Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anitka gość

Egzamin zawodowy opiekun medyczny 2017

Polecane posty

Gość ŻNIN
drugie zadanie opisałam wcześniej też po całości w skrócie

Gość gość
Znin jesteś Wielka !!! pozdrawiamy z Chorzowa !!!

Gość gość
Żnin wielkie dzięki,pełen profesjonalizm.

Gość Mysza01
Treść zadania z poleceniami czynności drugie zafanie bo P.Anne Małecka mamy. Pozdr.

Gość ŻNIN
strona 18-zad 2 z godz 12 i str 19 zad 1 z godz. 8

Gość ŻNIN
idźcie spać podejdźcie na luzie a wszystko się uda dobry bajer połowa sukcesu pozdrawiam i powodzenia :)

Gość gośćMysza01
Dobrej nocki kochane ludziska nasze.

Ja również bardzo wam dziękuję. Zdaje egzamin praktyczny 22 czerwca. Chyba już wszystko wiem :) no, oprócz problemów i potrzeb pani z zestawu 1. Będę uważnie śledzić ten temat. Dobranoc

Gość gość
Czy jutro (tj. 18 czerwca) zdaje ktoś egzamin? Super by było jakby ktoś napisał mniej więcej chociaż co było w tym pierwszym zadaniu. Prosimy bardzo i powodzenia! :)

Gość gość
Tak jak pisaliście to 18 czerwca ma egz. prakt. - Białystok, Woj. kuj-pom., Słupsk, Świecie nad Wisłą i Chorzów. ( Pytanie czy ktoś przebuje Żnin :-) – faktycznie jesteś wielka. Wszystkiego dobrego. Powodzenia zdającym !

Gość gość
Witam wszystkich zdających!!!!!!! Piszcie jeszcze co było w treści zadania wykonamy czynności przy pacjencie,tylko dla mnie najgorsza jest opisówka. Z góry dziękuje i trzymam za wszystkich kciuki;)

Gość gość
Pytanie dla kolezanki z Żnina . Czy wszystkie środki higieniczne i pomocnicze sa w magazynie? Co z tymi 3 gazikami , do czego je używamy. W Twoim super opisie jest liglina , stad moje pytanie. Nam opiekunka mówiła zeby nic nie mowić do pacjentki (fantową). Czy kosze i parawan jest juz przy łóżku ? Do jakiego kosza wrzucisz liglina z obcietymi paznokciami ? I czy mycie kończyn dolnych zaczynasz od pachwin , w książce pisze , ze zaczynamy od stop? Prosze odpisz. Pozdrawiam serdecznie :)

Gość gośćaga
Na poczatek wszystki podajacym informacje wielkie dzieki ..mam pytanie czy w magazynie jest przygotowanych sporo wałków i do tego podkladow pluciennych do owijania?bo nawet walek pod posladki powinien byc owiniety tym podkladem..czytajac algortm..(zadanie z pozycja polwysoka)

Gość gość
Jeśli w magazynie czegoś nie będzie to wychwycisz to w czasie tych minut w których Techniczny będzie pokazywał wszystko, zwróc wtedy uwage na to ponieważ takie niedopatrzenia na egzamnie są niedopuszczalne. dodatkowe materiały są zamieszczane w magazynie w celu zmyłki, egzaminatorzy patrzą na Twoja tacę i oceniaja co zabrałas ze sobą. Tak samo może byc z preparatami do dezynfekcji jeśli jest ich kilka zwróc uwagę na datę ważności. Jeśli nie będziesz nic mówić do pacjenta to zawalisz w punktacji za tą część egzaminu, wyobraź sobie, że leżysz w szpitalu podchodzi do Ciebie osoba w fartuchu medycznym i zaczyna robić przy Tobie zabiegi, przewraca Cię na boli i rozbiera Cię, nic nie mówiąc i o niczym nie informując... masakra, wyprosiłabym taką opiekunkę i poprosiła o rozmowę z jej oddziałową. Kosze i parawan są w magazynie, musisz sobie przynieść, nie ma takich zakładów pracy (dps, zol czy szpital) w którym brudowniki i parawany stałyby w pokojach chorych. Lignine z paznokciami wrzuć do czerwonego worka. A mycie kończyn dolnych zaczynasz od stóp - zawsze zaczynasz od części czystszej do brudniejszej. W przypadku mycia rąk zaczynasz od pachy. Nie wierzę, że tego nie wiecie parę dni przed egzaminem. Brrr nie chciałabym żeby takie opiekunki robiły mi jakikolwiek zabieg higieniczny, ba nawet herbaty od takich osob nie przyjełabym..

Gość Mysza 01
Trzymamy kciuka za Was zdajacy dzisiaj.powodzenia .centrum 3 lipca.

Gość gość
Ile osób równocześnie zdaje egzamin praktyczny? Jeżeli zdają 3 osoby równocześnie i wykonują zadanie przy fantomie to czy rozmowa z pacjenta nie przeszkadza pozostałym osoba ?

Gość gość
Jak możesz zacząć od stopy, skoro sama stwierdziłaś, że myjemy od części czystej do tej brudniejszej gdzie stopa jest najbrudniejszą częścią kończyny dolnej? Śmiesz oceniać innych a sama nawet nie potrafisz rozróżnić podstawowych pojęć.

Gość gość
Dziewczyny jakie napisalyscie CELE do zestawu 2 pomożecie: ))

Gość gość
Jakie napisałyscie cele do zestawu drugiego

Gość gość
Śmiem tak twierdzić ponieważ jest to zgodne z tym co przekazali mi nauczyciele w szkole i wykwalifikowane pielęgniarki podczas nauki zawodu, a także z literatury medycznej m.in książki pani Szwałkiewicz oraz moim kilkuletnim doświadczeniem w tym zawodzie. Nogi myjemy od stopy do pachwiny, ręce myjemy od pachy do dłoni, od części czystszej do brudniejszej. EOT

Gość gość
Prośba do opiekunek. Mam nadzieje ze czytają te wpisy . Można miła opiekunka opisze dokładnie cały zestaw 1 i 2 łącznie z teoria. Nie bedzie wówczas wątpliwości .

Gość gość
A nie można przygotować wszystkiego naraz na wózku - u góry do mycie i oklepywania, ręczniki a udogodnienia i poszewki na dole wózka. Nam mówią, żeby nie chodzić w ta i z powrotem...

Gość ŻNIN
odpowiedź na prośbę koleżanki: 1. do paznokci może być lignina,albo ręcznik jednorazowy (coś w co możesz te paznokcie zawinąć-wyrzucasz je do czerwonego worka 2. na początku egzaminu osoba która przygotowywała salę oprowadza cię po niej i zapoznaje gdzie jest magazyn gdzie brudownik itd. 3. wszystko co potrzebujesz masz w magazynie łącznie z parawanami i wózkami 4. czerwony worek: rękawice , fartuch, myjka, lignina z paznokciami,podkład jednorazowy niebieski: pościel zabrudzona zupą i koszula komunalne: opakowanie po fartuchu 5. krążki są w takiej ilości na łóżko jak opisałam-> 2 małe, 2 średnie, 1 duży + wałek,2 koce i dwie poszwy żeby je ubrać i zwinąć w wałki pod ręce 6. gaziki były potrzebne do przygotowania sprzętu przes osobę która przed egzaminem szykowała sale i są imitacją wenflonu na lewym przedramieniu-a trzy bo są trzy stanowiska 7. mówić dużo do pacjenta-ocenie podlega przede wszystkim czy respektujesz jego prawa i otrzymałeś jego zgodę na wykonanie czynności przy nim,czy zapewniłeś mu bezpieczeństwo( zabezpieczenie łóżka przed wypadnięciem pacjenta i czy dbasz o jego intymność ( parawan i nienadmierne odkrywanie) dziewczyny zaczynam myśleć że miałyście słabych wykładowców i kiepsko was przygotowali. zapraszam na wykłady do żnina- tutaj pełen profesjonalizm :)

Gość gość
"Gość" z 09.32 ma rację z nogami.Myjemy od stopy. Ja też dużo jeszcze nie wiem - ona ma też racje co do naszego niedouczenia.

Gość gość
Mycie kończyn dolnych : według Ciechaniewicz : - stopa - podudzie - udo - pachwina według Ślusarskiej , Zarzyckiej i Zahradniczek : - pachwina - udo -podudzie stopa Po prostu obie formy mycia kończyn dolnych są poprawne pozdrawiam

Gość gość
Czy dzisiaj są egzaminy

Gość ŻNIN
a jeśli chodzi o mycie kończyn górnych/ dolnych. zasada taka: dla komfortu pacjenta moczymy czyli najprościej mówiąc zanurzamy w misce z wodą dłonie/stopy - paznokcie przy okazji namiękną a my zaczynamy mycie przedramię-ramię-pacha-stopa / podudzie-udo-pachwina- stopa. potem szczotkujemy paznokcie i obcinamy u rąk- półokrągło u stóp- prosto tylko u cukrzyków miejsca zmienione chorobowo obcina tylko pielęgniarka

Gość gość
Dzisiaj od 8ej zdaje Zabrze, jutro zaczynają Gliwice.

Gość ŻNIN
przepraszam za pomyłkę z pośpiechu miało być przedramię- ramię pacha- dłoń