Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ŻabAlka

jeszcze nowszy temat, bo tamten się zaciął

Polecane posty

zawsze będzie pewna grupa bardzo bogatych rolników z wielkimi gospodarstwami i grupa dzianych przedsiębiorców z wielkimi firmami. x To nie jest pewna grupa. KAŻDY rolnik wielkopowierzchniowy jest bogaczem narzekającym,że na zachodzie dostałby więcej i że jemu za mało. W żniwa wynajęcie kombajnu to 500 zł za ha , myślisz,że gdyby rolnik biedny był to by go było stać na wynajem kombajnu na 50 ha ziemii?

Nie znam osobiście biednych ludzi,których stać żyjąc w biedzie na zapłatę 50 tys . zł. za wynajem kombajnu,że nei wspomnę o kosztach pestycydów,pryskań, kosztów związanych z nawadnianiem pola , jak i związanych ze zbiorami. Żeby móc bawić się w rolnictwo trzeb mieć spore zabezpieczenie finansowe i o dziwo przedsiębiorcy ze sporym zapleczem finansowym idą w rolnictwo , bo dziwnym trafem im się opłaca, a rolnikowi nie . Trochę to dziwne nieprawda?

Gość gość
Pavlo, to rolnik sierpem ma żniwować jak w Taplarach, bo kosą śmierć żniwuje.

i trochę śmieszne jest to pierniczenie, że uważam, że na wszystkim się znam. nie, nie znam się i nigdy tak nie twierdziłam. zobowiązana jestem znać się wyłącznie na tym, za co mi płacą. na całą resztę mogę mieć serdecznie wyj****e :) X i nie przeszkadza mi, że ktoś jest bogaty i jeździ mercedesem. może jeździć nawet maybachem. mnie wychowano tak, że cieszę się z cudzego szczęścia i powodzenia zawodowego :)

Zresztą samo to,że zostać rolnikiem jest ciężko mówi samo za siebie, gdyby rolnictwo było niedochodowe, to zostanie rolnikiem w PL , jak i na zachodzie nie graniczyłoby z mission impossible

Gość gość
między zarabianiem na życie, a zarabianiem milionów - co głosisz - jest spora różnica.>ta róznica to własnie że jeden jest mądry a drugi jest głupi. każdy z nich ma takie możliwości że tym milionerem może byc nawet ten głupi jak wszystko sprzeda. to jakby dotowac kogoś kto ma 5 mieszkań bo stracił pracę i chce dotację z mopsu. dla mnie dwuznaczne moralnie. przedsiębiorcy ze sporym zapleczem finansowym idą w rolnictwo , bo dziwnym trafem im się opłaca, a rolnikowi nie> co więcej rolnicy robią wszystko aby nikt inny spoza ich grupy zawodowej tym rolnikiem nie mól zostać. dobra ostatnia próba wytłuamczyć głupiemu że jest głupi. przykład otwierasz żabo żabkę płacisz ponad tysiąc wszelkich składek plus podatki pracujesz od świtu do nocy i c***a masz, a rolnik milioner tych składek płaci 200zł na kwartał, vat go nie obejmuje itd. itp. i jeszcze mu k***a źle :O i będzie biadolił. przeciętnie na rentę przechodzi w wieku 50 lat bo przepisuje wszystko na dziecko i jeszcze z twoich składek płacą mu świadczenia - wcale nie są niskie od wejścia do eu 1,5 tys zł. górnicy to samo i jeszcze się awanturują bo im chca 16 pensje w 12 miesięcznym roku zabrać :O

Mój wujek jak zbudował chłodnie na owoce to wydał dwa razy tyle kasy niż ja za swoje mieszkanie. Płacił gotówką. Kolega sprzedaje traktory i kombajny. Większość kupujących płaci gotówką. Chyba specjalnie biedni nie są.

"KAŻDY rolnik wielkopowierzchniowy jest bogaczem narzekającym,że na zachodzie dostałby więcej i że jemu za mało" X no to wielkopowierzchniowy, a ilu jest tych mniejszych? X zresztą ktoś tu napisał, że rolnicy to debile bo produkują mleko z dziada pradziada, a to nieopłacalne. to w końcu są bogaci czy nie są bogaci? zdecydujcie się, bo ciągła zmiana zeznań nie sprzyja dyskusji 🖐️

Tych mniejszych nie ma wcale tak wielu Alu , większość rolników to rolnicy z dziada-pradziada, co to powykupowali ziemie od tych mniejszych. 70% ziem rolnych na których się coś uprawia należy do rolników wielkopowierzchniowych i z roku na rok ten % się zwiększa

Gość gość
Bezrobotny Maciejka straszy ludzi ,ze im sie do doopy dobierze :D :D

nie jestes Polakiem, nie wierze w to, po prostu nie wierze, ze Polak moglby tak pisac o polskich rolnikach i polskich dzieciach. x A ja to popieram, na dotacjach rolniczych korzystają głównie rolnicy wielkopowierzchniowi, Ci pomniejsi nawet szans na dotację nie mają. A z dziećmi to też prawda - patologia dostała właśnie na tacy sposób na darmowe pieniążki i mnożyć się będzie na potęge byle by tylko na alko mieć więcej pieniędzy.

Gość gość
zresztą ktoś tu napisał, że rolnicy to debile bo produkują mleko z dziada pradziada, a to nieopłacalne. to w końcu są bogaci czy nie są bogaci? zdecydujcie się, bo ciągła zmiana zeznań nie sprzyja dyskusji >>bezrobotny mający majatek kilak milionów jest biedny czy bogaty ja nadal się upieram ze bogaty w dodatku produkuje mleko i dokłada wiec stać go na to :D biedny nie dokłada do interesu bo nie ma z czego.

no to rolnicy jednak nie są debilami produkującymi mleko za bezcen? yyyy, co chwilę jest inna wersja. państwo specjaliści od polityki rolnej, czy możecie mi to ujednolicić? bo teraz każdy gada co innego :D

A to,że dzieci będą głodem przymierać nikogo obchodzić nie będzie, ważne ,że niż demograficzny zażegnany będzie, a za 20 lat 75% społeczeństwa pod budką stać będzie z flaszką w ręku, bo tego się nauczyli od rodziców by nie pracować, tylko płodzić na potęgę i z zapomóg żyć,bo po co pracować nawet za 2 tys zł na rękę, jak można z piątką dzieci na karku 2 tys. za samo posiadanie dzieci dostać

Alu póki co to ty twierdziłaś,że rolnicy nie zarabiają,by stronę później temu zaprzeczyć

Gość gość
Pavlo1985 dziś ty tak serio? smiech.gif owszem, są jednym z państw założycielskich. to jest fakt, a z faktami się nie dyskutuje. x UE istneije od czasu założenia Rady Europy. Radę Europy założyły Belgia,Holandia.Lichtenstein,Luksemburg,Anglia,Włochy,Franc ja,Hiszpania i kilka innych państw wśród których nie było Niemczech. Niemcy założyli EWWiS (Europejska Wspólnota Węgla i Stali),oraz EWEA (Europejska Wspólnota Energii Atomowej), jak i EWG (Europejska Wspólnota Gospodarcza), a nie UE. Wśród założycieli UE byli również Niemcy jak np. Konrad Adenauer, ale w trakcie powstania UE Niemcy do wspólnoty nie należały xox Pavlo, ty jesteś nieukiem, ignorantem, glupkiem, idiotą. Dowodem jest zacytowana powyżej twoja wypowiedź.

" Pavlo1985 dziś Alu póki co to ty twierdziłaś,że rolnicy nie zarabiają,by stronę później temu zaprzeczyć " X może zacytuj, gdzie napisałam, że rolnicy NIE ZARABIAJĄ. chętnie przeczytam.

Gość gość
gonil mnie milicjant z pałą> może to pedofil był i dlatego taki przytrzymany jesteś po tym traumatycznym spotkaniu bo innego wyjascia nie widzą poza wspomnianą już wcześniej schizofrenią :O dobrze że na miejsce tych plakatów nie przyklejałes tych z lechem wałęsa na którego niedawno plułeś :D Większość kupujących płaci gotówką. > oni nie ufają bankom wiadomo bankier to żyd :D trzeba się wystrzegać, a kase się trzyma w pończosze. później czyta człowiek artykuły że rolnikowi w nocy ukradziono 2 miliony w gotówce :D

uwaga, napisałam dokładnie TO: "to może zostań rolnikiem, skoro to takie dochodowe zajęcie? zobaczysz, jak to z***biście, jak przyjdzie susza, ulewy, powódź albo jak ci unijne urzędasy przy/pier/dolą karę, bo za dużo wyprodukujesz pechowiec.giflapka.gif i dowiedz się, po jakich cenach skupują żywność od rolników, żeby nam ją sprzedać za bajońskie sumy. " gdzie tu tekst, że nie zarabiają? wyraziłam tylko swoje zdanie, że uważam iż nie jest to najłatwiejszy kawałek chleba. potem w zasadzie pytałam się gościa dlaczego nie weźmie się za rolnictwo, skoro - zdaniem gościa - można na tym zarobić grube miliony. upraszam o nie przekręcanie moich wypowiedzi.

Pavlo, ty jesteś nieukiem, ignorantem, glupkiem, idiotą. Dowodem jest zacytowana powyżej twoja wypowiedź. x Widać jak sie na historii znasz. UE wraz z Europejskim Trybunałem Praw człowieka istniały nim Niemcy się do niej przyłączyli , tyle tylko ,że wtedy nazywała się Radą Europy. Po utworzeniu EWG Niemcy dołączyły jej program do Rady Europy i zgłosił swoją chęć do wstąpienia do Rady Europy, a Rada Europy (za pomysłem Konrada Adenauera i Churchila) została przemianowana na UE

no to zostań milionerką, kto ci zabrania? rolnicy przecież tacy głupi, więc za pewno kupisz za grosze jakieś gospodarstwo. może nawet ze skarbonki ci wystarczy! przelicz swoje groszaki i do dzieła cool.gif k****, jak czytam takie debilki, to nie wiem, czy się śmiać czy płakać. masz jakieś pojęcie o polityce rolnej UE? x A co to jak nie twierdzenie,że rolnictwo nieopłacalne jest?

ty za to masz pojęcie o wszystkim, zwłaszcza o tym, o czym nie masz pojęcia. rolnicy są różni, zawsze znajdą się jacyś roszczeniowi, ale kilku roszczeniowych rolników z twojej wiochy nie zmienia w żaden sposób sytuacji rolnictwa w Polsce. x A to?

Pavlo, to była ironia, zresztą ta wypowiedź jest wyrwana z kontekstu kilu podobnych. aż dziwne, że nie załapałeś. chyba przeceniłam twój intelekt.

twierdzę niezmiennie, że polscy rolnicy mają GORZEJ od rolników w starych krajach UE, bo to jest szczera prawda. nikt z nam dobrego serca szczodrze kasą nie sypnie, od te wszystkie dotacje i limity polscy politycy muszą się nieustannie wykłócać, podczas gdy "zachód" rozporządza kasą na unijne rolnictwo tak, żeby pilnować swoich interesów. X to jest tak oczywiste, że aż szkoda czasu na dyskusję o tym. zresztą gdyby to Polska była krajem założycielskim, to też puścilibyśmy unijną kasę na swoje pola, zamiast dotować Niemiaszków czy Francuzów - no nie oszukujmy się, każdy robi dobrze SOBIE, a nie krajom sąsiednim. UE to dobrze zorganizowany system ucisku większych nad mniejszymi, a nie jakaś instytucja charytatywna, jak się kiedyś niektórym wydawało.

Wyrwana z kontekstu? :D Dobre sobie , najpierw piszesz,że rolnictwo jest nieopłacalne, później temu przeczysz, a na koniec twierdzisz,że Twoje wcześniejsze wpisy są wyrwane z kontekstu mimo tego,że cytowane w całości . Głupka szukasz? Do autyka napisz, a nie ze mnie robisz :)

twierdzę niezmiennie, że polscy rolnicy mają GORZEJ od rolników w starych krajach UE, bo to jest szczera prawda. x Spawacze też mają gorzej w PL jak Ci w DE, nauczyciele też, sklepikarze również, każda grupa zawodowa ma gorzej w PL jak ta sama grupa zawodowa na zachodzie, ale dziwnym trafem nie słychac nic o dotacjach dla spawaczy/architektów/drwali/artystów, a o rolnikach zawsze głośno , oni mimo tego,że stale dostają więcej zawsze są tymi najbiedniejszymi :D Dziwne nieprawda?

Gość gość
Pavlo, zlituję się nad twoją głupotą. Rada Europy składa się obecnie z prawie 50 państw. Rada Europy nie jest agendą Unii Europejskiej. Unia E. wywodzi się od Europejskiej Wspólnoty Węgla i stali założonej przez Francję, Niemcy, Włochy i Benelux., później na podstawie Traktatu Rzymskiego przemianowanej na European Economic Community, a w końcu na Unię Europejską. W. Brytania, Dania i chyba Irlandia przystąpiły w latach 70-tych, Grecja, Portugalia i Hiszpania w latach 80-tych, a Austria, Szwecja i Finlandia w latach 90-tych

Pavlo, zlituję się nad twoją głupotą x Zlituj się nad sobą i nie pisz, Rada Europy to protoplasta UE , Niemcy dołożyły tylko wspólny plan gospodarczy, ale UE istniała już wcześniej tyle tylko,że pod inną nazwą

nie, nie napisałam, że jest nieopłacalne. nie użyłam nigdzie takiego słowa. napisałam tylko, że rolnictwo w Polsce nie jest takie łatwe, lekkie i przyjemne, jak twierdzą tu niektórzy. i nie w każdym przypadku tak z***biście dochodowe, jak by się to mogło wydawać. w zasadzie cała moja wina polega na tym, że broniłam rolników wyzywanych przez gościa od debili za to, że są rolnikami, a z drugiej strony zjechanych za to, że w ogóle ośmielają się zarabiać pieniądze. mój błąd 🖐️ może rolnicy powinni jeszcze przeprosić ludzi siedzących przez całe dnie na kafci, za to, że żyją, produkują i czerpią z tego dochód. no kto to widział, powinni plony oddać za darmo i zemrzeć z głodu w łachmanach :o