ann123 0 Napisano Styczeń 24, 2010 Smolidoli-masz racje z tą niekompetencją, więc dlatego napisałam, że jak przetrzecie szlaki to może się dołączę. Ja mam za sobą roczną sprawę w sądzie z ZUS-em o świadczenie rehabilitacyjne i jakoś mnie odrzuca od tych papierów i paragrafów-brrr Amilkin-ja nie neguję Waszgo projektu-wręcz przeciwnie-ale sądzę, że Wy jako studenci medycyny nie jesteście po prostu w stanie odpowiedzieć wszystkim na ich pytania. Dobry fachowiec w każdym zawodzie to dobry teoretyk, który wie, jak wiedzę wyuczoną zastosować w praktyce, więc Wasza nauka polega też na studium przypadku. Ja osobiście nie twierdzę, że znam odpowiedzi na wszystkie pytania z zakresu mojej choroby, ale osobiście twierdzę, że najwięcej dowiedziałam się tu na forum i tu znalazłam potwierdzenie na podstawową kwestie-otóż czy w moim przypadku leczenie idzie w dobrym kierunku-to dla mnie najważniejsza sprawa. Jak byłam w Klinice zawsze przychodzą studenci i uczą się na przypadkach-oni zwykle nie potrafili odpowiedzieć na moje pytania-ale ja na ich pytania tak. Już od pierwszego pobytu pamiętam studentkę, która zadziwiała wnikliwością. Obecnie jest już chyba praktykującym lekarzem i jej zdolności, podejście do pacjenta-zapowiadają, że dołączy do grona specjalistów światowej klasy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ann123 0 Napisano Styczeń 24, 2010 Słonecznik 85-mnie bromergon nie obniżał wcale PRL, Norprolac nieznacznie, a wiadomo, że jak wysoka PRL to słabiutkie libido, na Dostinexie ja bynajmniej zapomniałam o tym problemie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość słonecznik85 Napisano Styczeń 24, 2010 Dzieki WIELKIE za odpowiedz ann123, mam nadzieje ze mi tez sie to zmieni :) Pozdrawiam i zdrowia zycze :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamila 23 0 Napisano Styczeń 25, 2010 dziewczyny chciałabym was zapytać czy wy przy tym gruczolaku tez miałyscie taka pomarańczowo zółta troche czerwona smierdzacą wydzieline z nosa. Co ona moze wogóle oznaczac, czy ma to zwiazek z gruczolakiem? Prosze odpiszcie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość tth Napisano Styczeń 26, 2010 up Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość azumi25 Napisano Styczeń 27, 2010 czesc dziewczyny mam pytanie mam gruczolaka przysadki i od lipca biore norprolac prolaktyna pieknie spadała wszystko było oki a teraz od 2,5 miesiaca rosnie przytm okresu brak mineło juz ponat dwa miesiace od ostatniej miesiaczki i przytym skaczyłam brac leki na wywołanie i nadal nic mało tego ostatnio ginekolog powiedziała mi ze mam zespołjajnikow policystycznych czy ktoras miała podobny przypadek mało to lekarka sama powiedziała ze juz niewie skad ta prolaktyna idzie czy z gruczolaka czy z jajnikow Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lusia_79 0 Napisano Styczeń 27, 2010 Napisałam co nieco do studentek, ale mi uciekło. Wrrrr. Zobaczymy co stworzą. Co do Norprolacu mam niezbyt dobre doświadczenia-nie podziałał jak powinien, praktycznie w ogóle nie podziałał. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ann123 0 Napisano Styczeń 27, 2010 Azumi ja na Norprolacu od początku brania zaszłam w ciąże, więc miałam odstawiony-po ciąży zakończonej cc okres nie wrócił przez prawie 12 m-cy, prl też była duża. Gdy wprowadzono mi ponownie Norprolac zaczął nieznacznie obniżać prl i gruczolak zaczął się wchłaniać, ale okresu nie wywoływał, więc brałam dodatkowo tab na wywołanie. Cały ten mix jednak się nie powiódł, bo dochodziły dodatkowe schorzenia i powstała totalna klapa w leczeniu. Wreszcie odstawiono wszystko i przeszłam na dostinex-prl środek normy, okres przez pierwszy rok brania był jeszcze w wydłużonych cyklach, ale teraz jest 28 dniowy i po gruczolaku też nie zostało ani śladu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ann123 0 Napisano Styczeń 27, 2010 Azumi ja na Norprolacu od początku brania zaszłam w ciąże, więc miałam odstawiony-po ciąży zakończonej cc okres nie wrócił przez prawie 12 m-cy, prl też była duża. Gdy wprowadzono mi ponownie Norprolac zaczął nieznacznie obniżać prl i gruczolak zaczął się wchłaniać, ale okresu nie wywoływał, więc brałam dodatkowo tab na wywołanie. Cały ten mix jednak się nie powiódł, bo dochodziły dodatkowe schorzenia i powstała totalna klapa w leczeniu. Wreszcie odstawiono wszystko i przeszłam na dostinex-prl środek normy, okres przez pierwszy rok brania był jeszcze w wydłużonych cyklach, ale teraz jest 28 dniowy i po gruczolaku też nie zostało ani śladu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ann123 0 Napisano Styczeń 28, 2010 sorry za duble ale coś mi net wczoraj przerywał-myślałam, że nic się nie zapisało Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krowa123 0 Napisano Styczeń 28, 2010 czy to to samo co hiperprolaktynemia????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość azumi25 Napisano Styczeń 28, 2010 do ann dziekuje za odpowiedz robie sobie testy srednio cztery razy w miesiacu bardzo to kontroluje teraz nic nie wyszło na tescie i na usg chca mnie połozyc do szpitala na kilka dni zeby zobaczyc co wkoncu jest moze cos wynajda i postawia trafna diagnoze bo nie ukrywam ze juz bardzo bym chciała miec dziecko a teraz znow to sie oddali odemnie juz mi brakuje cierpliwosci a po norprolacu naprawde dobrze sie czułam wporownaniu do bromegornu i ładnie spadała prolaktyna do pewnego momentu bo nagle stop i delikatny wzrosty i tez myslałam ze moze zaszłam ale nie to jeszcze pewnie mi powiedza ze mam jakiegos guza na jajniku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
smolidoli 0 Napisano Styczeń 28, 2010 AZUMI25 Kurcze jak to lekarz potrafi pocieszyc ze moze masz guza na jajniku a ja bym sie nie zdziwila gdyby sie okazalo ze to ciaza czego tobie zycze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość SYLWIA S Napisano Styczeń 30, 2010 DO MIRGA ODEBRALAM WYNIKI,SA SUPER WSZYSTKO W NORMIE,SPADLO ACTH 27,4( PONIZEJ 46 NORMA)I KORTYZOL 368(101-536),JESTEM 8 MIESIECY NA KETOKONAZOLU 1 TABLETKA DZIENNIE.MIALAM PRZYJMOWAC 2 TABLETKI ALE JEZELI CZUJE SIE DOBRZE A KORTYZOL I TAK SPADA TO ZOSTANE PRZY 1. MIRGA PROBUJ WSZYSTKIEGO,A OPERACJE ODLOZ NA RAZIE.TAKA JEST MOJA OPINIA.OCZYWISCIE KETOKENAZOL NIE JEST LEKIEM NA CUSHINGA ALE PRZYNAJMNIEJ POMAGA OBNIZYC KORTYZOL.1 TABLETKA TAK BARDZO NIE TRUJE A I TAK CIAGLE KONTROLUJE WATROBE I WSZYSTKO JEST W NORMIE.JA JESTEM PO NIEJ BARDZO SENNA DLATEGO ZAWSZE BIORE PRZED SPANIEM.POZDRAWIAM Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość maj stori Napisano Styczeń 31, 2010 czesc dziewczyny, smolidoli badanie rezonansu mialam mniej wiecej w odstepie 1,5 roku i z makrogruczolaka (12mm na 10 na 11) skurczyl sie do mikrogruczolaka (9mm na 8 na 5) Roznica moze nie jest tak ogromna, ale mnie bardzo ucieszyla, bo to oznaczalo, ze lek dziala skutecznie. Miesiaczka wrocila do normy, tradzik sie uspokoil, a ja odzylam:) No, ale ostatni rezonans byl wiecej niz 3 lata temu,teraz czekam na skierowanie do szpitala, mam nadzieje na gruntowne badania i na pewno zdam tutaj relacje z ich wynikow Marzy mi sie calkowite odstawienie lekow, powrot do natury... ela12 doczytalam, ze leczysz sie w Londynie. Ja mieszkam w Szkocji, w tej chwili czekam na skierowanie do szpitala, ale troche sie obawiam czy nie beda robic problemow, ze wzgledu na to, ze mam lekarza w Polsce... Mam nadzieje, ze bedziesz zagladac tu na forum, mialybysmy okazje do wymiany informacji i naszych doswiadczen z brytyjska sluzba zdrowia;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
smolidoli 0 Napisano Styczeń 31, 2010 MAJ STORI Ja uwazam ze nawet nie wielkie zmniejszenie guza jest radoscia nie samowita dla nas. Co do tradziku u mnie nie pozostalo po nim sladu delikatne blizny tylko i faktycznie czlowiek odrzywa a jeszcze wiecej optymizmu to ze nie nekaja mnie napady boli glowy a to dobry znak przynajmniej tak mi sie wydaje.Ja ostatni rezonas mialam tez dosc dawno i bylo napisane ze guz ulegl zmniejszeniu lecz nie bylo ani slowa o wymiarach. Niestety martwi mnie to ze nie zawsze stac mnie na zazywanie Dostinexu w zalecanej dawce i poprostu musze sobie wydluzac okresy miedzy jedna dawka a druga. Mysle ze gdyby lekarze zglaszali ze Dostinex bardzo dobre rezultaty przynosi w leczeniu i bylby refundowany wiele osob unilo by operacji a koszta operacji sa znacznie wyzsze jak tabletki. Gdyby ktos w koncu znalazl sie kompetenty i pomyslal w ten sposob. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ela12 0 Napisano Styczeń 31, 2010 Witam MAJ STORI Ja leczę sie tu od 1,5 roku a od pol roku wiem o mojm gruczolaku w srode bylam u endokrynologa bardzo mila pani (hinduska)powiedziala ze moj gruczolak jest nieczynny hormonalnie wszystkie badania hormonalne sa w normie i ze decyzje co robic dale podejmą neurochirurdzy i tu znów czekanie na następną wizyte. Musisz sie zdecydowac gdzie chcesz sie leczyc bo moim zdaniem takie leczenie jest niebespieczne(troche w polsce troche tu) a nasz choroba to nie przeziebienie.Zawsze mozesz powiedziec ze zaczęłaś leczenie w polsce i chcesz je tutaj kontynlowac.Ja na to forum bardzo czesto zaglądam i chetnie powymieniam sie doświadczeniami. Pozdrawiam Wszystkich:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość maj stori Napisano Styczeń 31, 2010 smolidoli Mialam podobne mysli odnosnie refundacji Dostinexu a dalekowzrocznej polityki sluzby zdrowia, gdyby tylko ludzie zatwierdzajacy refundacje lekow mieli swiadomosc o jego skutecznosci pozwoliloby to NFZ zaoszczedzic pieniedzy, bo sporemu procentowi pacjentow poziom PRL wrocilby do normy, a u czesci gruczolaki wchlonelyby sie calkowicie. Na poparcie dokopalam sie do zurnalu naukowego z pazdziernika 2009, takze info jest jak najbardziej 'na czasie' Best Practice & Research Clinical Endocrinology & Metabolism Volume 23, Issue 5, October 2009, Pages 575-596 Pituitary Tumours In patients with microprolactinomas or macroprolactinomas, respectively, CAB normalises PRL levels, restores gonadal function and decreases tumour size in 95% and 80%, respectively. The prevalence of positive response to CAB is higher than that to BRC both in macroprolactinomas and in microprolactinomas and non-tumoural hyperprolactinaemia. Generally, the median dose of CAB at the start of therapy was 1 mg per week in patients with macroprolactinomas and 0.5 mg per week in those with idiopathic hyperprolactinaemia or microprolactinomas (0.5 mg per week). CAB dramatically reduces tumour volume in patients with macroprolactinomas: greater than 20% decrease of baseline tumour size was reported in more than 80% of cases with complete disappearance of tumour mass in approximately one-third of cases. Further, tumour shrinkage was also obtained in 60% of patients previously treated with other DAs87, indicating that even in patients responsive to BRC some more effect might be obtained when patients were switched to CAB. CAB treatment is also effective and safe in patients with childhood- or adolescence-onset prolactinomas. At present, CAB is certainly the most effective compound to treat prolactinomas with very good patient compliance with long-term treatment regimens. The only serious shortcoming currently under active investigation is the possible negative effect on cardiac valve disease (see safety issue below). TLUMACZENIE: Cabergoline (Dostinex) U pacjentow z mikrogruczolakami lub makrogruczolakami, CAB (Dostinex) normalizuje poziom prolakyny, przywraca prawidlowa funkcje gruczolow rozrodczych i zmniejsza wielkosc gruczolaka u 95% pacjentow z mikrogruczolakiem i 80% z makrogruczolakiem. Skutecznosc reakcji na preparat kabergoliny(Dostinex) jest wyzszy niz na preparat bromokrytpyny, zarowno w przypadku mikro- jak i makrogruczolakow oraz hiperprolaktynemii bez obecnosci gruczolaka W wiekszosci przypadkow, srednia dawka CAB (Dostinexu) na poczatku terapii wynosi 1mg na tydz. u pacjentow z makrogruczolakiem i 0,5 mg na tydz. u pacjentow z mikrogruczolakiem albo hiperprolaktynemia bez obecnosci gruczolaka. CAB (Dostinex) dramatycznie redukuje wielkosc gruczolaka u pacjentow z makrogruczolakiem: zmniejszenie sie gruczolaka o ok 20% zauwazono w wiecej niz 80% przypadkow z calkowitym wchlonieciem gruczolaka w ok 1/3 przypadkow.:) Co wiecej, zmniejszenie sie gruczolaka zaobserwowano rowniez u 60% pacjentow leczonych wczesniej innymi agonistami dopaminy(m.in. Bromergonem), wykazano, ze u pacjentow , u ktorych mimo iz byla poprawa po bromokryptynie, po przerzuceniu sie na CAB (Dostinex) pacjenci czesto uzyskiwali wiecej efektow. Obecnie, CAbergolina (Dostinex) jest uwazany za najskuteczniejszy peparat w leczeniu prolaktynemii z bardzo dobra reakacja pacjentow na dlugoterminowe leczenie. Do tej pory jedynym powaznym defektem CAB (Dostinexu) bedacym obecnie objetym badaniem jest mozliwosc negatywnego wplywu na choroby zwiazane z przystawkami serca. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość maj stori Napisano Styczeń 31, 2010 Dodam tylko, ze tlumaczenie jest moje,staralam sie przetlumaczyc odpowiedzialnie i najwierniej jak moglam, ale nalezy wziac poprawke, ze jestem tlumaczem-amatorem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość maj stori Napisano Styczeń 31, 2010 Dodam tylko, ze tlumaczenie jest moje, staralam sie przetlumaczyc odpowiedzialnie i jak najwierniej, ale nalezy wziac poprawke, ze jestem tlumaczem-amatorem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość maj stori Napisano Styczeń 31, 2010 ela12 Plusem jest to, ze tutejsi lekarze 'spojrza swiezym okiem' na moja chorobe, no i chce w koncu juz na zawsze rozprawic sie z tradzikiem,w grudniu przezylam wysyp( moj lekarz w tym wzgledzie mi nie pomogl) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość maj stori Napisano Styczeń 31, 2010 a jestem prawie przekonana, ze tradzik ma podloze hormonalne problem w tym, ze testosteron jest na odpowiednim poziomie nie wiem czego tu sie uczepic, chetnie uslysze od kogos kto mial podobny problem i byl w stanie zaradzic Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ann123 0 Napisano Luty 1, 2010 Maj Stori ja ogólnie wszystkie hormony też miałam w normie oprócz prl-teraz to także wyrównane,ale powiem Ci, że od poczatku leczenia przez wszystkie te lata cały czas zażywam jakieś tam kompleksy witaminowe, bo inaczej włosy by wychodziły garściami, paznokcie się łamią a o skórze już nie wspomnę. Rok temu miałam problem z nawracającymi infekcjami górnych dróch oddechowych, potem z przewlekłym zapalaniem ucha. Tak mi się zdaje, że każdy lek na jedno działa, na inne szkodzi.U mnie osobiście problem tych innych szkód w obliczu tego jak bardzo dobrze działa dostinex na moją przypadłość, jest w zasadzie niedostrzegalny. Trądzik też się pojawia, ale witaminki, odpowiednie kosmetyki oraz dieta z nienadużywaniem ostrych rzeczy i czekolady jakoś tam się sprawdzają, więc nie mam zbytnio powodów do narzekań. Co do refundacji na dostinex też jestem takiego zdania jak Wy, ale nasz ukochany NFZ pewnie nigdy tego nie zatwierdzi. Leczenie teraz to już nie pomaganie chorym pacjentom, ale przede wszystkim biznes jak każdy inny. Podejrzewam, że w tym przypadku pomysł np. aby znaleźć osobę, która by do Czech jeździa po dostinex to realniejsze niż otrzymanie indywidualnej refundacji z NFZ w Polsce. Może nasi dzielni studenci, którzy tak chcą nas wspierać opracują dla NFZ projekt wprowadzenia refundacji i będą zabiegać o jego wdrożenie w życie-w końcu poparcia przypadkami mają np u nas na forum pod dostatkiem :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość słonecznik85 Napisano Luty 1, 2010 ann123 a możesz mi napisać jaka jest cena Distinexu w Czechach? Bo widziałam że coś pisałaś że tam jest tańszy i ciekawi mnie jaka jest cena tam??? Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
smolidoli 0 Napisano Luty 1, 2010 Ja placilam 150 zl za sztuke mialam osobe ktora tam jezdzila i na polska recepte przywozila mi leki niestety juz nie jezdzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ann123 0 Napisano Luty 1, 2010 Słonecznik -znalazłam aptekę internetową tylko w tym przypadku odbiór osobisty niestety w Pradze http://www.docsimon.pl/towar/dostinex-tbl-8x-0-5mg może jak ktoś ma blisko to dołożymy kasę za fatygę i każdy będzie zadowolony-co Wy na to? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
smolidoli 0 Napisano Luty 1, 2010 Ja jestem za !!! jak by nie patrzec 2szt w cenie 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość misssssss Napisano Luty 2, 2010 Mam pytanko kobietki, ile kosztuje dostinex??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość misssssss Napisano Luty 2, 2010 sorki distinex,zażywam Brobergon,ale moje samopoczucie jest beznadziejne....może należałoby zmienić lek???jak myslicie??? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach