Blanca30 245 Napisano Maj 7, 2021 Autorko, jeżeli nie chcesz/nie jesteś gotowa na to by przygarnąć psa to kategorycznie trzymaj się swojego zdania i wytłumacz chłopakowi, że pies w domu staje się pełnoprawnym członkiem rodziny i wymagana jest akceptacja obu stron, jezeli Ty masz z tym nawet najmniejszy problem to nie ma sensu łamać komuś życie, bo pies w rodzinie musi się czuć kochany przez wszystkich Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nenesh 545 Napisano Maj 8, 2021 Dnia 6.05.2021 o 20:51, lolllllll napisał: [...] już raz mieliśmy psa ale był agresywny i nie poradziliśmy sobie z nim oddaliśmy go bo pogryzł chłopaka do krwi potem chłopak wziął sobie dwie świnki morskie [...] Pytanie, jaki to był pies i z jakiego powodu stał się agresywny. Na ile Twój partner potrafi wyciągać wnioski, uczuć się na błędach i nie traktować żywego zwierzęcia, jak zabawki, której wystarczy dać jeść i wyprowadzić na spacer... jeśli chce mieć, ale nic o psach de facto nie wie, nie dokształca się i nigdy nie wypracował sobie żadnej relacji ze zwierzakiem, na pewno są one nie dla niego. Dnia 6.05.2021 o 20:51, lolllllll napisał: jak mam zareagować chłopak chce kolejnego psa? Myślę, że konkretnie i stanowczo - albo Ty, albo pies. Nim facet zacznie rozpatrywać wzięcie na siebie odpowiedzialności za zwierzę, najpierw wypadałoby wziąć odpowiedzialność za wszystko, co się już posiada, w tym partnerkę i jej zdanie. Rozpatrując temat od innej strony, czasem ludzi ciągnie do zwierząt z powodu nieuświadomionych niespełnionych potrzeb emocjonalnych, bądź nijakości życia codziennego, dlatego warto sięgnąć głębiej i przyjrzeć się, o co tak naprawdę chodzi. Na przykład mojemu znajomemu od razu odechciało się psa, kiedy znalazł sobie hobby (spływy kajakowe). Zawsze możesz pomóc partnerowi odnaleźć coś, co będzie chciał robić, a w czym pies będzie przeszkadzać. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach