Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lala

Therapeutic mama

Polecane posty

Gość Loti
Przed chwilą, Gość Loti napisał:

Maja lampę na podczerwień o dwa sztuczne cycki. Są innowacyjni 😄

*i

Gość mmmmm
2 godziny temu, Gość Soczewica napisał:

Nalezy suplementowac tylko B12, reszta witamin oraz tluszczy, ktore wymienilas powyzej, znajduja sie m.in. w : zielona warzywa lisciaste (szpinak, jarmuz, bocwina, botwinka, kapusta), warzywa np. czerwona papryka, awokado, bataty, zboza, orzechy, spirualina, ziarna konopii, siemie lniane, sezam, nasiona chia, rosliny straczkowe, soja, mleko roslinne, ziarna slonecznika i dynii, olej z oliwek, tofu, komosa ryzowa, amarant, kasze itd.

Ach te Grazynki przekonane o walorach zdrowotnych steka, jajeczek i mleczka :D:D:D

Tylko, że jaki jest sens suplementowania na diecie bezmięsnej witaminy B12?

Gość pdkv
3 godziny temu, Gość Gosc napisał:

Można owszem

To nie jest prawda. Są niedobory. Trzeba suplementować chociazby B12 i resztę witamin z grupy B.
Ponadto kwestia witaminy A, kwasów omega3, omega6, tryptofanu, żelaza, cynku i cholestreolu.

Reasumujac: jedz co chesz, ale nie staraj sie udowodnic nikomu, ze dieta roślinna jest zdrowa, bo tak zwyczajnie nie jest :)

Przy diecie mięsnej również trzeba 😂 To stereotyp, że niedobory występują tylko w diecie roślinnej. Po prostu ludzie wcinający mięsko myślą, że mają zbilansowaną dietę, więc mało kto robi regularne badania. Przy dietach roślinnych zwyczajnie częściej robi się badania i wychodzą takie właśnie kwiatki. Gdyby przebadać większość populacji to od razu by wyszło, że jednak więcej niedoborów ma grupa "mięsna" bo byłoby ich zwyczajnie więcej.

Reasumując: jedz co chcesz, ale rusz głową, zanim napiszesz takie bzdety 😉

Gość malvina

Palma dobrze prawi, że weganie i wegetarianie wyglądają brzydko, szaro, staro, mają brzydkie ciała... Davina jest piękna i dobrze, ze je mięso i nabiał bo dieta roślinna zniszczyłaby jej urodę 🙂

Gość Fosc
5 minut temu, Gość pdkv napisał:

Przy diecie mięsnej również trzeba 😂 To stereotyp, że niedobory występują tylko w diecie roślinnej. Po prostu ludzie wcinający mięsko myślą, że mają zbilansowaną dietę, więc mało kto robi regularne badania. Przy dietach roślinnych zwyczajnie częściej robi się badania i wychodzą takie właśnie kwiatki. Gdyby przebadać większość populacji to od razu by wyszło, że jednak więcej niedoborów ma grupa "mięsna" bo byłoby ich zwyczajnie więcej.

Reasumując: jedz co chcesz, ale rusz głową, zanim napiszesz takie bzdety 😉

Właśnie odwrotnie. Nie jedząc mięsa masz niedobór B12. Zaczniesz spożywać moeso- wyniki skaczą w górę. Przypadek? Niedobór B12 u osób spozywajacych mięso występuje, gdy ogólnie w ich organizmie coś nie gra. Np mają zle wchłanianie witaminy itp. Musiałabyś poczytać więcej literatury fachowej zamiast oglądać wątpliwe autorytety ba Youtube.

Gość Fosc
10 minut temu, Gość malvina napisał:

Palma dobrze prawi, że weganie i wegetarianie wyglądają brzydko, szaro, staro, mają brzydkie ciała... Davina jest piękna i dobrze, ze je mięso i nabiał bo dieta roślinna zniszczyłaby jej urodę 🙂

FrutarianieStarzeja się ekspresowo. Nie dostarczają organizmowi białka, tłuszczów. To już lepiej być weganem. Albo wegetarianem. A ogólnie to się ludziom w du... poprzewracało. Niech jedzą co chcą ale niech to nie będzie fanatyzm.

Gość pdkv
27 minut temu, Gość Fosc napisał:

Właśnie odwrotnie. Nie jedząc mięsa masz niedobór B12. Zaczniesz spożywać moeso- wyniki skaczą w górę. Przypadek? Niedobór B12 u osób spozywajacych mięso występuje, gdy ogólnie w ich organizmie coś nie gra. Np mają zle wchłanianie witaminy itp. Musiałabyś poczytać więcej literatury fachowej zamiast oglądać wątpliwe autorytety ba Youtube.

Akurat to nie są moje autorytety, także pudło. A z tą B12 wiem swoje i niestety tak to nie działa.  Btw. diecie wege jestem od paru lat i nie mam niedoborów, a badania robię co 2 miesiące 🙋‍♀️

Gość Gość
2 godziny temu, Gość pdkv napisał:

Akurat to nie są moje autorytety, także pudło. A z tą B12 wiem swoje i niestety tak to nie działa.  Btw. diecie wege jestem od paru lat i nie mam niedoborów, a badania robię co 2 miesiące 🙋‍♀️

Po robisz badania co 2 miesiące jak jesteś zdrowa i masz zdrową dietę? 

Gość Gosc

Badania co 2 mies? Jesteś hipohondryczka? Czy chorujesz na coś ciężkiego i musisz tak często monitorowac stan zdrowotna?

Gość Gość

Choćbyś miała dostęp do mięcha zwierząt odżywianych organicznym kawiorem, popijających szampana, słuchających Mozarta i idących z  przyjemnością na rzeź, to nie zmienia faktu, że wprowadzasz do organizmu HORMONY innego organizmu, jego tłuszcz i tkanki. TO NIGDY NIE BEDZIE ZDROWE choćbyś nie wiem jak się zapierała.

Gość Aska

A MOZE NIECH KAZDY je to co uwaza za sluszne? Sa ludzie, ktorzy jedza zdrowo, biora suplementy itp, ale z genetyka nie wygraja i dopada ich choroba, sa tez tacy, ktorzy pala, jedza duzo i niezdrowo, ale dozywaja starosci. Ale oczywiscie poza wiekiem, liczy sie wyglad tych osob i ich samopoczucie. Ja sniadania, obiady jem zdrowe (w miare mozliwosci, nie jest to mieso swojej kurki, ale czesto to po prostu warzywa z kasza, czy pieczona ryba), niestety gubia mnie slodycze. Probowalam zdrowych ciast, ale wieksza radosc sprawia mi mleczy prince polo niz swoje ciasto z maki kokosowej. Wiem, ze to wina moich chwiejnych hormonow i na pewno braku silnej woli. Ale nigdy nie bede wymadrzac sie i mowic swojej kolezance „przerzuc sie na pieluchy wielorazowe, wiesz ile pampersow przez 2 lata przez ciebie wyladuje na wysypisku?” czy „zamiast wpychac dziecku te flipsy nakarm go weglami zlozonymi zeby dluzej bylo syte i cukier byl na rownym poziomie”, „rob kapiele w ziolach a nie tych dziwnych kulkach, po ktorych woda jest rozowa”

Mozna uwazac, ze Davina zle cos robi, ale nikt nie powie, ze to dziewczczyna naburmuszona z klapkami na oczach, ktora ocenia innych. Jest wesola,  pogodna, taki promyczek – zazdroszcze jej, mnie czesto dopada chandra, nie mam motywacji nawet wyjsc na spacer

Wczoraj óglądałam komedię "słaba płeć" i tam na końcu Davina zagrała epizod, fajnie się oglądało 😍 piękna, umalowana, włosy umyte.

Gość Hauayudoin

Skończcie ten offtop o dietach, co to ma być.

Gość Brednie
3 godziny temu, Gość Gość napisał:

Choćbyś miała dostęp do mięcha zwierząt odżywianych organicznym kawiorem, popijających szampana, słuchających Mozarta i idących z  przyjemnością na rzeź, to nie zmienia faktu, że wprowadzasz do organizmu HORMONY innego organizmu, jego tłuszcz i tkanki. TO NIGDY NIE BEDZIE ZDROWE choćbyś nie wiem jak się zapierała.

Ale bzdury. Kolejne pokolenie wychowane na madrisciach z jutuba. 

Gość gosc
Cytat

A w temacie Davinii to może i fajna, mądra i chce dobrze, ale cóż z tego skoro w jej domu (a może teściowej?)   nawet podstawowe potrzeby dzieci nie są zaspokojone. Maslow (ten od piramidy potrzeb) ręce by załamał, bo pal licho brud czy upalonego ojca (najwyżej w przyszłości będą leczyły współuzależnienie na spotkaniach a'la DDA), ale brak ciepła i jedzenia?

Cytat

A skąd, jaka mądra :)))))))))))) Czasami uda mi się coś na poziomie chlapnąć ;))))))))))))))))
Oj nieeee, ekonomia nie dla mnie, lubię dodawać i odejmować, albo czasem policzyć kombinacje z powtórzeniami ;)  ale ekonomia to dla prawdziwych mózgów, albo entuzjastów, bo mimo, że logika to mój ulubiony przedmiot na 3 humanistycznych kierunkach, które studiowałam (w tym filozofia dla kaprysu, a wg opinii wszystkich totalnie beznadziejny i niepotrzebny kierunek) to księgowość, ekonomia i jej zawiłości to dla mnie czarna magia. A co śmieszne to pracuję w IT, więc niby nie po drodze ze ścieżką edukacyjną, ale jak najbardziej z zainteresowaniami. Miłego czwartku :)

Davinii? Niby skończyła 3 humanistyczne kierunki, a nie potrafi odmieniać przez przypadki. Mówisz też o Paulinii, Karolinii, Michalinii? W temacie DAVINY!!

Gość jula

Coś ciekawego w zagrzybionych, wilgotnych i zimnych murach zwanych przez Davinke domem?

Gość jula
3 minuty temu, Gość gosc napisał:

Davinii? Niby skończyła 3 humanistyczne kierunki, a nie potrafi odmieniać przez przypadki. Mówisz też o Paulinii, Karolinii, Michalinii? W temacie DAVINY!!

pęknij, pęknij jak balon, albo krowa, czerwone poliki, furia w oczach, trzęsiesz się w złości i puuuuffff

nagraj i wrzuć na jutuba jak nadymasz się i pękasz

będzie fun

i dużo lajków

buahaha :D

Gość 1WQWERT
28 minut temu, Gość gosc napisał:

nie zesraj się z wrażenia

Gość Gość
34 minuty temu, Gość 1WQWERT napisał:

nie zesraj się z wrażenia

Przecież ta od fakultetów to zwykła kompleksiara. Daj spokój. Szkoda dziewczyny.

Gość pdkv
11 godzin temu, Gość Gość napisał:

Po robisz badania co 2 miesiące jak jesteś zdrowa i masz zdrową dietę? 

7 godzin temu, Gość Gosc napisał:

Badania co 2 mies? Jesteś hipohondryczka? Czy chorujesz na coś ciężkiego i musisz tak często monitorowac stan zdrowotna?

No tak, nie ma to jak wyjść od razu z agresją... Badania robię z powodu schorzenia, które nie jest związane z dietą (na dietę wege przeszłam z zupełnie innych powodów niż zdrowotne), a dokładniej leku, który obciąża organizm, więc muszę to kontrolować. No ale jak widać, idziecie po najmniejszej linii oporu jeśli chodzi o myślenie, więc nie ma sensu kontynuować tej dyskusj 🙋‍♀️

Gość gosc
13 minut temu, Gość pdkv napisał:

No ale jak widać, idziecie po najmniejszej linii oporu jeśli chodzi o myślenie

po linii najmniejszego oporu :)

Gość pdkv
46 minut temu, Gość gosc napisał:

po linii najmniejszego oporu :)

Racja, dziękuję za poprawkę 👍🏻

1 godzinę temu, Gość pdkv napisał:

No tak, nie ma to jak wyjść od razu z agresją...

Napisał ktoś w tych pytaniach, że jesteś taka czy owaka lub użył pierdyliona wykrzykników? Nie lubię nadużywania terminów takich jak hejt czy agresja, dlatego pozwoliłam się wtrącić.

A tak w ogóle, ok, to schorzenie, wyjaśniło się, więc może wrócimy do tematu naszej ulubionej rodzinki zamiast gadać kto co je?

Gość sfsf

co kto je

sniadanie: jajko na 3 kawałkach bekonu

II sniadanie: zupa fasolowa

obiad: surowka z kiszonej kapusty i smazona piers z kurczaka bez panierki

co proponujecie na wieczor?

Gość sfsf

P.S. mam okres bardzo chce mi sie slodyczy, czy myslicie, jak zjem ciastka "dla dzieci", takie male w ksztalcie herbatniczki 200g (razem 900kcal) bedzie ok?

4 godziny temu, Gość sfsf napisał:

co kto je

sniadanie: jajko na 3 kawałkach bekonu

II sniadanie: zupa fasolowa

obiad: surowka z kiszonej kapusty i smazona piers z kurczaka bez panierki

co proponujecie na wieczor?

Haha teraz akurat śmiechłam 😄 na wieczór proponuję mango w kostkę

Gość Sfsf
13 minut temu, Justa napisał:

Haha teraz akurat śmiechłam 😄 na wieczór proponuję mango w kostkę

Dlaczego? ;)

Gość gość
2 godziny temu, Gość Sfsf napisał:

Dlaczego? ;)

żeby zadowloić frutariaków i tych od raw ;)

Gość sfsf
1 minutę temu, Gość gość napisał:

żeby zadowloić frutariaków i tych od raw ;)

No tak, ja jestem bardziej z tych keto, po weglach tyje

Gość Chwila
13 godzin temu, Gość gosc napisał:

Przecież wyraźnie napisała że nie jest mądra. To Davinii tez mnie ubawiło.