Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

say-my-name

Wkładki domaciczne?

Polecane posty

Gość koraora
Myślisz, że psychika ma z tym coś wspólnego? Mnie lekarz wypisał vibin mini bo to jest moja pierwsza antykoncepcja. Dobrze zrobiłam zgadzając się na te pigułki?

Gość gość
Mogę polecic równiez Wam jesli nadal nie wiecie jaka antykoncepcję wybrać to na pewno Levosert moze byc tą odpowiednią. Teraz nawet własnie jak sama szukałam odpowiedniej metody mój ginekolog mówił mi o wkładce hormonalnej i jej działaniu. I to mnie własnie przekonało żeby ją stosowac.

Gość gość
Czy nic ci z nia nie dolega?Jak z ochotą na sex?

Gość gość
to zawsze jakies ryzyko, nie oszukujmy się

Gość gość
Tez mam własnie tą wkładkę levosert od 5 miesięcy. Jeśli chodzi o libido w żaden sposób nie wpłynęła ona na nie. Co do dolegliwości związanych z wkładką przez pierwsze dwa miesiące miałam trochę mocniejsze krwawienia i bóle głowy ale ginekolog informował mnie o tym, że mogą takie dolegliwości wystąpić. Po 3 miesiącach od założenia dolegliwości ustąpiły teraz w tym miesiącu okresu już prawie wogóle nie miałam tylko lekkie plamienie. Jestem zadowolona z wyboru a sex to teraz już czysta przyjemność bo nie muszę martwić się o wpadkę :)

Gość gość
Nie ma 100% antykoncepcji,bzykając się jest ryzyko ciąży.

Gość gość
Działanie takiej wkładki można spokojnie porównać do sterylizacji mężczyzny. Wkładka blokuje jajeczkowanie, hamuje rozrost endometrium (wyściółki macicy) tak więc ryzyko zajścia w ciążę jest naprawdę minimalne. Jest coś takiego jak skala pearla określająca skuteczność antykoncepcji - zarówno sterylizacja jak i wkładka mają 0,1 % możliwości zajścia w ciążę. Niemniej jednak jest to najskuteczniejsza metoda antykoncepcji.

Gość gość
Wkładka jest antykoncepcja odwracalną i po jej wyjęciu zachodzisz w ciążę,natomiast sterylizacja jest trwała.Mężczyzna pracuje jako wibrator.

Gość gość
Tak niemniej jednak skuteczność obu tych metod jest taka sama. Wiadomo, że jeśli będę chciała dziecko to wybiorę sie do ginekologa na usunięcie wkładki.

Gość gość
Pisalam w październiku że założyłam miedziana wkładkę i miałam trochę problemów bo długo krwawilam pierwszy tydzień jak okres a następnie ponad miesiąc lekkie krwawienia .Pisalam też że mam poczatki wczesnej menopauzy ku zdziwieniu i nawiązując do odpowiedzi na temat mojego postu mam 39 lat.Nie zakładałam Mierny - wkładki z hormonem iż nie wiedziałam czy wogule się wkładka przyjmie ( koleżanka niestety po dwuch miesiącach musiała wyciągnąć)Spokojnie ...nastepna napewno będzie Mirena

Gość gość
Cd...Chcę tylko podkreślić bo część mojego watku się nie zapisało że polecam wkładki i moje objawy wczesnej menopauzy przy wkładce miedzianej zanikly uderzenia gorąca , nieregularne miesiączki mimo brania tabletek antykoncepcyjnych.Lekarz powiedział że wszystko zależy od organizmu mi po dwuch miesiącach zalozenia wszystko się unormowalo , żałuję że wcześniej nie założyłam wkładki .

Gość gość
Miedzianka działa tylko mechanicznie.Nie ma wpływu na hormony.

Gość gość
Ta wkładka-spirala tylko drażni macicę i to uniemożliwia ciąże.Mając ja nie ma się chęci na bzykanie.

Gość gość
Powiem tak: każdy organizm jest inny inaczej reaguje ja miałam dużo obaw, przeczytałam masę wypowiedzi i sama nie wiedziałam jak to u mnie będzie i tak naprawdę lekarz też powiedział że nie wiadomo czy miedziana będzie dobra w moim przypadku .Nadmieniam że 20 lat brałam tabletki i cykle miesiączkowe mi się rozregulowaly , bóle głowy , upławy czasem brak miesiączki uderzenia Badania hormonów wskazały na wczesną menopauzę Dlatego założyłam wkładkę i się wszystko unormowalo .Wskazuje jednak na to że to zaleta wkladki .Szkoda mi było na pierwszą wkładkę dać 1500 zł z hormonem - zapłaciłam 600 i teraz wiem że mi złoży i sobie bardzo chwale ,a ochotę na sex mam większą niż jak zazywalam tabletki.Wniosek ....Trzeba poprostu spróbować.

Gość gość
Przy takim okresie brania tabletek organizm unormował cykle.Wynika ze jestes przed menopauzą i dlatego miedzianka ci służy.

Gość gość
Tak też wnioskuje i uważam że lepiej założyć wkładkę niż zażywać tabletki które mają ujemny wpływ na organizm zwłaszcza przy długim zażywaniu ( tycie,wypryski,czy problemy zdrowotne np. tarczyca czy wątroba) Myślę też że w moim przypadku zażywanie ich przez 20 lat zaraz po urodzeniu dziecka zaważyły na wcześniej menopauzie .Może ten wątek pomoże dziewczyną oczywiście razem z konsultacja z lekarzem w podjęciu decyzji.

Gość gość
Jak mogłaś przez 20lat mieć źle dobrane dabletki.U jakiego byłaś lekarza?.Teraz jak masz mezopauzę to wkładka ci niepotrzebna. Możesz sie bzykać bez problemów.

Gość gość
Odpowiadam... nie mnialam źle dobranych tabletek (co 5 miałam zmieniane i dostosowane do wieku,oraz przerwę w zazywaniu by wątroba się regenerowała) piszę że przez tyle lat zażywania tabletek odbija się to na hormonach możliwe iż doprowadziło to do wcześniejszej menopauzy Nie mam jeszcze menopauzy lecz już mi poziom estrogenu się zmienił wskazuje to na wczesną menopauzę to roznica .Po odstawieniu tabletek zaczyna się stabilizować i zanikają mi dolegliwości związane z ową wczesną menopauzą.Lekarz mnie nakierowal że może tak być, dlatego też ta decyzja z założeniem wkładki.A tak na marginesie podczas menopauzy,czy wcześniejszej menopauzy jest zwiększone ryzyko zajścia w ciążę iż miesiączki są nieregularne ja miałam zanik na pół roku i nie wiadomo kiedy masz dni płodne.

Gość Rolpka
To dobrze, że w końcu postawiłaś na wkładkę chociaż szkoda, że trochę późno. Przy okazji nie szkodzić już swojej wątrobie. Ja przed dzieckiem brałam tabletki ale jak tylko urodziłam to postanowiłam, ze wkładką będzie kolejnym krokiem.

Gość gość
Z wkładką też nic nie wiadomo.Hormony sa w całym organiżmie ,a nie tylko tu gdzie sie bzyka.

Gość gość
Ale mam ta pewność, że nie zapomnę tak jak to może być przy tabletce ani, ze mi nie odpadnie jak plasterek :) Poza tym spirala powoduje wstrzymanie produkcji jajeczka , rozrost endometrium i powoduje zagęszczenie śluzu szyjki macicy aby plemniki nie mogły przejść dalej ;)

Gość gość
Spirala tylko zwalnia z myslenia o antykoncepcji.

Gość gość
Tak, zgadza się i to raczej zaleta wkładek niż wada :) gościu z 2017.01.27 Nie wiem czy tak jest we wszystkich wkładkach, ale przy levosert działanie hormonu jest tylko miejscowe, to minimalna dawka działająca wyłącznie na macicę, zapewnił mnie o tym ginekolog i mu wierzę, jak dotąd nie zdarzyło mi się żeby się z czymś pomylił

Gość gość
Hormony działaja na cały organizm,prrawo organizmu.

Gość K86
Ale całkiem inaczej niż te w tabletkach, bo tutaj jest tylko ten jeden potrzebny hormon a nie dwa.

Gość gość
Spirala jest dobra dla kobiet mocnych psychicznie.One nie boja sie ciąży mając ją załozoną i nie myslą o niej. Kobiety miedzy sobą nie wymieniają poglądów na temat dobrodziejstwa spirali.

Gość gość
Czy w wieku 50lat opłaca się zakładac spiralę mirenę?

Gość gość
Cześć dziewczyny mam pytanie wyjełam wkładkę miedziana 1 dzień przed okresem i go nie dostałam mija 3 dzień i kompletnie nic miała tak któraś? Po jakim czasie można dostać okresu ?

Gość gość
Organizm dostał szok po mechanicznym uszkodzeniu w czasie wyciągania wkładki

Gość Girka
gość 2017.02.11 Mam 52 lata i założoną wkładkę levosert. Jestem kobietą aktywną seksualnie i dużym problemem dla mnie były pierwsze objawy menopauzy i ogromny spadek libido. Wkładka pozwoliła na ich złagodzenie i powrót mojego libido do normy.