Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 tosik

aparaty ortodontyczne

Polecane posty

Go艣膰 filolozka89
Mia艂 ktos zak艂adany aparat w 艁odzi?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
hej :) By艂am dzi艣 na kolejnej wizycie i orto zacz膮艂 m贸wi膰, 偶e w zasadzie to co chcieli艣my ju偶 osi膮gn臋li艣my a teraz b臋dziemy ju偶 ko艅czy膰 i jakie艣 kosmetyczne poprawki. Nie powiedzia艂 mi tylko ile to jeszcze czasowo potrwa. W tym miesi膮cu nie kaza艂 mi nosi膰 wyci膮g贸w ale wiem, 偶e do nich jeszcze wr贸c臋, bo kaza艂 przypomnie膰 na nast臋pnej wizycie. Ten 艂uk na podniebieniu mam dalej... ale ju偶 si臋 przyzwyczai艂am. Widz臋 r贸偶nic臋, chocia偶 krzywych z臋b贸w nie mia艂am tylko w膮sk膮 szcz臋k臋 i u艣miecha艂am si臋 samymi "jedynkami" a reszta by艂a schowana a teraz mam szeroki u艣miech. Ju偶 zaczynam my艣le膰 o wybieleniu i zastanawiam si臋 co mi da jako retencj臋. 2X2 -- a jak u Ciebie? nikola-- kiedy 艣ci膮gasz? znasz ju偶 dat臋:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
witam! mialem dzisiaj zakladany aparacik! ze wzgledu prawodopodnie na to ze jak zagryzam zeby to zamki nachodza na siebie i ortodonta zalozyl mi cos na siekacze/kly (jakis plastik/kompozyt) tak ze nie moge calkowicie zagryzc zebow. Mial juz to ktos i wie co to jest ? ma to chyba chronic te zamki. thx

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jest_dobrze.91
2 tygodnie do za艂o偶enia aparatu, ju偶 si臋 nie mog臋 doczeka膰. :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Basia98765
Hej dziewczyny! Mam do was pytanko. Zdecydowa艂am si臋 na aparat, wyrwa艂am ju偶 贸semki, poczatkiem lipca mia艂am zaka艂ada膰. Ale by艂am dzis u dentysyty i okaza艂o si臋 ze mam jaki艣 problem z g贸rna 5tka, wsadzili mi tam trutke na 3 miesi膮ce ;/ i jak co艣 to kana艂owe ;/ zalezy mi 偶eby jak najszybciej za艂o偶y膰 aparat. Czy mozna leczyc zeby jak sie ma aparat?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Og贸lnie to w aparacie chodzi si臋 normalnie do kontroli do dentysty i jak co艣 jest nie tak z z臋bami to si臋 je leczy w aparacie. Czyta艂am, 偶e kto艣 w czasie noszenia aparatu musia艂 z臋ba leczy膰 kana艂owo i si臋 da艂o, wi臋c my艣l臋, 偶e b臋dziesz mog艂a za艂o偶y膰 aparat w tym terminie, kt贸ry sobie za艂o偶y艂a艣. Niemniej jednak przedzwoni艂abym jeszcze do ortodonty i zapyta艂a czy to nie b臋dzie problemem, albo chocia偶 zapyta艂a dentysty.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ..2x2..
Akashanet - u mnie te偶 kosmetyka zosta艂a... do jesieni:) mo偶e 3-4 wizyty:)) nie nastawiam si臋 na termin, jak mnie nic nie boli, nic nie kaleczy i nie wywo艂uje stan贸w zapalnych to mog臋 chodzi膰 z aparatem:> Filolozka89 - ja mia艂am zak艂adany aparat w 艁odzi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 poliszanka
Hej, Jak akurat jestem we Wroc艂awiu, ale u mnie to dopiero pocz膮tek, wi臋c o efektach nic nie mog臋 powiedzie膰. Ostatecznie musz臋 wyrwa膰 g贸rne czw贸rki i dolne pi膮tki i 16 lipca mam zak艂adany aparat. Tak p贸藕no, bo teraz wybywam na wakacje i ju偶 przed si臋 nie uda艂o z tym wyrywaniem! Osobi艣cie chodz臋 do p. Ma艂gosi Bohater, na razie jestem zadowolona z podej艣cia, itp., co do efekt贸w zobaczymy p贸藕niej. Polecano mi r贸wnie偶 pani膮 dr Tomasz oraz dr Malinowskiego. Nie mog臋 doczeka膰 si臋 aparatu, b臋d臋 go nosi膰 razem z 艂ukiem "podniebnym" ;), ale mam ogromne obawy co do bycia szczerbat膮. Jestem ju偶 przed 30, w pracy mam mn贸stwo spotka艅 i martwi臋 si臋 jak to b臋dzie wygl膮da艂o, jak szybko te dziury b臋d膮 znika膰, jak ludzie b臋d膮 reagowa膰. Ca艂kiem nied艂ugo si臋 przekonam ;) Pozdrawiam Was serdecznie!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
akashanet mialam wlasnie wizyte i troche sie zalamalam ... bo zapytalam kiedy przewidujemy zdjecie aparatu a ona na to ze w listopadzie ..zalamka ! to jeszcze cale pol roku nie wiem jak dam rade tym bardziej ze ostatnio na wizycie powiedziala ze jeszcze jakies 3 mce teraz dodala kolejne pol roku ... a najlepsze jest to ze mialam miec zdejmowany w styczniu wyznaczyla nawet date ale powiedzialam ze ten zgryz nie jest taki jakbym chciala .. Troche to z mojej winy bo jak pracowalam to wyjmowalam te wyciagi i wlasciwie dlatego ten czas sie tak wydluza przez te wyciagi ! teraz mam taka prace ze spokojnie moge w tych wyciagach chodzic ,wiec nadrabiam tamten czas a Ty na ktorych zebach masz zalozone ? bo ja na czworkach i szostkach kiedy sie usmiecham wygladam jak wampir i mam w tym chodzic 24/h nie wiem jak dam rade jeszcze pol roku bylam nastawiona ze latem juz bede bez .. Zreszta jak zakladalam mowila ze bede nosila ok poltora roku a w listopadzie beda 3 lata szok ......

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
akashanet mialam wlasnie wizyte i troche sie zalamalam ... bo zapytalam kiedy przewidujemy zdjecie aparatu a ona na to ze w listopadzie ..zalamka ! to jeszcze cale pol roku nie wiem jak dam rade tym bardziej ze ostatnio na wizycie powiedziala ze jeszcze jakies 3 mce teraz dodala kolejne pol roku ... a najlepsze jest to ze mialam miec zdejmowany w styczniu wyznaczyla nawet date ale powiedzialam ze ten zgryz nie jest taki jakbym chciala .. Troche to z mojej winy bo jak pracowalam to wyjmowalam te wyciagi i wlasciwie dlatego ten czas sie tak wydluza przez te wyciagi ! teraz mam taka prace ze spokojnie moge w tych wyciagach chodzic ,wiec nadrabiam tamten czas a Ty na ktorych zebach masz zalozone ? bo ja na czworkach i szostkach kiedy sie usmiecham wygladam jak wampir i mam w tym chodzic 24/h nie wiem jak dam rade jeszcze pol roku bylam nastawiona ze latem juz bede bez .. Zrestza jak zakladalam mowila z ebede nosila ok poltora roku a w listopadzie beda 3 lata szok ......

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Leczenie ortodontycze to powa偶na ingerencja w organizm i wielka m臋czarnia przez okres minimum 2 lat, wiele wad mo偶na skorygowa膰 poprzez korony. Koszt jest ta艅szy, efekt ko艅cowy mo偶liwy do przewidzenia, gwarantowane efekty. Jest na prawde ma艂o os贸b, kt贸re powinny leczy膰 si臋 ortodontycznie, ortodonci cz臋sto naci膮gaj膮 pacjent贸w. Sami nie maj膮 wiedzy spacjalistycznej, odpowiedniej specjalizacji...Sama otrzyma艂am wycen臋 leczenia lekkiego ty艂ozgryzu, kwota 15000 z艂 !!!

Udost臋pnij ten post

nikola-- ja w艂a艣nie kilka dni temu by艂am u orto nic nie m贸wi艂 o 艣ci膮gni臋ciu. wyszed艂 mi 艂uk z zamk贸w i go docisn膮艂. Oczywi艣cie da艂 wyci膮gi zn贸w (mia艂am miesi膮c przerwy w noszeniu), a kombinacje w noszeniu mia艂am ju偶 chyba wszystkie. teraz zak艂adam z lewej strony na pier艣cie艅 i u g贸ry na drugi z膮b zamontowa艂 mi tam haczyk, 偶eby mia艂a gdzie za艂o偶y膰. I drugi wyci膮g na dole na czwarty z膮b i u g贸ry na pier艣cie艅, Tak 偶e "ci膮gn膮艂" w jednym kierunku. Nast臋pna wizyta 15.lipca. Ja nosze aparat od 20 miesi臋cy

Udost臋pnij ten post

Witam Was. Mnie r贸wnie偶 czeka za艂o偶enie aparatu, nie jestem z tego powodu dumna ale.. czego si臋 nie robi dla poprawy u艣miechu :)Jestem strasznie niezdecydowana nie wiem jaki aparat wybra膰 metalowy czy ceramiczny? I co do powi臋kszania szcz臋ki ile si臋 to nosi? Ju偶 w lipcu pierwsza wizyta lecz najpierw z tego co wiem musze wyleczy膰 wszystkie z膮bki..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
akashanet ja wyciagi nosze caly czas na tych samych zebach , okropnosc:D a Tobie nie przeszkadzaja? np kiedy sie usmiechniesz i je widac ? ludzie dziwnie sie przygladaja :D

Udost臋pnij ten post

Ja zakwalifikowa艂am si臋 na zabieg korekty wady zgryzu i w pi膮tek jad臋 na planowanie leczenia ( konsultacja ortodontyczna i protetyczna). Zaczynam od aparatu typu Helix do poszerzenia szcz臋ki, bo mam podniebienie gotyckie i bardzo w膮skie w por贸wnaniu do 偶uchwy. Mam cykora, ale perspektywa tego, jak b臋d臋 wygl膮da膰 ju偶 po poszerzaniu szcz臋ki i cofaniu 偶uchwy sprawia, 偶e przyjmuj臋 wszystko na klat臋. B贸l b臋dzie, ale potem...........................................?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nataaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Hej :) mam takie pytanko... zalozylam aparat krysztalowy wcoraj.. mam strasznie poranione policzki i nie bardzo umiem nakladac ten wosk ! do tego mam dziwne wrazenie ze aparat zle lezy, moje zeby trzonowe przy zagryzaniu w ogole sie nie dotykaja, nie moge nic ugrysc a do tego przy pierscieniach czuje dyskomfort... tak jakby odstawalo cos od tych pierscieni ... czy to normalne ???????????? odpiszcie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Nataaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
a no wlasnie no i mam niby ten aparat Damona ale ja mam pierscienie na zebach... czy to normalne??????????????? bo czytam ze damon nie ma pierscieni...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
nata -normalne

Udost臋pnij ten post

Hej wszystkim cierpi膮cym tak jak ja! Od wczoraj mam expander, poniewaz podobnie jak brzydkie kacz膮tko mam za ma艂a szcz臋ke i za du偶膮 偶uchwe, gotyckie podniebienie, zgryz krzy偶owy a na dodatak k艂y po za 艂ukiem czyli jak wampir... Za dwa tygodnie zak艂adam sta艂y aparat kryszta艂owy na g贸r臋 i na d贸艂. Troszk臋 p贸藕no si臋 zdecydowa艂am mam ju偶23 lata ale dopiero teraz mog艂am finansowo na to sobie pozwoli膰 d艂ugo odk艂ada艂am, moi rodzice niebyli w stanie mi tego zafundowa膰. Bardzo chc臋 mie膰 pi臋kny u艣miech ale ten ekspander jest okropny jestem w stanie je艣膰 tylko papki, dzisiaj troch臋 zaczo艂 mnie j臋zyk bole膰 i poliki ale b贸l jest do wytrzymania, najgorsze jest to seplenienie, nie wiem jak w poniedzia艂ek dam rad臋 w pracy, a jestem recepcjonistk膮! tragedia... :( czy ta mowa mi si臋 kiedy艣 poprawi?

Udost臋pnij ten post

Aha dodam jeszcze 偶e opr贸cz ekspandera i aparatu na g贸re i d贸艂 mam jeszcze takie podstawki na z臋bach 偶ebym nie mog艂a buzi zamyka膰, co utrudnia g艂贸wnie gryzienie, na szcze艣cie nkie wida膰 tego a偶 tak bardzo.... Mam jeszcze takie pyatanie czy kto艣 z was mia艂 tak膮 sytuacje 偶e z臋by u艂o偶y艂y mu si臋 troche szybciej? Mi ortodontka powiedzia艂a 偶e nie jest w stanie okre艣li膰 jak d艂ugo potrwa rozsze偶anie ekspanderem ale max to p贸艂 roku. 呕yje nadziej膮 偶e mo偶e uda mi si臋 to okropie艅stwo 艣ci膮gn膮膰 troch臋 wcze艣niej (a do 艣wi膮t Bo偶ego Narodzenia ju偶 napewno nie chc臋 tego mie膰!). Z dobrych stron to mo偶e jedynie to 偶e schudn臋...

Udost臋pnij ten post

pomaranczkooo -- ja te偶 mia艂am w膮sk膮 szcz臋k臋, podniebienie gotyckie. Do poszerzenia szcz臋ki mia艂am HASSA - mi ortodonta na pocz膮tku powiedzia艂, 偶e hassa b臋d臋 nosi膰 4 miesi膮ce i tak rzeczywi艣cie by艂o. za艂o偶y艂am 6 grudnia hassa i aparat na doln膮 szcz臋ke. zdj臋艂am hassa jako艣 na pocz膮tku kwietnia i za艂o偶y艂am od razu g贸rny 艂uk. Te偶 mia艂am problemy z jedzeniem, g艂贸wnie jad艂am papki, du偶o zup, p艂atki z mlekiem rozmi臋kczone itp. Ale jedzenie nie by艂o dla mnie a偶 takim problemem. Najgorzej by艂o z m贸wieniem. Mam prac臋 偶e cz臋sto rozmawiam z klientami prze telefon , by艂o par臋 zabawnych historii. Klienci si臋 pytali 偶eby si臋 upewni膰 czy to ja :) Jak m贸wi艂am, 偶e tak to pytali czy jestem chora na gard艂o albo czy mam co艣 z z臋bami Ale byli wyrozumiali. D艂ugo te偶 w nocy si臋 艣lini艂am :/ Ale da艂am rad臋, z czasem by艂o lepiej, jak j臋zyk si臋 przystosowa艂 do tej p艂ytki. Teraz ju偶 mam aparat normalny, dolny i g贸rny 艂uk. Dasz rad臋 w pracy, tylko musisz powoli m贸wi膰 :) z czasem b臋dzie lepiej.

Udost臋pnij ten post

akashanet dzi臋ki za s艂owa otuchy :) wydaje mi si臋 偶e z dnia na dzie艅 z mij膮 mowa jest coraz lepiej, tylko niekt贸re s艂owa zw艂aszcza ki, gi itp to jest masakra ch艂opak mnie pociesza 偶e m贸wie prawie normalnie 偶e nikt nie zauwa偶y r贸偶mnicy ale mnie si臋 zdaje 偶e on tak m贸wi tylko po to 偶eby mnie pocieszy膰, a ja staram sie wypowiada膰 tylko te s艂owa kt贸re mi w miare wychodz膮 :P Niestety wci膮偶 chodz臋 g艂odna jem tylo papki ale i tak mnie to jedzenie m臋czy zw艂aszcza 偶e nie mog臋 do ko艅ca zamkn膮膰 buzi bo mam takie zapory wi臋c o gryzieniu nie ma mowy... Akashanet czy ty przez te ca艂e 4 miesi膮ce jad艂a艣 papki? dla mnie p贸艂 roku seplenienia i jedzenia papek to jak wieczno艣膰 w m臋czarniach

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
pomaranczkooo ja tez mialam hassa i na poczatku jak jadlam -gryzlam strasznie bolalo totez jadlam jogurty i platki z mlekiem ,ale juz na drugi dzien probowalam bulke powoli powoli i dalam rade , tez myslalam ze schudne, ale po kilku dniach jadlam juz wszystko ,takze kwestia czasu przyzwyczaisz sie , ja zmiksowanego jedzenia i papki nie zjad艂abym fuj :D

Udost臋pnij ten post

Mam nadzieje 偶e dam rad臋 chocia偶 je艣li schudn臋 2-3 kg to tez dobrze :) Ju偶 coraz lepiej jest mi z tym aparatem mam nadzieje ze sie przyzwyczaje i jaos zleci te p贸艂 roku z tym ekspanderem, chcia艂a bym w ko艅cu po 23 latach spojrze膰 w lustro i zobaczyc 艂adny usmiech... I wog贸l臋 je艣li moje z膮bki b臋d膮 chcia偶 troche 艂adniejsze to bede chodzi膰 i usmiecha膰 si臋 do wszystkich bo lubie sie usmiecha膰 tylko mam naprawde okropne z臋by, gdybym mia艂a lekk膮 wade to mo偶e bym nie wydawa艂a tyle kasy po to 偶eby cierpie膰 no ale przodozgryz + wystaj膮ce 3 fuj okropie艅stwo!

Udost臋pnij ten post

Mam jeszcze jedno pytanie... Mam za艂ozone pier艣cienie do kt贸rych s膮 przyspawanie takie rurki bo za dwa tygodnie mam mie膰 zak艂adany aparat szafirowy, orto uprzedza艂a mnie 偶e moga mnie bolec troche poliki no ale czy to normalne ze boli a偶 tam mocno? z jednej strony te druciki mam dobrze dogiete i nie odczuwam mocnych dolegliwo艣ci ale z lewej strony k艂uje i boli okropnie polik lekko napuch艂, wysz艂y afty smaruje polik sacholem a na pier艣cie艅 k艂ade wosk + gaze na noc 偶eby nie dra偶ni艂o mnie to jeszcze mocniej. Czy tak musi by膰 i trzeba przetrzyma膰 okres b贸lu czy powinnam zg艂osic to orto? (mam pier艣cienie + ekspander 5 dni)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
malowanaEwka hej mam do Ciebie kilka pytan gdybys mogla odpowiedziec byloby cool :D jak dlugo nosilas aparat?czy mylas zeby po kazdym posilku i czy nie zostaly jakies odbarwienia itp ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
czy hyrx nalezy podkrecac czy rozkrecac? bo ja od srody nosze hyraxa i kiedy mi mama podkreca to nie wiem czy to nei trzeba rozkrecac

Udost臋pnij ten post

Witam Czy kto艣 zna dobrego ortodonte w Gdyni? Nie przeczyta艂am ca艂ego forum w tym temacie i je艣li pad艂 taki temacik to przepraszam. Te偶 chce za艂o偶y膰 taki aparat.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣cica
Cze艣膰 Aparatki :) jest tutaj mo偶e kto艣 kto leczy si臋 ortodontycznie w Ja艣le w ortho- clinic ? By艂am dzisiaj na pierwszej wizycie, mia艂am robione zdj臋cia i wyciski, a w srod臋 ju偶 zak艂adam hyrax... mam si臋 ba膰 ?:D :X

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
WItam wszystkim. Od 10 dni jestem szcz臋艣liw膮 posiadaczk膮 aparatu(p贸ki co tylko na g贸r臋) Za艂o偶y艂am sobie aparat samoligaturuj膮cy si臋 estetyczny (koszt 2500 z艂 ). Na d贸艂 planuj臋 za艂o偶y膰 ten sam tylko,偶e metalowy ( koszt 2300 z艂 ).Wi臋c koszty s膮 horendalne. Niestety m贸j ortodonta ( z Katowic) zak艂ada czas leczenia na 2,5 roku. Niestety natura obdarzy艂a mnie pot臋偶nymi ko艅skimi jedynkami,do tego obok jedynki mam tr贸jk臋 ,a dw贸jka znajduje si臋 za tr贸jk膮 na podniebieniu. Mam 20% szans na noszenie ekspandera,chcia艂abym jako艣 tego unikn膮膰. Co wizyt臋 ortodonta b臋dzie mi zmniejsza艂 te moje 'malutkie 'jedynki ;) przy zak艂adaniu apartu ju偶 to robi艂,zero b贸lu. Noszenie takiego aparatu nie jest z艂e ,tylko najgorzej jest z jedzeniem ,waga ju偶 idzie w d贸艂,a w moim przypadku nie jest to raczej konieczne .Ale boj臋 si臋 ,偶e p贸jd膮 mi zamki ,a w moim przypadku za ka偶de przyklejenie zamka koszt do 100 z艂 wynosi. Pisz臋 do Was moi drodzy dlatego ,aby przestrzec wszystkich ,偶eby艣my dbali o te nasze z臋bole. Mam 24 lata ,dopiero teraz si臋 zdecydowa艂am i mam nadziej臋,偶e b臋d臋 mia艂a u艣miech na miar臋 hoolywodzkiej gwiazdy ,jak to powiedzia艂am mojemu ortodoncie. W razie jaki艣 pyta艅 itp. prosz臋 o kontakt na mojego maila ;)patuss89@interia.pl ch臋tnie si臋 z kim艣 powspieram :)

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰