Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZmartwionaMatka

14letnia córka chyba współżyje. co mogę zrobić??

Polecane posty

Gość ZmartwionaMatka

Ostatnio przejrzałam smsy mojej młodszej córki (14 lat) z chłopakiem z których między wierszami można było wyczytać że uprawiają już seks. Jestem załamana. Ona ma dobiero 14 lat. Rocznikowo 15 ale urodziny ma dpiero w listopadzie. Co mogę zrobić żeby powstrzymać córkę przed podejmowaniem takich zlych decyzji? Jest za młoda by wspólżyc... Co jako matka mogę zrobić?

Gość gość
przede wszystkim jak chcesz zdobyć zaufanie córki, by móc mieć na nią jakikolwiek wpływ, to przestań przeglądać jej telefon!

Gość gość
Przesadzilas czytajac jej wiadomosci :/

Gość gość
Zgłoś to na policję. Współżycie z osobą poniżej 15 roku życia jest karalne.

Gość gość
Ile lat ma chłopak? Jeśli jest pełnoletni to grozi mu nawet więzienie za współżycie z 14-latką. Ile się znają/ są ze sobą? Znasz tego chłopaka, przychodzi do was do domu? Jaki masz kontakt z córką?

Gość gość
wypytaj corke,powiedz jej ze jej chlopak popelnia przestepstwo...wytlumacz ze moze jeszcze poczekac z seksem troche, ze chlopak nke umrze jak poprzestana na calowaniu... no a za 10 miesiecy to bedziesz conajwyzej mogla przeprowadzic rozmowe o antykoncepcji i lepiej to zrob. krew nie woda, nie zabronisz dojrzewajacej dziewczynie seksu... zwlaszdza jesli go juz sprobowala, mozesz najwyzej postraszyc ja i chlopaka konsekwencjami

Gość ZmartwionaMatka
No oczywiscie, mam prawo mieć bardzo słuszne podejrzenia że córka mnie oszukuje, a wy tylko zrzucinie całą winę na mnie bo przejrzałam jej telefon... Dla waszej wiadomości nie zrobiłam tego złośliwie czy dla zabawy tylko z moją młodszą córką od zawsze są problemy i uprzedzę że to nie wynika z mojego i męża sposobu wychowywania bo nasza starsza córka zawsze była grzeczna, nie upijała sie, nie paliła, nie miała szemranego towarzystwa, jest w dobrym liceum i nigdy nie miałam powodu by sprawdzić jej telefon czy pokój. A od młodszej córki czuć było dym tytoniowy, oczywiście okłamała mnie że to znajomi palili a ona tylko chwile z nimi stała, jak wyszła z domu sprawdziłam jej pokój i znalazłam papierosy, to ona jeszcze beszczelnie wmawiała mi że to koleżanki która ją poprosiła żeby jej przechowała coś tam coś tam... I to nie jedyna taka sytuacja, już wcześniej kłamała mnie a to z nocowaniem, a to piła alkohol, a to wagary... Miałam słuszne obawy że sprawdziłam ten telefon.

Gość gość
i A nic nie mow ze czytalas te smsy... wtedy to dopiero sie zacznie. zakazany owoc kusi najbardziej, jak zrobisz awanture to jeszcze w tym roku mozesz zostac babcia w mysl zasady " na zlosc mamie odmroze sobie uszy"

Gość gość
Kup jej gumki

Gość gość
daj namiary na córkę, na tym forum jest dużo prawików napalonych na takie małolaty

Gość ZmartwionaMatka
Chłopak jest rok starszy od niej, nie mam pojęcia ile się znają, przychodzi do nas do domu od jakiś 2-3 miesiecy. Miły chłopak nie powiem, myślałam że dzięki temu skończą się jej wybryki z papierosami, niby "nocowaniem u koleżanki" a tak naprawde imprezowaniem itd. A tu się pojawił nowy problem że być może współżyją a ja być może do konca roku zostanę babcią...

Gość gość
serio nie mow jej ze czytalas i nie rob awantury... ja wiem co mowie. bylam takim dzieciakiem jak twoja corcia... wieczne klopty ze mna byly, nie wracalam na noc, pilam, palilam, mialam szemrane starsze towarzystwo, ale seksu sie balam przed 16 rokiem zycia... bo mnie tak matka nastraszyla ze jak tylko sobie wyobrazilam ten wstyd ze przezemnie gowniare chlopak moglby isc siedziec i niedajboze zaszlabym w ciaze i nikt mi nie pomoze bomatka mnie wygoni a chlopak bedzie w pierdlu... :D swoja droga ze jak tylko skonczylam 16 to hulaj dusza piekla nie ma:P

Gość gość
Na pewno porozmawiaj z córką. Nie wiem jaki macie kontakt, moja ma 13 lat i dużo rozmawiamy również o sprawach intymnych, chociaż na razie nie ma chłopaka ani nawet bliższych kolegów. Jednak kilka jej koleżanek już spotyka się z chłopcami, więc tematy jak najbardziej aktualne. Sama pracuję w szkole i widzę wiele zachowań młodzieży. Bardzo wcześnie to pokolenie zaczyna bawić się w dorosłość ;-(

Gość gość
Skoro mam jej nie mówić że czytałam jej smsy to mam powiedzieć że skąd wiem że współżyją? Nie chcę tracić jej zaufania, już i tak czasem mam wrażenie że mnie nienawidzi bo nie potrafi zrozumieć dlaczego starsza siostra ma dużo swobody i jej nie robię inspekcji pokoju, ale nie potrafi zrozumieć, że jej siostra- po pierwsze jest starsza (już pełnoletnia), a po drugie nigdy w życiu mnie nie zawiodła w przeciwieństwie do niej.

Gość gość
rok starszy? szczerze powiedz co wtym smsach bylo? bo malolaty w tym wieku lubia fantazjowac po prostu o zakazanym owocu ale brakuje im odwagi zeby zlamac tabu... teraz jest najlepszy moment na nastraszenie ich :) przynajmniej do konca roku mialabys spokojna glowe... a w tym czasie to prawdopodobnie zdaza sie rozstac... bo w tym wieku uczucia sa bardzo intensywne ale raczej krotkotrwale

Gość ZmartwionaMatka
Nie chcę dawać jej przyzwolenia na seks, jest za młoda. Jej siostra w jej wieku nawet nie myślała o takich rzeczach a jak chłopak naciskał na nią by w wieku 16 lat dała mu dowód miłości to z nim zerwała i dobrze. Nie chcę kupować jej tabletek anty czy prezerwatyw bo po prostu jeszcze nie wyrażam zgody by współżyła, chyba też mam coś do powiedzenia? A WDŻ w szkole ma więc chyba wie że seks grozi nieplanowaną ciążą. To wg mnie okropne że z dziećmi w tym wieku trzeba już poruszać tak intymne sprawy, moi rodzice nigdy nie rozmawiali ze mną o seksie a ja i tak wiedzialam, ze dopóki mieszkam pod ich dachem to nie wolno mi tego robić.

Gość gość
A to nawet ci nie powiedziała co to za jeden skąd go zna -może patologia jakaś .A ty nawet nie wieisz kto ci do domu przychodzi ? no i czy wspołżyje tylko z tym jednym ? bo jka pojawia się lako inarko to kto wie czy może nawet nieświadomie wspołżyła z pół tuzinem ziomali z okolicy ...

Gość gość
jak na kobiete to malo przebiegla jestes:) musisz podejsc gowniare, ze zebralo ci sie na szczere rozmowy, ze zie niepokoisz bo widzisz ze ten chlopiec to powazniejsza sprawa i nie chcesz zeby narobili glupot. ze wiesz ze niczego im nie zdolasz zabronic ale zeby przemyslala ile ma do stracenia... no badz troche kreatywna. przypomnij sobie jak mialas 14 lat i jak dziala mozg i wyobraznia takiej dziewczynki. co by nia wstrzasnelo?

Gość gość
radze iśc na terapię rodzinną z sobą i córkami, coś w tej rodzinie chyba jest nie tak bo nie wierze że to przypadek że masz problemy wychowawcze z obiema córkami, widocznie nauczyły się tego od ciebie

Gość gość
W smsach ktore przeczytalam moja córka pisała o jego penisie że jest duży i ją zaspokaja, on pisał coś o jej piersiach i że jak tylko się zobaczą to ją rozbierze i zrobią powtórkę tego co ostatnio... Było coś o s*****e, o połykaniu itd Przestałam w końcu czytać bo to było po prostu obrzydliwe.

Gość ZmartwionaMatka
Zna tego chłopaka ze szkoły. Jest w klasie wyżej. Moja córka nie ćpa (tzn pragnę w to wierzyć, nigdy nie znalazłam nic co by na to wskazywało), jedynie były takie z 2 czy 3 sytuacje kiedy miała spać u koleżanki a była na imprezie i piła alkohol (nie wiem w jakihch ilościach) albo wróciła do domu podchmielona. To były takie 2-3 sytuacje powtarzam, ale jak sami rozumiecie 2 czy 3 sytuacje to i tak dużo jka na 14latke bo ona w ogóle nie powinna pić ani palić.

Gość gość
autorko przerazasz mnie. ty bylas zdyscyplinowana i pokorna, taka masz nature. twoja corka nie. pisze ci jako osoba ktora byla takim samym nieposlusznym bachorem za przeproszeniem. nie jestes w stanie jej zabronic seksu do pelnoletnosci albo do czasu az u ciebie mieszka. zrobi co bedzie chciala... mozesz odwlec ten moment, ale tylko po dobroci. sprobujesz sie ze swoim dzieckiem dogadac i wypracowac kompromisy, postarac sie myslec jej kategoriami zeby ja zrozumiec albo pojdzie i sie z nim przespi chocbys jej grozila wiecznym potepieniem.serio tego nie rozumiesz? masz jedno dziecko potulne a drugie mocno temperamentne... naucz sie obslugiwac to drugie, bo poierwsze nie zginie, jest samoobslugiwalne ;)

Gość ZmartwionaMatka
gość 18:48 Nie wiem skąd wywnioskowałeś/aś, ze mam problem z obiema córkami. Ze starszą nigdy przenigdy nie miałam problemów, wzorowa uczennica, co roku stypendium, zero papierosów, raz kiedyś jedno piwko z koleżankami. a 18:49 to mój post tylko zapomniałam podpisu.

Przede wszystkim czeka Was poważna rozmowa i nie rób córce wyrzutów ani nie mów,że przeczytałaś smsy bo wtedy straci zaufanie.To,że nie wyrażasz zgody na współżycie wcale nie oznacza,że córka Cię oczywiście posłucha.Kiedyś dziewczynki w tym wieku były inne ale teraz wypytaj ją na spokojnie o chłopaka,co czuje bo właśnie tak jak napisał ktoś wyżej widzisz,że to poważniejsza sprawa.Od słowa do słowa przejdź do intymnych tematów,opowiedz o zagrożeniach o ciąży i takie tam.Rusz głową.

Gość gość
Serio te smsy ? Nie podszyw ? Okaże sie jeszcze że ona ma większe dośwaidczenie w wiadomych sprawach niż ty ... i to w tym wieku ! Makabra ! A ona nparawdę nocowała u tych koleżanek ? A moze u niego albo u jkaiegoś 40 letniego "kolegi" za hajs ?

Gość gość
Moherowy berecie mamy 21 wiek i twoja córka ma prawo cieszyć się seksem w każdym jego rodzaju! Mamy równouprawnienie i kobiety mogą uprawiać seks kiedy, z kim i jak tylko chcą!!!

Gość ZmartwionaMatka
Wiem że muszę z nią jakoś na ten temat porozmawiać tylko boję się żeby nie uznała tej rozmowy za pozwolenie na seks. Bo póki co nie ma dla niej pozwolenia na seks. Uważam że seks powinny uprawiać osoby pełnoletnie ze stałym partnerem, z którym są już od dłuższego czasu. A nie 14latka ze swoim o rok starszym chłopakiem i to jeszcze po kilku miesiacach spotykania...

Gość gość
nie wiem co o tym myslec, w jej wieku (jestem facetem, ale mialem dziewczyne rowiesniczke) robilem to samo. Pierwszy seks, pierwsze imprezy jak mialem spac u kolegi. Wracanie podchmielonym (rzadko). Lepiej zadbaj o to zeby ona miala jakies plany na zycie i ambicje, a nie prace w sklepie... Ja zawsze duzo szalalem, ale wiedzialem i nadal wiem co w zyciu mam robic, gdzie jest moje miejsce i kariera