Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Migotka95

Konflikt serologiczny

Polecane posty

Witam. Mam pytanie odnośnie konfliktu krwi rodziców.  Zastanawia mnie to, gdyż narzeczony ma 0rh-, a ja Arh+

Wiem, że kobiety z odczynikiem rh- mają problem z ciąża. Ale czy u nas nie będzie żadnego konfliktu skoro mamie dwa różne odczynniki? 

Bratowa ma taką samą z mężem i urodziła się zdrowa córka. Brała podobno jakieś leki podczas ciąży, ale nie mam pojęcia co to już lekarz doradzi, 

2 minuty temu, Niby normalny napisał:

Po co sama stwarzasz sobie problemy, spróbuj i się przekonaj ,zamiast myśleć o bzdurach 🙄

Problemy? Wolę się zapytać, kto może jest w takiej samej sytuacji niż później niedaj Boże coś będzie nie tak z dzieckiem. 

3 minuty temu, denzz napisał:

Bratowa ma taką samą z mężem i urodziła się zdrowa córka. Brała podobno jakieś leki podczas ciąży, ale nie mam pojęcia co to już lekarz doradzi, 

Czytałam, że gorzej jest jak matka ma ujemny, a ojciec dadatni. Podobno odwrotnie to nie ma żadnego znaczenia. 

Konflikt pojawi się gdy dziecko będzie miało rh+,Ale w pierwszej ciąży ten konflikt nie jest groźny.

6 minut temu, Niby normalny napisał:

ludzie kiedyś nie znali tego jaką mają krew, ja z resztą też  nie i rodzili i żyli.

A teraz to jak z jajkiem do dziecka podchodzicie

No już teraz to Ty nie wiesz nic w temacie a mówisz , wcześniej jak nie było jeszcze leków i zastrzyków a był konflikt to dziecko potrafiło się urodzić z różnymi schorzeniami

Konflikt jest jak matka ma rh- a dziecko rh +. Jeśli ty masz rh+ a dziecko będzie miało rh - to konfliktu nie ma. 

Przed chwilą, Niby normalny napisał:

bez przesady takie przypadki to jest jeden na 10000,

No nie wiem czy to takie rzadkie, ja miałam konflikt i z tego powodu szczepienia z anty D w trakcie ciąży i po porodzie. 

bez przesady takie przypadki to jest jeden na 10000,

Nie znasz tematu to nie wprowadzającą w błąd , bo ja znam 2 takie osoby które mają dzieci starsze ode mnie samej z konfliktu i widzę co jest co .

Przed chwilą, Iwna napisał:

No nie wiem czy to takie rzadkie, ja miałam konflikt i z tego powodu szczepienia z anty D w trakcie ciąży i po porodzie. 

Tak dokładnie , tak jest 🙂

Przed chwilą, Migotka95 napisał:

Czyli nie mam czym się martwić skoro mam Arh+? 

Nie masz się czym martwić 

PO co robić tworzyć sobie kolejne zmartwienia ?

Rozumiem, że jak jesteś chory to do lekarza nie idziesz, bo po co wiedzieć na co jest się chorym i robić sobie kolejne zmartwienia? Jakbyś wyczuł guza na piersi albo jaj/ach to też byś się nie przebadał, bo po co robić sobie zmartwienia? 

Po co chodzić na usg w ciąży i robić badania krwi, po co robić sobie zmartwienia, jeszcze wyjdzie, że coś jest nie tak. 

4 minuty temu, Migotka95 napisał:

Czyli nie mam czym się martwić skoro mam Arh+? 

Potwierdzam 🙂

PO co robić tworzyć sobie kolejne zmartwienia ?

Słuchaj jak widzę temat na który jestem zielona to go pomijam a nie pisze jakieś dziwne komentarze które nic nie wnoszą

Staram sie ich unikać.

im mniej wiem tym lepiej mi sie żyje 😀

Lepiej i krócej 😄

TO nie zwracaj uwagi i pisz dalej 😡

Już się tak nie złość , przecież wiesz i tak że Cie lubię 😊

Nie rozumiem tylko jednego, po co zadawac takie pytanie na forum? Od tego sa lekarze, to z nimi rozmawia sie gdy ma sie jakies watpliwosci odnosnie zdrowia, planowania ciazy czy chorob. Szukanie odpowiedzi w internecie jest glupota. Ktos odpowie zgodnie z wiedza medyczna, inny palnie kompletna glupote, komu uwierzy Autorka? 

1 godzinę temu, Migotka95 napisał:

Witam. Mam pytanie odnośnie konfliktu krwi rodziców.  Zastanawia mnie to, gdyż narzeczony ma 0rh-, a ja Arh+

Wiem, że kobiety z odczynikiem rh- mają problem z ciąża. Ale czy u nas nie będzie żadnego konfliktu skoro mamie dwa różne odczynniki? 

Nie ma możliwości by wystąpił konflikt. Dzieje się tak tylko w przypadku, gdy matka ma rh ujemne, a dziecko ma po ojcu rh +.

32 minuty temu, Kajkosz napisał:

konflikt tylko kiedy u ciebie rh- a u niego rh+

To też nie jest KONFLIKT, bo jeśli dziecko będzie mieć po matce rh - to nie występuje on.

2 minuty temu, Electra napisał:

Nie ma możliwości by wystąpił konflikt. Dzieje się tak tylko w przypadku, gdy matka ma rh ujemne, a dziecko ma po ojcu rh +.

To też nie jest KONFLIKT, bo jeśli dziecko będzie mieć po matce rh - to nie występuje on.

przy pierwszej ciazy trzeba to u dziecka sprawdzac, po tem dostaje matka szczepionke i jest zabezpieczona do kolejnych

42 minuty temu, Niby normalny napisał:

dokładnie 

lepiej żyć 70 lat zamartwiając sie dzień w dzień czy 40 i mieć to wszystko gdzieś

To zależy, czy z tych 40 przez 20 będziesz żył w bólu, niezdolny do samodzielnej egzystencji albo na przykład totalnie sparaliżowany czy w pełni zdrowia i na końcu po prostu umrzesz. Niestety tak to nie działa, gdy okazuje się, że jesteś bardzo chory. Lepiej wiedzieć i zatrzymać chorobę, albo zacząć ja leczyć. 

34 minuty temu, Kajkosz napisał:

przy pierwszej ciazy trzeba to u dziecka sprawdzac,

Każdą ciążę kontroluje się, gdy zachodzi ryzyko wystąpienia konfliktu.

1 godzinę temu, Migotka95 napisał:

Nie masz żadnego problemu. Kobiety Rh ujemne mają przekichane (no ja 😛 ) jeżeli ich partner ma Rh+. Odwrotna sytuacja, taka jak u Was, nie stanowi zagrożenia dla dziecka.

Hej dziewczyny, ja miałam taka sytuacje mam grupę krwi 0Rh-, partner Arh+, pierwszą ciążę poroniłam... Zaraz po zabiegu dostalam zastrzyk imunoglobulinowy. Ważny pół roku(tak mi powiedział mój ginekolog) w kolejną ciążę zaszłam na przełomie 3miesiacy. Przez caly okres ciaży 3 razy kontrolowałam przeciwciała. Było wszystko dobrze. Jakby nie było w ciaży dostajesz kolejny zastrzyk imunoglobilinowy.  Dodam, że córka urodziła się z grupą krwi +. 

6 minut temu, Jadzia napisał:

Hej dziewczyny, ja miałam taka sytuacje mam grupę krwi 0Rh-, partner Arh+, pierwszą ciążę poroniłam... Zaraz po zabiegu dostalam zastrzyk immunoglobulinowy. Ważny pół roku(tak mi powiedział mój ginekolog) w kolejną ciążę zaszłam na przełomie 3miesiacy. Przez caly okres ciaży 3 razy kontrolowałam przeciwciała. Było wszystko dobrze. Jakby nie było w ciaży dostajesz kolejny zastrzyk immunoglobilinowy.  Dodam, że córka urodziła się z grupą krwi +.