Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MagdaKoza89

MOPS chce by siostra męża mieszkała z nami, Ratunku

Polecane posty

Gość gość
Czego ty tu autorko nie rozumiesz? Mops inaczej traktuje osoby samotne, a inaczej takie, które maja jakichś tam krewnych.

Gość gośćmama
jedyne wyjście sprzedać ten dom, kupić tańsze mieszkanie i alkoholiczce dać te 25 % wartości i paszła won.

Gość gość
To Wy zapłaćcie za jej leczenie - PROSTE. Skoro nie chcecie jej spłacić, a ona i tak nie chce z Wami mieszkać to przynajmniej pomóżcie jej w leczeniu. Ciesz się, ze nie poszła do sądu, bo musiałabyś spłacić jej te 25 % - ciekawe skad wzięłabyś kasę skoro już teraz masz długi? I tak poszła Wam na rękę, a Ty jeszcze narzekasz.

Gość gość
Autorka się juz pogubiła. Taka przejęta, ze bedzie musiała sie zając ta siostra, a teraz pisze, ze ww nawet nie chciala do tego domu wejść??:O wtf? Dwa - mieszkali w swoim domu, ale woleli sie przenieść do tego i zadłużyć (!) na remont, tylko dlatego, ze stał pusty??:O:D Haha nie dopracowałas autorka i prowo padnie i dobrze, bo to chore, zeby robic takie prowokacje:O

Gość gość
dziś mieli coś z tym zrobić ja znowu mieszkam z mamą i nie mogę podpiąć się pod jej nfz bo się już nie uczę, miało być darmowe... Nfz gdy ma się firmę wychodzi jakieś 50zł miesięcznie bo odlicza się od podatku nawet na ryczalcie 3% to następny parados, czemu dobrowolne 400 a nie 50 czemu zus nfz są liczone z średniej krajowej zamiast od tego ile się zarabia

Gość gość
Kilka domów dostali za darmo a nie stać ich żeby siostrę spłacić... Ja i mój facet nic nie dostalismy od rodziców. A ta dwa domy będzie miała i jeszcze jej źle...

Gość gość
17:41 i właśnie miedzy innymi zdradza, ze to prowo.

Gość gość
gość dziś dziś ojciec mógł zrobić testament 100% na syna wtedy nie mogła by mieszkać mogła by jedynie zadać 12,5% pieniędzy jako zachowek x Ojciec alkoholik miał zrobić testament na syna, który od niego uciekł? Chyba życie nie znasz i piszesz takie bzdury... Ale ktoś słusznie zauważył, że po śmierci matki męża siostra nabędzie drugie 25%, czyli będzie miała połowę.

Gość gość
17:40 nie do końca tak jest. Jak masz firmę to musisz mieć dość duży dochód, żeby w ogóle dało się odliczyc składkę NFZ. Jak masz mały dochód to nic się nie odliczy. Ja nie mam ubezpieczenia od kilku lat. A pomysł sobie że zakonnice i księża tez płacą jakieś grosze typu 50 zł miesięcznie. A zwykłemu człowiekowi każą 400 zł płacić.

Gość gość
dziś mogli ją pozbawić 12,5% jak jeszcze ojciec żył a teraz muszą 25% a później minimum jeszcze 12,50% po części matki, razem do spłaty 37,5% po drugie nie robi się remontu w nieswoim mieszkaniu to tak jakby zrobić remont na wynajmie :D

Gość gość
Po ciul się produkujecie, autorka zwiała, Bo prowo wyszło na jaw.

Gość gość
"Ojciec alkoholik miał zrobić testament na syna, który od niego uciekł?" mógł mieć dzień dobroci dla syna, ja tam faworyzowal bym córkę

Gość gość
dziś ja nie mam też kilka lat a teraz mam działalność nierejestrowa i też nie mam a 400 mc to za dużo

Gość gość
Umową na dożywocie z matką mogą wydziedziczyc siostrę więc 25% minimum do spłaty.

Gość gość
Ja tez cos tam zarabiam przez Neta ale to są za male pieniądze żeby zakładać firmę i dlatego nie mam ubezpieczenia.

Gość gość
Ciekawego masz męża który robi remonty na kredyt kiedy jest właścicielem 25% :D to bardzo głupie...

Gość gość
dziś czyli mamy tak samo :) może za pół roku będziemy mieli nfz za darmo ;)

Gość gość
17:55 nie wierze w cuda :( wkurza mnie jednak to że na 500 plus są pieniądze, a na nieubezpieczonych kasy nie ma. I nie chcą wszystkich ubezpieczyc, a przecież to by wyszło taniej niż 500 plus. A czym się zajmujesz jeśli można zapytać?

Gość gość
Jeśli siostra jest właścicielką części domu to albo ją spłacicie albo podzielicie majątek (po sprzedaży będzie to łatwiejsze). Nie ma znaczenia, czy jest alkoholiczką i bezdomną czy nie -to jej własność, nie możecie jej zawłaszczyć. Ja na Waszym miejscu raczej poszukałabym innego lokum i to im szybciej tym lepiej.

Gość gość
Trzeba było siedzieć tam gdzie mieszkaliście wcześniej, a nie zachciało Wam się spadku... a jeśli już to trzeba było sprzedać to w cholerę a nie się bawić w remonty na kredyt. Nie mielibyście długów, ani siostry na głowie, za to żywą gotówę. Ja też dostałam mieszkanie w spadku - dzielone na 4 osoby i też część rodziny chciało zatrzymać, remontować, wynajmować, moze dla dzieci, może dla nie wiadomo kogo.... A ja mówię a kto to będzie remontował, pilnował, później kłótnie będą, kto ile włożył,a ile do podziału... a tak sprzedane, kasa podzielona wg udziału w spadku i święty spokój.

Gość gość
Wziąść siebie siostrę za rękę po dowód i do notariusza, niech się zrzeknie tych 25% jak nie chce pieniędzy i mieszkać :

Gość gość
dziś dopiero w kwietniu zrobili przepisy prawa przedsiębiorców głównie wprowadzili "działalność nierejestrową" poczytaj to wiele zmienia odnośnie zarobkowania samemu. Może zrobią to nfz, teraz od nowego roku miał być progowy zus mając firmę rejestrową. Ja sprzedaje na allegro.

Gość gość
A Ty czym się zajmujesz? Ja rozwazalem nawet spółkę zoo z mamą by płacić mały nfz i zus ale nigdzie nie pisze jak robić tą pełną księgowość wszędzie tylko piszą że trudna a ja bym robił sam xD

Gość gość
18:24 ja rozwiązuję zadania z matematyki i fizyki przez internet. Studenci mi wysyłają zadania i je rozwiązuje i im odsylam na maila. Niestety kasa z tego marna, bo duża konkurencja, poza tym każdy chce jak najtaniej :( może gdybym jeszcze korepetycje dawała to bym miała lepsze zarobki, ale ja się nie nadaje do udzielania korków bo stresuje mnie to za bardzo. Tez by mnie przerazala skomplikowana księgowość przy otwarciu firmy. Ale zawsze można zlecić to jakiemuś biurowi rachunkowemu i oni wszystko robią.

Gość gość
dziś problem w tym, że mnie księgowość nie przeraża mogę robić sam teraz prowadzę ewidencję sprzedaży w Excelu, po prostu u księgowej taka księgowość spółki kosztuje 500zł mc a to też za drogo wychodzi, chce wszystko robić sam tylko w necie nie pisze co i jak tylko wszędzie radzą by zlecić księgowej, bezsensu... ja się chce nauczyć by zmniejszyć koszty firmy. Ja konkurencji Ci nie zrobię co najwyżej mogę poszerzyć ofertę sprzedaży o używane cwiczeniowki :p

Gość gość
dziś ja tak myślę by powiększyć asortyment i sprzedaż na allegro później dodać grafikę komputerową 3d a na koniec YouTube i w tym życiu jeszcze własną grę chciałbym zrobić choćby na mobilke :) zadania mógłbym robić tylko z informatyki :p

Gość gość
Na żywo w moim mieście to na pewno nic nie otworze moj szwagier miał biznes na żywo i go okradli a też nie za bardzo psychicznie się nadaje do pracy z ludźmi. Muszę coś w domu :(

Gość gość
A faceta masz? :)

Gość gość
Księgowość kosztuje 500 zł miesięcznie? To strasznie drogo. Myslalam ze max 200 zł. Ja jestem bardzo nieśmiała, bezpośredni kontakt mnie stresuje za bardzo. Kiedyś udzielalam korki z matematyki, ale jednak za bardzo mnie to stresowalo wiec dalam sobie z tym spokój. Wole jakieś zlecenia online. Tak, mam faceta, mieszkamy razem, ale ślubu nie chcemy z pewnych względów. Gdyby był moim mężem to mógłby mnie wziąć pod swoje ubezpieczenie. A tak niestety nie mam ubezpieczenia. A brać ślub tylko żeby mieć ubezpieczenie to bez sensu trochę. Może kiedyś firmę otworze. Planuje brać zlecenia od klientów zza granicy. Ucze się intensywnie angielskiego i niemieckiego. Może wtedy bym miała większe zarobki. Ale nie wiem czy to wypali.

Gość gość
Spółki zoo 500 zwykłej firmy 100-200.