Baba 179 Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, WychodzeNaChwile napisał: ocet niszczy gumowe uszczelki jakby co rozumiem ,ze to się rozpuści w wodzie i tak dalej ale jednak kwasek cytrynowy może lepszy? Niczego mi nie niszczy. Dolewam 1/4 szklanki raz w miesiącu do prania ręczników. Sok z cytryny lub kwasek też może być. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 115 Napisano 2 godziny temu Przed chwilą, Fifofa napisał: Mam pralkę od gòry co się ładuje, fakt długo pierze ale ma automatyczne programy napewno nie grrzeje do 60 czy 90 stopni. Na rękę woda ciepła, wiem jak wylewała Ma opcję grzania do 90 czy 60 specjalne tkaniny. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Seven 19 Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, Margherite napisał: Miałam kiedyś pralkę która nie miała filtra, ale pranie nigdy nie śmierdziało. Za to w dwóch ostatnich pralkach z wężem byly problemy tam sie osadzal cały syf, wylatywały drobinki czegoś zgnitego, wymiana węża nic dała, to samo się robilo po paru dniach. Źle ułożony wąż może i się woda cofa? Musisz go czyścić regularnie. Odkręcić i wykąpać we wrzątku. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 179 Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, Seven napisał: Proszek i kapsułka nie ma szans na zadziałanie jeżeli pranie na 30 stopni i godzina czy mniej prania. Często się nie rozpuszcza do końca tylko brudzi odzież. Zadziała, jeśli włączymy dodatkowy pobór wody. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margherite 2 Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, Baba napisał: Proszki i żele kupuję normalne. Teraz mam vizir. Zostawia zapach po wysuszeniu Wizir, dawno go nie mialam? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 115 Napisano 2 godziny temu (edytowany) Wcześniej miałem pralkę od gòry Mastercook i ona lepiej prała i krucej, nawet na gorszym proszku. Zależy jak bęben raz w prawo raz w lewo. Teraz mam Elektrolux z poròwniwniem z masterkooc ten Elektrolux słabiej pierze od tej starszej Też zależy od pralki. Edytowano 2 godziny temu przez Fifofa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 179 Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, Margherite napisał: Miałam kiedyś pralkę która nie miała filtra, ale pranie nigdy nie śmierdziało. Za to w dwóch ostatnich pralkach z wężem byly problemy tam sie osadzal cały syf, wylatywały drobinki czegoś zgnitego, wymiana węża nic dała, to samo się robilo po paru dniach. A używasz funkcji odpompowanie wody po każdym praniu? Ten "maźglaty" syf, to efekt nadużywania płynów do płukania. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 115 Napisano 2 godziny temu (edytowany) 7 minut temu, Seven napisał: Źle ułożony wąż może i się woda cofa? Musisz go czyścić regularnie. Odkręcić i wykąpać we wrzątku. Pralka znaczy coś popsute. Pralka na dole ma filtr na grubsze zanieczyszczenia odkręca się, np monety coś drobnego z kieszeń. Sierść ! Pompa wody jest po to, by ciągła do gòry do kolanka do podłączenia pralki. Edytowano 2 godziny temu przez Fifofa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 179 Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, Margherite napisał: Zostawia zapach po wysuszeniu Wizir, dawno go nie mialam? Najlepiej pachnie vizir do białego w proszku. Zupełnie inaczej niż żel. Persil mi w ogóle nie pachnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margherite 2 Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, Seven napisał: Źle ułożony wąż może i się woda cofa? Musisz go czyścić regularnie. Odkręcić i wykąpać we wrzątku. Raczej źle zaprojektowany. Różne triki stosowałam i nic.Nowy wąż i odrazu to samo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 115 Napisano 2 godziny temu Ogólnie moja pralka ma podłączenie na ciepłą wodę jak ktoś ma centralne czyli ciepłą wodę z kranu można podłączyć ciepła i zimną wodę. Starsza tego nie miała. Nie musi grzać wtedy pralka elektrycznie wody Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Seven 19 Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, Margherite napisał: Raczej źle zaprojektowany. Różne triki stosowałam i nic.Nowy wąż i odrazu to samo. Nie znam się Małgosiu na tym. Tyle o ile i jak trzeba coś naprawić to albo wiem albo sprawdzam w sieci i działam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 115 Napisano 2 godziny temu 3 minuty temu, Margherite napisał: Raczej źle zaprojektowany. Różne triki stosowałam i nic.Nowy wąż i odrazu to samo. Nie wina węża tylko pompy wody,.może tak być oryginalnie tak działa. U mnie jest ok. Pompa wody nie pozwala aby cofała brudna woda.do bębna. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 179 Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, Margherite napisał: Raczej źle zaprojektowany. Różne triki stosowałam i nic.Nowy wąż i odrazu to samo. Powiedz mi, jak często czyścisz szczeliny uszczelki gumowej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margherite 2 Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, Seven napisał: Nie znam się Małgosiu na tym. Tyle o ile i jak trzeba coś naprawić to albo wiem albo sprawdzam w sieci i działam. Już się wykończyła, 8 lat miałam, to była Amika, teraz elektrolux od 3 miesięcy mam, z węża nie śmierdzi. I czarne paprochy nie wylatują. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
WychodzeNaChwile 898 Napisano 2 godziny temu 30 minut temu, Seven napisał: Proszek i kapsułka nie ma szans na zadziałanie jeżeli pranie na 30 stopni i godzina czy mniej prania. Często się nie rozpuszcza do końca tylko brudzi odzież. wkładaj między bęben i ubrania, an nie pomiędzy ubrania i będzie dobrze chociaż ja mniej jak 40C nie robię Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Seven 19 Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, Margherite napisał: Już się wykończyła, 8 lat miałam, to była Amika, teraz elektrolux od 3 miesięcy mam, z węża nie śmierdzi. I czarne paprochy nie wylatują. No ja przekręciłam gwint we filtrze i musiałam kupić cały zestaw. Ale chwila i zrobiłam. Bo pralka nie jest stara. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 179 Napisano 2 godziny temu 6 minut temu, Fifofa napisał: Nie wina węża tylko pompy wody,.może tak być oryginalnie tak działa. U mnie jest ok. Pompa wody nie pozwala aby cofała brudna woda.do bębna. Ale brudna woda jest tam gdzie filtr i być musi. Przynajmniej w moich tak było. W instrukcji pisze wyraźnie. Po odkręceniu i oczyszczeniu filtra, należy wlać do bębna pół litra wody. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 115 Napisano 2 godziny temu (edytowany) Co do ładowania do bębna ilości couchòw ja na czują wiem. Pralki z mniejszymi bębnami i większymi 5 kg najmniejszy bęben do 5 kg nie powinno 5 kg ciuchów ładować Edytowano 2 godziny temu przez Fifofa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Seven 19 Napisano 2 godziny temu 1 minutę temu, WychodzeNaChwile napisał: wkładaj między bęben i ubrania, an nie pomiędzy ubrania i będzie dobrze chociaż ja mniej jak 40C nie robię Do bębna wrzucam kapsułkę. Nawet proszek bo czasem do białego stosuję proszek. Płyn do płukania to wiadomo - do korytka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Seven 19 Napisano 2 godziny temu Acha, nie wiem czy wiecie ale pralka, znaczy szufladka ma pojemniczki i tę niebieską wstawkę po środku. Wyciąga się ją i tam jest taka maleńka rurka... no i tam się ten rzekomy ocet wlewa. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margherite 2 Napisano 2 godziny temu 19 minut temu, Baba napisał: A używasz funkcji odpompowanie wody po każdym praniu? Ten "maźglaty" syf, to efekt nadużywania płynów do płukania. Pamiętasz pralki Polar? Też się nic takiego nie robiło z wężem. Najczęściej zapominam o dodaniu płynu do plukania, więc to nie to. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 115 Napisano 2 godziny temu 2 minuty temu, Baba napisał: Ale brudna woda jest tam gdzie filtr i być musi. Przynajmniej w moich tak było. W instrukcji pisze wyraźnie. Po odkręceniu i oczyszczeniu filtra, należy wlać do bębna pół litra wody. Tak ale wąz idzie do gòry z brudną wodą jak pralki nie używasz może w tym węzu spustowym.byc woda i ona nie cofnie do bębna stara woda z techlizną Za to odpowiada pompa wody nie poszło z powrotem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Margherite 2 Napisano 2 godziny temu (edytowany) 22 minuty temu, Fifofa napisał: Nie wina węża tylko pompy wody,.może tak być oryginalnie tak działa. U mnie jest ok. Pompa wody nie pozwala aby cofała brudna woda.do bębna. W bębnie wszystko jest w porządku, to znaczy bylo...To we wezu caly syf byl.Teraz w elektroluxie jest w porządku wszystko. Edytowano 2 godziny temu przez Margherite Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fifofa 115 Napisano 2 godziny temu (edytowany) 7 minut temu, Margherite napisał: W bębnie wszystko jest w porządku, to znaczy bylo...Teraz w elektroluxie jest w porządku wszystko. 7 minut temu, Margherite napisał: W bębnie wszystko jest w porządku, to znaczy bylo...Teraz w elektroluxie jest w porządku wszystko. Wtedy jak długo stoi woda jak otworzysz nie powinno pachnieć stechlizną.czyli brudna stara wodą. Sprawna Pompa powinna nie pozwolić na to z węza spustowego poleciała do bębna. Jak przechylisz waz spustowy nawet jak.miesiac nie pierzesz z tego węża powinna jeszcze wylecieć zawartość wody w węża, nie cofać się do bębna. Edytowano 2 godziny temu przez Fifofa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 179 Napisano 1 godzinę temu 5 minut temu, Margherite napisał: Pamiętasz pralki Polar? Też się nic takiego nie robiło z wężem. Najczęściej zapominam o dodaniu płynu do plukania, więc to nie to. Jak wcześniej wspomniałam. Trzeba raz na kilka miesięcy czyścić filtr. Otwórz klapę i wciśnij palce między uszczelki. One mają taką rynnę i zdziwisz się, co tam za syf się zbiera. I raz jeszcze powtórzę. Pralki mają funkcję odpompowania wody. Można to robić po zakończeniu każdego prania. Jeśli nie chcecie używać octu, to przecież są specjalne płyny i kapsułki do czyszczenia wnętrza plus odkamieniacz grzałki. I kolejny raz powtórzę. Zbawienne dla pralki jest pranie w wysokich temperaturach. Przynajmniej 3 razy w miesiącu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 179 Napisano 1 godzinę temu 10 minut temu, Margherite napisał: W bębnie wszystko jest w porządku, to znaczy bylo...To we wezu caly syf byl.Teraz w elektroluxie jest w porządku wszystko. Bo masz ja dopiero 3 miesiące. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Baba 179 Napisano 1 godzinę temu 29 minut temu, WychodzeNaChwile napisał: wkładaj między bęben i ubrania, an nie pomiędzy ubrania i będzie dobrze chociaż ja mniej jak 40C nie robię Bo nie masz koronkowej bielizny. Bo nie masz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
WychodzeNaChwile 898 Napisano 1 godzinę temu 16 minut temu, Baba napisał: Bo nie masz koronkowej bielizny. Bo nie masz? swojej jeszcze nie mam ale wyguglałem: koronkowa bielizna męska i żeby się człowiek chwilę zastanowił co może zobaczyć jak kliknie enter... 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Onaaaa 948 Napisano 1 godzinę temu 6 minut temu, WychodzeNaChwile napisał: swojej jeszcze nie mam ale wyguglałem: koronkowa bielizna męska i żeby się człowiek chwilę zastanowił co może zobaczyć jak kliknie enter... Teraz sobie taką zamów nie ma co sie zastanawiać Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach