Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze przyszla mamusia

SIERPNIÓWKI 2018

Polecane posty

Gość Madera88
U mnie były niezle cyrki :) w ogóle nie dało się sprawdzić kręgosłupa bo dzidzius nie chciał się odwrócić. Lekarz trzasl brzuchem itp, miałam 2 x przez brzuch, 2 razy dopochwowo bo nie dało się w ogóle zmierzyć :) musiałam kaslac i wtedy lekko się poruszył no ale wkoncu nagle zrobił piękny obrót i zobaczyłam kręgosłup :) myslicie ze jak nic nie widać jeszcze płci to może być dziewczynka? Mojej kolezance na usg genetycznym stwierdzono chłopaka :) i jest chłopak i podobno jak nic nie widać to raczej będzie dziewczynka no ale wiadomo ze to nic pewnego

Gość Madera88
MiaWillson no to pewnie będzie upragniony chłopczyk :D

Fajnie by było, jakby chłopczyk był,ale najbardziej się cieszę,ze z maleństwem wszystko ok. Lekarz po kolei omawiał każdy narząd który sprawdzał itp.dzidzia mierzy 5,22cm,wiec w ciągu tygodnia urosła ponad 1 cm.Stresowalam się tym badaniem,aż nie mogłam w nocy spać. Teraz tylko czekam na wyniki pappa,ale powinno być chyba ok,skoro usg wyszło dobrze :-) Termin wg usg na 23.08.

Gość Madoro
Ja termin wg usg mam na 09.08, a z miesiaczki 11.08. Heh w pierwszej ciazy tez mniej wiecej mi sie pokrywaly. Nastepna wizyte u gina mam dopiero 21, do tego dnia mam l4 i wszystko wskazuje na to ze na zwolnieniu juz zostane. Ciekawe czy w tej ciazy ZUS tez mnie sprawdzi. W poprzedniej ciazy mialam 2 niezapowiedziane wizyty przemilych Pan z ZUSu. Miny mialy cos a la "przepraszam ze zyje". :-)

Gość Madera88
Madoro no co Ty :o ale masz swoją własną działalność? Przyznam szczerze ze nie znam takiego przypadku żeby była kontrola w ciąży. Przyszły do domu i co? Czy jak to wygląda?

Gość Inga130427
Madoro pytałam wcześnie, ale może przeoczylaś. Miałaś wypadek w mieście w którym mieszkam, więc jesteś gdzieś z okolic?? :) Z tego co wiem to w 12-13 TC na genetycznych nie da się zobaczyć narządów płciowych, ale lekarze oceniają płeć po układzie wyrostka płciowego, bo u dziewczynek idzie on równlegle z kręgosłupem, a u chłopców pod kątem w górę. Tak mi to lekarz od genetycznych tłumaczył i wg niego będę mieć córkę. Wczoraj zapytałam mojego o płeć, nie mówiąc o tym co już wiem i też stwierdził, że to dziewczynka, ale ja mam już 16tc więc dojrzał tam niby jakaś szparkę ;) Ale powiedział, że 100% mi jeszcze na to nie daje.

Ja tam podchodzę sceptycznie co do określania płci w tak wczesnym etapie ciąży.tydzien temu mój ginekolog powiedział,ze coś tam widzi między nóżkami i to może sugerować chłopca,a z kolei na dzisiejszym badaniu prenatalnym lekarz wyraźnie pokazywał fifulka,jednakże zaznaczył,ze to może być pępowina akurat w tym miejscu,wiec nie ma co jeszcze się nastawiać.pewnie za miesiąc na następnej wizycie będzie już wiadomo...

Gość kiiinia91
przeżyłam te wtorkowe mdłości, niestety w toalecie :D dała mi dzidzia w kosc, ale już wróciłam do żywych :) w piąteczek prenatalne, na razie mecze się z katarek, z dwa lata go nie miałam, ze tez musiał się napatoczył teraz...

Gość meeg3232
Niestety tak teraz będziemy miały :) wymioty..katarki..bole glowy..afty ...i inne cuda ...ja z jednego wyjdę wychodzi następne ,katar mam od 3 tygodni a od kilku dni borykam się z bólem gardła ...dzisiaj 4 podejście usg gen.i liczę na to ze się uda bo jestem 13ti2d już by wypadało...

Gość laura_1988
meeg3232 powodzenia trzymam kciuki :) ja wstałam pół godz temu i aż nie mogę wyrobić z tym bólem głowy. Mam nadzieje że kawa z mlekiem coś pomoże bo taki ból przy roześmianych od rana dzieciach to katorga

Gość meeg3232
Z bólem głowy można zwariaowac...otwierasz oczy i ból...ja mam problemy z sercem i ciśnieniem i teraz w ciąży to mam takie perypetie że czasem ból głowy budzi mnie w nocy ,niestety ale w związku z tym popekaly mi dziąsła .Stwierdzam ,że ta ciąża jest najgorsza z tych moich 3 ....kumulacja...

Gość Madoro
Inga - tak jestem z Rybnika. :-) Madera - niemam swojej dzialalnosci,a super byloby byc szefowa. Niewiem czym sa spowodowane te kontrole, ale tak jak mowie, ja mialam. Malo tego w ostatnim czasie slysze od znajomych czy rodziny, ze nawet jak one osobiscie nie mialy no to od nich kumpele. Nie dalej niz przed wczoraj rozmawialam z sasiadka z bloku i mowila ze pedzi do diabetyczki, bo byl u niej ZUS, nie zastal jej no i zostawili jej wezwanie. A kumpela ma cukrzyce ciazawa wiec ogarnela u lekarza pozwolenie na spacery. :-)

Gość kiiinia91
Ja się właśnie zbieram na badania krwi, mam jakieś HCV, CMV i coś tam jeszcze mam nadzieje ze odczytaja bo ja nie potrafię :) jutro 11.40 prenatalne i tak powoli dobijamy do końca pierwszego trymestru ^^

Gość Madoro
Malo tego dziewczyny, ja w poprzedniej ciazy pytalam Pan z ZUSu skad te kontrole i co by bylo gdyby mnie nie bylo, przeciez mam L4 z nr 2 "chodzace". Panie mi powiedzialy ze jest to sprawdzane na wyrywki. Gdyby mnie nie bylo to dostaje wezwanie, zeby sie wytlumaczyc. Jesli moje tlumaczenie bedzie slabe to ZUS na prawo zabrac mi pieniazki no bo oszukuje. Czuje sie OK , a jednak udaje chora. ZUS w wyjatkowych okolicznosciach ma prawo zarzadac zwrotu wyplaconych juz pieniedzy. No i oznaczenie na zwolnieniu nie ma znaczenia. Jak jest sie chorym to ma sie siedziec w domu.

Gość meeg3232
Bez sensu ..a mówi się że cuezarnym nie robi się kontroli bo nie musi być ciąża zagrożona by mieć L4 no ciężarna może wymiotować albo źle się czuć a jak pracować w takim stanie?Ja byłam na l4 w obydwu ciazach od 4 tyg i nie miałam kontroli ale teraz świat zwariowal....

Gość słomka88
Hej Dziewczyny! Jestem jestem!!!! Jak mi miło, że o mnie pomyślałyście :) zaraz doczytam zaległości, bo tylko zaczęłam i widzę, że Madera88 o mnie zapytała :) Zanim poczytam co u Was - Lindgreen strasznie mi przykro :( trzymaj się mocno i nie poddawaj się, teraz już będzie tylko dobrze! Trzymam kciuki, żeby udało się szybciutko (jeśli sobie życzysz). Co u mnie? Byłam w zeszły piątek na badaniach, okazało się, że mam starszą ciążę prawie o tydzień... także wg usg dziś właśnie chyba zaczynam 13 tydzień - można sie pogubić w tych wyliczeniach powiem Wam! Dzidzia uprawiała takie fitnessy podczas badania, że już widzę, że moja krew :D Nie mogliśmy się z mężem napatrzeć na to jego/jej wyczyny :D extra sprawa! Podejrzewam, że udzieliło się bobasowi moje zdenerwowanie i to dlatego - czy Wy też tak macie, że jak wchodzicie do lekarza to prawie macie trzęsawkę ze strachu? Ostatnio wyszłam dosłownie czerwona jak burak z wrażenia, że wszystko dobrze :) lekarz powiedział, że widzi już kość nosową i że przezierność wygląda bardzo dobrze - ale na prenatalne idę 13 lutego - i już za przeproszeniem kicham w majty! A jeszcze jak doczytałam historię lindgreen to już w ogóle... jakoś tak staram się zakładać, że wraz z pierwszym trymestrem najgorsze zagrożenie mija... Od wczoraj jakoś bardziej pobolewa mnie brzuch... trochę jak na okres... powiedzcie, że tak miewacie. Ja do tej pory raczej czułam takie kłucia, rwania - tak jakby coś mi tam pękało... a od wczorajszego wczoraj taki ból jakby okres miał się zacząć (tylko mniej intensywny). Wracam do czytania co u Was :) Pozdrawiam wszystkie :*

Gość słomka88
uuuf doczytałam!!! Madoro co za straszna sytuacja!!! Współczuję Wam z tym wypadkiem. Dobrze, że jesteście cali i zdrowi, z czasem na pewno zatrą się te obrazy wypadkowej córce też... Chyba pisałaś, że synek będzie - gratki!!! meeg3232 mam pytanko do Ciebie - gdzieś tam przeczytałam, że cesarkę będziesz miała? Można wiedzieć dlaczego? Daj znać co z tym Twoim cudakiem, który niechętnie poddaje się badaniom :D cztery podejścia no to konkretny wynik :D Inga - gratuluję dziewczynki :) bardzo po cichutku liczę na dziewuszkę, ale z chłopca też będę się cieszyła :) MiaWilson - super, że najprawdopodobniej chłopaczek skoro tak sobie wymarzyłaś :) Ale macie super, że już coś więcej wiecie :) ja w przyszły wtorek może się dowiem co i jak na prenatalnych - chyba, że mam tam takiego asa jak meeg3232 :D Jeśli chodzi o zakupy - jeszcze nic nie kupowałam, ale mam też fajnie, bo dużo dostanę od sióstr, które już mają dzieciaczki i latami trzymały dla mnie ciuszki. Spacerówkę też od siorki dostanę chyba, tylko głęboki muszę zakupić - ale też nie zamierzam świrować :) muszę ogarnąć jakoś temat wózka i spacerów - mieszkam na trzecim piętrze i nie mam pojęcia jak to rozwiązać... średnio mi się uśmiecha zostawianie wózka na dole, ale z drugiej strony przecież sama go nie wniosę raczej :D jak u Was z tym tematem? Ach już chciałabym ten wtorek mieć za sobą, liczę na dobre wieści bo to dzień urodzin mojego męża, to przecież musi być dobrze ;) A opowiadałam Wam o moich rozkminach z torbielą w głowie - czy mogę rodzić naturalnie. Poszłam do neurologa - i powiedziała mi kobietka, że nie ma przeciwwskazań do porodu naturalnego, ale wiecie co? Mimo, że naprawdę chciałabym rodzić naturalnie, boję się przez to coś w głowie... chyba pójdę do jeszcze jednego lekarza i jak mi powie, że ok, to tak zrobię... co myślicie? Przesadzam? Wiecie co mi się jeszcze przydarzyło ostatnio? Wypadł mi ząb!!!! Jaja jak nie wiem! Zawsze bardzo dbałam o zęby, ale ten był leczony kanałowo i przez to był słaby... |Jadłam żelka i pach :D został tylko kawałeczek :D skończyło się na metalowym ćwieku w kanale i koronce porcelanowej :D w wieku 30 lat - mój mąż się ze mnie śmiał, bo przez tydzień chodziłam z takim pięknym metalem w buzi :D na szczęscie to piątka więc nie było tak widać :D ale takie przeboje oto w ciąży mam :D Co do tematu głowy - ojjj jak mnie potrafi boleć łeb w ciąży! Nigdy mnie nie bolała, a teraz co drugi dzień. Widocznie takie uroki ciąży ;p Jak tam dzisiaj? Pączkowo u Was? Ja zamierzam poluzować szelki :D yyyy.... chociaż.... nie, ja je poluzowałam dawno temu :D pierwszy rozstęp na biodrze się pojawił :( brzuchol rośnie, muszę zaopatrzyć się w nowe spodnie (chociaż czymś tam ma mnie siorka w weekend poratować ;p)

Gość słomka88
A i jeszcze co do kontroli z ZUSu... jeśli masz chodzące L-4 i nie będzie Cie podczas kontroli, to sprawę załatwia pismo wyjaśniające, które w ciągu chyba 7 dni musisz wysłać do zusu. Jeszcze się nie spotkałam z tym, żeby komuś odebrali zasiłek z tego powodu. Moja siostra miała kilka takich kontroli i nie było jej w domu i było ok...

Gość laura_1988
ja co mam obsesje na punkcie pączków dzisiaj jakoś mnie nie ruszają. Leży w kuchni 10 sztuk (po 2 dla każdego) ale te prawdziwe z piekarni a nie dmuchańce z marketu i jakoś patrzeć na nie nie mogę. Na wadze mam póki co -3kg ale u mnie akurat to nie problem bo mam sporą nadwagę. Moze to dzieki przeprowadzce bo musze codziennie zaprowadzac syna do zerowki gdzie jego sala jest na 3 piętrze :D a poranna kawusia pomogła na ból głowy.

Gość słomka88
Laura no to zazdroszczę, bo ja wciągam wszystko ostatnio co słodkie :D A w ogóle dobrze pamiętam, że spodziewasz się czwartego dziecka? Jesteś rocznik 88? :) Szalona - superancko :)

Gość Madera88
Słomka88 dobrze ze jesteś :D :D

Gość słomka88
Madera88 kochana jesteś ;) smacznego pączka, ja właśnie zaczynam maraton pączkowy ;p

Gość Madoro
Hehe Slomka moze te Panie mialy ochote mnie postraszyc. W zasadzie im sie udalo. No ja znam przypadek ze wstrzymali zasilek. Kobietka byla ja zwolnieniu, ale miala wlasna firme. Sprawdzili firme, bo to na tym samym osiedlu i ja tam zastali. :-/. No a jak sie ma firme to ten zasilek jest konkretny. Nie to co moj. ;-) a i tak przyszli. Ja dzis mam kryzys. Silny bol glowy, wymioty. A w kuchni czekaja pyszne paczki. Maz przed wyjsciem do pracy polecial kupic no i jak jestem slodkozerna, tak samopoczucie mnie dzis pokonalo.

Gość gość
"Od wczoraj jakoś bardziej pobolewa mnie brzuch... trochę jak na okres... powiedzcie, że tak miewacie. Ja do tej pory raczej czułam takie kłucia, rwania - tak jakby coś mi tam pękało... a od wczorajszego wczoraj taki ból jakby okres miał się zacząć (tylko mniej intensywny)." x niedobrze

Gość gość
"No a jak sie ma firme to ten zasilek jest konkretny." x niekoniecznie. zależy z jakiej podstawy płaci, jeśli z najnizszej to zasiłku ma tyle co kot napłakał, jesli z normalnej to też malo i kobiety na etacie czesto maja wiecej

Gość siepniowa mamuska
Dziewczyny, u mnie na bóle głowy pomogło picie dużej ilości wody. Spróbujcie!

Gość gość
Drogie Panie :) Jestem studentką medycyny i wspólnie z kolegami z koła naukowego przy I Katedrze i Klinice Położnictwa i Ginekologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przeprowadzamy badanie, które ma nam pomóc w zrozumieniu problemów z jakimi zmagają się matki w pierwszych miesiącach po porodzie. Bardzo proszę o wypełnienie anonimowej ankiety ;) Dzięki za poświęcenie nam chwili swojego czasu ! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfxkRt9A6PDuI2_Eq21IG105G35-dgCFdGNL6GRp5Vd1_Q5oQ/viewform

Gość słomka88
gość - akurat rozmawiałam z ginekologiem, na szczęście mogę do niego dzwonić. Jeśli nie mam plamień, krwawień i ból jest niewielki, mam się nie niepokoić. Gin powiedział, że bóle, które mają charakter pobolewań, a nie skurczu o konkretnym nasileniu, świadczą o rozciąganiu macicy. A Was dziewczyny boli czasem brzuch? Któraś w Was wiem, że po myciu okien miała bóle - ktoś jeszcze? czy wcale? Ja to mam tak, że zawsze szukam drugiego dna :/ Madoro- jak zastały ją w pracy czyli w jej firmie to niestety nie ma zmiłuj :( a co do Twojego samopoczucie - to pewnie ostatnie podrygi, zaraz będzie już dobrze :)

Gość Mamuska z lutego
Gosciu moja znajoma ma bank w ajencji, sa takie luki i niejasnosci prawne ze wystarczy miec cudownego doradce finansowego i masz to. Wiadomo nie wrzuca sie wszystkich do jednego worka aczkolwiek jesli masz lep na karku to wiesz co robic.

Gość Mamuska z lutego
Sorki ze tak Wam sie tu wtryniam ale tak sie sklada, ze ja juz czekam na rozwiazanie i przypominam sobie jak to bylo jeszcze nie tak dawno temu. Wspolczuje doznan. Kochane brzuch boli i to jest nieodlaczny element ciazy. Jedna boli bardziej druga mniej. Ja moglam sie przejsc po mieszkaniu i musialam usiasc bo czulam bol, a kolezanki cwiczyly na silce i brzuch je bolal, ale z glodu. Pozdrawiam sierpniowe mamuski. Tez mialam kontrole z zusu a mieszkam pod Krakowem. Ze tez na wies im sie chcialo przyjechac. Nie dziwie sie ze kiedy jest pieknie to chcecie uciekac z blokow.