Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy znacie jakieś starsze panie bezdzietne z wyboru?

Polecane posty

Gość poli32
gość 18:31--> taa najlepiej powiedzieć ,że się nie dojrzało bo ktoś ma inne zdanie niż ty...podejrzewam,że jestem bardziej dojrzała niż ty

Gość gość
kobieto to tobie sie nie dojrzalo psychicznie, zrozum ludzie sa RÓŻNI. roznych rzeczy pragna, roznych rzeczy potezebuja, roznymi rzeczami sie brzydza...

Gość gość
gość dziś Co do ostatniego, nie masz pojęcia o moim życia, więc nie osądzaj, bo dojrzeć akurat musiałam bardzo wcześnie. :) Niestety fakt, że Ty sobie czegoś nie wyobrażasz, nie znaczy, że inna perspektywa nie istnieje, więc owszem, można się brzydzić ciąży i porodu, tak samo jak np. krwi i igieł.

Gość gość
Maria Czubaszek-bezdzietna, wyskrobana, szczęśliwa.

Gość gość
Inaczej myśli się o takich sprawach kiedy macierzyństwo ciągle jest wyborem. Kiedy jednak czas mija zmienia się też nasze postrzeganie tego aspektu kobiecości. I pojawia się żal ,ze teraz po prostu już nie mogę . Nie mogę choćbym nawet chciała.

Gość gość
gość dziś Standardowa śpiewka, tylko zamiast odmieni ci się, jest odmieni ci się za późno.

Gość gość
gość dziś Standardowa śpiewka, tylko zamiast odmieni ci się, jest odmieni ci się za późno. Ależ mnie właśnie tak się " odmieniło " po czasie. Jestem " starszą panią " .

Gość gość
gość dziś gość dziś Co do ostatniego, nie masz pojęcia o moim życia, więc nie osądzaj, bo dojrzeć akurat musiałam bardzo wcześnie. usmiech.gif Niestety fakt, że Ty sobie czegoś nie wyobrażasz, nie znaczy, że inna perspektywa nie istnieje, więc owszem, można się brzydzić ciąży i porodu, tak samo jak np. krwi i igieł. xxx najpierw poczytaj co to jest dojrzalosc emocjonalno- spoleczna a potem pisz na temat "dojrzewania". Mozna miec 70 lat i byc niedojrzalym, bo umysl zatrzymal sie w rozwoju na granicy 17 lat, mimo, ze mialo sie ciezko w zyciu i musialo sie podejmowac decyzje. "Brzydzic sie " igla i dzieckiem w takim samym stopniu, to wlasnie objaw niedojrzalosci. A moze nawet przyczynek do wizyty u psychologa:-)

Gość gość
gość 2016.01.16 Jaki sens może miec życie dla siebie- życie nauką, pracą, doskonaleniem ciągłym siebie, zdobywaniem wiedzy itp. skoro to się robi tylko dla siebie?! To jest własnie bez sensu, bo tylko zycie dla kogoś, poświęcenie nadaje sens życiu, czyni je bogatym i pełnym, a nie robienie wszystkiego dla siebie- a to kursy językowe, a to kolejny kierunek studiów itp, a prócz tego pustka egoizm, bo człowiek nie poświęca swego życia mniejszej istocie, nie oddaje całej siebie jako matka- bezgranicznie, bo tylko on jest na pierwszym miejscu. A matki mają na pierwszym miejscu dzieci i ich potrzeby- i to jest właśnie sens. 11111111111 To twoja opinia, a moja jest taka ze masz mentalność mohera. Zycie tak czy inaczej prowadzi do smierci, to człowieka sprawa czy chce je poświecić dla siebie, dziecka czy kogos / czegoś zupełnie innego. Niw mowię, ze każdy nie powinien miec dzieci i musi być skupionym na sobie, skad przyszło ci do głowy, ze osoby bezdzietne nie poświęcają sie nieczemu, jakie to płytkie myślenie. Mam znajoma bezdzietna z wyboru, oczywiście nie żałuje, robi wszystko dla zwierząt, natury. Kto powiedział ze dziecko jest ważniejsze niż walka o czysta wodę, ktora nas trzyma przy życiu, lasy czy wiele gatunków zwierząt. Troche tolerancji i OTWARCIA umysłu.

Gość gość
to w ramch tej tolerancji okerślasz kogoś moherem ?

Gość gość
kobieta od niedojrzalosci, ty masz duzy problem z soba. serio mowie, nie zeby cie obrazic, czy rozpetac gownoburze. brak zrozumienia dla innych postaw jest powaznym problemem, mysle ze swoj brak dojrzaosci przenosisz na otoczenie, wlasne wady przypisujesz innym poniewaz nie kozesz sie pogodzic z tym ze nie jestes idealna :D a powaznie to jestes moim zdaniem poprostu troszke malo bystra, bawisz sie w wysnuwanie wnioskow, probujesz udawac madra a nie rozumiesz o czym piszesz... prosba do ciebie - zamilcz albo zmadrzej

Gość gość
Może z tym moherem to przesada, ale poza tym gość powyżej ma dużo racji. Każdy ma swój sposób na życie

Gość gość
gość dziś Wyobraź sobie, że wiem, o czym mówisz, ponieważ nawet nie miałam dzieciństwa, bo trzeba się było ogarnąć w wieku 10 lat i jakoś funkcjonować. A porównałam ciążę - ciążę, nie dziecko - do igły i krwi, bo są związane z organizmem i są bardziej adekwatne, niż porównanie do np. zoofobii czy klaustrofobii, nie uważasz? I owszem, można czuć niechęć do ciąży od strony biologicznej - rozwija się w Tobie obcy organizm, uciska Ci narządy, rusza się. Gdyby to był tasiemiec, to mam prawo być niezadowolona, ale jak płód, to już nie mogę? I jedno i drugie jest obcym organizmem. Tylko na tej płaszczyźnie to porównuję, żebyś mi przypadkiem nie zarzuciła, że płód to dla mnie taki sam pasożyt jak tasiemiec. :)

Gość gość
ale czy ktoś kto uważa ,ze tylko dzieci nadają sens życiu nie ma prawa do swojego zdania ? czy tylko teza przeciwna ma rację bytu bo akurat zgadza sie z twoimi twierdzeniami ?

Gość gość
dajcie spokoj laska ma leb zakuty, zafiksowana na punkcie macierzynstwa... dla niej nie ma na swiecie nic wazniejszego niz dzieciaki. nie mozna sie realizowac, nie mozna byc w lelni spelnionym, nie mozna byc wartosciowym jesli sie w pewnym momencie nie zacznie rozmnazac... chocbys zrobila milion dobrych rzeczy, to wszystko na marne bo nie dalas sie zaplodnic. i tak kretynko, igla moze brzydzic tak samo jak dziecko i ciaza. obrzydzenkenie to nie wybor, to sie po prostu czuje. nie wstajesz pewnego dnia i ne mowisz kowalski brzydzi sie gulaszu z podrobow to ja od dzis bede sie brzydzic brzuchatych bab.... jezu, bo juz innymi slowami nie mozna. idz walnij baranka na otrzezwienie, albo przeczytaj co wypisujesz jak ci alkohol z krwi odparuje

Gość gość
ma prawo do swojego zdania, jesli uwaza ze dzieci to sens JEGO zycia, jesli uwaza ze dzieci to ogonke sens zycia to jest imbecylem.

I TAKIE TEKSTY JAK GOŚCIA Z 19.01 upewniają mnie ,ze rzeczywiście - nie wszyscy powinni mieć dzieci . z całą pewnością .

Gość gość
allium dziś Ponieważ pisze, co myśli?

Gość gość
gość dziś a ty dzidziu, wydrukuj te swoje mundrosci, powies nad wersalka i potrzymaj tak z kilkadziesiat lat. i jak dojrzejesz, to zrozumiesz , ze piszesz bzdety. Zycie nauczy cie pokory :-)

nie . ponieważ sposób wyrażania tych myśli jest nie do przyjęcia. Jeśli nie pisze tego zbuntowana nastolatka a kobieta dorosła to znaczy , że jest osobą niezdolną do wychowywania dzieci a więc lepiej niech się " nie rozmnaża "

Gość gość
I te wszystkie szczęśliwe matki zamiast zajmować/bawić się ze swoimi pociechami, przesiaduja na kafeterii udowadniając jak to macierzyństwo jest wspaniałe.

Gość gość
sposob wyrazania moze i skandaliczny, ale nerwy puszczaja jak sie czyta ze tylko robienie sobie dzieci nadaje zyciu czlowieka sens. dla mnie jest oczywiste ze nie powinnam miec dzieci, bo naprawde mnie brzydza zarowno same niemowlaki jak i ciaza i porod. nie nadaje sie na matke wiem to od dobrych 15 lat :) ale niech mi nikt nie mowi ze jestem przez to gorszym czlowiekiem, ze moje zycie nie ma sensu i ze bede nieszczesliwa. od wielu lat slucham tej spiewki w rodzinie, zrob sobie dziecko i zrob sobie dziecko... matko ale ja nie chce, nie czuje tego, dziecko to koszmar dla mnie, najgorsze co sobie moge wyobrazic. za to udzielam sie spolecznie w inny sposob, robie sporo (mysle ze niezlych i fajnych) rzeczy, mam swoje calkiem fajne zycie, fajnego partnera ktory ma podejscie do dzieci podobne do mnie... dlatego sugerowanie ze nie chcac dzieci jestem jakims gorszym sortem budzi demony... mam ochote potezasnac kims takim i nakrzyczec do ucha "kim ty k***a jestes?!". milego widczoru, narazie.

Gość gość
gość dziś no bo macizerzynstwo to nie tylko wycieranie tylka dzieciakom- nie wiedzialas? Jest czas na wiele innych spraw;-)

Gość gość
tylko niektorzy nie maja ochoty poswiecac czasu dla dzieci - niewiedzialas? tak to jest egoizm. nie, nie ma w tym nic zdroznego

Gość gość
Ale zajmowanie się dzieckiem to nie tylko podcieraniem im pupy. A przesiadywanie na kafeterii to nie jest sposób na wychowanie swej pociechy, która ma za zadanie być pocieszycielem swoich rodziców u ich schyłku życia.

Gość gość
Zadbajcie o rozwój intelektualny swoich dzieci, żeby nie musiały w przyszłości przesiadywac na takich forach jak kafeteria. Ja z czysto socjologicznych pobudek tutaj jestem i powiem, że jestem przerażona

Gość gość
hahhahahhahahah

Gość gość
ja tu mam niezly ubaw, w pracy siedze i powiem wam w zyciu mi tak szybko dzien nie lecial...

Gość gość
gość dziś a nie pomyslalas mistrzynio ciętejriposty, ze moje dziecko jest juz dorosle?ze nie musze juz jego wychowywac a wypowiadam sie na Kafe wlasnie dlatego, ze mam juz jakies doswiadczenie zyciowe i smiesza mnie wypowiedzi mlodych kobiet, ktorym sie wydaje, ze pozjadaly wszystie rozumy.Bo na razie sa szczesliwe bez pieluch :-)

Gość Mariiiaa
I dobrze ze matki siedza a kafeterii bo moga na wasze glupoty odpowiadac. Widzicie z dziecmi jest czas na wszystko nawet na siedzenie na forum jesli sie jest ogarnietym. A nie takim co to tylko soba sie jest w stanie zajac. Brawo dla pani ktora przyznala ze nie ma dzieci z wyboru i teraz tego zaluje a raczej jest w niej zal. Ten zal jej nie dobija nadal jest wartosciowym czlowiekiem. Dalej moze zyc i byc szczesliwa ale ma odwage przyznac sie ze sie pomylila. Moze teraz onaczej przezylaby swpje zycie. Ciaza to naturalny proces jak picie i jedzenie. Igla to co innego. Ja nie rzumialam co to ciaza. Nie pytalam kolezanek w ciazy jak sie czuja bo najlozniej zdecydowalam sie na dziecko. I jak bylam w ciazy bylo mi glupio ze wszystkie dziewczyny pytaja jak sie czuje ciagle a ja sie nimi nie interesowalam. Nie rozumialam jak ktos mowil ze ciaza to cud. Dopiero bedac w ciazy poczulam ze to niesamowite ze to naprawde cud. Zaraz napisza ze dziecko to nie problem zrobic. Moze nie ale ciaza to cud. I nie mowicie ze dziecko to nie problem zrobic bo przez ta chemie w jedzeniu coraz mniej par moze naturalnie zajsc w ciaze. Ciaza nie niszczy ciala. Mnie ciaza odmlodzila wygladalam pieknie. Dla tych co boja sie o urode uswiadamiam ze niedlugo uroda wam minie. Mozecie sie nabotoksowac ... :-) choc lepiej wyglada naturalne starzenie sie.