Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Luty będzie nasz

Mamy na luty 2017

Polecane posty

Ja biorę FEMIBION NATAL 1 Zawiera metafolinę, polecane gdy organizm slabo wchlania kwas foliowy. Poza tym zawierają kwas foliowy, witaminy oraz jod.

Gość Lilla27
Jeśli chodzi o witaminy ja biorę pregnaplus,ale wiadomo,że trzeba dużo warzyw i owoców jeść bo tak to same witaminy e kapsułkach nie pomogą. W tamtej ciąży brałam witaminy a wyszla anemia ale po soku z buraka przeszlo :). Nie mam apetytu niestety,nic mi nie smakuje. Wszystko jakoś dziwnie pachnie :) i ta senność,ciągle bym spala i ciągle jestem zmęczona.

Gość Lilla27
Tośka a na co dostałaś duphaston?

Gość Lilla27
Najgorsze co może być to profilaktyczne dawanie leków. Każda ciąża jest inna i nie zawsze leki są potrzebne. Teraz jak byłam u lekarza jak miałam krwawienie (inny lekarz,moja na urlopie) to mówił,że duphaston czy luteina nie są na podtrzymanie ciąży a pomagają jedynie wtedy gdy np. coś jest nie tak z szyjką macicy. I zgadzam się z Nim. Im mniej tabletek w ciąży tym lepiej. Wiadomo czasem nie ma innego wyjścia,ale o zgrozo nie profilaktycznie.

Gość Tośkaktośka
Lilla27 sprawdź skład luteiny czy duphaston'u, przy problemach z miesiaczkami też je bralam. A co lekarz to opinia. Przede wszystkim to lekarz widząc nasze badania, znając historie chorób, dolegliwości stwierdza czego nam potrzeba. Chyba , że gin jest typowo od brania kasy,albo wszystko olewa to wtedy nawet porządnie nie przeprowadzi wywiadu.Nie możesz pisać takich rzeczy tutaj, bo nie jedna mlodziutka dziewczyna może sie przestraszyc i choć hormon bedzie jej potrzebny to nie weźmie. A niedobór progesteronu niesie ryzyko utraty ciąży.

Cześć Dziewczyny, jak się macie?:) Co do progesteronu, ja biorę Luttagen. Czyli dawkę progesteronu. Już podczas starań o Maleństwo to łykałam (2x dziennie) bo miałam za mało tego hormonu, który jest ważne jak wszystkie wiemy. Obecnie łykam go 1x dziennie. Dziewczyny, pytanie mam odnośnie malowania paznokci. Jestem wielką fanką lakierów do paznokci. Nie jakieś tipsy, zwykły fajny kolorek, zmieniany raz na tydzień, dwa. W necie są różnorodne opinie-bezpieczne czy nie. Wiem, że lakier nie przenika przez skóre, ale jednak aceton w zmywaczu tak. Że trzeba dobrze myć ręce. Oki, to rozumiem. Ale chodzi o zapach. Czy jest niebezpieczny dla dziecka? Powiem tak, zmywacz mam antyalergiczny, ładnie pachnący, lakiery nie. Malowałam ze dwa razy do tej pory wietrzyłam mieszkanie, malowałam na balkonie, jednak ten zapach czułam. Jak to jest, czy ten zapach może być groźny? (właściwie smród?). Wizytę mam za tydzień, na pewno oto dopytam. Oczywiście mogę przeżyć bez malowania, ale może macie jakieś doświadczenia. Pozdrawiam, spokojnej nocy Przyszłe Mamusie :)

Gość gość mama Blazeja
Wydaje mi się że jak 2 razy zmyjesz lakier to nic ci nie będziemy. Ja np co 3 miesiące sobie robię odrosty.Różne są opinie ale nie wolno dać sie zwariować. Alkoholu nie piję,nie pale fajek,kawy nie piję to jak zrobie włosy raz na 3 miesiące nic nie będzie... Luteine moja znajoma dostała na wywołanie miesiaczki,mi pomogła donosić ciążę 5 lat temu.Co lekarz to inna opinia i co pacjentka to inna przyczyna,dolegliwości...Nie każdy lekarz stawia na kasę.Mam fajna Panią ma ok 35 lat i nigdy mi antykoncepcji nie proponowała bo cykle regularne mam.Mogła by cos wepchnąć ale jednak tego nie robi.

Gość gość mama Blazeja
Lula a nie zmywaczy bez acetonu? coś kiedyś słyszałam że chyba jest :) popytaj w sklepach lub drogeriach kosmetycznych:)

Gość gość
Przecież Rossmann ma od wieków.

Hybrydowy semilac podobno ma jakies składniki rakotwórcze , ja normalnie maluję pazurki, nie chcę dać sie zwariować :) Kiedys mialam lakier bezpieczny, bez substancji szkpdliwych, ale to bylo dość dawno jak znajdę jego nazwę w necie to dodam na forum.

Gość Lilla27
Napisałam,że profilaktycznie nie bierze się leków ale jeśli naprawdę nie ma wyjścia to trzeba brać,przecież nie napisałam zeby w ogóle nie brać tabletek w ciąży. A czy one podtrzymują ciążę??? Hmm w pierwszej i drugiej brałam te leki pierwszą poroniłam,drugą donosiłam ledwo. Więc mam mieszane myśli co do tabletek. Ty napisałaś,że bierzesz profilaktycznie dlatego mnie to zdziwiło. A co do malowania paznokci. Słyszałam i czytałam że przez 3 pierwsze miesiące lepiej powstrzymać się od malowania włosów i paznokci bo to jednak coś tam szkodliwego w sobie ma. Później jeśli chodzi o włosy to myślę że od czasu do czasu można odrosty zrobić np sa farby bez amoniaku,to chyba takie będą dla Nas lepsze.

Gość gośćszczesliwa mama
Hej mamusie , dawno mnie tu u was nie bylo. Jak sie czujecie? czy jest ktoras ktora nie ma zadnych objawow? u mnie pozostal bol i nabrzmiale piersi. Od czasu do czasu pobolewa podbrzusze. I nic. Moze tylko mieso mi "smierdzi" a jak u was? ktoras planuje urlop wiazacy sie z dllluuuga podroza? jakie rady macie na taka podroz.

Ja osobiście zrezygnowałam z urlopu, ogólnie źle znosze długie trasy w aucie a teraz w ciazy 100 km jest dla mnie wielką męczarnią. Pamiętaj, żebyś zabrala ze sobą wszystkie dokumenty ciąży i nie przegrzewaj organizmu.

Gość gośćszczesliwa mama
Droga mnie przeraza ale gin nie ma zastrzezen. Ale czuje sie swietnie to normalne? dodatkowo bede tam wypoczywac na wsi. Wiec to tez plus. A no i tam wypada czas badan prenatalnych wiec bedziemy je robili tam.

Heh dzięki Bogu jak ja chcę jechać na wieś to jadę do rodziców 15km i już :) jeśli lekarz nie ma zastrzeżeń to wszystko ok i bez problemu możesz oddychać świeżym wiejskim powietrzem z dala od miejskiego zgiełku; )

Ja jadę za tydzień nad morze..kompletnie nie wiem na co się przygotować.. będę miała ze 400 km. Nie mam problemu z trasą, częste przerwy i najlepiej żebym ja prowadziła większą część bo jako pasażer mnie mdli mocno.. Wiem, że nie mogę się nad morzem przegrzewać (o ile będzie pogoda), żeby uważać na jedzenie, żeby off-a nie używać...ale co z kąpaniem się? cholera, tam jest tyle bakterii! Mam miliony pytań. PRzed wyjazdem mam wizytę u gin., może on coś podpowie.. Ale może wy macie jakieś podpowiedzi? Pozdrawiam :) AAA i dzięki za odpowiedzi ze zmywaczem. Podziwiam te które malują pazurki i zazdroszczę bo mnie mdli od tego zapachu..

Gość gośćszczesliwa mama
mamusie mam pytanie : niektore z Was były wcześniej w ciąży, wiec chciałam zapytac jak wspominalam bedac na urlopie bede robic badania prenatalne, w pon mam badanie krwi a we wt usg, polozna poinformowala mnie ze na usg bedzie pełny wynik krwi, a teraz czytam w necie ze czeka sie na niego ok 9 dni, mnie juz tam pozniej nie bedzie wiec nie odbiore ewentualnego wyniku , wiec to nie bedzie miało sensu, moge zapytac jak było u was ? albo jakie macie informacje na ten temat?

Lula88 przede wszystkim sprawdź czy dane miejsce jest dopuszczone do kąpieli bo w różnych częściach jest inna czystość wody.

Gość Lilla27
Z kąpielą w morzu bym uważała,bo to różnie jest ale przecież wczasy nad morzem to nie tylko kąpiel,to spacery wzdłuż plaży,wylegiwanie się pod parasolem,bo słońce mocne też nie wskazane. Spacery po parku,kawiarnie i wiele innych,więc udanego wypoczynku. Ja też zrezygnowałam z wczasów bo ogólnie źle znoszę podróże a co dopiero teraz.

Gość Wicia89
Witam bardzo serdecznie :) Tydzień temu dowiedziałam się, że jestem w 7 tygodniu ciąży. Miło mi będzie do Was dołączyć. Pozdrawiam przyszłe mamusie :)

Gość gość mama Blazeja
Hej Wicia :)

Gość gość
A moze zalozymy grupe na facebook? Bedzie nam sie lepiej komunikowac :)

Gość Klausia
Cześć , można namiary na grupe na facebook-u ? Pozdrawiam