Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malta

WRZESIEŃ odezwijcie się wrześniówki!!!

Polecane posty

TABELA NICK.................TERMIN......ILOSC PRZYBRANYCH KG.....PLEC ANIA....................03.09.05...........0kg .............................? SKARBELEK............17.09.05...........4 kg .......................synek ADA55.................17.09.05.............?................................? MALTA.................18.09.05...........6 kg..............................? MAJAJA................10.09.05..........6 kg...............................? DIODA.................19.09.05 ...........2 kg...................córeczka ASIK28.......................?................?...............................? ASIA25.................09.09.05............?...............................? MARTA24 ..............09.09.05...........4kg............................? MAŁA25................29.09.05...........4 kg............................? Efcia 27 ..............13.09.05 .............?.......................... Kuba Ola 27 ..................11.09.05...........4 kg..................Karolinka Tusia 21 ...............27.09.05...........3kg............................? Asiak...................10.09.05...........5 kg............................? Justin..................27.09.05...........3 kg............................? Tercia 34..............24.09.05...........3kg.......................synek foxylady...............23.09.05...........5 kg...........................?

Gość domini9
Cześć Mamuśki, jestem tu nowa ale przeczytałam Was od początku i bardzo mi się podobało bo przeżywam niemal to wszystko co każda z was. Mój bobofrut urodzi się 27.09.05. Jest już duży i ruchliwy, w piątek na usg lekarz zażartował że musi mi podać środek na uspokojenie bo nie może dokładnie zmierzyć malca Skarbelek, jeżeli chodzi o leżenie na plecach to nie jest wskazane ze względu na to, że dzidzia uciska na jakąś ważną żyłę i mamie może spaść ciśnienie krwi. A co do trójwymiarowego usg to mój lek powiedział, że ze względów medycznych to raczej nie ma do niego wskazań, ale milo sobie brzdąca dokładniutko pooglądać. Ja nie wiem czy się zdecyduję, muszę się dowiedzieć dokładnie ila ta przyjemność kosztuje, słyszałam że 200 zł w Katowicach. Pozdrawiam wszystke Wrześniówki.

Gość domini9
A pozwolę sobie się dopisać. TABELA NICK.................TERMIN......ILOSC PRZYBRANYCH KG.....PLEC ANIA....................03.09.05...........0kg .............................? SKARBELEK............17.09.05...........4 kg .......................synek ADA55.................17.09.05.............?................................? MALTA.................18.09.05...........6 kg..............................? MAJAJA................10.09.05..........6 kg...............................? DIODA.................19.09.05 ...........2 kg...................córeczka ASIK28.......................?................?...............................? ASIA25.................09.09.05............?...............................? MARTA24 ..............09.09.05...........4kg............................? MAŁA25................29.09.05...........4 kg............................? Efcia 27 ..............13.09.05 .............?.......................... Kuba Ola 27 ..................11.09.05...........4 kg..................Karolinka Tusia 21 ...............27.09.05...........3kg............................? Asiak...................10.09.05...........5 kg............................? Justin..................27.09.05...........3 kg............................? Tercia 34..............24.09.05...........3kg.......................synek foxylady...............23.09.05...........5 kg...........................? domini9................27.09.05............0..............................? Czy któraś z was też jeszcze nic nie utyła? trochę się tym martwię i dziwi mnie to strasznie. Jestem grubasem, ale na poczatku ciąży ważyłam 1 kg więcej niż teraz(21 tydzień), a ubrania są tylko troszkę ciasnawe, chodzę cały czas w swoich "starych ciuchach". Jak myślicie kiedy się zacznie.....

Hej, dawno mnie nie bylo, ale uwolnilam sie od internetu i od opłat z nim zwiazanych. dzidzia kopie ze az milo. Mnie bola kosci lonowe i biodrowe nieraz tez tzw. obrecz miednicy czy jakos tak. Na szczescie moge sobie lezec w lozku i nie wstawac. W poniedzialek mam wizyte u lekarza, ale stwierdzilam , ze juz nie chce wcale znac plci. Dzis bylam na zkupach kupilam np. rozek :) Pozdrawiam was wszystkie i zycze zdrowka TABELA NICK.................TERMIN......ILOSC PRZYBRANYCH KG.....PLEC ANIA....................03.09.05...........6kg .............................? SKARBELEK............17.09.05...........4 kg .......................synek ADA55.................17.09.05.............?................................? MALTA.................18.09.05...........6 kg..............................? MAJAJA................10.09.05..........6 kg...............................? DIODA.................19.09.05 ...........2 kg...................córeczka ASIK28.......................?................?...............................? ASIA25.................09.09.05............?...............................? MARTA24 ..............09.09.05...........4kg............................? MAŁA25................29.09.05...........4 kg............................? Efcia 27 ..............13.09.05 .............?.......................... Kuba Ola 27 ..................11.09.05...........4 kg..................Karolinka Tusia 21 ...............27.09.05...........3kg............................? Asiak...................10.09.05...........5 kg............................? Justin..................27.09.05...........3 kg............................? Tercia 34..............24.09.05...........3kg.......................synek foxylady...............23.09.05...........5 kg...........................? domini9................27.09.05............0..............................?

Gość Marta24
TABELA NICK.................TERMIN......ILOSC PRZYBRANYCH KG.....PLEC ANIA....................03.09.05...........6kg .............................? SKARBELEK............17.09.05...........4 kg .......................synek ADA55.................17.09.05.............?................................? MALTA.................18.09.05...........6 kg..............................? MAJAJA................10.09.05..........6 kg...............................? DIODA.................19.09.05 ...........2 kg...................córeczka ASIK28.......................?................?...............................? ASIA25.................09.09.05............?...............................? MARTA24 ..............09.09.05...........4kg - 1=3............córa ;) MAŁA25................29.09.05...........4 kg............................? Efcia 27 ..............13.09.05 .............?.......................... Kuba Ola 27 ..................11.09.05...........4 kg..................Karolinka Tusia 21 ...............27.09.05...........3kg............................? Asiak...................10.09.05...........5 kg............................? Justin..................27.09.05...........3 kg............................? Tercia 34..............24.09.05...........3kg.......................synek foxylady...............23.09.05...........5 kg...........................? domini9................27.09.05............0..............................? No i okazało się że mam 3 kg do przodu a nie 4. Poprzednio chyba ważyłam się najedzona po uszy hihi DZidzia okazała się być prawdopodobnie dziewczynką- ponoć by sie upewnic powinnam poczekać z miesiąc. Musi bąbel urosnąć bo jest niewielki i tylez _ znaczy sie niewiele widać na USG. MOżliwe że okaże sie chłopcem, ale raczej to ONA. Tak sobie myślę że z tej mojej ciekawości to niewiele dobrego wyjdzie. Ale w koncu sie dowiem całej prawdy ( chociażby po porodzie hihi). Nie nastawiam sie ze lepiej miec syna czy córkę to zwyczajna ciekawosc - wazne że zdrowe jest maleństwo. Tętno ma że hoho "bardzo silnejak na takiego malca" - słowa położnej. Znaczy sie jest dzielny chwat. :))) Trzymam kciuki za wszystkie ziarenka w brzuchach:)

Gość mloda M
witam wszystkie mamusie! troche wam zazdroszcze ze wiekszosc z was mieszka kolo siebie i mozecie sie ze soba spotkac, pogadac itd. ale dobrze ze chociaz tu mozemy powymieniac sowje doswiadczenia. Moja dzidzia jest ostatnio cos spokojna to do niej nie podobne troszke sie martwie mam nadzieje ze to nic zlego. Powaznie nie mozna spac badz lezec na plecach na wzank? Kiedy ja wlasnie wtedy najbardziej czuje ruchy mojego malenstwa! Skoro taka pozycja jest zla to moze wiecie jaka jest najlepsza badz z jakich mozna korzystac? Prosze jesli ktos wie cos na ten temat dokladnie to by odpisal na moje pytanie. czekam na odpowiedz a teraz zmykam do lozka jestem jakos dzisiaj bardzo zmeczona i zmartwiona ze moja dzidzia jest taka spokojna...dobranoc wrzesniowe mamusie.

Gość Asiak
Zaobserwowałam, ze z ruchami dziecka to jest u mnie tak, że albo dzidziuś jest bardzo ożywiony i kopie cały dzień, albo bardzo spokojny i przez jeden, dwa dni czuję ruchy bardzo rzadko. Dla mnie chyba najbardziej niepokojące byłoby to jakbym w ogóle przez ponad jeden dzień nie czuła żadnych ruchów. Chociaż nie wiem czy to jeszcze na tym etapie nie jest normalne. Młoda odnośnie tymczasowej nieobecności tatusia Twojego dziecka to wierzę, że musi być Ci z tym trudno, ale czas szybko mija a najważniejsze, że będziesz go miała w tych najważniejszych dla Was chwilach. Mój mąż pracuje do późna, przychodzi zmęczony więc wcale nie jest az tak fajnie. Dostałam zwolnienie na kolejny - drugi już miesiąc - bardzo fajnie tylko od 5 lat nie miałam tak długiej przerwy w pracy i szczerze mówiąc jest mi trochę dziwnie, jakoś nie potrafię sie zorganizować. Pozdrowionka .

Ech, bylam dzisiaj na tym okrzyczanym USG 3D. Faktycznie aparat jest suuuuuuper i dzidziusia widac suuuper. Potwierdzilo sie ze to dziewczynka - jak to doktor określił - na 100 %. Moja dzidzia natomiast jest chyba mocno wstydliwa bo przez cały czas zakrywała buźkę rączkami i żeby było śmiesznie to nogami też i nie można było zrobić ładnego zdjęcia:( Ale co tam, najważniejsze że dzidzia zdrowa, dobrze się rozwija waży około 640 gramów i ma baaaardzo długie nogi:) ale w końcu to dziweczyna, nie, musi mieć długie:) Co do leżenia na wznak to rzeczywiście jest niewskazane. Jak leży się na plecach to na tym etapie ciąży na jakim jesteśmy, macica jest na tyle duża i ciążka że uciska na żyłę główną, która transportuje krew m.in. do dzidzi, więc zbyt długotrwałe leżenie na wznak może prowadzić do niedotlenienia dzidzi. Najlepiej układać się na boku (i to ponoć lewym) podkładać sobie poduszki pod brzuch i między nogi:) ja już się nauczyłam spać na boku mimo że przyszło mi to z dużym trudem bo najlepiej spi mi się - o zgrozo - na brzuchu a teraz to absolutnie wykluczone. Pozdrawiam mamusie, buziaczki

Ja robiłam na Krakowskim Przedmieściu (www.ginekolog.com - tam masz wszystkie namiary, cennik i przykładowe zdjęcia z takiego USG, ale od razu Ci powiem że kosztuje 200 PLN) diabelsko drogo moim zdaniem, ale leżałam na stole prawie godzinę i lekarz obejrzał na wszystkie strony dzidziunię. Na pewno fajnie sobie pooglądać dzidzię jak sobie leży i wkłada łapki do buźki:) i takie 3D to trochę bardziej realnie wygląda niż takie zwykłe ale to też zależy jak się niunia ułoży, bo moja np. się strasznie zakrywała rękami i nogami i buziaczka to praktycznie nie dało się obejrzeć:( no i płeć dość dobrze można rozpoznać - chyba że dzidzia uparta i nic nie pokaże - moja pokazała na samym początku co tam ma:) Hehehehe - bułeczki - jak to określił lekarz:) Także trudno powiedzieć czy warto bo koszt na prawdę duży (chociaż jak masz na zbyciu 200 PLN to szoruj na to USG) i trzeba rozważyć, napewno fajne wrażenie i lekarz bardzo sympatyczny, ale tak na prawdę wszystkie pomiary i określenie tego czy dzidzia jest zdrowa, to się robi na podstawie zwykłego dwuwymiarowego USG, a to 3D to tylko taki dodatek estra, żeby mamusia mogła sobie popatrzeć:) Fakt że to USG to mają takie z wyższej półki więc na pewno wszystko lepiej widać niż w większości gabinetów USG - np. wszystkie ważniejsze naczynia krwionośne w sercu widać bardzo dobrze. Buziaczki

Ja robiłam na Krakowskim Przedmieściu (www.ginekolog.com - tam masz wszystkie namiary, cennik i przykładowe zdjęcia z takiego USG, ale od razu Ci powiem że kosztuje 200 PLN) diabelsko drogo moim zdaniem, ale leżałam na stole prawie godzinę i lekarz obejrzał na wszystkie strony dzidziunię. Na pewno fajnie sobie pooglądać dzidzię jak sobie leży i wkłada łapki do buźki:) i takie 3D to trochę bardziej realnie wygląda niż takie zwykłe ale to też zależy jak się niunia ułoży, bo moja np. się strasznie zakrywała rękami i nogami i buziaczka to praktycznie nie dało się obejrzeć:( no i płeć dość dobrze można rozpoznać - chyba że dzidzia uparta i nic nie pokaże - moja pokazała na samym początku co tam ma:) Hehehehe - bułeczki - jak to określił lekarz:) Także trudno powiedzieć czy warto bo koszt na prawdę duży (chociaż jak masz na zbyciu 200 PLN to szoruj na to USG) i trzeba rozważyć, napewno fajne wrażenie i lekarz bardzo sympatyczny, ale tak na prawdę wszystkie pomiary i określenie tego czy dzidzia jest zdrowa, to się robi na podstawie zwykłego dwuwymiarowego USG, a to 3D to tylko taki dodatek estra, żeby mamusia mogła sobie popatrzeć:) Fakt że to USG to mają takie z wyższej półki więc na pewno wszystko lepiej widać niż w większości gabinetów USG - np. wszystkie ważniejsze naczynia krwionośne w sercu widać bardzo dobrze. Buziaczki

Gość dioda 21 tc
hej, ja tez lubie polezec na plecach a tez slyszalam ze nie powinno sie. Co do ruchow malucha to od kilku dni juz spoko czuje i codziennie tak samo, tzn raz na pol dnia pojawia sie mniej wiecej godzinna aktywnosc. Fajne to jest. Poza tym troche mnie pobolewa brzuch, ale nie potrafie sprecyzowac co dokladnie, bo to jakos tak na wysokosci pepka, nawet wyzej. Wczoraj przyszlo mi do glowy, ze to moze skora sie rozciaga. Wiem, ze brzmi idiotycznie, ale... w sumie brzuch zaczal rosnac mi ostatnio strasznie szybko i tak jakos pomyslalam, ze moze jedno z drugim ma jakis zwiazek. Tyle na dzis, mam prace :( Buziaki

Gość dioda 21 tc
heh, skasuje te swoje przybrane 2 kg, bo w sumie nie wiem ile teraz waze (brak wagi w domu) a tymi 2-ma tylko strasze :D TABELA NICK.................TERMIN......ILOSC PRZYBRANYCH KG.....PLEC ANIA....................03.09.05...........6kg .............................? SKARBELEK............17.09.05...........4 kg .......................synek ADA55.................17.09.05.............?................................? MALTA.................18.09.05...........6 kg..............................? MAJAJA................10.09.05..........6 kg...............................? DIODA.................19.09.05 ...........?...................córeczka ASIK28.......................?................?...............................? ASIA25.................09.09.05............?...............................? MARTA24 ..............09.09.05...........4kg - 1=3............córa MAŁA25................29.09.05...........4 kg............................? Efcia 27 ..............13.09.05 .............?.......................... Kuba Ola 27 ..................11.09.05...........4 kg..................Karolinka Tusia 21 ...............27.09.05...........3kg............................? Asiak...................10.09.05...........5 kg............................? Justin..................27.09.05...........3 kg............................? Tercia 34..............24.09.05...........3kg.......................synek foxylady...............23.09.05...........5 kg...........................? domini9................27.09.05............0..............................?

Gość Malta
Mala zmiana w tabelce :-) Dzisiaj bylismy z tata na usg i mamy na 70% chlopaka. Chociaz jak patrze na zdjecia z usg, to mi sie wydaje, ze na 100%. Siusiak jak nic! TABELA NICK.................TERMIN......ILOSC PRZYBRANYCH KG.....PLEC ANIA....................03.09.05...........6kg .............................? SKARBELEK............17.09.05...........4 kg .......................synek ADA55.................17.09.05.............?................................? MALTA.................18.09.05...........7 kg........................Kubuś MAJAJA................10.09.05..........6 kg...............................? DIODA.................19.09.05 ...........?...................córeczka ASIK28.......................?................?...............................? ASIA25.................09.09.05............?...............................? MARTA24 ..............09.09.05...........4kg - 1=3............córa MAŁA25................29.09.05...........4 kg............................? Efcia 27 ..............13.09.05 .............?.......................... Kuba Ola 27 ..................11.09.05...........4 kg..................Karolinka Tusia 21 ...............27.09.05...........3kg............................? Asiak...................10.09.05...........5 kg............................? Justin..................27.09.05...........3 kg............................? Tercia 34..............24.09.05...........3kg.......................synek foxylady...............23.09.05...........5 kg...........................? domini9................27.09.05............0..............................?

Gość dioda 21 tc
Malta nie obraz sie, ale az mi sie cisnie na usta "znowu Kubus" dziewczyny na serio spojrzcie dookola, co drugi niemowlak chlopczyk to Kubus, znajomi tez tak nazwali dziecko, i z pelna swiadomoscia, ze to najczesciej nadawane ostatnio imie chlopca, aha, no i chrzesniak przyjaciolki tez Kuba. . . . .

Gość Malta
Dioda a nic nie szkodzi... Chce Kube i juz. Chociaz druga opcja Kacper. No chyba, ze ptaszek zniknie i bedzie Emilka. Emilek chyba troche mniej, co Dioda ;-) ? Pozdrawiam.

Gość Malta
A tak z ciekawosci, to jakie macie imiona wybrane?

Gość mloda M
witam mamki! Asiak zebys wiedziala pomimo tego ze mam przy sobie cala rodzinke i wszyscy mnie wspieraja to jest mi bardzo ciezko bez tatusia malenstwa. Tym bardziej ze bardzo sie kochamy i przed jego wyjazdem spedzalismy ze soba codziennie bardzo wiele czasu bo w koncu mieszkamy razem. Brakuje mi tego specyficznego wsparcia ze strony meza. Najbardziej jednak przykro mi jest z tego powodu ze moj kochany tomasz nie moze widziec naszego cudownego Skarbenka, nie widzi jak szybko rosnie nie moze poczuc jak kopie to dobija mnie najmocniej. A do lipca zostalo jeszcze cale 2 miesiace:( postaram sie wytrzymac mam nadzieje ze troszke mi pomozecie:) co do USG to swietna ale droga sprawa. Ja nie mam takiego nawet w swoim miescie wiec dodatkowy wydatek, meczaca podroz do innego miasta to troche za duzo. Imie z mezem wybralismy z mezem przed jego wyjazdem dziewczynka na 100 % bedzie nazywac sie Zosia natomiast nad imieniem dla chlopca jeszcze sie zastanawiamy. W tym temacie trwa kwestia sporna ja chcem Kacpercka, Mateuszka, Kubusia badz ewentualnie zgodze sie na Maciusia ale moj maz narazie cos na te propozycje niebardzo. Napewno jednak dojdziemy do jakiegos porozumienia. Pozdrowienia!

Gość mloda M
jeszcze jedno dziewczyny! Czytacie moze jakies gazetki? Jak tak to jakie. Ja co miesiac kupuje "Twoje 9 miesiecy" nowy miesiecznik dla kobiet w ciazy wychodzi dopiero od tego roku. Moze macie jakies inne lepsze propozycje?

Gość dioda 21
my nie mamy imienia jeszcze dla naszej dziewczynki. A znacie moze jakies stronki z imionami ? Nie czytam zadnych gazet. Aktualnie mocuje sie wciaz z dyplomem i wszystko "odkladam" na po obronie. Yhhhh......

Olu dzięuję bardzo za informacje, mieszkam w Olsztynie i najbliższe takie USG jest w Warszawie ale chyba się wybiorę (jakoś tak mój mąż chce jechać...) Nasz synek będzie miał na imię Jaś. Zwracaliśmy się tak do niego od pierwszych dni i tak już zostanie. Jaś, Janek, Jasiulek. Dioda jeżeli chodzi o bóle \"przy pępku\" koleżanka, która rodzi za tydzień mówi, że tak miała od 5 miesiąca i jest to jak najbardziej normalne. Może masuj brzucha jak się te bóle nasilają? Mloda M kupje :Rodzice\" i \"\"Moje dziecko\" (chyba nie pomyliłam tytułu, jutro sprawdzę i dokładnie napiszę).

Gość Mała25
Witam! Byłam dzis u ginki i na wadze mam 5,5 kilo do przodu :) Serduszko bije jak szalone, tylko nie mogła zmiezyc dzidziusia bojakos dziwnie sie ułożyło Maleństwo. Zaniepokoiła mnie troche bo zaczynam 21 tydzień a z pomiarów kości udowej wychodzi, ze to 19/20 tydzień to tu powiedziała ze to jest w granicach normy ale mieżyła główke i powiedziała, ze z pomiarów główki wychodzi 18 ale powiedziała,że w ośrodku jest stary sprzęt i zeby przyjsc za tydzień prywatnie ( podobno w domu ma lepszy sprzęt) i sprawdzic dokładnie. Troche mnie tym wystraszyła. A jak by tego było mało to wyszedł mi żylak paskudny na wardze sromowej. Z synkiem miałam tak w 8 miesiącu ale był mały a teraz początek piątego i już sie pojawił i to duzy no i boli i w związku z tym mam jak najmniej chodzic, nie nosic synka ani nic cieżkiego i najlepiej lezeć, bo dzidzia jest coraz większa i coraz wiekszy ucisk, no paskudnie a ja jestem ciagle w ruchu . Takze same paskudne nowiny, a jak u was? zadnej z was nic takiego sie nie przytrafiło dziwnego?

Gość dioda 22 tc
witam dzis Skarbelku dzieki za pocieszenie w sprawie bolu brzucha. Na szczescie trwal tylko dwa wieczory i jak reka odjal. A poza tym zadnych dolegliwosci odpukac, nawet siku mi sie nie chce jakos specjalnie czesto, jedynie czasem sie wczesnie rano budze i musze sie wtedy wybrac do wc, bo az wszystko boli od pelnego pecherza ;) Smiesznie, bo od kilku dni czuje juz ze brzusio troche przeszkadza. Ciezko sie przekladac na drugi bok i .. przytulac z mezusiem tez coraz ciezej. Smieszna jest taka dziwna ostroznosc w sprawach lozkowych hihi. A z zakupow dziecinnych to tez nic nie kupujemy jeszcze. Skupiamy sie nadal na urzadzaniu mieszkania raczej, moze jutro zamowimy w koncu szafe do p.pokoju. Aha, babki niedlugo czeka nas badanie na glukoze. Pammietajcie zabrac ze soba na to badanie cytryne !

Gość Tercia 34
Czećć. A po co cytrynę ? Pierwsze slysze , prosze o wyjaśnienie bo ja własnie dostałam zlecenie na badanie na glukoze Dzięki Pa pa

Gość Malta
Dziewczyny i jak tam? Bylyscie w koncu w tym Antykwariacie? I jak bylo? Opowiedzcie nam, jak wygladalo spotkanie tylu duzych brzuszkow na raz? Pewnie sie ludzie usmiechali :-)

Gość Marta 24
glukoza to esencja cukru , więc napój będzie słodki najbardziej na świecie hihi cytryna pomoże przez te słodycz przejść. Doprowadza mnie do szału Materna. wczoraj znowu paskudnei sie po niej czułam. Żeby mieć święty spokój biorę witaminy tuż przed snem by zdążyć przed mdłościami. Jedyny obrzęk jaki mi wyszedł to na początku 4 miesiąca trzy rozstępy na brzuszku. Zaraz potem jak zaczął rosnąć. Póki co mam luzik: ach poza biodrami i kością miednicową- w noc nie wiem jak spać żeby nie bolało jedno albo drugie hihi śmieję się bo cóż to wszystko znaczy w porównaniu z tym uczuciem gdy maleństwo sie poruszy albo jak już słyszałam ładne określenie - zabulgota hihi Gdziekolwiek jestem nie jestem sama:) Rewelacja. Smutno mi tylko gdy patrze na minkę mojego KOchanie - bo jemu nei dane czuc małej w takim wymiarze jak mój. Jak dotyka brzuszka i puka "halo ! tu tata" słodkie. Podziele sie zewnętrznyą dzidzią już sprawiedliwie. Tylko ten poróf_ dziewczyny ? Boicie sie :O???!!!

Gość dioda 22 tc
tak i np jak moja kuzynka 10 tyg. temu byla na tym badaniu bez cytryny to potem az do mnie zadzwonila sie pozalic, ze nikt jej nie uprzedzil, ze to pomaga. Po prostu bylo cholernie slodkie, az mdle. Ja tez jestem ciekawa jak warszawskie spotkanie Wam poszlo !!! Piszcie ! A teraz wcinam sobie budyniek, ale znow mi sie jakies krupy porobily brrrr Boje sie troche porodu, zwlaszcza teraz, gdy lekarz okulista powiedzial mi, ze raczej skierowania na cesarke nie bede miala. Ogolnie ta wiadomosc jest mega-dobra, ale zdazylam sie juz nastawic, ze nie bedzie dane mi przezyc naturalnego porodu i zaczelam widziec plusy, hehe Wracam do budyniu, pa

Gość ciężarówka
Witam wszystkie kobitki!!!! Jestem w 20 tyg mojej pierwszej w życiu ciąży. To dla mnie stan poznawania siebie codziennie w inny sposób - cały czas uczę sie czegos nowego o sobie i o moim kochanym malutkim dzidziusiu. Pierwsze trzy miesiące ciąży były dla mnie horrorem....wymioty , ospałość , brak siły do zrobienia czego kolwiek noi oczywiście wyostrzone zmysły zapachu , smaku i słuchu. Nie będę wspominać o nadpobudliwości i agresji - I tu właśnie pozdrawiam mojego dzielnego męża - dałeś radę , podziwiam Jest wiele rzeczy na które mogła bym narzekać - wszechobecne rozstępy... ale wiem że to co teraz przechodzę jest stanem który w 100% zrekompensuje mi za kilka miesięcy moja mała dzidzia na którą bardzo czekam. Nie jest ważne że czuje się jak ogromny wieloryb a mój mąż mówi do mnie "kluseczko" nauczyłam się z tego żartować i patrzeć na to wszystko z pozytywnej strony. Niedługo idę do swojego lekarza i dowiem się jakiej płci będzie moja mała kruszynka - ale to i tak dla mnie bez znaczenia bardziej przyda się to przyszłym dziadkom w sklepach z dziecięcymi artykułami niż mnie. Wszystkim bebeczkom w ciąży i już szczęśliwym mamusiom przesyłam wielką buźkę i tonę pozytywnej energi. Pozdrawiam

Gość domini9
Hej kobitki nie bójcie się tak tego badania na cukier(glukoze) .Ja już to przeżyłam. Nie bylo najlepiej ale spodziewalam sie torsji itp.To wyglada tak pobieraja wam krew najpierw na czczo potem pijecie ta glukoze 50g w kubeczku i za godz. znowu pobieraja krew, wazne zeby we wczesniejszych badaniach poziom cukru byl ju oznaczony, ja musialam zrobic najpierw ten "zwykly cukier" a nastepnego dnia to badanie test tolerancji glukozy.Ogolnie w trakcie ciaży nie toleruje za duzo slodkiego, ale jakos to przezylam i faktycznie polecam cytrynke albo mineralke do popicia.

Mam dość tej pogody! Nie mogę już patrzeć na te owocowe herbatki, którymi się rozgrzewam. Berękawnik się już nie zapina i marznę, nie mam co na sibie włożyć. Po południu idę na Juwenalia a tu cały czas leje. Szlag by to, czy to się nigdy nie skończy! I to ma być maj!