Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie podoba mi się "naturalność"

Polecane posty

Gość gość
a rób co chcesz, tylko po co wmawiasz to innym? Gdyby ten kolor wzbudzał w ludziach taki niepokój jak w tobie to nikt by go nie nosił.

Gość gość
Z wiki: Do dnia dzisiejszego w kręgu kultury europejskiej kojarzony z religijnością, żałobą i śmiercią, czarny zyskał wielką symbolikę w XX wieku. Stał się kolorem elegancji, luksusu, wyrafinowania i szykowności, np. czarna marynarka stanowi typowy ubiór na wszelkich uroczystościach. Jest kolorem nowoczesności i tradycji zarazem. Obydwie te cechy spina w całość kojarzenie czerni z dobrym smakiem. Pozostałe istotne cechy symbolizowane przez czerń to: tajemniczość, seksowność, skojarzenie z władzą, dostojnością oraz powagą. Generalnie jest kojarzona bardziej z obszarami miejskimi niż wsią. Jest tego od cholery. Nie ma co się ograniczać tylko do tej śmierci, smutku i ponurości.

Gość gość
granatowy to nasycony kolor, niebieski to taki mdły kolor, od lat kojarzony ze smutkiem, zwłaszcza w literaturze są odniesienia do koloru niebieskiego kojarzonego z melncholią i smutkiem

Gość gość
Hm to ciekawe, bo czerń jest też np. kolorem eleganckim, uroczystym i pasującym do praktycznie każdego innego koloru. To ty odczytujesz moje posty jak przez małą szparkę.

Gość gość
no więc wynika z tego , że wikipedia też jest jakaś dziwna, że kojarzy kolory :)

Gość gość
a póki co czytamy tylko o tym jaki jest ponury...a rockowy wygląd kojarzy się z buntem i narkotykami chociaż większość ludzi którzy tak wyglądają (i ktorzy tak wyglądali w mlodości) są w okolicach 30 i sami mają dzieci :P

Gość gość
zwłaszcza w literaturze są odniesienia do koloru niebieskiego kojarzonego z melncholią i smutkiem dddd możesz podać w jakiej literaturze? Bo nie spotkałam się.

Gość gość
przynajmniej uznaje, że skojarzenia mogą być różne, a do ciebie to po prostu nie dociera

Gość gość
22:59 no to dobrze, nic tylko cieszyć się!

Gość gość
23:01 no pewnie że nie, w końcu napisałam że czerń to wyłącznie żałoba. tylko że nikt tego jakoś nie potrafi zacytować, ale wmawiać mi swoje to jak jeden!

Gość gość
My cię po prostu nie lubimy, ot i cała ponura tajemnica.

Gość gość
Shakespeare często odnosi sie do koloru niebieskiego żeby podkreślić depresyjny nastrój postaci np. metafora o niebieskich płomieniasz w sztuce o królu Ryszardzie. Nazwa muzyki "blues" również odnosi się do melancholii. W Iranie to kolor żałobny. W większośc***aństw anglojęzycznych kiedy ktoś czuje się źle mówi się o tej osobie, że "feeling blue". W filmach kolor niebieski najczęściej używany dla podkreślenia depresyjnego tonu.

Gość gość
Pisałaś, że to ponury kolor i nie przyjmujesz, ze ktoś może nie kojarzyć czerni z czymś ponurym.

Gość gość
23:08 nie lubicie mnie, powinnyście sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego, bo może w tym tkwi jakiś wasz głębszy problem :D

Gość gość
ja cię nawet nie znam, za to wydaje mi sie, że ktoś był po prostu sarkastyczny...

Gość gość
bo taki jest, jeśli brać pod uwagę sam kolor bez żadnego kontekstu jak ubranie czy przedmiot. I co w tym złego? To nic złego, być ponurym kolorem. A ty walczysz jakby to był zamach stanu.

Gość gość
no właśnie zdaniem innych nie jest, a do ciebie to nie dociera. To tylko kolor, bez kontekstu nie jest ani ponury, ani wesoly. Tak samo jak czerwony, zielony i brązowy

Gość gość
Znawczyni ponurości i psycholożka :D

Gość gość
23:08 wiem że blues to smutki po angielsku, ale pytanie dlaczego? skąd to się wzięło?

Gość gość
ale do ciebie nie dociera, że właśnie kolory mają swoje konteksty i tego nie zmienisz. patrz chociażby wpis na wikipedii albo "feeling blue" za którym stoisz.

Gość gość
To nic złego, być ponurym kolorem. xx Inaczej byś mówiła, jakbyś była kolorem ;) kolory też mają swoje prawa

Gość gość
albo już podam taki durny przykład z Walentynek - czerwone serduszka. A dlaczego nie są czarne albo tęczowe? Hę?

Gość gość
Bo wnętrzności człowieka mają taką czerwonawą barwę.

Gość gość
Może dlatego, że to zimny kolor? Kojarzy się zimnem, zimą, umieraniem, jak ktoś chce być religijny to może niebem do którego mieli iść zmarli? Nawet jest książka o depresji której tytuł to "Beyond Blue" (Poza Niebieskim w dosłowym tłumaczeniu). Kolor ma taki kontekst jaki ktos sobie dopisze. Więc czerwony to może być albo kolor milości albo wojny. Patrząc na czerwoną kartkę skojarzenie będziesz mieć takie jakie jest ci najbliższe. Albo żadne, bo to tylko czerwona kartka która be kontekstu nic nie znaczy.

Gość gość
Albo Białe suknie ślubne - wciąż na topie. nikt nie założy czarnej sukni na swój ślub.

Gość gość
Ale może ty założysz i powiesz "Dla mnie to oznacza radość, bo wszyscy ludzie jakich znam są radośni i ubierają się na czarno" :D

Gość gość
Akurat to jest nie prawda, moja suknia będzie czarna :) Popularne są też czerwone suknie. A skoro mowa o czerwonym i walentynkach - w filmach czerwony na kranie często sugeruje, że ktoś zaraz zginie. Piekło na obrazach też malowane było na czerwono. Złość też zawsze jest podkreślana tym kolorem.

Gość gość
jak ci sie nie podoba to nie patrz, mi się nie podoba duzo rzeczy ale i tak nie bede miec na to wplywu wiec po co sie rzucac i cos udowadniac na sile, zreszta kazdy lubi co innego...i jednym slowem to jestes pustaczka, bo dosyc ze nie mozesz sie pogodzic ze swoim smutnym prawdziwym obliczem to jeszcze chcesz pokazac ze tamte co nie przywiazuja takiej wagi do umalowanego ryjka to sa takie i takie...sloma z butow wylazi.

Gość gość
Wreszcie jesteś na właściwym tropie! Mnie się ten kolor dobrze kojarzy bo mam z nim właśnie więcej pozytywnych niż negatywnych skojarzeń. Dlatego jak ubieram się na czarno to nie uważam, że wyglądam ponuro. gość dziś - ja wiem, że 10 stron to dużo, ale przeczytaj chociaż dwie pierwsze ;)

Gość gość
sorry, nie wzięłam pod uwagę czerwonego na kranie... chyba że kolor oznaczający gorącą wodę :D