Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 dajana

euthyrox co to za lek ?

Polecane posty

Go艣膰 laura456
Uwa偶am 偶e co艣 jest nie tak z lekarzem jak inni je艣lli masz takie wyniki,chyba zaw贸d pomyli艂

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mami-016
Jaga, napisz dok艂adnie, jakie mia艂a艣 wyniki na pocz膮tku choroby (przed euthyroxem) i jakie masz ostatnie wyniki. Czy opr贸cz euthyroxu bierzesz co艣 jeszcze? Mo偶e tiamazol, thyrozol, metizol czy cos innego? Bo to dziwne, zeby sam euthyrox przy niskim TSH. Moze Twoje guzki powoduj膮 nadczynnos膰 i daltego powinnas ethyr ale razem z innym lekiem. Napisz co艣 wiecej. Pozdrawiam, mami-016@gazeta.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mami-016
Laura, na jakie studia chodzisz? Co艣 z medycyn膮? To mo偶e Ci bedziemy jakie艣 problemowe has艂a podrzuca艂y a Ty czego艣 na zaj臋ciach si臋 dowiesz:)? Ja z w艂osami sobie poradzi艂am suplementuj膮c cynk. Mia艂am 1,5 tygodnia wielkiej tragedii na szczotce ale od razu m贸j gin zareagowa艂, przepisa艂 mi cynk i po 2 tygodniach wypadanie zacz臋艂o us臋powa膰. Do tego oczywi艣cie ca艂y jeszcze zestaw witamin i pozosta艂ych minera艂贸w. Pozdrawiam, mami-016@gazeta.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Laura 456
tak chodze na studia, studiuje farmacje i zdrowie publiczne dwa kierunki:) tak偶e troche si臋 orientuje, ale nie jestem jakim艣 ekspertem ostatnio si臋 wkurzy艂am i zapyta艂am

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Laura 456
Ja na w艂osy stosowa艂am cynk, 偶elazo, witamina D mam przepisane teraz cho膰 mam w normie ale za ma艂o, aplicort e na odrost nie z艂y jest,i szampony bo mi si臋 te偶 przet艂uszczaj膮 przez ta prolaktyne. Teraz jest o niebo lepiej powiem wam bo p贸艂 roku mia艂am koszmar z tym wypadaniem i przet艂usczaniem teraz oko艂o 20 w艂os贸w nawet mniej wi臋c ju偶 nie jest 藕le jesli ma kto艣 podobny problem to informuje 偶e wypadanie powinno usta膰 lub zmniejszy膰 si臋 po obni偶enu TSH

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mami-016
Zgadza si臋, jak si臋 obni偶y TSH, to powinien problem wypadaj膮cych w艂os贸w ust膮pi膰. Ja od 3 dni zuwa偶y艂am zn贸w, 偶e w艂osy zaczynaj膮 mi wypada膰 ale to po ci膮偶y, wi臋c szybciutko zam贸wi艂am cynk. Trzeba si臋 ratowa膰:). Laura, bardzo mnie cieszy Tw贸j kierunek studi贸w, ja interesuj臋 si臋 suplementacj膮, mo偶e skorzystam kiedy艣 z jakiej艣 Twojej rady jak b臋d臋 mie膰 jakie艣 w膮tpliwo艣ci zw艂aszcza w sprawie sk艂ad贸w. Pozdrawiam, mami-016@gazeta.pl

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Laura 456
Oczywi艣cie zawsze s艂u偶e pomoc膮:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niedoczynna
Witam :) Na Forum pisze poraz pierwszy. Choruje na niedoczynnosc od dawna , jednak nie dawno zostalam zdiagnozowana i otrzymalam leki. Tak wiec wertuje sobie strony internetu w poszukiwaniu informacji i ciekawa doswiadczen innych. I tu SZOK! Jestem autentycznie zszokowana iloscia kobitek , ktore nie tylko narzekaja i jecza ale i strasza inne dziewczyny ,ktore niejednokrotnie poraz pierwszy spotkaly sie z ta choroba. Kobiety! Tak nie mozna ! Wiecej optymizmu! Jak Wy chcecie wyzdroweic z taka postawa ??? Wlasnie takie forumowe wpisy , wiecznych narzekaczek ,spowodowaly ze postanowilam zalozyc bloga o niedoczynnosci tarczycy i zyciu z tym. Takie miejsce , gdzie nikt nikogo nie straszy, gdzie ludzi laczy nie chorobsko a walka z nim ! Jesli ktos chcialby zajrzec i popisac tam, to serdecznie zapraszam! http://niedoczynna.wordpress.com/ Pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niedoczynna
Witam :) Na Forum pisze poraz pierwszy. Choruje na niedoczynnosc od dawna , jednak nie dawno zostalam zdiagnozowana i otrzymalam leki. Tak wiec wertuje sobie strony internetu w poszukiwaniu informacji i ciekawa doswiadczen innych. I tu SZOK! Jestem autentycznie zszokowana iloscia kobitek , ktore nie tylko narzekaja i jecza ale i strasza inne dziewczyny ,ktore niejednokrotnie poraz pierwszy spotkaly sie z ta choroba. Kobiety! Tak nie mozna ! Wiecej optymizmu! Jak Wy chcecie wyzdroweic z taka postawa ??? Wlasnie takie forumowe wpisy , wiecznych narzekaczek ,spowodowaly ze postanowilam zalozyc bloga o niedoczynnosci tarczycy i zyciu z tym. Takie miejsce , gdzie nikt nikogo nie straszy, gdzie ludzi laczy nie chorobsko a walka z nim ! Jesli ktos chcialby zajrzec i popisac tam, to serdecznie zapraszam! http://niedoczynna.wordpress.com/ Pozdrawiam!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 fanka Manchesteru United
U mnie niedoczynno艣膰 tarczycy wykryli, gdy mia艂am 15 lat, bior臋 go ju偶 od prawie 4 lat i powiem szczerze, 偶e ten lek uratowa艂 mi 偶ycie. By艂am ca艂y czas zm臋czona, po szkole zawsze chodzi艂am spa膰, nie potrafi艂am si臋 na niczym skupi膰 i mia艂am problemy z koncentracj膮. Moje (nieregularne z reszt膮) miesi膮czki by艂y w jeszcze gorszym stanie - nie mia艂am czasami 3-4 miesi膮ce. Nie wspominaj膮c ju偶 o sk贸rze, kt贸ra by艂a strasznie sucha i cz臋sto p臋ka艂a. Ale odk膮d bior臋 ten lek wszystko wr贸ci艂o do normy i czuj臋 si臋 jak nowo narodzona ;) Moje du偶e zbawienie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niedoczynna
@Fanka To bardzo sie ciesze z Twojego powodu i wierze ze i mnie wszystko sie ulozy :) Zreszta zycze tego kazdej z Pan :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niedoczynna
Dziewczyny! Tam wyzej zapraszam Was na bloga. Zalozylam rowniez Facebook, na ktory mam nadzieje bedziecie zagladaly. JA wiem , jeszcze nic tam sie nie dzieje , nie ma info itd na temat choroby ale mysle ze jesli mnie wesprzecie obecnoscia i dyskusja to mozemy stworzyc POZYTYWNE miejsca dla zmagajacych sie z niedoczynnoscia. https://www.facebook.com/pages/Niedoczynnosc-Tarczycy/134666800060767

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Niedoczynna mam pytanie
wypowiadasz si臋 w bardzo pewnym swego tonie jakby艣 by艂a specjalistk膮 w dziedzinie niedoczynno艣ci tarczycy czy jeste艣 lekarzem endokrynologiem czy te偶 po prostu osob膮 chor膮 na niedoczynno艣膰 tarczycy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Za艂amana93Lili
Ja bior臋 euthyrox od stycznia b.r. Od tamtego czasu 艣pi臋 codziennie po kilkana艣cie godzin.. Nie umia艂am przedwczoraj zasn膮膰 do 5, a o 7 wsta艂am.. My艣la艂am, 偶e tej nocy normalnie si臋 wy艣pi臋, ale spa艂am dzi艣 do 16!! I tak jest codziennie.. Nie czuj臋, 偶e za d艂ugo spa艂am, tylko normalnie wyspana.. Potrafi艂abym spa膰 ca艂y dzie艅.. Wynik TSH mam 2,8 czyli idealny, ale strasznie marzn膮 mi stopy i d艂onie codziennie... Mam ci膮gle z艂e nastoje i nic po jego braniu nie schud艂am z kilogram贸w wywo艂anych min. przez niedoczynno艣膰. Czasami zdarzy mi si臋 ko艂atanie serca.. I rozregulowa艂 mi si臋 cykl miesi膮czkowy.. Zawsze mia艂am regularnie co 31 dni ZAWSZE! W zesz艂ym miesi膮cu sp贸藕ni艂 si臋 o 4 dni, w tym o 5... Robi艂am test ci膮偶owy nawet, ale wyszed艂 negatywny, wi臋c to wszystko zwalam na lek. A! I jeszcze pogorszy艂 mi si臋 wzrok i prawdopodobnie b臋d臋 nosi艂a okulary.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 DO Za艂amana93Lili
ile masz lat?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 DO Za艂amana93Lili
nie wiem kto Ci powiedzia艂, 偶e TSH 2,8 to idealny wynik? to niestety niedoczynno艣膰 tarczycy i st膮d wszystkie Twoje objawy niedoczynno艣ci

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Za艂amana93Lili
mam 19 lat. Skoro norma jest 0,27-4,20 to 2,8 to idealny wynik.. Poza tym powiedzia艂 mi to endokrynolog.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 DO Za艂amana93Lili
.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 DO Za艂amana93Lili
przykro mi, ale tak nie jest nie patrz na normy laboratoryjne, bo te s膮 przestarza艂e idealny wynik dla osoby w Twoim wieku to mniej wi臋cej 1 a jak my艣lisz: dlaczego tak 藕le si臋 czujesz skoro rzekomo masz idealny wynik TSH? poza tym czy robi艂a艣 badania ft3,ft4, anty TPO i anty TG?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niedoczynna
@Niedoczynna mam pytanie Jestem osoba chora na niedoczynnosc. Pewnosc siebie wezme za Komplement,dziekuje.Pod warunkiem ze nie mialas na mysli zarozumialosci :) Ja poprostu mam do tej choroby takie podejscie, nie dam sie i tyle. I jestem tego pewna. Naprawde jak poczytalam rozne fora na temat niedoczynnosci to sie na chwile pochorowalam bardziej :)) W wiekszosci nic tylko narzekanie i jczenie. Pewnie ze NT ma wady, minusy , gorsze dni .Jasne ze mozna o tym pisac. Nie chodzi o to o czym tylko w jaki sposob. A juz te posty "starych wyjadaczek" (oczywiscie nie wszystkich , uogolniam ) , straszacych i tak juz przerazone kobiety ,niekiedy bardzo mlode dziewczyny... Ich czarne wizje" Przygotuj sie na jeszcze gorzej " . Poprostu nie zgadzam sie z taka postawa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Za艂amana93Lili
ft3,ft4, anty TPO i anty TG nie robilam.. ja mam stan zapalny tarczycy...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Niedoczynna mam pytanie
a mo偶esz mi pokaza膰 te wypowiedzi "starych wyjadaczek", kt贸re tak strasz膮? Ja mam zupe艂nie odwrotne odczucia i z tego co obserwuj臋 raczej mo偶na dosta膰 sporo wsparcia na forum natomiast je艣li chodzi o m艂ode dziewcz臋ta, to cz臋sto spotykam si臋 u nich z tak膮 postaw膮, 偶e one zupe艂nie nie przyjmuj膮 do wiadomo艣ci i偶 choroba mo偶e dotyczy膰 w艂a艣nie ich:( Wiedza na temat niedoczynno艣ci tarczycy cz臋sto jest niewielka u samych endokrynolog贸w, a co dopiero u m艂odych dziewcz膮t i u tych ostatnich jest to ca艂kowicie zrozumia艂e, ale nie chc膮 one przyj膮膰 do wiadomo艣ci, 偶e ju偶 TSH 2,5 + objawy, to niestety NT zw艂aszcza je艣li lekarz powiedzia艂 im, 偶e jest dobrze przy takim wyniku:O Ostatnio czyta艂am temat dziewczyny, m艂odziutkiej, chyba 19-latki, kt贸ra ma TSH 6 i zupe艂nie nie dociera do niej, 偶e je艣li NIE PODEJMIE LECZENIA, to b臋dzie tylko gorzej, a niestety b臋dzie:O I w takich przypadkach twierdzenie, 偶e b臋dzie gorzej jest jak najbardziej zasadne, bo NIELECZONA NT niesie za sob膮 ogromne spustoszenie w organizmie:( A gdy s艂ysz臋, 偶e kto艣 narzeka, 偶e to takie straszne - 艣wiadomo艣膰, 偶e euthyrox trzeba przyjmowa膰 ju偶 do ko艅ca 偶ycia, to 艣mia膰 mi si臋 chce i m贸wi臋 mu, 偶e 偶ycie by艂oby pi臋kniejsze, gdyby ka偶d膮 chorob臋 da艂o si臋 tak 艂atwo leczy膰;) Bo c贸偶 to takiego jedna tabletka rano, na czczo, na p贸艂 godziny przed posi艂kiem?;) Je艣li cz艂owiek jest prawid艂owo zdiagnozowany i leczony w NT, to naprawd臋 ta choroba nie daje 偶adnych oznak istnienia w organizmie na co dzie艅;) Ale nale偶y znale藕膰 dobrego endokrynologa! To jest podstawa:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 DO Za艂amana93Lili
w takim razie zr贸b wszystkie te badania (艂膮cznie z TSH) i poszukaj w okolicy dobrego endokrynologa ten, u kt贸rego leczysz si臋 obecnie jak wida膰 jest osob膮 zupe艂nie niekompetentn膮:O nie mo偶na zdiagnozowa膰 pacjenta na podstawie jedynie wyniku TSH aby postawi膰 diagnoz臋 potrzebny jest komplet bada艅 tarczycowych, o kt贸rych Ci napisa艂am oraz oczywi艣cie usg tarczycy i co bardzo wa偶ne - ka偶dy dobry endokrynolog b臋dzie bra艂 pod uwag臋 to jakie masz objawy i jak si臋 czujesz;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Marysia 222
Nie rozumiem niekt贸rych wypowiedzi tu, na forum jest chyba po to 偶eby zadawa膰 pytania je艣li kto艣 ma problem z tarczyc膮, ka偶dy pisze swoje historie, wypowiada si臋 bo chce si臋 doradzi膰, niekt贸rzy nie spotkali si臋 nigdy w 偶yciu z nikim takim wi臋c naturalne 偶e szukaj膮 pomocy. Rzeczywisto艣膰 jest przyt艂aczajaca a ty piszesz 偶e si臋 skarz膮, wy偶alaj膮. Moim zdaniem opowiadaj膮 jak to w ich przypadku jest.jesli kto艣 zmaga si臋 z rok z ustaleniem dawki leku to mo偶e sie za艂ama膰 przy tym przechodzi r贸偶ne b贸le, tak du偶o os贸b ma Nie przesadzaj m贸w膮c 偶e ka偶dy ma by膰 zadowolony, bo niekt贸rzy maj膮 guzy, wyniki bada艅 s艂abe cho膰 lecz膮 wiele lat, nie s膮dze 偶e taka osoba ma skaka膰 z rado艣ci i 偶y膰 pe艂ni膮 偶ycia, to forum s艂u偶y膰 mo偶e jej jako sparcie , mo偶e kto艣 inny ma podobne problemy, a ty 偶e zareklamowujesz swoje nowe forum 偶eby odwiedza膰, nie chcesz s艂ucha膰 skarg i narzeka艅 to nie wchodi, nie potrafisz zrozumie膰 ludzi w c臋偶kiej sytuacji i nie powo艂uj si臋 na swoj膮 historie bo wi臋kszo艣膰 nie jest optymistycznych

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gosc 151515
witam wszystkich ! ciezko jest sie wypowiadac na temat lekarzy (i to nie tylko polskich) w spokoju i bez uzywania obrazliwych priorytetow...zaczne moze w ten sposob, pomimo "rozwoju" medycyny, bardzo czesto pacjenci sa zostawieni sami sobie ze wszystkimi dolegliwosciami nawet jezeli wydaje nam sie ze skoro idziemy do lekarza, ktory niby sie zna, to wszystko jest pod kontrola, a tekst typu "trzeba nauczyc sie zyc z pewnymi skutkami ubocznymi" swiadczy tylko i wylacznie o niewiedzy lekarza !!! Z niedoczynnoscia tarczycy jest tak ze chodzimy sobie do lekarza bierzemy euthyrox, robimy badania tsh ktore wychodza ok jezeli dawka jest "dobrana" i wydaje nam sie ze wszystko jest w porzadku, a co do wszelkich innych symptomow, myslimy sobie: to pewnie skutki uboczne leku....Nic bardziej mylnego poniewaz podajac nam euthyrox ktory zawiera TYLKO i wylacznie hormon T4 NIE JESTESMY DOBRZE LECZENI !!!!!! albo inaczej lekarze udaja ze nas lecza...taka jest smutna prawda z ktora niestety i ja sie musze zmierzyc na codzien :( Po przeczytaniu ksiazki "Stop the thyroid madness", ktora bodajze nie jest przetlumaczona na polski, w koncu to zrozumialam. poza tym pamietajmy ze lekarze to sa dawni studenci ktorzy balowali zamiast sie uczyc, a ci co sie uczyli niestety mieli wpajane glupoty na potrzeby firm farmaceutycznych. Dzisiejsza medycyna jest podporzadkowana firmom farmaceutycznym, czyli lekarzom nie zalezy na wyleczeniu pacjenta, tylko na zarabianiu kasy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 DO go艣膰 151515
mo偶esz ja艣niej? bo z Twojej wypowiedzi niestety nic konkretnego nie wynika poza tym, 偶e lekarze s膮 niedouczeni, a wydaje mi si臋, 偶e nie to mia艂o by膰 sednem Twojej wypowiedzi;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 buka199
Gosc1515, Moze podpowiesz Nam co fajnego wyczytalas w tej ksiazce? Jak powinno wygladac prawdziwe leczenie tej choroby? Jestem strasznie ciekawa:))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
hej buka:) jak tam odchudzanie Ci idzie? jest co艣 lepiej?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 buka199
Nic, dalej nic. Poglebia sie moje przygnebienie i kiepski stan psychiczn. Dzis chlopak w moim wieku ustapil mi miejsca w autobusie bo prawdopodobnie myslal, ze jestem w ciazy...Kolejny raz mi sie to zdarza. Nie dziwie sie mu, bo faktycznie mam brzuch jak w ciazy, zaden lekarz nie moze niczego znalesc co jest odpowiedzialne za takie tycie:(((( Nie wiem juz co robic, chyba tylko isc do psychologa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ojej, no wsp贸艂czuj臋 buka:( i nic odstawienie nabia艂u nie pomog艂o? w og贸le mo偶esz mi napisa膰 sw贸j jad艂ospis z jednego dnia? co dok艂adnie jesz i co pijesz w jakich odst臋pach czasu konkretnie jedno po drugim w og贸le jak Twoje ostatnie wyniki tarczycowe?

Udost臋pnij ten post