Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie podoba mi się "naturalność"

Polecane posty

Gość gość
Ale może ty założysz i powiesz "Dla mnie to oznacza radość, bo wszyscy ludzie jakich znam są radośni i ubierają się na czarno" smiech.gif x Nadinterpretujesz. Pewnie nie powie, że jest radosna, ale np., że jest elegancka już tak. Tak nawet reklamują czarne suknie ślubne. Odwołując się do elegancji. Zauważ, że nie do ponurości.

Gość gość
ekranie*

Gość gość
no więc sama widzisz, ile konotacji mają kolory. po co się miotać, że dla kogoś czarny konotuje się głównie z żałobą i smutkiem. Co nie znaczy że wyłącznie z tym, ale głównie z tym. mam prawo? Mam. Dobranoc.

Gość gość
no masz, to ty rzucałaś się, że nikomu innemu się tak nie kojarzy i ludzie mają silniesze skojarzenia

Gość gość
Masz prawo, ale to niezdrowe mieć smutne skojarzenia. Idąc twoim tokiem myślenia, jak zadasz sobie pytanie dlaczego tak jest, to może to wskaże jaki masz problem.

Gość gość
Co do tych filmów, np. w obcym sceny gdzie najwięcej ludzi ginie są czerwone. Za to w "coś za mną chodzi" potwór pojawia się za każdym razem kiedy na ekranie jest czerwony element.

Gość gość
To było piękne przejęcie tematu. Kij w wymalowane oko autorki.

Gość gość
akurat mnie się bardzo miło rozmawiało o kolorach, gdyby tylko ta kobieta nie była taka agresywna w swoich poglądach. Nie ma nic złego z zejściu z tematu jeżeli nowy temat jest ciekawy :)

Gość gość
jak można mówić o przejęciu tematu skoro zdjęcie od którego się zaczęło zostało wstawione przez osobę która temat założyła?

Gość gość
"że nikomu innemu się tak nie kojarzy" PRZEZ TO: "Do dnia dzisiejszego w kręgu kultury europejskiej kojarzony z religijnością, żałobą i śmiercią" Podkreślam: do dnia dzisiejszego. Wymienione skojarzenia z żałobą na pierwszym miejscu. Przez to nie rozumiem, jak ktoś może nazywać to moje skojarzenie dziwnym i że sam absolutnie takiego nie ma. Bo jest ono w naszej kulturze absolutnie powszechne. Rozumiesz w końcu, czy dalej się kłócisz babko...

Gość gość
tak powrzechne, że aż jednej osobie tak się skojarzyło, zwłaszcza w kontekście dziewczyny ubranej na czarno na imprezę. Rozumiesz, "babko"? :D

Gość gość
nie przekręcaj znowu moich słów, to po pierwsze.. mówiłam "żałobny " nie o looku dziewczyny, tylko o samym kolorze bez kontekstu. Po drugie - ale jednej na ile tutaj? 2? 3? Podaj w takim razie zaskarżenie do wikipedii, że podają bzdury, bo nie ma nic takiego że czerń kojarzy się z żałobą, że tylko jednej osobie na świecie się tak kojarzy, czyli mi. Iezzzzuuuu.... Normalnie psychiatryk.

Gość gość
PSYCHIATRYK!!!

Gość gość
Nikt nie przeczył, że może się tak kojarzyć, ale ty uparcie twierdziłaś, że tak się po prostu kojarzy i juz. Może po prostu nie potrafisz klarownie przekazywać swoich argumentów. Jednej dziewczynie wprost powiedziałaś, że jej skojarzenie jest błędne, cytuję: gość wczoraj Czerwień - kojarzy się z erotyką, miłością, żarliwością. Pomarańcz, zółty - z pogodą, słońcem, optymizmem. Zielony - ze spokojem, lasem, przyrodą. A czarny - z żałobą i smutkiem do cholery, a nie teatrem bo grałam w teatrze albo skórzanymi kanapami rodziców!!!!!!! Ludzie!!!!!!!

Gość gość
Kolejny post w którym zaklinasz rzeczywistość i twierdzisz, że tylko twoje ponure skojarzenia są normalne w "naszej kulturze": gość wczoraj nie mi, takie są skojarzenia w naszej kulturze!!!!! Ogólne!!!! To nawet nie jest jeszcze symbolika kolorów, tylko coś bardziej pierwotnego, opartego na nie wiem, jakimś emocjonalnym odbieraniu barw. biologii , emocji, psychologii... Mechanizmy takie, niezależne od teatru i skórzanych kanap!!!!

Gość gość
14:16 no bo takie są uniwersalne, pierwsze skojarzenia kulturowe i o nich pisałam! czerwień - miłość, czerń - żałoba, smutek. UNIWERSALNE A NIE OSOBISTE Co nie wyklucza, że ktoś może mieć jakieś bliskie tylko sobie, ale NIECH TEN KTOŚ NIE NEGUJE TYCH UNIWERSALNYCH bo to jest zwyczajnie błędne!

Gość gość
14:19 Tak, nie wypieram się żadnego z zacytowanych moich słów.

Gość gość
"i twierdzisz, że tylko twoje ponure skojarzenia są normalne w "naszej kulturze": Nie twierdzę że tylko żałoba!! To gdzie pisałam o tajemniczości i uroczystości czy elegancji też było moje!!!! Zwariować idzie!!! PSYCHIATRYK!!!

Gość gość
Mnie osobiście nie podoba się "naturalność" taka, że kobieta o siebie nie dba w sensie np. chodzi taka szara myszka, przy kości, z bladą skórą jak córka młymarza, ma jasną oprawe oczu, ale ani mysli jej podkreslic, ma wlosy w nijakim kolorze, ubiera się mało seksownie i nosi np. sportowe trepy i okulary. Nie podobaja mi sie też totalne plastiki, ktore wszystko doslownie maja sztuczne. najladniejsze sa dziewczyny, ktore delikatnie podkreslaja swoja urode i wiedza jak najlepiej podkreslic swoje aututy, maluja sie ladnie i delikatnie i seksownie sie ubiraja, ale z klasa jednoczesnie

Gość gość
np. Monika Lewczuk- ideał jeśli chodzi o wygląd. nie jest sztuczna, ale potrafi delikatnie podkreslic urode

Gość gość
Jest kilka innych uniwersalnych skojarzeń i nie trzeba negować tych twoich ponurych żeby mieć silniejsze skojarzenia z czymś innym, równie uniwersalnym i częstym. Poza tym ty wyskoczyłaś na tamtą dziewczyne, że jej się czarny z teatrem kojarzy, a o elegancji dodałaś jak cię zjechali za atakowanie innych bo mają inne skojarzenia. Dla mnie czarny to seksowny kolor i co, głowę mi ukręcisz, że nie kojarzy mi się z żałobą tylko seksownymi sukienkami i smokey-eye? :D

Gość gość
Patrząc na zdjęcia tej pani musze przyznać, że bardzo ładnie się maluje. Nie jest to specjalnie naturalny makijaż, ale nie jest też teatralny :)

Gość gość
wyszliśmy od tego, że look tamtej kobiety był ponury, zmorowaty... To bardziej podchodzi w takim razie pod kategorie takie jak żałoba i smutek, czy pod seksowność i elegancję? Och wybaczcie, że dla mnie bardziej pod to pierwsze. Teraz sobie odpowiedz, czemu skupiłam się na właśnie skojarzeniu z żałobą,( które JEST ZRESZTĄ PODSTAWOWE W KULTURZE, trwalsze niż seksowność czy tajemniczość), a nie na seksowności i elegancji, które są dalszym skojarzeniem, mniej utrwalonym w kulturze. Jest mi przykro, że ludzie są tak niekumaci.

Gość gość
O, teraz znasz się na subukturach, a nawet nie wiesz jaka subkultura jest na zdjęciu? Dla mnie ta dziewczyna wyglądała seksownie, nie ponuro. Co z tego i po co się o to kłócisz?

Gość gość
No właśnie, po co się kłócisz, że dla kogoś innego może ponuro - z racji olbrzymiej ilości czerni w tym looku i innych elementów, łącznie z wyrazem twarzy i makijażem?

Gość gość
poza tym gdzie napisałam słowo o subkulturach? wtf?

Gość gość
Nikt się z tobą nie kłócił, ludzie przedstawiali tylko swoje skojarzenia, a ty próbowałaś wszystkich poprawiać. Może po prostu trochę się opanuj z tym narzucaniem ludziom co mają myśleć? ;)

Gość gość
w ten sposób mogę powiedzieć to samo - ktoś zakwestionował moje skojarzenie i uznał za nienormalne.

Gość gość
Czarny Ekstremalny, niepoznawalny, dominujący dzięki gęstości i kontrastowi. W kulturze Zachodu kojarzy się ze śmiercią. Tajemniczość czerni jest postrzegana jako ekskluzywna, formalna, sugerująca władzę, wyższość i godność. Daje poczucie perspektywy i głębi. Największą agresywność oraz moc uzyskuje się przez zestawienie czarnego z czerwonym lub pomarańczowym. blog.racymind.pl Ale nie, to ja mam złe skojarzenia :D

Gość gość
no bo skoro wiesz, co ta dziewczyna chciała osiągnąć takim wyglądem to chyba musisz wiedzieć co czego my nie wiemy. Poza tym twoje skojarzenie nie jest wcale podstawowe w kulturze. To już sama sobie wymyśliłaś i wałkujesz. Strasznie psujesz atmosferę tym swoim ponurym i agresywnym nastawieniem.