Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Co sadzisz o tweirdzeniu, iz psychoterapie to jedno wielkie oszustwo?

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
wy to tam gzie nale偶a艂o by sensownie popracowa膰 nad problemem to wolicie pie prz y膰 o szopenie bawicie si臋 w idee kt贸rych nie rozumiecie ma艂o tego s膮 niepotrzebne 偶adnego sensu ble razem i na czele z psychologami ble psychiatrami ble rozprawiacie jak by艣cie co艣 rozumieli a to z zasady jest bez sensu ble ble ble cz艂owieka psychiki nie rozdziela si臋 od fizyczno艣ci i nie rozprawia bezsensownie bo dopiero od tego zwariowa膰 mo偶na,te zapomnia艂a艣 o przecinkach a pr贸bujesz docink贸w siemka denka ble ble ble

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
@go艣膰12:34 Jak si臋 kto艣 do s膮du nie wybiera to nie musi nikomu udowadnia膰 偶e kto艣 jest dla niego toksyczny,wystarczy 偶e widzi 偶e kto艣 udaje mi艂ego a post臋puje na z艂o艣膰 i nie powiesz mi 偶e wszyscy wok贸艂 s膮 niepoczytalni i nie wiedz膮 co robi膮. Zachowanie si臋 na terapii to nie to samo co na codzie艅. Jakie terapeuta ma dowody 偶e m贸wisz mu wszystko dok艂adnie. M贸wisz 偶e Ci u艣wiadomi艂 wady kt贸rych nie widzia艂a艣 wcze艣niej. Jakie to wady by uzna膰 je za chorobowy objaw? Pierwsze s艂ysz臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
@go艣膰12:34 Dla mnie np.toksyczni to po prostu 藕li ludzie,bo inaczej to z takim podej艣ciem patologiczni k艂amcy albo takiHitler to ludzie kt贸rzy s膮 chorzy i w spotkaniu z absolutem nie maj膮 si臋 czym martwi膰 i p贸jd膮 do nieba,czy osi膮gn膮 nirvan臋,czy co tam. We偶my tego go艣cia z 01:17 niby 37Lat a taki link nie na temat tu poda艂 偶e co mam my艣le膰?呕e si臋 mu pomyli艂o?呕e nie艣wiadomy?呕e nie widzi swojej wady?To nie pierwszy temat gdzie dok艂adnie takie linki widz臋.Ale nie wska偶臋 Ci tych temat贸w bo nie monitoruj臋 go艣cia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
widzimy roznice miedzy terapia a rozmowa z przyjacielem, ale nie jestesmy przekonani dop tego, ze zamiast konbkretnej rozmowy na temat mozliwosci rozwiazania problemu , z terapeuta gadaz 3-4 lata az sam dojdziesz do tego jak te problemy rozwiazac te 3-4 lata to wtedy czas stracony bo tyasie dalej komuplsywnie objadaz, bo terapeuta nie powie ci "pani iwwono, prosze z tym przestac, zapytam pania za tydzien co pani jadla", nie, on bedzie gadal z toba o wszystkim, a ty dalej bedziesz sie ozerac, dopiero po 3 latach sie wyleczysz i przestaneiz, wg teorii tych terapeutow

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
@go艣膰13:29 Tak dla przkladu bo mo偶na to odnie艣膰 do wszystkiego. A terapeuta tak mydli 偶e to trudne znale藕膰 przyczyn臋. No pewnie 偶e trudne jak ci膮gle gada o uczuciach itp a nie o przyczynach i sposobach rozwi膮zania. Taki pacjemt ma si臋 tylko wygada膰 dla samego gadania, jak niekt贸rzy nawijaj膮 ze znajomymi. I tak 5-10-15 lat. Kiedy艣 taki teleranek by艂, a teraz m艂odzie偶 tyle czasu chce chodzi膰 do terapeuty albo i d艂u偶ej. Co to za terapia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
gosc_12_34, w艂asnie o to pytam. Czy terapeuta na przyk艂ad zadaje pytania, kt贸re maj膮 mi pokaza膰 inny spos贸b my艣lenia (np. a co by by艂o gdyby pani tego nie zrobi艂a? a co by by艂o gdyby zrobi艂a pani ? a zastanawia艂a si臋 pani kiedy艣 nad tym i nad tym? albo jakie艣 takie), czy tylko ja m贸wi臋?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
terapeuta mowi - raz wiecej, raz mniej, ale niestety on sie raczej koncetruje na Twoich emocjach a nie na rozwazaniu roznych scenariuszy zyciowych nawet jesli rozmowa zejdzie na rozne scenariusze to po to zeby wydobyc emocje Twoje a nie na spokojnie rozwazac te scenariusze

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
@go艣膰20:45 Ja to widz臋 偶e ci cali terapeuci to w艂a艣nie na spokojnie nie chc膮 tylko wol膮 rozklekota膰 emocje ci膮gle je rozgrzebuj膮c. Zreszt膮 nieraz radz膮 by wydrze膰 pyska... sorry, znaczy wyrazi膰 emocje :]

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Powiem szczerze, mam w 偶yciu r贸偶ne zawirowania 偶yciowe, z kt贸rymi nie bardzo sobie radz臋 i rozwa偶am w艂a艣nie terapi臋. Ale z tego, co tu piszecie, to b臋dzie wygl膮da艂o raczej tak, 偶e b臋d臋 tam po prostu m贸wi膰 przez ca艂膮 wizyt臋? Zastanawiam si臋 po prostu, w czym to b臋dzie lepsze od rozm贸w z mam膮. Teraz cz臋sto rozmawiam z mam膮 o moich problemach, tylko nie mo偶emy znale藕膰 sensownego rozwi膮zania. My艣la艂am, 偶e mo偶e taka analiza podczas terapii by mi co艣 da艂a, ale je艣li mia艂abym tylko m贸wi膰 to nie s膮dz臋. Spodziewa艂am si臋, 偶e na przyk艂ad terapeuta zaskoczy mnie jakim艣 pytaniem, spostrze偶eniem, opini膮, bo wiecie - mama to mama, bliska osoba, ona mo偶e np. przej膮膰 si臋 moim problemem zamiast patrze膰 na niego obiektywnie. Ale ca艂y czas zastanawiam si臋, czy warto, bo je艣li mam tylko JA m贸wi膰 to bez sensu, bo do niczego nie dojd臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
@go艣膰20:53 Tak to w sumie raczej wygl膮da. I trzymaj si臋 mocno. No bo niby jakim sposobem taki terapeuta jest w stanie zgromadzi膰 i przetworzy膰 te wszystkie wynu偶enia i informacje. Tym bardziej 偶e terapeuta ma nie jednego petenta.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
po prostu id藕 na terapi臋 i sama zobaczysz :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jest jeszce life coahcing, to sie moze zle kojarzy osobom wyksztalconym albo starodawnym, bo to przyszlo z ameryki, ale wlasnie taki life coach szuka z toba aktywnego rozwiazania twoich problemow zamiast rozstrzasac emocje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
na czym polega ,,roztrz膮sanie emocji''?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
@go艣膰21:31 Roztrz膮sanie polega na ich ci膮g艂ym przypominaniu, wyra偶aniu i opisywaniu. Ponownym prze偶ywaniu. Rozpami臋tywanie to dobry synonim s艂owa roztrz膮sanie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ciezko to opisac, ale psychoterapeuta potrafi bardzo droiazgowo analizowac emocje, motywy dzialan, owszem, wskazuje ci twoje "chorobliwe" myslenie jak jestes zmaczona po pracy to wolalabys mowic o konkretach z nim, o konkretnym problemie - jakiejs fobii, relacjach z toksyczna osoba, nalogu, tym, ze nie wiesz dokad isc w zyciu itp.... a nie bardzo intensywnie myslec nad jakimis niuansami psychologicznymi ... jak to sie dzieje przynajm,niej w terapii nurtu psychodynamicznego, ktora trwa nawet kilka lat i wtedy naprawde masz czasem wrazenie, ze tracisz czas i pieniadze.. chodzisz juz tam rok, przychodzisz na kolejna sesje i musisz sama znowu o czyms zaczac mowic, bo psychoterapeuta czeka az ty zaczniesz... masz mnowic co ci slina na jezyk przyniesie .. jest to naprawde specyficzne, choc nie moge tez powiedziec, ze nie pomaga... ale moze nie kazdy tego akurat potrzebuje

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nie wiem , co mam napisa膰 czy powiedzie膰 , ale uwa偶am ,偶e nie o wszystkim mo偶na z przyjacielem pogada膰 i nie zawsze mnie przyjaciel zrozumie tak ,jak terapeuta , kt贸ry analizuje i nie jestem pierwszym takim przypadkiem .no ale jeden woli 艣ledzie drugi czekolad臋 , a ja wol臋 i 艣ledzie i czekolad臋 :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
@go艣膰21:37 Tylko 偶e to dziwnie brzmi i dziwnie wygl膮da. A co gorsza ci臋偶koCi to opisa膰 bo pewnie terapeuta te偶 by nie potrafi艂 tego opisa膰. To jest takie dziwaczne (bez urazy,nie o Ciebie chodzi tylko o tych dziwnych terapeut贸w) 偶e po prostu ci臋偶ko to uj膮膰 bez zwyzywania tych ca艂ych terapeut贸w. W USA powoli,bardzo powoli,co艣 si臋 rusza w lepszym kierunku,a wPolsce to zawsze wszystko do ty艂u. Ale skoro nawet wUSA nie jest dobrze to ci臋偶ko by w Polsce to lepiej wygl膮da艂o ni偶 dziwnie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
@go艣膰21:44 No w艂a艣nie te przys艂owiowe "艣ledzie i czekolada" to nietypowe po艂膮czenie, zw艂aszcza w psychoterapii ;]

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
@go艣膰21:44 Wiesz, mi chodzi o ten misz-masz w psychoterapii, psychologii i psychoterapii. Dziwne to i za du偶o sprzeczno艣ci pomi臋dzy tymi dziedzinami i w nich samych poszczeg贸lnie z osobna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
@go艣膰21:44 Wiesz, mi chodzi o ten misz-masz w psychoterapii, psychologii i psychoterapii. Dziwne to i za du偶o sprzeczno艣ci pomi臋dzy tymi dziedzinami i w nich samych poszczeg贸lnie z osobna.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jedno wielkie G. chorowalam na dwa epizody depresji, przy drugim jednoczesnie cierpialam na nerwice lekowa. do tej pory zmagam sie z nerwica, fobia spoleczna, osobowoscia unikajaca ktore to wynikaja m.in. ze zlych doswiadczen z ludzmi, traumatycznymi przezyciami, ukladem nerwowym. "zaliczylam" chyba 10psychiatrow i 6psychoterapeutow. NIKT z nich nie byl w stanie mi pomoc. bylam nawet w psychiatryku i G. z tego wyszlo. moze dlatego ze jestem bardzo pokretna, dziwna, skomplikowana jednostka i jesli sama nie rozgryze siebie i przyczyny swoich problemow to nikt inny mi w tym nie pomoze. na mnie nawet leki nie dzialaly bo problemy z glowa wynikaly u mnie z niedoboru dopaminy a ssri itd zaraz zwiekszaly poziom prolaktyny a przez to spadala wartosc dopaminy i efektem byla jeszcze gorsza depresja czyli z lagodnej/umiarkowanej w umiarkowana/ciezka(najgorszy okres byl taki ze tylko wylam, lezalam, nie bylam w stanie sie umyc ani jesc) dzieki lekom. z kolei leki zwiekszajace poziom dopaminy(neuroleptyki w malych dawkach) wywolywaly u mnie jakas manie, napady agresji, zarlocznosc, zwiekszone ataki paniki, furie... moj mozg jest niereformowany. jedyne dwa leki ktore mi pomogly to xanax i lorafen. bralam je i biore max raz na tydzien min raz na miesiac. psychoterapeuci nie umieli mi pomoc wcale. to byla jakas kpina a nie terapia. oprocz benzo bralam tez i ltyrozyne nie wierzac ze takie cos mi pomoze bo bylam gotowa na samoboja meczac sie niesamowicie. pomoglo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 56061727139
@go艣膰22:03 Rozumiem 偶e pom贸g艂a Ityrozyna. Czy Tyrozyna? Bierzesz to jeszcze, czy ju偶 nie musisz. Czy ju偶 na sta艂e. Bo je艣li to Tyrozyna a nie Ityrozyna to w takim razie skurczybyki ju偶 dawno mogli Ci tym pom贸c. Bo Tyrozyna jest niezb臋dnym aminokwasem (https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Tyrozyna) kt贸ry wp艂ywa na tarczyc臋, energi臋, dopamin臋 i depresj臋 (ibid).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
czyli nie mam szans na wyleczenie?:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 56061727139
@go艣膰22:03 Rzuci艂em okiem wujka gugla i ychodzi 偶e mia艂a艣 na my艣li L-Tyrozyn臋 i 偶e to po prostu to samo co Tyrozyna. I 偶e to suplement razem z Tauryn膮, i nawet fitneski i kultury艣ci o tym pisz膮 (guglajcie: L-tauryna).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 56061727139
@go艣膰22:22 Nie rozumiem. Przecie偶 napisa艂a艣 偶e Ci pomog艂o. Ta ca艂a L-Tauryna. Ostatnie s艂owo w po艣cie z 22:03 to "pomog艂o".

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 56061727139
@go艣膰22:22 Wy偶ej mia艂em na my艣li 偶e Tauryna i Tyrozyna to dobre do suplementacji razem. Nie mia艂em na my艣li 偶e te dwa to to samo lub 偶e oba s膮 w L-Taurynie. Nie wiem co dok艂adnie jest w L-Taurynie. Ale obie te substancje (aminokwasy s膮 dobre). Tauryna jest te偶 chyba w jajku. Poczytam potem na necie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
to ja to pisa艂am a nie autorka posta wy偶ej jestem ca艂kiem inn膮 osob膮 te偶 z chorob膮 :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 56061727139
@go艣膰22:58 Aha. Aaale wystrzeli艂a艣 jakby znik膮d ^^. Pisa艂a艣 tu w temacie wcze艣niej? Czy to Tw贸j pierwszy post? Bo tu za u偶o os贸b pisze jako go艣膰 z nickiem go艣膰. Wi臋c si臋 idzie pogubi膰 ^^ i co Ci jest. Acz pami臋taj 偶e nawet jak mi powiesz to problem 偶e nie mam dost臋pu do aparatury by Ci臋 dok艂adnie zbada膰. A to istotne bo lekarzom si臋 nie chce wol膮 da膰 psychotrop. A przecie偶 np. brak witaminy B (bodaj 12) mo偶e prowadzi膰 do tzw. szale艅stwa megaloblastycznego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 56061727139
@go艣膰22:58 Trzeba si臋 od偶ywia膰 a nie tylko je艣膰. Co mo偶e utrudnia膰 z艂e jedzenie albo np. nie艂atwo wykrywalna kandydoza w jelitach lub og贸lnoustrojowa lub z艂y biofilm na jelitach. A z tego co czyta艂em to candida mo偶e powodowa膰 depresj臋 i inne zaburzemia psychiczne.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 56061727139
@go艣膰22:58 Przy czym lekarzom ci臋偶ko wykry膰 r贸偶ne organiczne choroby bo skupiaj膮 si臋 na badaniach jako艣ciowych, warto艣ciach referencyjnych i klinicznych a omijaj膮 badania ilo艣ciowe. Np. przerost candidy to za du偶a ilo艣膰 bakterii candidy, kt贸re musz膮 by膰 w jelicie ale nie w nadmiarze bo wtedy jest ich przerost. Ale lekarze nie maj膮 kasy na badania i lub nie chce si臋 im bada膰 bo 艂atwiej, taniej a wr臋cz korzystniej da膰 psychotrop. Kt贸ry przypadkiem zadzia艂a antybakteryjnie bo jakie艣 tak dzia艂aj膮.

Udost臋pnij ten post