w 34tc. Nie powiem Ci, że przestanie boleć- myślę, że do końca nigdy nie przestanie. Ale wszystkie uczymy się żyć z tym bólem, z czasem stanie się „codziennym odczuciem”. Żal pozostanie, pytanie „dlaczego” będzie towarzyszył. Ale wytrwasz, bo w zasadzie w obliczu takiej tragedii dopiero zdajemy sobie sprawę, że właściwie jest to jedyne wyjście jakie nam pozostało.. Bądź dla siebie dobra. Jeśli potrzebujesz, pisz do nas- taki rodzaj „terapii” często pomaga i wiedz, że nie jesteś sama. Ściskam

Gość Mama-Kruszynki

Meg ja kupuję b12 firmy Swanson i b6 firmy Swanson oddzielnie na Allegro takie juz metylowane i biorę je razem.

Kasia bardzo mi przykro , zwłaszcza,ze to trojaczki 😞 musisz się trzymać, z czasem ból będzie mniejszy,trzeba się do niego niestety przyzwyczaić . Pamiętaj dzieci by nie chciały byś rozpaczała 😞

Gość Kasia

Moje życie stało się puste. Nic mnie nie cieszy. Nie pamietam kiedy ostatnio miałam usmiech na twarzy. Z bolem przemija każdy dzień i myślę że to cud że jeszcze tu jestem 😞

Gość Mama-Kruszynki

Kasiu na początku jest bardzo trudno, niestety.Trzymaj się bliskich,dużo rozmawiaj o tym co się stało.Z czasem będzie Ci łatwiej .Na pewno będziesz mieć dzieci jeszcze i one będą pocieszeniem dla Ciebie...

Gość Meg

Dziękuję Mamo Kruszynki za wskazówkę.

Kasiu, wiem kochana. Czuję dokładnie to, co Ty. Tylko praca mi pozwala jakos na chwilę zająć głowę czymś innym.

Gość Oliwka0612

Kasiu, tak mi przykro, ze dołączyłas do nas 😞 nie wiem co napisać. Bardzo bardzo mi przykro i smutno. Nie wiem co się dzieje z tym światem...

Gość Oliwka0612

A i Mamo Kruszynki dziękuje 🙂 mam nadzieje, ze ten wyjazd nam pomoże przetrwać święta. Pozdrawiam Was mocno!

Gość justysia26

Oliwko udanego spokojnego wyjazdu 😘

Kasiu bardzo mi przykro 😢😢 przytulam do serca ♥️ dużo siły ci życzę 😘

Gość Mama-Kruszynki

Dziewczyny mam pytanie, czy wasze dzieci często w ciąży miały czkawkę.Bo pewien lekarz z USA twierdzi,ze po 32 tygodni czkawka świadczy o problemach z pępowina ,zapętleniu albo że pępowina się zaciska bo np dziecko ja uciska.

Jak to u Was było z czkawką?

Gość Meg

Wczoraj znowu smutek- byłam u córki na cmentarzu i pojawił się obok nowy grobek 😔 to jest mało tłoczny cmentarz na przedmieściach (celowo nie wybrałam żadnego w centrum miasta), a tu obok znowu dzieciaczek 😔 minęły przecież dopiero 4 miesiące... te w centrum miasta szybko powstają, ale za każdym razem patrzyłam z daleka z myślą „obyśmy byli ostatni”. Wczoraj płakałam razem z tamtą rodziną, kiedy tak obok stałam 😢 

Mamo Kruszynki, moja córka miała czkawkę dwa razy, a problem z pępowiną wystąpił. To znaczy do końca się nigdy nie dowiem co było powodem.

Gość Mama-Kruszynki

Dzięki dziewczyny, widocznie niektóre dzieci mające często czkawkę dają radę a inne nie mają takiego szczęścia...:(

Ten doktor bada od 25 lat sprawy pępowiny i mówi,ze po 26 tygodniu czkawki kilka razy dziennie po kilkanaście minut to niebezpieczne bo moze świadczyć o naciśnięciu pępowiny.

W 32 tygodniu nie powinno w ogóle być czkawki codziennie.U uważajcie na te czkawki dziewczyny po 32 tygodniu,są wskazanie do znacznego przyjrzenia się gdzie jest pępowina 😕

Smutno mi ostatnio mimo,ze idą święta, na widok choinki czuję dojmujący ból.Mała tak by się cieszyła na jej widok na pewno,dziwnie się będzie przy Wigilii siedziało bez niej 😕

Gość Lol

Moja córcia w brzuchu pod koniec często miała czkawkę.przy cc okazało się że jest 3 razy opętlona pępowiną,czego na usg nikt nie zauważył?dziwne...Coś w tym jest...Dzięki Bogu że było cc .

Gość Nadzieja40

Witajcie. U mnie Świąt nie ma. Rozstałam się z Partnerem. Pozdrowienia.

Gość Mama-Kruszynki

Lol dlatego mów o tym innym mamom, to ważne aby to rozpowiadać innym i aby byli bardziej czujni, ten doktor

jason collins bada od 25 lat temat śmierci dziecka w związku z naciśnięciem,zapętleniem pępowiny.Napisal książkę

Silent Risk na ten temat.Bardzo przestrzega przed czkawka po 32 tygodniu.Uwaza on,ze lekarze trochę bagatelizują temat . Doktor twierdzi,ze śmierci z tego powodu nie są rzadkie lecz...zbyt rzadko się o nich mówi.

Nadzieja 😞 przykro mi,nie wiem co napisać,moze jeszcze do siebie wrócicie...

U mnie niby będą święta ale takie udawane, bo smutek w sercu i żal ,że się nie udało ...

Gość Kasia

U mnie świat nie ma ☹️

Gość Kasia

Dziewczyny 😞

Pochowalyscie swoje maluszki? 😭

Gość Meg

Nadziejo, bardzo mi przykro, że życie Cię tak okrutnie doświadcza z każdej strony 😔

Tak Kasiu, pochowałam córeczkę i bardzo często ją odwiedzam i wtedy dużo jej opowiadam 😔

Gość justysia26

Nadzieja bardzo mi przykro 😢

U mnie każde dziecko miało czkawkę,tylko jedno straciłam 😢

Przykre to wszystko 😢💔🕯️😇🕯️

Życzę wam pomimo to spokojnych świąt Bożego Narodzenia 😘

Gość Mama-Kruszynki

Nigdy nie myślałam,ze święta mogą być takie smutne 😕 pierwszy raz w życiu wszystko jest inne.Radość i uśmiech się wyprowadziły ...

Wam życzę Spokojnych Świąt dziewczyny i dużo nadziei...

Gość Kasia

A mamy po poronieniu? Jak bylo z ustalaniem plci i pochowaniem? Ja nie mam zadnej informacji a chyba są takie możliwości 😞

Kasia, można pochować dzieci również po poronieniu. Nie wiem jakie są procedury.

U mnie to była późna ciąża, u dziewczyn też.

Wydaje mi się że po poronieniu powinnaś od razu poinformować szpital, że chciałabyś pochować dzieci, bo nie każdy chce.

Resztę to już załatwia się przez zakład pogrzebowy.

Wiem, że na niektórych cmentarzach są też wspólne mogiły dla takich malutkich dzieci.

Gość Meg

Kasiu, można po poronieniu tylko trzeba poinformować szpital.

Jeśli będziesz potrzebowała otrzymać zasiłek pogrzebowy (4tys zł za dziecko), by je pochować to z tego co się orientuję musi być znana płeć dziecka, ponieważ trzeba je zarejestrować w USC. Do tego potrzebne będzie na wczesnym etapie ciąży badanie DNA dziecka (to już opłacane przez rodziców ok 500zł). Po zarejestrowaniu w USC przysługuje Ci zasiłek pogrzebowy oraz 56dni urlopu macierzynskiego.

Bez badania genetycznwgo oczywiście też masz prawo do pochówku jak najbardziej, wtedy tylko nie otrzymasz zasiłku oraz urlopu macierzyńskiego.

Gdybyś potrzebowała szczegółowych porad prawnych i innych pod tym kątem to polecam Fundacja Ernesta mają tam czat z prawnikiem i on wszystko wytłumaczy w kwestii przysługujących Ci praw. Trzymaj się w tym trudnym dla Ciebie czasie.

Gość Ane07

Kochane Moje... 4 lata temu po pogrzebie córki 2 tygodnie później przyszły święta Bożego Narodzenia. 

Czasem te święta uczą nas tak ogromnej pokory... Małemu Jezusowi też nie było łatwo. W stajni... niech ta Mała Boża Dziecina przytula Was czule w ten trudny czas.. niech obdarza Waa niezłomną wiarą, napełnia nadzieją i spokojem.  Bądźcie obdarzone najczulszą czułością bo bardzo tego potrzebujecie ... buziaki 

Gość Kasia

12 tydzień to nie za szybko na ustalenie plci? 

Przepraszam was za taki temat na swieta, trudny czas, ale czulam, ze nie wytrzymam. Dziekuje wam za kazde slowo. Zycze wam spokojnych swiat i nadziei. 💝

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się