Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BarbaraN

Egzamin higienistka stomatologiczna styczeń 2019

Polecane posty

Gość Zosia

Czyli jutro o 12 będzie to co dziś czyli niewiadomo co 😞

Gość ania

jak niewidomo co juz wszystkie zadania napisałysmy razem z Lubisiem 😀 ja napisalam krok po kroku wraz z odpowiedzimi co bylo juz prosciej sie nie da !! Dziewczyny błagam Was my pisałysmy jako pierwsze i gdybym miala takie informacje jak teraz opisałysmy wyszlabym z egzaminu po 20 minutach. godzina 8, 12, 16 było to samo!!!! fluoryzacja na łyzkach pianka, oczyszczanie zebow szczotka i pasta ( nazwane w zadaniu jako profesjonalne czyszczenie) , nałozenie koferdamu w płynie. Dziekuje do wiedzenia !! uzupelnienie karty czytac wyzej napisałam wszystko w postach !! kazda godzina miła to samo zadanie tylko zmieniały sie zeby ale tak jest co roku wiec to nie nowosc:classic_smile: pisze OSTATECZNIE na ktorej godzinie usiasc !!! TO bez znaczenia ...usiadz tak zeby było Ci wygodnie jesli chcesz pracowac na 12 bardzo prosze zeby 24,26 i inne tez mozna zrobic na 12. To jest najbezpieczniejsza obcja a teraz jest bardzo popularna...dentysci tez lecza na lezaco na 12...Moja egzamintaor powiedziała : siadac tak jak Wam wygodnie wiec mysleze nawet nie jest to bardzo oceniane.. no chyba ze ktoras siadła by na kolanach lub po lewej stronie no to raczej nie halo bo weszłaby na spluwaczke 😂

Gość Zosia

Dziękuję Aniu poprostu jestem zestresowana będę jednak musiała kupić cos na uspokojenie bo chyba pomyłkę wszystko:( i usiądę na kolanach pacjenta 🙂

Gość Efff

Hej! 

A to przy wybielaniu nie zakłada się koferdamu na ząb dalej? Jak 5 to i na 6 i 4?

Czym i kiedy dezynfekujemy lampe polimeryzacyjna? :) 

Gość aga

a jak długo naswietlamy koferdam i na jaką grubość ? i jeszcze w jakiej odległości od dziąseł ?

Gość ania
2 godziny temu, Gość Zosia napisał:

Dziękuję Aniu poprostu jestem zestresowana będę jednak musiała kupić cos na uspokojenie bo chyba pomyłkę wszystko:( i usiądę na kolanach pacjenta 🙂

Zosiu nie strasuj sie uloz sobie tylko plan co pokolei robic...gotowosc do pracy zglaszamy jak juz rece sa umyte nie trzeba pokazywac egzamitorowi techniki mycia rak...myjemy same i siadamy podnosimy reke i wtedy zaczynamy...zakladamy rekawiczki, maseczke, przelubice lub okulary i do dziela...ja przu egzaminatorze zalozylam szczoteczke na katnice i komcowke na koferdam wszystko mialam rozpakietowane wczesniej.Rekawiczek tez nie zmienialam jak wsciekla i nie mylam 1500 razy rak.po wypelnieniu karty pacjenta...umylam rece zdezynfekowalam, zabralam z asystora wszystko co mi potrzebne polozylam na blat roboczy, zalozylam worki bez rekawiczek(nie trzeba ich zakladac)poszlam umylam rece zdezynfekowalam wrocilam do swojego blatu zalozylam rekawiczki i maseczke przetarlam blat na ktorym bede pracowala husteczke z rekawiczkami i maseczka wyrzucilam.poszlam umyc rece zdezynfekowalam wrocilam do batu swojego zalozylam rekawiczki, rozpakietowalam i ukladalam na czystym blacie juz tak jak mi bylo potrzeba powolutku egzaminator nie patrzy wtedy wogole go to nie interesuje co Ty tam robisz on dopiero ocenia jak podchodzi ma wytyczne i sprawdza co przygotowalas czy wszystko jest. Polozylam sobie szczeke i tak hak w gabinecie jak ja siedzialam za pacjenta glowa to po prawej mialam tacke pianke lyzki itp wiekszosc na tacce a pianke postawilam bezposrednio przy tacce a po lewej tylko kubek slinociag i serwetka do spluwaczki, fartuch na pacjentaa sliniak inaczej i pod glowe i tyle.poszlam umyc rece jak kolezanka meczyla sie pot ja podnioslam reke i podeszla pani i alleluja i do przodu😁 trzymam za Was kciuki dziewuchy!! P.s co do tej pozycji gdzie usiasc sa dwie mozliwosci albo 12 nad glowa pacjenta albo 15 po prawej stronie pacjenta.oczywiscie dla praworecznych dziewczyn😊 kazdy wie gdzie prawa strona prawda? Mozna sobie odwrocic model tak jakby siedzial jak my i zobaczyc 😄 dobrej nocy

Gość ania

Koferdam naswietlamy tak jak bedzie ustawiona lampa nikt na to nie pattrzy pytalam sie mowily po egzaminie panie ze jeden raz lapma wystarczy mozna zreszta sprawdzic czyms np zglebnikiwm czy juz twardy...koferdam naswietla sie szybko...mozna po luku przeleciec lampa nie swiecic w jednym miejscu te zeby mozna na jednym impulsie utwardzic.jak grubo nakladamy koferdam tak aby zakryc szyjki ale bez przsady wszystko z umiarem pozatym dziewczyny w naszej karcie ehzaminaxyjnej jest ulotka co do piaanki i koferdamu sa zdjecia wszystko jest napisane😊

Gość ania

Jesli chodzi o to do ktorefo zeba nakladamy koferdam...w zadaniu bylo naloz od 14-24 wiec nie nakladalam dalej ...nie kombinujcie kochane tylko stosujmy sie do tego co kaza robic.my nie wybielalysmy zebow i takiego polecenia nie bylo wiec nas to nie interesuje.kaza nalozyc koferdam na zeby i podaja dokladnie na ktore i to samo z reszta.

Gość ania
34 minuty temu, Gość aga napisał:

a jak długo naswietlamy koferdam i na jaką grubość ? i jeszcze w jakiej odległości od dziąseł ?

Aga...nakladasz nieaielka ilosc tak aby przyslonic szyjki tuz przy zebie egzaminator oceniu czy nie ma dziur pomiedzy zebem a dziaslem bo przy wybielaniu to wazne aby nie zezarlo szyjek 😁

Gość Zosia
38 minut temu, Gość ania napisał:

Zosiu nie strasuj sie uloz sobie tylko plan co pokolei robic...gotowosc do pracy zglaszamy jak juz rece sa umyte nie trzeba pokazywac egzamitorowi techniki mycia rak...myjemy same i siadamy podnosimy reke i wtedy zaczynamy...zakladamy rekawiczki, maseczke, przelubice lub okulary i do dziela...ja przu egzaminatorze zalozylam szczoteczke na katnice i komcowke na koferdam wszystko mialam rozpakietowane wczesniej.Rekawiczek tez nie zmienialam jak wsciekla i nie mylam 1500 razy rak.po wypelnieniu karty pacjenta...umylam rece zdezynfekowalam, zabralam z asystora wszystko co mi potrzebne polozylam na blat roboczy, zalozylam worki bez rekawiczek(nie trzeba ich zakladac)poszlam umylam rece zdezynfekowalam wrocilam do swojego blatu zalozylam rekawiczki i maseczke przetarlam blat na ktorym bede pracowala husteczke z rekawiczkami i maseczka wyrzucilam.poszlam umyc rece zdezynfekowalam wrocilam do batu swojego zalozylam rekawiczki, rozpakietowalam i ukladalam na czystym blacie juz tak jak mi bylo potrzeba powolutku egzaminator nie patrzy wtedy wogole go to nie interesuje co Ty tam robisz on dopiero ocenia jak podchodzi ma wytyczne i sprawdza co przygotowalas czy wszystko jest. Polozylam sobie szczeke i tak hak w gabinecie jak ja siedzialam za pacjenta glowa to po prawej mialam tacke pianke lyzki itp wiekszosc na tacce a pianke postawilam bezposrednio przy tacce a po lewej tylko kubek slinociag i serwetka do spluwaczki, fartuch na pacjentaa sliniak inaczej i pod glowe i tyle.poszlam umyc rece jak kolezanka meczyla sie pot ja podnioslam reke i podeszla pani i alleluja i do przodu😁 trzymam za Was kciuki dziewuchy!! P.s co do tej pozycji gdzie usiasc sa dwie mozliwosci albo 12 nad glowa pacjenta albo 15 po prawej stronie pacjenta.oczywiscie dla praworecznych dziewczyn😊 kazdy wie gdzie prawa strona prawda? Mozna sobie odwrocic model tak jakby siedzial jak my i zobaczyc 😄 dobrej nocy

Dziękuję Ci Aniu mam nadzieję że stres minie nie zje i zapamiętam wasze wszystkie rady dziejue 😘

Gość aga

dziękuję dziewczyny ;*  a jeszcze pytanko ten koferdam to z zewnetrznej i wewnetrznej strony czy tylko z zewnetrznej ? i tylko na te wybrane w zadaniu zeby ? tzn na dziąsło w okolicy tych zebów wybranych tak ?

Gość aga

a czy na szczoteczke na prawde nakładamy paste czyscimy ten model na serio czy tylko na zczoteczke i udajemy ze myjemy zeby nie uciapać ?

Gość ania

Koferdam tylko od strony zewnetrznej a paste mozna delikatnie nalozycz na szczotke i oczywiscie na modelu czyscimy dotykajac go egzamintaor ocenia technike.

Gość ania

I tylko na zeby z zadania

Gość Maya

Tylko żeby z zadania i pluczemy i dmucham tymi szczykawjami tak?? 

Gość gość aga

Sobota godzina 8 i 16 co miałyście??

Gość Hs 2019

Godzina 8 co było?? 

Gość Hs 2019

Słyszą łam że były wskaźniki??? 

Gość Gość ddd

Ktore zeby byly o godzinie 16?

Zalecenia po wybielaniu zębow bylo wymienic tylko dwie na egzaminie?

Gość Gość ddd

Byly jakies wskazniki lub metody szkotkowania do napisania lub zademostrowania?

Gość Egg

Jak myslicie co zrobic gdybym koferdamem najechala na zab co radzicie wtedy zrobic zetrzec czyms przed naswietleniem? Czy lepiej juz nic nie robic bo pogorsze sprawe? Pytam bo u nas w szkole nigdy nie robilismy czegos takiego 

Gość Egg gosc
16 minut temu, Lubisiek napisał:

Wszystko już macie opisane wcześniej. 

Ale zębow z godziny 16 nie ma podanych

Przed utwardzeniem możesz zetrzeć, poprawić. Tak trochę jak z hybryda, jak utwardzisz to tak będzie he

Gość Miśka

Dziewczyny tą piankę z fluorem kladłyście na górę i na dół? 

Gość Gość

A fluoryzacja robilyscie góra dół czy tylko na szczękę? 

Gość Gość

Lubisiek, a Ty czyscilas wszystkie żeby czy tylko te wyznaczone?

Gość Edzix

Dzieczyny pytanko mam bo pisalyscie ze w karcie wpisujemy zaboeg wybielania zebow a tego zabiegu nie demonstrujemy i moje pytanko brzmi czy jesli pomijamy go czy potrzebne rzeczy do wybielania na tace prowizorycznie mamy tez wziasc?? Czy wgl nie bylo ich ??

Gość ania

Szczscimy i nakladamy koferdam tylko na zeby wyznaczone z zadaniu natomiast fluoryzacje robimy na pelnym uzebieniu gora dol.Nie bylo zadnych wskaznikow i innych rzeczy! P.s nie wymyslajcie juz dziewczyny nie panikukcie skupcie sie macie wszystko nalisane jak na talerzu Powodzenia😊