Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pielęgniarstwo studia czy nie za stara?

Polecane posty

Gość gość

Mam 43 lata a chciałabym studiować pielęgniarstwo. Czy to nie za późno? Chciałabym wykonywać ten zawód. Czuję że bym się w nim odnalazła. Niewiem jednak czy dam radę przyswoić materiał pogodzić to z rodziną i praca dorywcza?

Gość gość
z tego co mi sie wydaje to nawet cie nie przyjmą. i koncząc pielegniarstwo bedziesz miala 48 lat, wiec bnie bedziesz juz w stanie robic polowy rzeczy, ktore robia 24 latki

Gość gość
Serio mówisz to są trzyletnie studia ale u może powinnam odpuscic. W tym zawodzie by. Się odnalazła.

Gość gość
nikt cie po licencjacie teraz nie przyjmie. Mgr teraz jest obowiazkowe. mgr trwa 2.5 roku. U nas w szpitalu gdzie ja mam praktyki nie ma nikogo z licencjatem.

Gość gość
To w ogóle śmieszne, że żeby być pielęgniarką trzeba mieć studia.

Gość gość
Utworzyli w naszym mieście magisterskie studia pielęgniarskie zaoczne i o nich myślę nie ma żadnych ograniczeń wiekowych ale martwię się czdam sobie radę.

Gość gość
smieszne? no blagam, moze jeszcze lekarzy po technikum?

Gość gość
Kiedyś po dwuletnim studium można było uprawiać zawód. Jakie macie zdanie na temat mojego wyboru

Gość gość
Proszę o doradzenie.

Gość gość
uprawiac zawód? kiedys pielegniarka była od mycia tyłka, robienia zastrzyków i zmiany opatrunków. Teraz sie to wszystko tak zmieniło, że 3 letnie studia są za krótkie, po mgrze szykuj sie na dojezdzenie na kolejne kursy ;)

Gość gość
za pozno juz jest. z resztą bedziesz traktowana jak szmata przez starsze piguły i młodsze.

Gość gość
Liczę się z tym że będę musiała wszystkiego się uczyć być traktowana z góry bo dopiero zaczynam. Czy jeszcze są jakieś minusy?

Gość gość
Niskie zarobki. Nikt Cię wcale nie musi traktować z góry. Przecież zmiany w załodze to normalna sprawa.

Gość gość
A ja uważam, że nie jesteś za stara - fakt, że młoda osoba ma pewną "przewagę" (sprawność, czas na dokształcanie itp.), ale nie znaczy to, że i ty jako 48-latka nic nie będziesz mogła zrobić, a ponieważ pielęgniarek brakuje - to znajdzie się ktoś kto nie pogardzi 48-letnią pielęgniarką po licencjacie. Pozostaje pytanie o sens takiego wyboru, bo chyba nie finansowy ;-).

Gość gość
Ja mam studium pielegniarskie i po co mi studia??

Gość gość
pomysl sobie, ze jak skonczysz studia bedziesz miala 48 lat. Za 2 lata skonczysz 50tke. Nikt nie bedzie ryzykował, że po 16h dyżurze mu 50letnia piguła zejdzie na zawał. 2. W tym wieku (bo obstawiam, ze skoro dopiero sie obudzilas to wielką siłaczką to ty nie jestes) będziesz w stanie przeniesc 120kg chłopa? Albo chociażby się nim zająć bez wiecznych zwolnien lekarskich ze wzgledu na bole stawów? 3. W pewnym wieku traci się już "celnosc" i koordynacje. Nie będziesz w stanie w wieku 50 lat nauczyć się precyzyjnego wbijania igły w żyłe. Zwlaszcza osobom starszym, którzy mają tendencje do wynaczynienia krwi i zapadania żył. A o kręcących się dzieciach to już w ogole nie wspomne. 4. Ty jako pielegniarka nie bedziesz miała tylko obłożnie chorych, którzy zgodzą sie na kazdy twoj ruch. Beda tez awanturnicy, których trzeba umieć ujarzmic. I nie ma ze boli. Moja znajoma na 3 zajęciach praktycznych miała rozwalony nos, bo dziecko jej z pięści sprzedało. 5. Młodszym kobietom błędy są łatwiej wybaczane, bo widac ze sie uczy. Ty bedziez traktowana ze masz to umiec ze wzgledu na wiek. 6. Pielegniarstwo to działanie pod presją czasu. Osoby starsze znoszą go gorzej. W szpitalu często się krzyczy i daje pielegniarce np 2 minuty na przygotowanie sprzętu do zabiegu. Jeśli tego nie zrobisz konczy sie roznie. Jeśli tracisz na ordynatora mozesz wyleciec. Nikogo tam nie obchodzi, ze sie dopiero uczysz. 7. Ciągły krzyk i presja są męczące, migreny stają się normą. 16stki też. 8. Zarobek jest mierny 9. Trzeba byc silnym i fizycznie i psychicznie, a przy tym pozostawac empatycznym. Ja na ten przykład mam praktyki jako psycholog i nikogo nie interesuje, ze ja nie potrafie porozmawiać z kobieta, która poroniła, bo sama miałam taki problem. Przyjezdza taka pacjentka i moim psim obowiazkiem jest sie nią zająć. 10. Nikt nad tobą nie bedzie czuwał, wystarczy najmniejszy błąd i mozesz wylądować w sądzie jesli trafi sie upierdliwy pacjent, ktory nie dostal czegos.

Gość gość
Member XXL okazał się w moim przypadku najlepszym rozwiązaniem. Zdecydowanie poprawiło się moje współżycie seksualne. Przyjmowałem kapsułki przez 6 miesięcy i zwiększyłem rozmiar o 7 cm nie wspominając już o pogrubieniu członka. Dużą zaletą produktu jest brak jakichkolwiek efektów ubocznych. Produkt jest w pełni bezpieczny dla zdrowia! http://nplink.net/kV3xzEzE

Gość gość
Pewni że idź. Boże gdzie wy mieszkacie w 19wiecznej pipidówie mniejszej gdzie 50 latki schodzą już na zawał? 60 i 65 latki jeszcze pracują A co dopiero 48 latka. A ci co piszą że za późno to sami mają hu1jo1we życie i prace o nie cha aby się komuś innemu udało poprawić swoją sytuację.

Gość gość
19:49 Zlituj się, to że Ty sobie w swojej pracy nie radzisz, nie znaczy ,że autorka sobie nie poradzi. Widać nie nadajesz się do tego zawodu.

Gość gość
gość dziś 19:49 Zlituj się, to że Ty sobie w swojej pracy nie radzisz, nie znaczy ,że autorka sobie nie poradzi. Widać nie nadajesz się do tego zawodu. x Naucz sie głąbie czytać. Ja w swoim sobie radze, widze co sie dzieje w szpitalu z pigułami.

Gość gość
Idź na te studia koniecznie, spelnij marzenie, bo później będziesz żałować! Podobno, jak się nie mylę, najstarszy zaoczny student miał 88 lat! No oczywiście, że w przypadku twojego zawodu wiek gra rolę, ale to nie znaczy, że 50-latka nie może być pielęgniarką. Ja mam już 48 lat i wybieram się do szkoły programowania, gdzie dadzą mi staż i pracę, a potem ide na zaoczna informatykę na studia magisterskie. Myślę nawet, żeby jeszcze zrobić doktorat.

Gość gość
20:00. Jak ty się tak do pacjentów zwracasz, to faktycznie współczucie dla chorych. Zwolnij miejsce dla kogoś sympatycznego i takiego co sobie tam poradzi. Jak Ci nie idzie to zmień stanowisko. Nie nadajesz się do pracy z chorymi ewidentnie ale boisz się konkurencji i dlatego zniechecasz autorke tematu.

Gość gość
20:15 Zmień prochy klapsdro :D

Gość gość
Podobno ma wejść emerytura dla kobiet od 45 roku życia. Projekt przewiduje 2021 rok.

Gość gość
Głupim hejtem się nie przejmuj. To zazdrośni, sfrustrowani ludzie, którzy sami mają smutne życie i uważają, że ludzie w wieku 50 lat nadają się już do trumny. A tak się składa, że niektórzy pracują nawet po 70-tce. Znam takie osoby. To ja, ta od informatyki. Wiesz gdzie gościu mam twoje wyzwiska? No to się domysl gdzie. Żal mi cię.

Gość gość
Autorko probuj koniecznie jeżeli czujesz powołanie. Idiotów olej.

Gość gość
ość dziś 20:00. Jak ty się tak do pacjentów zwracasz, to faktycznie współczucie dla chorych. Zwolnij miejsce dla kogoś sympatycznego i takiego co sobie tam poradzi. Jak Ci nie idzie to zmień stanowisko. Nie nadajesz się do pracy z chorymi ewidentnie ale boisz się konkurencji i dlatego zniechecasz autorke tematu. x A niby a akąkonkurencją dla psychologa jest stara piguła? :D lecz sie, bo nawet zawody juz mylisz :D

Gość gość
Nie posraj się z tego wrażenia :P

Gość gość
Dzięki za odpowiedzi. Przedstawiliscie mi dużo minusów to są również moje obawy. Zdaje sobie sprawę że nie jestem i będę tak wydolna jak sprytna 20 parolatka. Mlodym i ładnym wybacza się więcej. Jednak przez większość życia uważam że to zawód który chce wykonywać. Może idealizuje...

Gość gość
Powiedz mi proszę... do psycholog-czy na opiekuna medycznego to mój wiek byłby właściwy?