Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MariiOlla

Co robią w domu wasi mężowie?

Polecane posty

Gość gość

Kolejny mit. Jaskiniowcy nie traktowali przemocą kobiet. Wrecz przeciwnie. Znaleziono grob mlodej kobiety gatunku homo nandertales w ktorym jej cialo bylo pokryte gruba warstwa kwiatow

xxx

Aha. A wujek Mirek co to lał ciotkę Halinkę, przepijał wypłatę, nie dokładał się do utrzymywania brata ciotecznego co roku na 1 listopada przynosił jej grającą pozytywkę (póki nie uświadomiliśmy mu, że to kicz), ubrany elegancko płacze jak dziecko składając sporych rozmiarów wieniec. Musi to świadczyć o tym, że nie był przemocowcem, bo na jej grobie odnajdujemy kwiaty.

Gość Qwerty
13 minut temu, Gość gość napisał:

Nawet mężczyznom śmiem twierdzić się od tego feminizmu i emancypacji kobiet poprawiło:) bo widzisz, teraz jak nie chcesz rozpieszczonej dziewczynki w domu, to jej po prostu nie bierzesz za zone, a jeszcze w 20w istniały kary za zerwanie zaręczn, od grzywny az do wiezienia.

xxx

To chyba też dot. 1% najwyższego procenta populacji bo robotnik zakurffiajaący w XIX wiecznym zakładzie przemysłowym miał co najwyżej po 16 h godzinach pracy na buty, spodnie, podłą strawę i flaszkę berbeluchy i było to zgodne z logiką systemu aby miał zapewnione warunki co najwyżej do przekazania genów. W systemie dziedziczenia ich dzieci powielały biedę, 1% mógł czuć się bezpieczny. Także nie uogólniaj takich rzeczy na ogół populacji.

W miastach wsród robotników zwyczaj zareczyn tez istniał. Nie wiem jak z zrywaniem ich wrod robotnikow, ale na wsi jak najbardziej zareczyny byly traktowane serio. I byly kary za niedotrzymanie obietnicy małzenstwa i chodzili ludzie do sadu z takimi sprawami 🙂

Serio idz do biblioteki,  poczytaj cos, przestań czerpac wiedze o swiecie z wypoku:) no chyba ze opracowania uniwersyteckie to tez teatr dla gojów:)

Gość gość
2 minuty temu, Gość Qwerty napisał:

W miastach wsród robotników zwyczaj zareczyn tez istniał. Nie wiem jak z zrywaniem ich wrod robotnikow, ale na wsi jak najbardziej zareczyny byly traktowane serio. I byly kary za niedotrzymanie obietnicy małzenstwa i chodzili ludzie do sadu z takimi sprawami 🙂

Serio idz do biblioteki,  poczytaj cos, przestań czerpac wiedze o swiecie z wypoku:) no chyba ze opracowania uniwersyteckie to tez teatr dla gojów:)

Po raz kolejny: Źródło?

Opowieści dziwnej treści mnie nie interesują. W żaden sposób nie było to skodyfikowane, więc nie pociskaj więcej własnych wyobrażeń jako prawdę objawioną. :)

Gość gość

"W miastach wsród robotników zwyczaj zareczyn tez istniał" Niewiarygodne odkrycie to chyba katalog biblioteczny dostarczył jej tej oczywistej wiedzy :D

Gość gość

PS. sam jesteś walikoniem z wykopu i tam sobie siedź nie zaburzjąc dyskusji na kafe :)

Gość gość
2 minuty temu, Gość gość napisał:

"W miastach wsród robotników zwyczaj zareczyn tez istniał" Niewiarygodne odkrycie to chyba katalog biblioteczny dostarczył jej tej oczywistej wiedzy :D

Przecież to chłop ;) Tylko ma kryzys płciowy i na potrzeby tematu insynuuje jak to od początków naszych czasów panowie się z nami nie obchodzili brutalnie, podszyte propagandą antyklerykalną :)

Podejrzewam jakiegoś neonazistę z Niklotu, oni podobnie bredzą.

Gość gość
Przed chwilą, Gość gość napisał:

Przecież to chłop ;) Tylko ma kryzys płciowy i na potrzeby tematu insynuuje jak to od początków naszych czasów panowie się z nami nie obchodzili brutalnie, podszyte propagandą antyklerykalną :)

Podejrzewam jakiegoś neonazistę z Niklotu, oni podobnie bredzą.

możliwe ;)

Gość bez wiary
6 minut temu, Gość gość napisał:

To po co z nim jesteś? Masz chyba mózg i godność osobistą.

Bo wierzyłam w siłę rozmowy i empatii, nie chciałam odpuszczać przy pierwszych trudnościach albo niejasnościach. Poza tym, tak, coś jest nie tak ze mną jeśli chodzi o tą godność i za łatwo ulegam jego manipulacjom. Na szczęście już się ocknęłam. Facet standardowo karze mnie milczeniem drugi tydzień za to, że zapytałam, czy mogę coś u niego zjeść, a ja w weekend idę jakoś fajnie spędzić czas z kimś innym. Pora się walnąć w czoło.

Gość bez wiary
9 minut temu, sówka1313 napisał:

No ostatnio się zgadałam z koleżanką z pracy i jak jej powiedziałam, że mój gotuje to wywaliła oczy, bo jej mąż nigdy nic nie ugotował, nawet ziemniaków nie obierze bo twierdzi że nie umie:/ przykre to bo super babeczka, a wzięła sobie takiego buca:/

Oj niestety często tak jest, dobre serce niekoniecznie rokuje pozytywnie jeśli chodzi o związki.

Gość Qwerty
2 minuty temu, Gość gość napisał:

Kolejny mit. Jaskiniowcy nie traktowali przemocą kobiet. Wrecz przeciwnie. Znaleziono grob mlodej kobiety gatunku homo nandertales w ktorym jej cialo bylo pokryte gruba warstwa kwiatow

xxx

Aha. A wujek Mirek co to lał ciotkę Halinkę, przepijał wypłatę, nie dokładał się do utrzymywania brata ciotecznego co roku na 1 listopada przynosił jej grającą pozytywkę (póki nie uświadomiliśmy mu, że to kicz), ubrany elegancko płacze jak dziecko składając sporych rozmiarów wieniec. Musi to świadczyć o tym, że nie był przemocowcem, bo na jej grobie odnajdujemy kwiaty.

Ale dalsza cześć wypowiedzi nie byla taka wygodna co? Cytowanko wybiórcze? To ci przetlumacze raz jeszcze. Poniewaz kobiety z dziecmi zbierały wszystko co napotkaly na swojej drodze i bylo jadalne i czasem jedyne co zjjadl czlowiek to bylo to co zostalo zebrane to samica byla rownie wartościowa co samiec, bo przynosiła spory wklad na stol. Facet polowal. Ale rzadko to byly mamuty i bizony. Czesciej raczej jaszczurki, ryby, szczury i kroliki. Rodziny przemieszczały sie razem. Kobieta bez faceta nie umierala z glodu. Smiem twierdzic, ze układ panujacy w prehistorycznej rodzinie był blizszy temu dzisiejszemu, niz temu sprzed stu lat. Podwojny dochod byl standardem. Zle traktowanie członków rodziny było nieopłacalne, bo im liczniejsza gromada tym skuteczniej szlo zdobywanie pozywienia.

Gość gość
3 minuty temu, Gość Qwerty napisał:

Ale dalsza cześć wypowiedzi nie byla taka wygodna co? Cytowanko wybiórcze? To ci przetlumacze raz jeszcze. Poniewaz kobiety z dziecmi zbierały wszystko co napotkaly na swojej drodze i bylo jadalne i czasem jedyne co zjjadl czlowiek to bylo to co zostalo zebrane to samica byla rownie wartościowa co samiec, bo przynosiła spory wklad na stol. Facet polowal. Ale rzadko to byly mamuty i bizony. Czesciej raczej jaszczurki, ryby, szczury i kroliki. Rodziny przemieszczały sie razem. Kobieta bez faceta nie umierala z glodu. Smiem twierdzic, ze układ panujacy w prehistorycznej rodzinie był blizszy temu dzisiejszemu, niz temu sprzed stu lat. Podwojny dochod byl standardem. Zle traktowanie członków rodziny było nieopłacalne, bo im liczniejsza gromada tym skuteczniej szlo zdobywanie pozywienia.

Czy doczekam się wrerszcie źródła tych rewelacji podważających całą dotychczasową wiedzę o ewolucji gatunku ludzkiego? :D

Gość gość

To i tak z perspektywy człowieka jako mięsożercy wkład faceta zapewniał bardziej jakościowe zapotrzebowanie kaloryczne.

Nie umierała z głodu ale jako jednostka słabsza zarówno fizycznie jak i psychicznie potrzebowała parasola ochronnego w postaci samca, musiała się podporządkować.

Na ten moment to co uskuteczniasz to zestaw różnych wyjętych z kontekstu fragmentów i starasz się zrewolucjonizować dzieje ludzkości według własnego widzi misie. Zresztą to wygląda jak jakaś marna autorska opowiastka.

PS. JESTEM KOBIETĄ, bo zaraz mi się od tzw. prawiczków dostanie rykoszetem, że się wtrącam.

Gość Qwerty
16 minut temu, Gość gość napisał:

Po raz kolejny: Źródło?

Opowieści dziwnej treści mnie nie interesują. W żaden sposób nie było to skodyfikowane, więc nie pociskaj więcej własnych wyobrażeń jako prawdę objawioną. 🙂

Polecam biblioteke umcs pod etnografia, ewentualnie uj w indeksie mozna znaleźć rowniez pod haslem zrynkowiny, albo zrękowiny. I tak było to skodyfikowane.

Gość Qwerty
6 minut temu, Gość gość napisał:

Czy doczekam się wrerszcie źródła tych rewelacji podważających całą dotychczasową wiedzę o ewolucji gatunku ludzkiego? 😄

Atropologia  dr Helen Fisher

Gość gość

Tia, szczególnie w dobie epoki lodowcej dieta oparta na tym co odnalazło się po drodze w okresie przymrozków dostarczało jej i potomstwu pełnego wyżywienia.Wcale nie to co samiec przytargał do jaskini.  Czy też zaraz się dowiem, że to seksistowskie tezy i wcale tak nie było, kościół katolicki sfałszował historie? :D

Gość gość

Atropologia  dr Helen Fisher

I tylko to jedno dzieło - przypadkiem - KOBIETY. No okej...

Gość gość
5 minut temu, Gość Qwerty napisał:

Polecam biblioteke umcs pod etnografia, ewentualnie uj w indeksie mozna znaleźć rowniez pod haslem zrynkowiny, albo zrękowiny. I tak było to skodyfikowane.

W dobie rewolucji przemysłowej, w wielkich ośrodkach miejskich? Aha.

Gość Qwerty
8 minut temu, Gość gość napisał:

To i tak z perspektywy człowieka jako mięsożercy wkład faceta zapewniał bardziej jakościowe zapotrzebowanie kaloryczne.

Nie umierała z głodu ale jako jednostka słabsza zarówno fizycznie jak i psychicznie potrzebowała parasola ochronnego w postaci samca, musiała się podporządkować.

Na ten moment to co uskuteczniasz to zestaw różnych wyjętych z kontekstu fragmentów i starasz się zrewolucjonizować dzieje ludzkości według własnego widzi misie. Zresztą to wygląda jak jakaś marna autorska opowiastka.

PS. JESTEM KOBIETĄ, bo zaraz mi się od tzw. prawiczków dostanie rykoszetem, że się wtrącam.

Podporzadkowanie całkowite kobiet nastąpiło dopiero wtedy gdy zaczynamy uprawiać ziemię. Bardzo zaczyna liczyć sie siła fizyczna. To co opisujesz miało miejsce wtedy gdy pojawia sie normalne rolnictwo. No własnie a co jesli nasze pojecie o prehistorii jest zgola inne niz uwazaja mirki i mirabelki z wykopu. Woesz, ze piramid nie budowali niewolnicy, a niezle oplacani i karmieni robotnicy i wcale nikt ich batem nie ganiał?

Gość gość
7 minut temu, Gość Qwerty napisał:

Tak, zaręczyny były skodyfikowane, ale nie SANKCJA. Dziewczyno ejże opamiętaj się :D

Gość Qwerty
3 minuty temu, Gość gość napisał:

I tylko to jedno dzieło - przypadkiem - KOBIETY. No okej...

Aha. To kazdą publikacje naukowa bedziemy oceniac pod katem plci autora? Brawo ty!

Gość gość
6 minut temu, Gość Qwerty napisał:

Podporzadkowanie całkowite kobiet nastąpiło dopiero wtedy gdy zaczynamy uprawiać ziemię. Bardzo zaczyna liczyć sie siła fizyczna. To co opisujesz miało miejsce wtedy gdy pojawia sie normalne rolnictwo. No własnie a co jesli nasze pojecie o prehistorii jest zgola inne niz uwazaja mirki i mirabelki z wykopu. Woesz, ze piramid nie budowali niewolnicy, a niezle oplacani i karmieni robotnicy i wcale nikt ich batem nie ganiał?

Rzeczywiście, system za Faraona nie można traktować jako wyzysk i niewolnictwo.Z robotnikami najemnymi podpisywany był kontrakt. :D Nieźle nadinterpretujesz dla potwierdzenia tezy jeszcze skacząc z tematu na temat :D

To co w tym momencie statrasz się uskuteczniać to mitomania i próba niczym nie poparta reinterpretacji historii. Traktowanie wykopu jako naczelnego organu wykładnii historycznej zakrawa o obsesje w kontekście wielowiekowego gromadzenia danych i próby ich obalenia teoriami spiskowymi. Soryy, ale Twoje A MOŻE to nie jest wystarczający argument, bo A MOŻE szczepionki wywołują autyzm A MOŻE ziemia jest płaska leigitymizuje te dwie absurdalne koncepcje w równym stopniu.

Ale w sumie jak Ci lepiej to sobie wierz, wolność wypowiedzi ;)

Gość Qwerty
7 minut temu, Gość gość napisał:

W dobie rewolucji przemysłowej, w wielkich ośrodkach miejskich? Aha.

Aha. Tak ludzie sie zareczali. Nie wiem jak wygladało zerwanie zareczyn w lodzi. Ale wiem jak na podhalu i lubelszczyznie 🙂 nie chcesz poszerzać wiedzy? Lepiej w bezpiecznym mirkowym świecie? W swiecie w ktorym uleglo sie efektowi potwierdzenia? Aha.

Gość gość

Aha. To kazdą publikacje naukowa bedziemy oceniac pod katem plci autora? Brawo ty!

Lepiej czerpać z WIELU źródeł a nie wybiórczo z jednego i tu akurat pewnie przypadkiem takiego, którego autorem jest kobieta ;) Dziwny zbieg okoliczności ;)

Gość Qwerty
4 minuty temu, Gość gość napisał:

Rzeczywiście, system za Faraona nie można traktować jako wyzysk i niewolnictwo.Z robotnikami najemnymi podpisywany był kontrakt. 😄 Nieźle nadinterpretujesz dla potwierdzenia tezy jeszcze skacząc z tematu na temat 😄

To co w tym momencie statrasz się uskuteczniać to mitomania i próba niczym nie poparta reinterpretacji historii. Traktowanie wykopu jako naczelnego organu wykładnii historycznej zakrawa o obsesje w kontekście wielowiekowego gromadzenia danych i próby ich obalenia teoriami spiskowymi. Soryy, ale Twoje A MOŻE to nie jest wystarczający argument, bo A MOŻE szczepionki wywołują autyzm A MOŻE ziemia jest płaska leigitymizuje te dwie absurdalne koncepcje w równym stopniu.

Ale w sumie jak Ci lepiej to sobie wierz, wolność wypowiedzi 😉

Ale jak ty skaczesz z tematu na temat to juz jest ok? Do szczepien i plaskiej ziemi. To ze historia wykladana w szkole nie zawsze jest ta aktualna i wg nowych odkryć to nie sa wielowiekowe odrycia. Tylko wygoda autora podrscznika. Ale wierz sobie w co chcesz, wolnosc slowa. Ja tam siedze troche w nowinkach:) nowinkach o prehistorii:) 

Gość gość
6 minut temu, Gość Qwerty napisał:

Aha. Tak ludzie sie zareczali. Nie wiem jak wygladało zerwanie zareczyn w lodzi. Ale wiem jak na podhalu i lubelszczyznie 🙂 nie chcesz poszerzać wiedzy? Lepiej w bezpiecznym mirkowym świecie? W swiecie w ktorym uleglo sie efektowi potwierdzenia? Aha.

Jakim mirkowym świecie, kobieto opamiętaj się, bo zaczynam się bać po co była takim jak Ty emancypacja :D

Kreowanie teorii spiskowych =/= poszerzanie wiedzy. Co najwyżej prowadzi do zaburzeń psychicznych gdy niczym sekta korzysta się ze źródeł ugruntuwujących obsesje.

Świadczy o tym fraza "nie wiem jak było w Łodzi, ale wiem jak było na Podhalu i Lubelszczyźnie" no ta, bo jeżeli uogólniasz z trzech województw - gdzie w silnie zurbanizowanych ośrodkach nie przewidywano z literą prawa sankcji a co najwyżej w mikrospołecznościoach wiejskich stosowano prawo zwyczajowe skutkujące co najwyżej towarzyskim ostracyzmem to jednak projektujesz własne widzimisie próbując iść gdzieś obok historii.

Nie mam już do Ciebie siły :D

Gość Qwerty
8 minut temu, Gość gość napisał:

Lepiej czerpać z WIELU źródeł a nie wybiórczo z jednego i tu akurat pewnie przypadkiem takiego, którego autorem jest kobieta 😉 Dziwny zbieg okoliczności 😉

http://science.sciencemag.org/content/348/6236/796

Tu ci przeklejam do artkułu z Science. To jeden z najbardziej opiniotworczych magazynow w swiecie nauki. Masz tam autorow pracy badawczej i sa tam mezczyzni. Hepi? Kolejne źródła?

Gość gość
14 minut temu, Gość Qwerty napisał:

Chciałam przypomnieć, że publikacje Haushofera też dalej figurują jako publikacje naukowe...

Gość gość

za antropologa to uważano nawet Marksa także ten :P

Gość Qwerty

4 minuty temu, Gość gość napisał:

Jakim mirkowym świecie, kobieto opamiętaj się, bo zaczynam się bać po co była takim jak Ty emancypacja 😄

Kreowanie teorii spiskowych =/= poszerzanie wiedzy. Co najwyżej prowadzi do zaburzeń psychicznych gdy niczym sekta korzysta się ze źródeł ugruntuwujących obsesje.

Świadczy o tym fraza "nie wiem jak było w Łodzi, ale wiem jak było na Podhalu i Lubelszczyźnie" no ta, bo jeżeli uogólniasz z trzech województw - gdzie w silnie zurbanizowanych ośrodkach nie przewidywano z literą prawa sankcji a co najwyżej w mikrospołecznościoach wiejskich stosowano prawo zwyczajowe skutkujące co najwyżej towarzyskim ostracyzmem to jednak projektujesz własne widzimisie próbując iść gdzieś obok historii.

Nie mam już do Ciebie siły

Trzech regionow, nie województw. Mikrospołeczności? Rany ty chodziłes w ogole do szkoly? Nie moge wstawic linkow do artów z Science. A to chyba najbardziej opiniotworczy magazyn naukowy. No to masz chociaz autorów, ktorzy zajmuja sie tematyką prehistorii i tego ze prehistoryczny czlowiek wcale nie maczugą i do jakini kobiete zdobywal. Ale wierz sobie w co chcesz..

M. Dyble*, główny autor, Mark Dyble, chyba mezczyzna?

G. D. Salali, 

N. Chaudhary, 

A. Page, 

D. Smith, 

J. Thompson, 

L. Vinicius, 

R. Mace, 

A. B. Migliano

Gość Qwerty
1 minutę temu, Gość Qwerty napisał:

Trzech regionow, nie województw. Mikrospołeczności? Rany ty chodziłes w ogole do szkoly? Nie moge wstawic linkow do artów z Science. A to chyba najbardziej opiniotworczy magazyn naukowy. No to masz chociaz autorów, ktorzy zajmuja sie tematyką prehistorii i tego ze prehistoryczny czlowiek wcale nie maczugą i do jakini kobiete zdobywal. Ale wierz sobie w co chcesz..

M. Dyble*, główny autor, Mark Dyble, chyba mezczyzna?

G. D. Salali, 

N. Chaudhary, 

A. Page, 

D. Smith, 

J. Thompson, 

L. Vinicius, 

R. Mace, 

A. B. Migliano

*dwóch regionów