Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćććć

Szlachetna Paczka 2017 ręcę opadają

Polecane posty

Gość gość
dziś [22:08 - nie wiem czy jestem idiotką, moze wg twojego stanu rozumu- tak. Ale telefon to raczej podstawowa sprawa, bo bez niego nie da sie chyba znalezc pracy? Przynajmniej tak mi sie zdawało. Raczej kosmetyki sa niepotrzebne. chyba ze ty myslisz, ze telefonem sie nie dzwoni, ale gra w gry? Wytłumacz, prosze...

Gość gość
Napisałam, że rozumiem komplet kosmetyków dla 14-latki. Ale telefon dla 26-letniego byczka, co ma dwie zdrowe ręce, to jest przesada. Na to powinien zapracować on sam. W ogóle uważam, że prezenty powinny być symboliczne, skoro to ma być wędka, a nie ryba. I tak zamiast telefonu np. książka. Spoko. W ogóle nie powinno być ŻADNYCH upominków typu rtv i komputery, tablety, smartfony, telefony. Żadne konsole, gry na konsole, gry na kompa. Książki, gry planszowe, zabawki do 70-100 zł (kiedyś dzieciak zażyczył sobie komplet LEGO wart koło 300 zł, cóż... widać miał to w genach... a wolontariusz wstawił taki kwiatek obok opisów starszych ludzi, którzy mają 200 zł na cały miesiąc na życie i nie stać ich na leki). Dobra, jakieś perfumy, kosmetyki kolorowe z tych nienajdroższych, spoko. Ale na pewno nie plazma pierd.yliard cali, bo to rodzinie nie pomoże, a na pewno ich nie popchnie ku lepszemu. Raczej ku gorszemu, bo za rok poproszą o drugą, bo na jednej nie można oglądać jednocześnie "Szpitala" i "Jakiejtomelodii". I ja z patologii nie pochodzę, wkurza mnie tylko wychwalanie czyjegoś nieróbstwa, jak tego byka od telefonu, czy bezmyślności, jak tej tu pani od siódemki dzieci i męża alkusa. Mogła mieć dwoje, dobra - troje. Ale nie, trza było siedzieć z patolem i rodzić kolejne dziecko. Ani to bohaterka, ani matka Polka. Jedyne na plus dla niej, że rzuciła alkusa i pracuje, nie zasłania się wychowaniem dzieci. I szczerze, wolałabym, żeby miały więcej kasy te biedne babcie i dziadki emeryci, niż bachory 500+. Jak dla mnie mogą dziec***atologii zdychać z głodu, ale emeryci, jeszcze dodatku ci, którzy przepracowali swoje, zasługują na godny, spokojny los na stare lata. Gdybym mogła wybrać, na co idzie część mojej pensji, to bym nigdy na dzieci nie dała, zdrowe, chore, głodne - mają rodziców. NIGDY na jakikolwiek kościół czy związek wyznaniowy. Niech idzie na starszych, na zwierzęta, to jest ok.

Gość gość
No i napisałaś całą tyradę o tym co ty uważasz na temat cudzych prezentów. Te, a mogę siostrze kupić perfumy, pozwalasz? Ja ci się nie wtykam do tego jakie upominki możesz i komu robić, to i ty się odczep i dawaj na zwierzęta czy starsze osob - nikt ci nie broni. Nie możesz decydować na co idzie z Twojej pensji (tak samo jak ja i każdy w tym kraju), bo to pieniądze rządu, rząd o tym decyduje i do rządu zgłaszaj pretensje i sugestie - może panią premier obchodzi to bardziej niż nas.

Gość gość
Napisałam, że rozumiem komplet kosmetyków dla 14-latki. Ale telefon dla 26-letniego byczka, co ma dwie zdrowe ręce, to jest przesada. Na to powinien zapracować on sam x ja mam nadzieję, ze twoja wypowiedz to sa jakies jaja. Bo chyba tak durni ludzie nie istenieją?? Skoro gosc nie ma telefonu- przy tych ich dochodach to mozliwe, to jak ma zapracowac, skoro bez telefonu nie znajdzie pracy? Telefon to własnie najlepsza wedka, jakbys nie wiedziała, nie kazdy to smartfon. Są nadal takie telefony, które słuza tylko do dzwonienia. NIE DO WIARY zupełnie jak kiedys, w jednym mopsie sie oburzono, ze bezdomny miał telefon, i mu odmówiono pomocy z tego tytułu... buachachacha Poza tym, akurat szlachetna paczka to akcja na swięta, i jej ideą jest tez dawanie własnie prezentów typowo swiątecznych na poprawe humoru. Kazdy normalny człowiek nie powinien byc o to zawistny, a jak ktos jest to znaczy ze z nim zle.

Gość gość
A wiesz wgl o co chodzi w tej kategorii szczególne upominki? Możesz sobie wybrać DOWOLNY prezent do kwoty 150 zł. Jeden chce perfumy, inny wiertarke a on chce akurat telefon - proste.

Gość gość
Jak dla mnie, to problemem tych rodzin nie jest bieda, co niegospodarność.

Gość gość
"Pani Dorota radzi sobie sama - utrzymuje się z pracy własnych rąk, 500+ i zasiłków. Miesięczny dochód na jedną osobę wynosi - 768 zł." x No cóż... Patrząc na dochody miesięczne na osobę większości rodzin, to chyba się łapię, aby zgłosić się do szlachetnej paczki. Mój miesięczny dochód wynosi 600zł na osobę. Daję radę kupić leki, jedzenie i ubranie.

Gość gość
Ja pierdziele.. Ale mają dużo kasy z tych dzieci. Ja przy nich to jestem biedakiem

Gość gość
22:35 a cóż to za kosmetyki dla 14-latki ?

Gość gość
:-D Jezu właśnie weszłam i przeczytałam wszystkie wątki odkąd wczoraj zostałam tu obrzygana łajnem i bardzo dziękuję za przychylne wpisy i nie przychylne również. Do rzeczy widzę , że Ja jednak nie jestem sama i są też Inni którzy uważają , że można mieć własne zdanie i wspierać programy pomocowe , szczególnie jeśli chodzi o dzieci ( dzieci jak wiadomo nie są winne za chęć prokreacji rodziców proste ) i o to żeby im ten czas jak najbardziej umilić można dołączyć się do Szlachetnej Paczki . Naturalnie można też uważać inaczej mniejsza o to ktoś pisał o emerytach i rencistach i oczywiście Ja się zgadzam , że należy im pomóc . Tylko że w normalnych krajach i osoby starsze i dzieci , rodziny ogólnie ludzie są zaopiekowani nie ma lepszy , gorszy a w Polsce polecam modlitwę do sąsiada z Dnia świra Z Markiem Konradem może to da komuś do myślenia

Gość gość
ale co za problem, mam 2 telefony klawiszowe, chetnie oddam potrzebującemu. Oba sprawne. Kosztowały w sklepie ok 200zł. Służą tylko do dzwonienia i sms.

Gość gość
Wyobrażasz sobie dzisiaj studiowanie bez komputera czy naukę albo pójście do pracy bez zetknięcia się wcześniej z komputerem?Przecież to absurd. Tak samo telefon. Bez tego jesteś na marginesie życia. Nastolatek bez tego w ogóle jest biedny.. A do tego ludzie mają pełno starego sprzętu, który wala się im po domach. Dla nich to złom, a dzieciak się będzie cieszył i miał z tego pożytek. Generalnie nie podoba mi się koncepcja, że biednym to można dawać tylko odpadki, podstawowe produkty spożywcze, najlepiej przeterminowane, i stare zmechacone łachy, które przeszkadzają w szafie. Z takim nastawieniem lepiej nic nie dawać. Nie każdy musi się bawić w filantropię.

Gość gość
Jednak będę trwać przy swoim, że patusom i dzueciorobom nic się nie należy. I taka prawda, że każdy powinien sam na siebie zarabiać, na swoje emerytury, renty, socjale, na dwoje dzieci. A jak nie ma, to dalej, całą rodzinką na nasyp iść, żreć szczaw i mirabelki!

Gość gość
no przepraszam bardzo. moja przyjaciólka ma 2 dzieci. Obydwoje z mężem pracują. Komputera nie mają i żyją? Wyobrażasz sobie taki absurd(ironia) Dzieci chodzą do podstawówki i nie są postrzegane jako margines. Cięzko uwierzyć nie? I jakoś nie żebrają o cokolwiek, mają to na co zapracują.

Gość gość
a co patusom nowe oryginalne ciuchy ? w zamian za co? za rozmnażanie sie i ciagnięcie zasiłków?

Gość gość
Akurat tej pani z poprzedniej strony należy sie pomoc. Owszem, naklepała dzieci z alkoholikiem, ale potrafiła wyzwolić się z marazmu i zacząć żyć. Jako jedna z nielicznych w rodzinach wielodzietnych pracuje.

Gość gość
Tylko gdzie pracują? Bez umiejętnośc***isania na klawiaturze czy obsługi podstawowych programów.. Dzieci w podstawówce jeszcze pewnie się mogą obyć, ale będą poszkodowane w stosunku do dzieci, które wcześniej nabyły takie umiejętności. Zobacz jaka jest przepaść pomiędzy umiejętnościami pokolenia 50 latków, a 30 latków, jeżeli chodzi o takie sprawy. Możesz chować swoje dzieci na grze w Chińczyka i liczydłach do 18stki, Twój wybór, ale co Cię obchodzi, że nie każdy tak chce. Nikogo też nie obdarowujesz komputerami, więc w czym problem.. I powtarzam, ludzie mają pełno zbędnej elektroniki, czasem jeszcze płacą żeby to zutylizować, ale co tam, lepiej wywalić, byle biedny nie miał za dobrze.. Taka brzydka mentalność u niektórych..

Gość gość
należało to się zabezpieczyć żeby dzieci nie naklepać. A teraz należy ponieść tego konsekwencje. Żadna normalna , myśląca jednostka w tych czasach nie kopuluje jak królik nie mając środków do życia i męża alkoholika

Gość gość
ale już ktos podkreslił że dlaczego mam oddać swój używany komputer, przeciż to odpad. Oni mają sie z tego cieszyć.... nieeee ONI CHCĄ NOWY bo inni mają i oni źle by się z tym czuli

Gość gość
Napewno ten chlop zechce nokie 3310. Juz to widze

Gość gość
No właśnie wszystko ma być nowe. Mam 5 letną sprawną pralkę, ale na szlachetną paczkę się nie nadaje. Ja dostaje nowe prezenty pod choinkę to oni też takie chcą.

Gość gość
gość dziś Używane sprzęty można mieć, tylko gorzej z przyjmowaniem. Sama miałam parę sprawnych rzeczy, chciałam oddać za darmo, ale ma być nowe i już.

Gość gość
Taki używany telewizor jest też fajny pod tym względem, że dla ewentualnego komornika jest bezużyteczny po pewnym czasie.

Gość gość
Czy w ramach akcji można podsunąć daną rodzinę asystentowi rodziny?

Gość gość
Nie rozumiem dlaczego rodziny wielodzietne sa zgłaszane do akcji SzP ? Jest program 500 + do tego maja zasiłki rodzinne . Ok 5000 zł zasiłków na dzieci to malo ? Ludzie wstydu nie maja . Powinni zrobić z tym porządek . SZP tak ale tylko dla osób potrzebujących np chorych , po wypadkach , samotnych emerytów .

Gość gość
gość dziś wiekszość normalnie pracujących ludzi jest biedakami, przy tych niepracujących leserach, płodzących rok za rokiem dzieci :O Ty masz dasz np. 3 tys. i zero pomocy od państwa Lesererstwo wielodzietne na rękę ma np. 5 tys., deputaty żywnościowe, węgiel na zimę i ubrania z GOPSU, dzieci obiady w szkole, jeszcze szlachetna paczka się należy, a ty harując wiążesz ledwo koniec z końce, podczas kiedy oni w tym czasie lajtowo i upojnie pracującą nad kolejnym potomkiem :O

Gość gość
Czy to nie jest lekka przesada? VIII Szczególne upominki: Elżbieta - perfumy, krem do twarzy Bartosz - sprzęt do nagrywania na youtube (kamerka, mikrofon, statyw) Patryk - dron z kamerką

Gość gość
"Bartosz - sprzęt do nagrywania na youtube (kamerka, mikrofon, statyw) Patryk - dron z kamerką" vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv OMG :O To już nie jest szlachetna paczka, a szlachetny sponsoring Takich zabawek nawet moje dziecko nie ma, a zarabiamy nieźle

Gość gość
Taa. Bo dzieciaki powinny marzyć, że dostaną konserwę albo Chińczyka bez paru pionków czy znoszone niemodne łachy.. Chyba normalne, że marzenia mają jak reszta dzieciaków w ich wieku. Nie ma obowiązku spełniać tych fantazji przecież. Drona nie kupię nawet własnemu dziecku. Komputer mogę podarować, ale używany. Jak ktoś nie chce to nie, bez problemu znajduję chętnych na moją elektronikę w dobrym stanie. Kiedyś pracowałam przy zbiórce dla biednych i aż wstyd co niektórzy dają, pamiętam te masy znoszonych na śmierć, brudnych, koślawych butów..

Gość gość
Niektórzy nadal nie rozumieją pomiędzy potrzebującymi z nagłych wypadkow, a kombinatorami. Powtórzę co napisali inni - co innego wielodzietna rodzina, ktora co roku sie powiększa, gdzie rodzice nie pracują, utrzymują sie z podatników i jeszcze wciąż liczą na ludzi dobrego serca; a co innego potrzeba pomocy wynikająca z nagłej poważnej choroby, pożaru domu, śmierci jednego z małżonków w wypadku itp. Chetniej pomogłabym temu panu Dariuszowi, ktory spłaca długi, które pewnie zaciągnęła w większości żona:-/ poszła w długa, pewnie nawet ta córka sie nie interesuje. Jakos tutaj dzieci jest tylko 2, facet pracuje. Ten syn poszedł Kreta droga, cóż, zrozumiał ze to droga donikąd, ale cieżko pewnie zdobyć zaufanie pracodawcy. Ale jak widze te wielodzietne, co roku dziecko, oczywiście pracy dla nich nie ma, żyją na parunastu metrach to nie wiem co myślec.