Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy też wkurzaja was rodzic z otylyi dziecmi?

Polecane posty

Gość gość
Mnie tez przeraza jak patrze jak inne dzieci sa karmione albo ''rozpieszczane slodyczami''. Moje dziecko tez nigdy coli w ustach nie mialo, slodyczy nie kupujemy i ograniczamy cukier, nawet ten w owocach bo pomimo duzej ilosci witamin sa jednak napakowane fruktoza. Stawiamy na warzywa, ryby i kasze, nie jemy/pijemy krowiego mleka i serow ani nafaszerowanych antybiotykami kurczakow. Prawda jest taka ze jesli nie je sie cukru to go nie brakuje i mozna wtedy doceniac naturalne smaki. A jesli naprawde mamy ochote na cos dobrego to stawiamy na naturalne zrodla - daktyle, domowe rogaliki z domowym sosem jablkowym wiec wszystko pod kontrola. Nie chce zeby moje dziecko mialo problem z otyloscia ani zle podejscie do jedzenia i ucze od malego o wartosciach odzywczych.

Gość gość
dziś x Ja się z Tobą nawet zgodzę (oczywiście nie z tym, że trochę postawiony jest znak równości między "dietetycy" a "epidemia otyłości"), dlatego napisałam, że dobra spersonalizowana dieta, to nie takie hop siup. Jestem dietetykiem i sama jem 3 posiłki dziennie. Na więcej po prostu nie mam ochoty (czasem jabłko czy gruszka w biegu), a na siłę jeść nie będę i ufam swojemu organizmowi. Żeby dobrać coś dobrze, potrzebny jest długi wywiad i chwilami metoda prób, bo każdy może inaczej na coś zareagować.

Gość gość
Tu nie chodzi o aby napietnowac osoby otyle tym bardziej dzieci,a o powod tego problemu. Oczywiscie wspolczuje osobom otylym w wyniku choroby,natomiast Ci ktorzy trybem zycia oraz sposobem zywienia doprowadzaja do takiego stanu,wzbudza to we mnie obrzydzenie! I nie wstydze sie tego. Nie lubie takich ludzi,jest to skrajna nieodpowiedzialnosc,tak jak palenie,cpanie itd

Gość gość
Tu nie chodzi o to, że ludzie naoglądali sie pięknych modeli w telewizji i piętnują grubych przez kontrast. jest naprawdę mnóstwo otyłych dzieci, koszmarnie otyłych , niektórzy chłopcy mają piersi jak kobiety. Z tych dzieci wyrosną otyli dorośli. Wystarczy pojechać nad morze, aby to zobaczyć. Kiedyś przyglądałam sie i przez cały dzień zauważyłam nie więcej niż 10 osób płci obojga po 30, które nie były otyłe. Nawet ratownikami brzuch wisiał nad spodniami. :o

Gość gość
Czasem jest też tak że rodzice swoje reszta rodziny że tak powiem swoje. Ja w ciąży chorowalam na cukrzyce ciążowa - nikt nie wie dlaczego, bo nie jestem w grupie ryzyka w ogóle. Gruba nigdy nie byłam i nie jestem. Nie opycham się słodyczami ani napojami gazowanymi a jednak dopadło mnie to cholerstwo. Od momentu diagnozy dieta, jeszcze więcej ruchu choć i wcześniej mi go nie brakowało, pomiary glukometrem - ogólnie bardzo się pilnowalam dla dobra dziecka i jego zdrowia. Wiadomo, że to było dla mnie najważniejsze. Córka jest w grupie ryzyka - wiadomo że może się u niej rozwinąć w przyszłości cukrzyca. I teraz zmierzam do meritum sprawy. Dziadkowie kochają wnuczke i pasa ja słodyczami przy każdej okazji, mimo mojego zakazu i tego że w domu prowadzę zdrową kuchnię. I co? Jak grochem o ścianę. Były prośby, grosby i awantury. Więc apelujmy też do reszty rodziny żeby trzymali z rodzicami wspólny front a nie na zasadzie wpychaniu małemu dziecku czekoladki po kryjomu z tekstem masz masz babcia Ci da bo mama nie pozwoliła.

Gość gość
Wiec o ile dorosli niech robia sobie co chca ze swoim zyciem i zdrowiem, to nad wychowaniem ich dzieci, ktore nie sa niczemu winne powinna byc jednak jakas kontrola i np. obowiazkowy dietetyk skoro rodzice robia im krzywde swoimi zlymi nawykami, czasem ogromna krzywde xx Tak , najlepiej to pozabierac dzieci , wsadzic je do obozów i tam wychowywac tak jak panstwo uwaza za własciwe:) Bo rodzice to samo zło, nic nie wiedza, nic nie umieja i trzeba ich na kazdym kroku kontrolowac ! Nadzorowac ! Mówic i co jest dobre i własciwe dla nich ! Bo to głupia,szara masa jest ! A JA wiem wszystko najlepiej, a zwłaszcza jak karmic i wychowywac dzieci :)

Gość gość
Wystarczy pojechać nad morze, aby to zobaczyć. Kiedyś przyglądałam sie i przez cały dzień zauważyłam nie więcej niż 10 osób płci obojga po 30, które nie były otyłe. Nawet ratownikami brzuch wisiał nad spodniami. pechowiec.gif x Chyba bardziej piszesz o nadwadze. Nie o otyłości :)

Gość gość
Nie, piszę o otyłości, może nie bardzo dużej, ale te osoby były otyłe. Też mnie to zaszokowało, bo jeszcze kilka lat temu nie widziałam aż takiego problemu.

Gość gość
Tak , najlepiej to pozabierac dzieci , wsadzic je do obozów i tam wychowywac tak jak panstwo uwaza za własciweusmiech.gif Bo rodzice to samo zło, nic nie wiedza, nic nie umieja i trzeba ich na kazdym kroku kontrolowac ! Nadzorowac ! Mówic i co jest dobre i własciwe dla nich ! Bo to głupia,szara masa jest ! A JA wiem wszystko najlepiej, a zwłaszcza jak karmic i wychowywac dzieci xxx Nikt nie pisze o obozach. Nie wymyślaj sobie. Jak ludziom brakuje argumentów, to dyskutują z wymyślonymi przez siebie. I tak, rodzice pasący bezmyślnie swoje dzieci są głupcy. Chyba nie nazwiesz ich mądrymi? No chyba że mądrymi inaczej, jak ty. :D

Gość gość
9.05 a ty myślisz, że zabierając dziecko, bo ok nadzór by był, ale jak rodzice dalej by się nie stosowali, to chyba koniec końców to dziecko by zabrali. No i co myślisz, że w tych ośrodkach to mają superfood, eko, sreko, bezglutenu i w ogóle naj. Mają największy chłam, biedronkowe aro do jedzenia więcej w tym chemii niż jedzenia. Potrzebna jest edukacja, ale nie na zasadzie, zmusimy, tylko fajnych warsztatów, np nauka gotowania dla dzieci, zajęcia w szkole.