Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szybka pomoc

masz pytanie odnosnie antykoncepcji? wstąp -

Polecane posty

Gość do Natacha
Ojjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj!!!!!!!!!!! Ja wiem, że wiele par stosuje antykoncepcje w formir stosunku przerywanego, ale moim zdaniem to najgorsze wyjście. Gumki nie są takie drogie, a dają ok.80 % pewność, a tabletki ( co prawda-hormony), ale są najskuyeczniejsze. Pozdrawiam :) :)

salamander -> tak. jestes zabezpieczona od pierwszej tabletki. ale nastepnym razem jak sie czegos nie wie dokladnie to radzilabym jednak dodatkowo sie zabezpieczac :)

nie, mnie nie chodzi o stosunek przerywany ale o tzw kalendarzyk i inne metody towarzyszace mu...

Gość *************
NATACHA!!!!!! Słyszałam o kilku metodach naturalnych, a dokładnie o ich zawodności i dużym prawdopodobieństwie zajścia w ciążę. Np. taki kalendarzyk małżeński to moim zdaniem kompletna bzdura= twój organizm nie jest szwajcarskim zegarkiem, w którym wszystko tyka co do minuty. A szkoda, bo wówczas wszelkiego rodzaju badanie śluzu miałoby sens. Chodzi mi po prostu o to, że podczas jednego cyklu dni płodne występuja wedle schematu, ale wystarczy stres przed klasówką, przeziebienie albo zmiana klimatu i ...BĘC !!!!!! Dni płodne juz nie występuje wtedy co podczas poprzedniego cyklu. Moim zdaniem nie można ufać metodom naturalnym, no ale zrobisz jak uważasz....POZDRÓFFFFFFFFKA

Gość evusia
sory jeśli już tu była odpowiedź na moje pytanie, nie mam czasu czytać wsyztskiego :/ Otóż zażywam diane35 i zastanawiam sie jak to jest, czy w dniach 7-dniowej przerwy ale jeszcze kiedy nie mam krwawienia jestem równie dobrze zabezpieczona przed zapłodnieniem jak w czasie zażywania tabletek? prosze odpowiedzcie to dla mnie ważne i pilne :/ dzięki z góry, pozdr.

Gość no pewnie
że jesteś... nawet w czasie 7-dniowej przerwy:)

Gość evusia
jejku no dzieki ;) bo ja już taki miałam mętlik w głowie że masakra :P czyli jutro będzie sex :D ha! pozdr. ;)

Gość Anikkk
Mam 20 lat.Od 2 miesiecy zazywam tabletki antykoncepcyjne, jako pierwsze opakowanie moj lekarz przepisal mi Trisiston. Zazycie pierwszej tabletki zalecił na 2-gi dzien miesiaczki, tak tez zrobilam. (zawsze slyszalam ze te tabletki przyjmuje sie w pierwszy dzien krwawienia)Czy przyjecie tabletki na 2-gi dzien jest roznie bezpieczne? . Na 2-giej wizycie prosilam lekarza o przepisanie kolejnego opakowania Trisistonu. Lekarz jednak zmienil mi srodek i przepisał Milvane. Czy takie zmiany sa bezpieczne? czy mozna po zaledwie zazyciu jednego opakowania zmienic na 2-gi? Czy powinnam zmienic ginekologa? serdecznie dziekuje za odpowiedz

Gość Anikkk
pierwszej tabletki milvane nie przyjelam w pierwszy dzien krwawienia tylko po 7 dniowej przerwie jako kontynuacje Trisistonu z zalecen lekarz, slyszalam ze kazda tpierwsza albetke po zmianie srodku nalezy zalyc w 1-wszy dzien krwawienia,

Gość Anikkk
pierwszej tabletki milvane nie przyjelam w pierwszy dzien krwawienia tylko po 7 dniowej przerwie jako kontynuacje Trisistonu z zalecen lekarz, slyszalam ze kazda tpierwsza albetke po zmianie srodku nalezy zalyc w 1-wszy dzien krwawienia,

to co sie slyszy a to co mowia lekarze to dwie rozne rzeczy. sa po prostu rozne metody przyjmowania tabletek i nalezy sie sluchac lekarza. zawsze pozniej mozna to na niego zwalic ;) a tak powaznie to przyjac pierwsza tabletke mozna w ciagu pierwszych pieciu dni okresu - lekarz wybiera dzien po wywiadzie itd. - jesli przyjmujesz pierwszego dnia to jestes zabezpieczona od pierwszej tabletki jednak przyjecie jej w kazdy kolejny dzien to mniejsze zabezpieczenie. powinno sie wtedy uzywac dodatkowego zabezpieczenia przez jakies 7 dni. co do zmiany tabletek - widocznie lekarz uwaza ze powinnas uzywac innych. a nowe opakowanie mozna zaczac tak jak Ty - po przerwie tak jakbys brala kolejne.

Gość Hanka22
czy możliwe jest krwawienie juz pierwszego dnia po odstwaieniu tabletki?osttania tabletke wzielam w piatek o 23 a w sobote przed poludniem pojawilo sie u mnie krawienie ale nie jestem pewna czy to okres.kochalam sie z chlopakiem i po stosunku zauwazylam krew na poscieli. potem pojaiwilo sie niewielkie plamienie. czy to taki krotki i skapy okres a jesli nie- to co?nigdy nie zdarzylo mi sie zapomniec tabletki. osttanio przezywalam duzy stres, czy mozliwe ze to tak przyspieszylo okres???prosze o opinie

Gość A co jesli.....
mam dni nieplodne.24 dzien cyklu przy 28,i jezeli facet sie sposci we mnie,to czy ma to jakies znaczenie??i czy 21 dzien to tez nieplodny??wiec czy w dni nieplodne,jezeli stosuje stosunek przerywany,to moge rowniez do konca??

Gość mmmmk
biore pigulki i zawsze po stosuku wyplywa ze mnie sperma, czy to normalne??, czy dzieje sie tak tylko dlatego ze biore pigulki, czy u kobiet ktore ich nie przyjmuja tez sie tak dzieje??

A powiedz mi droga mmmmk, co ma się z tą spermą, która się dostała do pochwy w wyniku wytrysku, podziać? Ma zostać wchłonięta, czy jak? Pewna część spermy przedostaje się głębiej, do macicy, ale i tak jest potem stamtąd \"wydalana\" (w ostateczności podczas miesiączki). Ale większość spermy (która po kilku minutach staje się bardzo płynna) wylewa się z pochwy i jest to normalna sprawa. Nie jest to może fajna rzecz, ale trudno - trzeba się z tym pogodzić. Albo prezerwatywa, albo poplamione prześcieradło :P

A powiedz mi droga mmmmk, co ma się z tą spermą, która się dostała do pochwy w wyniku wytrysku, podziać? Ma zostać wchłonięta, czy jak? Pewna część spermy przedostaje się głębiej, do macicy, ale i tak jest potem stamtąd \"wydalana\" (w ostateczności podczas miesiączki). Ale większość spermy (która po kilku minutach staje się bardzo płynna) wylewa się z pochwy i jest to normalna sprawa. Nie jest to może fajna rzecz, ale trudno - trzeba się z tym pogodzić. Albo prezerwatywa, albo poplamione prześcieradło :P

Zaczne tak ... chodzę ze swoim chłopakiem 3 lata! Poszedł do wojska, kiedy przyjechał na przepustke nie moglismy sie powstrzymać i dosżło do tego ... - 19-09-2004 dokłądniej z 18 na 19 - bo to było ok. 3:00 -4:00 w nocy!! Uzywalismy prezerwatywy - a nawet dwóch bo mój misio się bał, zę z tamta cos jest nie tak ( nie dosżło do wytrysku) ! Okres dostałam 13-09-2004 zazwyczaj trwa on 7 dni, teraz juz w 6 dniu nie miałam krwawiena! Czyli wynikało by, ze teraz mam 7 dzień okresu! Najdłuższy mój cykl trwał 36 dni, a najkrótszy 27 / 26 ... Zanim dosżło do wytrysku nasienia mój chłopak zdążył wyciagnąć ( ciagl e z prezerwatywa) po stosunku poszłam sprawdzić - nalałam wody do kondoma i nie wyciekała ... czyli ani nie peknął, ani sie nie zsunął bo cały czas sprawdzalismy! odpowiedzcie mi prosze czy mam sie martwić . już nie mogę spać ani jeść nic mi się nie chce . a był to mój pierwszy raz heh . czekam na odp.

Gość TO JA TEZ MAM PYTANKA DWA
1) Czy alkohol ma negatywny wpływ na działanie tabletki (gdy np. biore o 15.30 a pije po 3/4 godzinach -zawsze odczekuje zeby tabletka sie wchłoneła; nie mam potem zadnych wymiotów) np. z dwie setki albo winko na pół z partnerem 2) Czy to prawda ze biorąc tabletki nie ma sie dni płodnych ??? Chodzi mi o to czy kochając sie z chłopakiem wtedy kiedy "przypadaja" te dni płodne jest ryzyko mimo wszystko zająscia w ciąze?

Czytając takie wypowiedzi jakmcmadzia można się po prostu załamać. :( Dziewczyna pisze, że się w 200% zabezpieczyła, że nic się niekontrolowanego nie wydarzyło, że wszystko było tak jak trzeba, ale boi się, że może być w ciąży! Załamka. :( NIE jesteś w ciąży, a Twój okres się skrócił pewnie z powodu stresu, zresztą wcale nie jest powiedziane, że krwawienie (plamienie) musi trwać zawsze 7 dni. Niektóre dziewczyny mają krótszy okres (3-4 dni). Pozdrawiam serdecznie. Paweł PS. Może by tak, jak już się zaczyna uprawiać seks, poczytać coś o fizjologii kobiecego organizmu?

Po przerwaniu błony dziewiczej krwawiłam ! Dzień później ... juz praktycznie dwa dni mam plamienia .... takie na kolorek brązowawy, czasami różowy .... czy to normalne? Prosze o szczera odpowiedź! Może to są jeszcze resztki błony ?

A czy po tym pierwszym razie uprawiałaś później seks? Musisz dać sobie kilka dni (nawet do 2 tyg.) czasu na zagojenie się \"ranek\".

Gość do meandry
Do MEANDRY... nic sie nie martw to jest naturalne ze masz jeszcze lekkie plamienia. Ja tez tak miałam

Gość karoolka
okres to tym jak pierwszy raz współżyłam z chłopakiem opóźnił mi się o około tydzień czasu! czy mimo to że okres jednak się pojawił istanieje możliwość że jestem w ciąży?

NIE - NIE KOCHALISMY SIĘ WIĘCEJ! mAM NADZIEJE, ZE TO PRZEJDZIE ... ALE JEST DZIWNE UCZUCIE KIEDY TEJ BLONY JUZ \"NIE MA\" :) TAK JAKOŚ BRAKUJE CZEGOS :) HEHEHE . DZIEKUJE ZA WSPARCIE, MAM NADZIEJE, ZE PALMIENIE SZYBKO MINIE, BO BÓLU JUŻ NIE MAM!

Gość Balonik
SYTUACJA: Pigułka:Microgynon Nie wzięłam przedostatniej (WT),wziełam w (ŚR), zrobiłam 5 dni przerwy. Wzięłam we Wtorek pierwszą z nowego opakowania. MNiejsza o to czemu tak, ale proszę "Szybka pomoc" powiedz mi, czy w nowym cyklu jest zabezpieczenie, czy nie? Dodam, że biorę regularnie pigułki od b. dawna. Lekarz ostatnio powiedział, że musimy zrobic badania jak szybko wraca cykl, bo jak bede chciała zajśc w ciążę, to przez kilka mc, mogę jeszcze nie mieć normalnego cyklu. Czy mogło dojść do zapłodnienia jeśli stosunek odbył się 7. dnia brania nowego opakowania? Mam 25 lat. Dzięki, dzieki, jeśli odpowiesz!!!!

Gość Balonik
SYTUACJA: Pigułka:Microgynon Nie wzięłam przedostatniej (WT),wziełam w (ŚR), zrobiłam 5 dni przerwy. Wzięłam we Wtorek pierwszą z nowego opakowania. MNiejsza o to czemu tak, ale proszę "Szybka pomoc" powiedz mi, czy w nowym cyklu jest zabezpieczenie, czy nie? Dodam, że biorę regularnie pigułki od b. dawna. Lekarz ostatnio powiedział, że musimy zrobic badania jak szybko wraca cykl, bo jak bede chciała zajśc w ciążę, to przez kilka mc, mogę jeszcze nie mieć normalnego cyklu. Czy mogło dojść do zapłodnienia jeśli stosunek odbył się 7. dnia brania nowego opakowania? Mam 25 lat. Dzięki, dzieki, jeśli odpowiesz!!!!

Gość carolla
mam pytanie wspolzylam ostatnioo z chlopakiem z prezerwatywa i wiem ze byly to dni nieplodne.Bo zaraz dzien po ostalam okres troche wczesniej co prawda ale oczeiwany byl nieco bardziej skąpy ale objawy mialam tak jak zwykle oslabienie podczas miesiaczki i wogole silne bole brzucha (mam tak co miesiac).Potem wpolzylam z chlopakiem podczas miesiaczki z prezerwatywa.Mam jednak bawy ze jestem w ciazy.Pomimo ze prezerwatywa byla cala bez uszkodzien.Ale ja zawsze tak panikuje.Na test jeszce za wczesnie.Napisz mi prosze cie co myslisz o tym?

Gość mariolkaaa
biore microgynon 21, to moje pierwsze pigulki i jestem przy pierwszym opakowaniu. Problem w tym jakos wypadla mi i zginela ostatnia pigulka, czyli w moim opakowaniu jest nie 21 ,a ale 20. Teraz jestem dopiero przy szostej ale zastanwiam sie co zrobic na koncu. Wziac tylko 20 pigulek i zrobic normalna przerwe siedmiodniowa i zaczac nowe opakowanie? czy 20 pigulek branych regularnie + 7 dni przerwy dziala tak samo jak prawidlowe 21 + 7 przerwy? pomoizcie please

karoolka -> to tylko stres. nie masz czym sie martwic. Balonik -> a czemu zrobilas 5 dni przerwy a nie 7 ? jesli wzielas ja w ciagu 12 godzin to nie ma problemu, jesli pozniej to nie powinnas byla robic przerwy albo nie powinnas byla brac kolejnych tabletek, zrobic przerwe i zaczac nowe opakowanie. carolla -> masz racje. paniekujesz. mariolkaaa -> albo wez pigulke z dodatkowego opakowania (dobrze jest miec takie w tego rodzaju przypadkach) albo nie rob przerwy pomiedzy opakowaniami. a nastepnym razem radze jednak uwazac.