Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 123445

Przestałam wierzyć w Boga

Polecane posty

Gość 123445

mam problem. Zawsze byłam bardzo wierząca, ale ostatnio dopadła mnie myśl, że chyba jestem głupia. Nie rozumiem wielu rzeczy...np. Skoro bóg jest miłosierny to czego nie przebaczył pierwszym ludziom? I dlaczego istnieje takie coś jak piekło? Po swoim własnym życiu też jakoś nie widzę jego wsparcia. Czy ktoś z was może mi podać jakieś SENSOWNE argumenty, które przekonałyby mnie co do jego istnienia???

Gość gość
spoko, ile masz lat, ze wierzysz ?

Gość 123445
27, ale po co ci to wiedzieć?

Gość gość
To masz tyle lat i jeszcze wierzysz ? Poczytaj coś o chrześcijaństwie, religiach, kościele, piekle, szatanach to dowiesz się, że to wszystko zwyczajne bzdury wymyślone przez ludzi.

Gość 123445
Właśnie też tak myśle, ale jednak pozostaje taki strach a co jeśli się mylę??

Gość gość
Strach, bo masz to zakodowane w podświadomości.

Gość gość
Piekło nie zostało stworzone dla człowieka. Niektórzy ludzie uparcie dążą do tego by się tam znaleźć. Bóg nie usuwa cierpień ( patrz historia Hioba ), ale przysłał Chrystusa, żebyśmy mogli zostać zbawieni. Każdy człowiek cierpi ( często jest to skutek działania innych ludzi ). Możesz odrzucić Boga, albo oprzeć się na Nim. Czas jest oznaką miłosierdzia. Wszystko co złe przeminie. Chrześcijanie już tu żyją nowym życiem. Wierzę we wszystko co powiedział Bóg. Nie skupiaj się, aż tak bardzo na tym co jest teraz. Będzie dobrze:) PRZEMIANA jest blogiem prowadzonym przez księdza. Jeśli masz jakieś wątpliwości napisz do niego list.

Gość pmbq
Bóg został wymyślony przez ludzi, którzy desperacko poszukiwali sensu egzystencji nie znajdując go. Tak powstały mity i wiara w byty nadprzyrodzone. Do tej pory nie udowodniono ani jednego zjawiska paranormalnego, pewna organizacja oferuje 100 tys. dol. za udowodnienie w/w. Jak do tej pory nikt nie otrzymal nagrody. Jesli jednak Bog istnieje, to musi byc chorym s*********m-masochista, patrz: problem cierpienia. Ja tez dawno stracilem wiare, a bylem ortodoksyjnym wierzacym. Istnienie zycia jest kosmicznym przypadkiem, doskonaly stworca nie stworzylby tak s******lonego swiata.

Gość życiejestpiękne
już ci tłumacze Przebaczył ty mylisz pojęcia . Pan Bóg jest miłosierny i przebaczył grzech. Tak samo Pan Jezus przebacza grzechy , najpierw żal , spowiedź i pokuta i grzech masz przebaczony . ALE. i tu zapamiętaj sobie skutki grzechu ponosisz ty !!!!! np. Pan BÓG ci nakazuje w 6 przykazaniu Nie cudzołóż ale idziesz i rżniesz się na boku np. facet i robi dziecko kochance . Potem wraca do zony , zrozumiał błąd jaki popełnił idzie do spowiedzi otzrymuje pokute odpuszczenie grzechu , żona mu wybacza , Pan BÓG mu odpuszcza ale skutek tego grzechu ciągnie się za nim przez całe życie dlatego nie warto grzeszyć

Gość gość
nie istnieje zaden pan jezus idioto jeden z drugim, sa to urojenia

Ależ oczywiście , że Bóg wybaczył pierwszym ludziom . Ale oni podjęli pewne decyzje i konsekwencje tych decyzji ponosimy do dziś .

Gość gość
Świat spieprzyli ludzie. X Autorko rozejrzyj się. Wiara w Boga stała się czymś wstydliwym. Ludzie za modne uznają karmę i ( o zgrozo )autorytetem są dla nich wróżbici. Czy to mądre? Wolą wierzyć, że pochodzą od małpy niż, że są dziećmi bożymi. Świat ociera się o absurd. Człowiek nie potrafi dobrze sprawować władzy. Przeważnie jak się za coś zabiera to to spieprzy. Hitler i jego wizja świata bez żydów, albo Merkel i chora tolerancja to przykłady ludzkiej wizji świata. W 10 przykazaniach zawarta jest ponadczasowa mądrość. To chyba o czymś świadczy.

Gość gość
w boga wierza ludzie uposledzeni umyslowo dlatego wiara jest czyms wstydliwym

Gość gość
Bóg wiele przebacza, ale pierwsi ludzie chcieli być bogami. Chcieli zrównać się z Bogiem, być lepszym niż on. Bóg im nie przebaczyl? To czemu dalej żyli, dał im ziemię, pożywienie itd.? Jedyne co musieli zrobić, to odpokutowac swoje winy. Jak od razu otrzymujemy od kogoś przebaczenie, to czy doceniamy to? A może to nasze ziemskie życie jest właśnie takim etapem pokuty? Czasu, kiedy można pracować nad sobą, stać się lepszym? Tylko od nas zależy jak to wykorzystamy. Co do nieszczęść- pokuta nigdy nie jest łatwa. Poza tym- czy umielibysmy docenić i w ogóle zauważyć dobro i szczęście, gdyby nie było zła na świecie? Wszystko jest po coś. Poza tym kiedyś czytałam mądre słowa- Bóg zsyla na nas tyle cierpienia, ile wie, że jestesmy w stanie udźwignąć na swoich ramionach. Widocznie ci, co mają malo nieszczęść, są zbyt slabi, by wiele cierpieć. A cierpienie też jest łaską, bo uszlachetnia. Warto odnaleźć w sobie Boga. "Do nieba patrzysz w górę, a nie spojrzysz w siebie; Nie znajdzie Boga, kto Go szuka tylko w niebie".

Gość gość
Jaka modna karma ? Ludzie często nawet nie potrafią uzasadnić swojej niewiary. Zwłaszcza ci, którzy tak podążają za modą niewiary w istnienie bóstw.

Gość gość
"Bóg zsyla na nas tyle cierpienia, ile wie, że jestesmy w stanie udźwignąć na swoich ramionach" cierpienie degeneruje a nie uszlachetnia, rodzi agresje i nienawisc ale twoj demiurg jest specjalista w znecaniu sie, nie chce miec z nim nic wspolnego

Gość gość
20:07 Wybacz, ale upośledzeni umysłowo są ludzie, którzy patrząc na małpę czują się tak jakby patrzyli na swoich bliskich. Dlaczego każdy ateista jest taki przemądrzały? Co jest idiotycznego i śmiesznego w przyjęciu, że istnieje Bóg? Dlaczego karma, reinkarnacja i przemiana małpy w człowieka jest ok, a Bóg jest be? Wytłumacz mi to;) Spora część ateistów wierzy w istnienie ufo. "Wszechświat jest wielki więc musi być coś jeszcze"-tak to argumentujecie.

Gość gość
Bezstresowe wychowanie też nie jest dobre;) Zresztą większość cierpienia to dzieło innych ludzi.

Gość gość
Przecież ci, którzy wierzą np w reinkarnacje wierzą też i w Boga, źródło boskiej energii. Ale może mówisz o innych. Nie wiem ogólnie ilu ludzi w Polsce wierzy w reinkarnację.

Gość gość
gość dziś bog nie istnieje poniewaz istnieje cierpienie.

Gość gość
Cierpienie jest wynikiem wolnej woli. Nie trwa wiecznie.

Gość gość
Nie będę dyskutował z idiotą który twierdzi ze cierpienie je st wynikiem wolnej woli.

Gość gość
A nie jest tak? Człowiek ma wolną wolę i może krzywdzić innych. Zostanie oczywiście osądzony, ale póki żyje może robić co chce. Większość ludzi cierpi przez innych. Widać to nawet na tym forum. Najłatwiej nazwać kogoś idiotą. Szkoda, że oprócz tego nic nie napisałeś.

Gość AtenaYuki
Jak dla mnie Bóg nie istniał i nie istnieje. Zwłaszcza iż nie ma dowodów, a są sprzeczności. Od zawsze sb zadaję kilka pytań, np: Dlaczego w Bibli nie ma wzmianki o dinozaurach? Nawet małe dziecko wie, że one istniały. Są też dowody na ewoulację z małpy w człowieka, a nie, że ludzie odrazu byli jak teraz. Takie drugie pytanie: Dlaczego niby 'bóg' miałby istnieć i stworzyć świat? Nic nie mogło być wieczne, a galaktyki i planety- ogólnie większość otaczających nasz świat rzeczy- powstały w wyniku wybuchu. Bo materia była od zawsze. Każdy pamięta, albo chociaż pamiętał swój piwrwszy roczek, czy coś. NIC nie mogłoby istnieć od zawsze. Dodatkowo tyle cierpienia na świecie. Gdyby bóg istniał, chociażby trochę starał się temu zapobiec. Przecież według wierzących może on wszystko. Co prawda interesuję się wszelkimi mitami- od islamu przez legendy słowian aż po wierzenia rzymian. Jednak poprostu fascynują mnie postacie, fantazja ludzka. Ludzie nie umieli czegoś wyjaśnić- ot tak jak u np rzymian- stawiali to za sprawkę znanego bóstwa, bądź też wymyślali kolejne (na marginesie to według mnie wszystkie takie wymysły miały przepiękne imiona <3). Oczywiście nie chcę obrażać tutaj chrześcijan ani innych wierzących, bo w większości to porządni ludzie. Np moja rodzina. Bardzo ją kocham, ale pomimo wpajania miłości do boga, ja jej poprostu nie przyjełam. Dokładnie tak samo z innymi. Ciekawa tylko jestem, co czeka nas wszystkich po śmierci. Zostanie duchem, całkowite zniknięcie, a może coś całkiem innego...?

Gość gość
Ciekawy jest koniec Twojej wypowiedzi;) Jeśli nie ma Boga to należałoby spodziewać się, że po śmierci nie ma nic. Jakaś cząstka wiary jednak w Tobie została.

Gość gość
"To Jezus staje obok i podaje nam cierpienie, abyśmy z siebie wydobyli więcej, abyśmy potrafili przeżyć doświadczenia innych, abyśmy przez ból stali się mądrzy" czy nie doświadczając czasem trudnych chwil, umielibysmy dostrzec innych? umielibysmy pomagać? Czasem trzeba spasc z dużej wysokości jaką daje szczęście i uderzyć twardo w ziemię, żeby dostrzec innych ludzi, kyorzy akurat są na innym poziomie. Mnie akurat cierpienie zmusza do refleksji, przemyslen, powoduje, że chcę pomagać innym, którzy też są w złej sytuacji i sprawia, że mam w sobie więcej uczuć.

Gość gość
"Cierpienie jest wynikiem wolnej woli". Łatwo zaorac tą tezę, przytaczając przykład chociażby mojej choroby. Cierpię na schizofrenię paranoidalna, miałem 10 prób samobójczych i stany psychotyczne nie do wytrzymania. Dalej twierdzisz mocarzu intelektu ze sam sobie wybrałem taki los?

Gość AtenaYuki
gość dziś Niestety, ale cię zawiodę ;) Takie rzeczy nie muszą pochodzić od boga, przynajmniej według mnie. Równie dobrze mogła być to jakaś reakcja, coś w stylu przeniesienia się w inne miejsce, inny wymiar, inną przestrzeń. Ja tak to postrzegam. Jednak równie dobrze możemy już zawsze zostać w sobie, jakbyśmy dopiero po końcu życia się dopiero obudzili. Słyszałeś/aś o czymś takim jak geny zombie? ^.^ Niektóre tkanki w naszym ciele dopiero bo śmierci zaczynają pracować. Czyli dopóty byśmy żyli, istnieli, dopóki by wszystko nie wygasło. Wait, dlaczego ja się tak rozpisuję? ;-;

Gość gość
co do dinozaurow- jest wzmianka o stworzeniu ziemi, o stworzeniu zwierząt. Nie wymienili wszystkich, skąd wniosek, że wg Biblii takowych nie było? v sama sobie przeczysz- pamietasz pierwsze chwile swojego zycia? powaznie... jesli nic nie moglo istnieć od zawsze, to czym jest ta materia, która właśnie istniala od zawsze? dzięki której powstal wybuch, galaktyka, ziemia? jesli nie było czasu i ruchu, to co spowodowalo ten wybuch, jesli nic nie istnialo? v przeczytaj też 7 dowodów na istnienie Boga v ok, jest galaktyka, którą znamy. Nie ma w niej innych osób niz my. Ale czy wiesz, że żyjemy w 3 wymiarach? w 3 udowodnionych naukowo wymiarach? jeśli już powolujesz się na naukę, to radzę też poczytać o 4 wymiarze, o którym jest juz dużo prac. Ten wymiar to czas. Możliwe, że w tym samym czasie, ale w innym wymiarze istnieje ktoś inny, nam niewidoczny. To tak jak np. z doswiadczeniem z mrówka. Polozysz ją na bialej kartce papieru. Mrowka sobie idzie, a ty nagle Polozysz przed nią ołówek. Mrowka zauważy przeszkode, skręci itd. Wplyniesz na jej życie. Ale czy ta mrówka widzi cię? nie, ona widz tylko to co ma przed sobą, to co namacalne, realne, faktycznie istniejące. Gdyby ktos jej powiedzial, że istniejesz, to by nie uwierzyla, bo przeciez ciebie nie ma w jej świecie. Nie widzi cię w danej chwili na tej kartce. A nawet jak będziesz jej dawać znaki swojej obecności- np. polozysz ołówek, albo kawalek chleba itd. To i tak uzna to za przypadek, cos niewytlumaczalnego, lub powie, że chleb powstal w wyniku przemian chemicznych ble ble ble. Jakieś wytlumaczenie wymysli, bo nie będzie mogła żyć ze świadomością niewytlumaczalnego. I tak właśnie zachowują się ateiści. A ludzie wierzący widzą i akceptują to, że jest coś jeszcze. Że w naszym życiu nie ma przypadków. Że nawet złe chwile są po coś(nawet jesli w tym momencie tego nie rozumiemiemy, to za jakiś czas stwierdzimy "dobrze, że jednak wtedy coś się nie udalo", albo "pewne wydarzenie wiele mnie nauczyło".) Modlicie sie tylko o to, co chcecie. A nie rozumiecie, że człowiek nie jest doskonały. Nie jest wszechwiedzacy. Skąd pewność, że dane dobro, o które w danym momencie się modlimy, a które się nie spełni, naprawdę jest dobrem? i czy naprawdę nie zaszkodziloby nam w przyszłości? nie znamy swojego losu. Ale zna go ktos inny, co wszystko planuje. Co położy taki ołówek na naszej drodze, który wyda sie nam być przeszkodą, a za wiele lat okaze się, że ten ołówek chronił nas, bo dalej była przepaść. A po co Bóg stworzył świat? może to próba dla naszych dusz. Czas na poprawę, wzbogacenie się, zdobycie wiedzy, która pozwoli nam kiedyś być obok niego w innym wymiarze? Nikt tego nie wie. Ale zdumiewajace jest jak to ateiści wszystko doskonale wiedzą...