Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gość

Czy nie uważacie że bardzo malo sie mowi o wadach posiadania dzieci?

Polecane posty

Gość Gość
1 minutę temu, Gość Janiemoge napisał:

Nie sądzę, nigdzie nie było słowa o tym, że to przykład.

Autorka posta napisała: "Tak samo z praniem- ja moglabym to zrobic, ale skoro zwykle za godzine mojej pracy zarabiam 50zl, to oznacza ze dla mnie godzina mojego czasu jest warta 50zl. pani sprzatajaca za godzine bierze 10zl, wiec to rozsadna decyzja z finansowego punktu widzenia. Pranie jest zrobione, a ja oszczedzam 40zl"

A podobno tylko Chińczyk pracuje za miskę ryżu. Bo za 10 zł chyba się więcej nie kupi. Masakra. I nie rozumiem jak można się tym chwalić publicznie. 

Myślisz, że ona faktycznie zarabia akurat 50 złotych na godzinę? Dla równego rachunku? Raczej jakieś liczby żeby pokazać mechanizm, teraz zresztą nawet minimalna jest wyższa. 

Gość Janiemoge
3 minuty temu, Gość Lilka napisał:

Mam pojęcie-sama z niego korzystam, inaczej bym robiła sporo literówek. O ile na błędy stylistyczne idzie przymknąć oko, bo nikogo poza polonista razić nie będą, o tyle błędy ortograficzne od razu każdy inteligentny człowiek zauważa. 

A to akurat jest Twoje zdanie. Mnie błędy stylistyczne rażą dokładnie tak samo jak ortograficzne.

A tak z ciekawości też płacisz tylko 10 zł swojej Pani sprzatajacej? 

Gość Janiemoge
4 minuty temu, Gość Gość napisał:

Myślisz, że ona faktycznie zarabia akurat 50 złotych na godzinę? Dla równego rachunku? Raczej jakieś liczby żeby pokazać mechanizm, teraz zresztą nawet minimalna jest wyższa. 

Myślę, że jest to realna kwota którą może zarobić. Nie jest to jakaś wygórowana suma. Podobnie jest możliwe, że płaci te 10 zł, zapewne zatrudnia Ukraine bez umowy. Myślę, że napisała jak to w jej przypadku faktycznie wygląda. Bo chciała udowodnić jaka jest super zaradna i sprytna w odróżnieniu od kobiet które sprzątaj samodzielne. To jest typ ludzi który nikogo i niczego nie szanuje. 

Gość Gość
6 minut temu, Gość Janiemoge napisał:

A to akurat jest Twoje zdanie. Mnie błędy stylistyczne rażą dokładnie tak samo jak ortograficzne.

“Pani” powinno być tu napisane małą literą 🤓

Chyba aż tak Cię nie rażą, co?

Gość Janiemoge
1 minutę temu, Gość Gość napisał:

Dlaczego uważasz, że małą? 

Gość Gosc

Myślę, że jest to realna kwota którą może zarobić. Nie jest to jakaś wygórowana suma. Podobnie jest możliwe, że płaci te 10 zł, zapewne zatrudnia Ukraine bez umowy. Myślę, że napisała jak to w jej przypadku faktycznie wygląda. Bo chciała udowodnić jaka jest super zaradna i sprytna w odróżnieniu od kobiet które sprzątaj samodzielne. To jest typ ludzi który nikogo i niczego nie szanuje. 

To ja spiesze powiadomic, ze ja nie place mojej pani za godzine, tylko place jej miesieczna pensje, a tamte wyliczenia byly oczywiscie przykladowe. Malo tego, moja pomoc nie jest Ukrainka, pracuje w pelni legalnie, mieszka u mnie w domu, sama zalatwialam jej wize i pozwolenie na prace, ma ubezpieczenie i wszystko co jej potrzebne. 

Gość Janiemoge
2 minuty temu, Gość Gosc napisał:

To ja spiesze powiadomic, ze ja nie place mojej pani za godzine, tylko place jej miesieczna pensje, a tamte wyliczenia byly oczywiscie przykladowe. Malo tego, moja pomoc nie jest Ukrainka, pracuje w pelni legalnie, mieszka u mnie w domu, sama zalatwialam jej wize i pozwolenie na prace, ma ubezpieczenie i wszystko co jej potrzebne. 

Taaak, a w tej bajce były smoki? Teraz Ci jest głupio i się tłumaczysz. 

Gość Gość
2 minuty temu, Gość Janiemoge napisał:

Dlaczego uważasz, że małą? 

Bo słowo „pani” piszemy dużą literą kiedy występuje na początku zdania, stanowi część nazwy własnej, bądź kiedy zwracamy się do tej „pani”. Być może w jakichś jeszcze przypadkach, możesz sobie sprawdzić, ale na pewno nie wtedy kiedy piszemy o jakiejś pani sprzątającej, pani domu, pani Ani, czy pani doktor w trzeciej osobie. 

Gość Janiemoge
11 minut temu, Gość Gość napisał:

Dobra sama odpowiem na to pytanie bo nie mam czasu. 

O osobach trzecich, możemy napisać – ogólnie rzecz biorąc – używając bądź małej, bądź wielkiej litery. Naczelna zasada polskiej grzeczności to okazywanie szacunku partnerowi dialogu, ale i uwzględnianie hierarchii istniejącej między partnerami, tu na myśli mam Panią sprzatającą. 

Obie z koleżanką która płaci wspomniane 10 zł jesteście siebie warte. Słabiutko. 

Gość Gosc

Taaak, a w tej bajce były smoki? Teraz Ci jest głupio i się tłumaczysz. 

Mam tez ogrodnika, bo mamy tak duzy ogrod, ze jedna osoba nie ogarnie domu i ogrodu. Ogrodnik myje nam tez auta. Dalej opowiadam bajki?

Gość Janiemoge
7 minut temu, Gość Gość napisał:

Bo słowo „pani” piszemy dużą literą kiedy występuje na początku zdania, stanowi część nazwy własnej, bądź kiedy zwracamy się do tej „pani”. Być może w jakichś jeszcze przypadkach, możesz sobie sprawdzić, ale na pewno nie wtedy kiedy piszemy o jakiejś pani sprzątającej, pani domu, pani Ani, czy pani doktor w trzeciej osobie. 

To odsyłam Cię w takim układzie do sjp. Widzisz, innych wyśmiewasz a sama nie masz odpowiedniej wiedzy. 

Gość Gość

To odsyłam Cię w takim układzie do sjp. Widzisz, innych wyśmiewasz a sama nie masz odpowiedniej wiedzy. 

Chyba nie będziesz teraz twierdzić, ze kompletnie nieznaną Ci osobę pragniesz uhonorować w podobny sposób jak Pana Ministra w liście do burmistrza? Co do zasady piszemy o pani mała literą, a do pani wielką. Odstępstwa od tej zasady są właśnie takie- spowodowane wielkim szacunkiem lub miłością. 
Nawet jesli będziesz się upierać, ze obca osoba jest właśnie taką wyjątkową osobą dla Ciebie, to powinnaś również słowo „sprzątająca” napisać wielką literą.

Gość Lilka
18 minut temu, Gość Janiemoge napisał:

No wg mnie błąd ortograficzny jest gorszy od stylistycznego, tym bardzoej że to jest forum i nie trzyma się tu sztywno zasad pisowni, używa się rownowaznikow zdań etc.

Jeśli to Cię interesuje to płacę Pani 3100 brutto. Na godzinę tego dotąd nie przeliczalam, faktycznie wychodzi koło 13zl, ale uważam, że to dobra stawka, bo jest o 500zl wyższa od najniższej, Pani ma opłacone składki, płatny urlop, lata pracy, ona dostaje do ręki prawie 2300, a dla mnie to koszt ponad 3700zl. 10zl za h to poniżej najniższej krajowej, powinno się płacić ok 11,50 na h aby uzyskać najniższą.

Gość Janiemoge
6 minut temu, Gość Gość napisał:

Chyba nie będziesz teraz twierdzić, ze kompletnie nieznaną Ci osobę pragniesz uhonorować w podobny sposób jak Pana Ministra w liście do burmistrza? Co do zasady piszemy o pani mała literą, a do pani wielką. Odstępstwa od tej zasady są właśnie takie- spowodowane wielkim szacunkiem lub miłością. 
Nawet jesli będziesz się upierać, ze obca osoba jest właśnie taką wyjątkową osobą dla Ciebie, to powinnaś również słowo „sprzątająca” napisać wielką literą.

Obie formy są poprawne, bo o osobach trzecich można napisać z małej lub wielkiej litery już pomijając ten wspomniany szacunek. 

Chciałaś mi bardzo dokopać ale nie wyszło. Bywa. 

Gość Gość

Obie formy są poprawne, bo o osobach trzecich można napisać z małej lub wielkiej litery już pomijając ten wspomniany szacunek. 

Nie, obie formy nie są poprawne, poza wspomnianym przypadkiem. O pani/panu w trzeciej osobie piszemy małą literą. 
Czy to Ty kłóciłaś się wcześniej o „to myślenie” czy „te myślenie”? Bo jeśli tak, to widocznie masz problemy z przyznaniem się do błędu. Brzydka cecha. Ktoś marnuje czas żeby nauczyć Cię czegoś o naszym pięknym języku, a Ty nawet nie podziękujesz.

Gość Gość
5 minut temu, Gość Janiemoge napisał:

Tak, to Ty, tam tez napisałaś na końcu „bywa”. Cóż. Mam nadzieję ze jeszcze się douczysz. 
Dobranoc.

Gość Janiemoge
30 minut temu, Gość Gość napisał:

Tak, to Ty, tam tez napisałaś na końcu „bywa”. Cóż. Mam nadzieję ze jeszcze się douczysz. 
Dobranoc.

Co Ty bredzisz? Czego mam się douczyć? 

Gość Janiemoge
38 minut temu, Gość Gość napisał:

Nie, obie formy nie są poprawne, poza wspomnianym przypadkiem. O pani/panu w trzeciej osobie piszemy małą literą. 
Czy to Ty kłóciłaś się wcześniej o „to myślenie” czy „te myślenie”? Bo jeśli tak, to widocznie masz problemy z przyznaniem się do błędu. Brzydka cecha. Ktoś marnuje czas żeby nauczyć Cię czegoś o naszym pięknym języku, a Ty nawet nie podziękujesz.

Z nikim się tu wcześniej nie klóciłam, nie po to wchodzę na forum. No ale najwidoczniej dla Ciebie w tym miejscu to jedyna możliwa rozrywka. I obie formy są poprawne. Ponownie odsyłam Cię do sjp. A tak poza tym, to zgadzam się, że problem z przyznaniem się do błędu jest paskudną cechą. Musisz koniecznie popracować nad swoim charakterem. 

Gość Edit666

Długo tak jeszcze będziecie się kłócić o tą pisownię?

Gość Gość
52 minuty temu, Gość Gość napisał:

Dobranoc.

To ja napisałam o ułomnym myśleniu, kaleko językowa 😋 Nigdzie natomiast nie użyłam słowa "bywa". Nie wiem czy zwróciłaś uwagę ale w dyskusji bierze udział więcej niż jedna osoba. Może wróć sie parę stron i wówczas zapraszam z wnioskami. 

Gość Gość
12 minut temu, Edit666 napisał:

Widzisz, często jest tak, że jak brakuje argumentów, to zaczyna się czepialstwo o ortografie. Zabawne jednak jest to, że te błędy które one popełniają są według nich dopuszczalne. A jak już w ogóle nie wiadomo jak się usprawiedliwić, to można napisać, że błędy wynikają ze względu na to, że się nie szanuje rozmówcy. 

Gość Gość
17 minut temu, Edit666 napisał:

Widzisz, często jest tak, że jak brakuje argumentów, to zaczyna się czepialstwo o ortografie. Zabawne jednak jest to, że te błędy które one popełniają są według nich dopuszczalne. A jak już w ogóle nie wiadomo jak się usprawiedliwić, to można napisać, że błędy wynikają ze względu na to, że się nie szanuje rozmówcy. 

Dajcie już spokój. Każdy robi byki, więc o co ta aferka. Sama też staram się pisać poprawnie, no ale wiadomo jak się pisze z telefonu...Do tego słownik często wie lepiej. Z drugiej strony też nie wyobrażam sobie przed publikacją sprawdzać każdego słowa, a nie chciałbym żeby mi ktoś tak wytykał błędy, bo nie o to tu chodzi. 

Gość booa

Jeszcze i ja się wtrącę do tych błędów. Ich autorka, zamiast cieszyć się, że je ktoś poprawił, pogrążała się dalej , upierając się najpierw przy formie "TE myślenie", a potem dodatkowo robiąc z tego "te myślenia", choć dla słowa "myślenie" nie stosuje się liczby mnogiej. Zaczęło się od użycia "panią"zamiast "paniom" - choć  wystarczy skończyć (przytomnie!) szkołę podstawową, żeby tak obciachowych błędów nie robić. Nie można brać poważnie wypowiedzi dorosłej osoby, która pisze w ten sposób i jeszcze się przy tej pisowni upiera  (literówki, brak polskich znaków można zrozumieć - pospiech, inna klawiatura).

Na takim forum stosunek do ludzi wyrabia się na podstawie tego , jak piszą, przecież logiczne, że innej możliwości tu nie ma.

Gość Xxxxxxxxxx

No cóż ja mam 15- miesięczne dziecko i nastoletnie i jestem wyspana, wypoczęta,   nie narzekam na posiadanie dzieci. Dają mi radość i przyjemność. Lubię na dzieci wydawać pieniądze. I co ciekawsze opiekuję się na codzień nimi sama, Bo męża z nami nie ma od roku,  nikt mnie nie zmienia, nie mam niani. Po porodzie też nie pomagał mi sztab babć. Może jestem jakaś dziwna...

Gość Cześć
8 godzin temu, Gość booa napisał:

Jeszcze i ja się wtrącę do tych błędów. Ich autorka, zamiast cieszyć się, że je ktoś poprawił, pogrążała się dalej , upierając się najpierw przy formie "TE myślenie", a potem dodatkowo robiąc z tego "te myślenia", choć dla słowa "myślenie" nie stosuje się liczby mnogiej. Zaczęło się od użycia "panią"zamiast "paniom" - choć  wystarczy skończyć (przytomnie!) szkołę podstawową, żeby tak obciachowych błędów nie robić. Nie można brać poważnie wypowiedzi dorosłej osoby, która pisze w ten sposób i jeszcze się przy tej pisowni upiera  (literówki, brak polskich znaków można zrozumieć - pospiech, inna klawiatura).

Na takim forum stosunek do ludzi wyrabia się na podstawie tego , jak piszą, przecież logiczne, że innej możliwości tu nie ma.

Dokładnie. Ty dla przykładu nie nauczyłaś się stawiać poprawnie znaków interpunkcyjnych a wystarczy skończyć szkołe podstawą. Spoko nauczę Cię! Przecineka nie stawia się po spacji!!! 

A teraz okaż swoją wdzięczność i mi podziękuj.

Gość Cześć
1 minutę temu, Gość Cześć napisał:

Dokładnie. Ty dla przykładu nie nauczyłaś się stawiać poprawnie znaków interpunkcyjnych a wystarczy skończyć szkołe podstawą. Spoko nauczę Cię! Przecineka nie stawia się po spacji!!! 

A teraz okaż swoją wdzięczność i mi podziękuj.

*przecinka 

Gość Cześć

Poza tym, dokładnie takim samym cymbałem jest ta co napisała Panią, jak i ta która nie używa polskich znaków-to również jest błąd ortograficzny. Jak się nie chce używać polskiej klawiatury to wypad z forum flejo.

A już najgorzej jak jakaś idi/otka poucza inną a sama wali błędy. 

Gość gość
13 godzin temu, Gość Gosc napisał:

Mam tez ogrodnika, bo mamy tak duzy ogrod, ze jedna osoba nie ogarnie domu i ogrodu. Ogrodnik myje nam tez auta. Dalej opowiadam bajki?

To Ty żyjesz jak hrabianka. Fiu fiu. A służba mieszka z Tobą, czy wybudowałaś im oddzielny dom? 😂

Rozumiem, że posiadasz również plantacje bawełny, a jej zbiorem zajmują się murzyni, których zakupuiłaś na pobliskim targu😁

Gość gość
9 godzin temu, Gość booa napisał:

No właśnie, Ty już zamilcz i nie pogrąża się dalej😂