Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anekm

Smacznie, zdrowo i tanio

Polecane posty

widzę, że często umieszczacie w przepisach smażenie cebuli czy mięsa na maśle. Błędnie. Masło szybko się przypala, powodując powstawanie bardzo niezdrowej akroleiny, dlatego tez korzystajcie z masła tylko podczas smażenia jaj i warzyw (krótko). 🌻 Przy sporządzaniu zasmażek trzeba pamietać, że nie należy prażyć mąki razem z tłuszczem, gdyż prażony tłuszcz wydziela szkodliwe związki. Na suchej patelni prażymy więc najpierw samą mąkę, a dopiero na końcu dodajemy do niej tłuszcz. MĄKĘ ogrzewamy na niewielkim płomieniu, mieszając nieustannie, gdyż mąka nie moze się przypalić. W zależności od koloru pożadanej zasmażki mąkę smażymy na jasno lub ciemno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj Gosia 🖐️ Dzięki za cenne uwagi. Cenne w nich jest to uzasadnienie, a nie tyklo informacja, że coś jest niezdrowe. Zaglądaj tu częściej i dziel się z nami swoją wiedzą. A \"stopkę\" masz świetną! Chciałabym, aby taki napis wyświetlał się przed oczami tych, którzy za nic mają sobie przepisy drogowe!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Okres grzybowy zaczął się... sałatka ze szlachetnym grzybkiem :) ok 70 dag świeżych borowików lub innych szlachetnych grzybów duża cebula szczypta kminku po łyżce posiekanego koperku i świeżej bazylii sos winegret (przygotowanie poniżej) szczypta utłuczonego w moździerzu kopru włoskiego Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą zimną wodą. Gotować kilka minut w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Odcedzić, dobrze osączyć. Jeśli są duże przekroić. Cebulę obrać, posiekać. Wyłozyć na talerz ugotowane grzyby, dodać cebulę. Na godzinę przed podaniem zalać sosem winegret z dodatkiem kopru włoskiego. W ostatniej chwili posypać zieleniną. SOS WINEGRET PODSTAWOWY oliwa (lub olej sałatkowy) ocet winny (lub sok z cytryny) proporcje 3:1 czyli n.p. na 3 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka octu winnego po szczypcie cukru, soli, pieprzu. Do oliwy wlewamy po kropli ocet i ciągle mieszamy. Ucieramy aż sos zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Do sosu można dodać roztarty czosnek, suszone zioła (estragon, tymianek, oregano, koper włoski) , natkę pietruszki, bazylię, mięte SOS WINEGRET OSTRY 6 łyzęk oliwy 2 łyżki czerwonego wina (lub octu winnego) surowe żółtko łyzeczka musztardy łyżka posiekanych korniszonów, cebuli lub kaparów cukier, sól, pieprz Do zółtka stopniowo dodać oliwę i ciągle mieszać. Kiedy sos uzyska jednolitą konsystencję, rozrzedzić go winem, dodać musztardę, korniszon, kapry lub cebule. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Uwaga! Jarzyny powinny jakiś czas macerować się w sosie winegret, dlatego nie dodajemy sosu w ostatniej chwili.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znalazłam coś takiego... KURKI 1 kg świeżych kurek 15 dag wędzonego boczku 15 dag twardego sera 3/4 szklanki śmietany 2 cebule olej 1 łyżka masła posiekana nać pietruszki sól, pieprz do smaku Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą ( nie moczyć ), osuszyć, przekrajać na połówki. W rondlu przesmażyć na oleju pokrojony w dużą kostkę boczek, dodać kurki i smażyć 10 min. Cebulę drobno posiekać, dodać do grzybów i dusić 15 min. na małym ogniu pod przykryciem, odać nantkę pietruszki. Oddzielnie rozgrzać masło, dodać utarty ser i śmietanę. Mieszając, trzymać na małym ogniu tak długo, aż powstanie gęsty sos. Polać nim grzyby i podać z ziemniakami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no oczywście... jakieś specjalne zaproszenia mam wysłać? Może zacznę od autorki która daje bardzo a e to bardzo zły przykład.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj Emmi masz racje przykro mi ze nie moge teraz bywac tak czesto jak kiedys [mam troche problemów] ale mam nadzieje ze bede wracac czesciej tak jak bym chciala zycze powodzenia do miłego czytanka 🌻 🌻 🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sezon jabłkowy też się zaczął, więc polecam lekkie danie z jabłek (na 4 osoby) 2 szkl ryżu ugotować ( ja gotuję w tzw. dużej wodzie,jak makaron) min 1,5 kg jabłek obrać pokroić lub zetrzeć naczynie żarodporne lub prodiż wysmarować np masłem wyłożyć cienkąwarstwą ryżu , na to jabłka ,posypać można cukrem i cynamonem (nie każdy lubi jego zapach choć ma wspaniałe właściwości antybakteryjne) na to znowu ryż i jabłka itd, na wierzchu musi być cienka warstwa ryżu i na tym wiórki masła . zapiekać ok pół godz. można podawać polane jogurtem lub śmietaną z cukrem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Betsy
Witam, jestem tutaj nowa ale zaciekawiło mnie to forum bo tak jak Wy nie lubię długo gotować lubię proste smaczne i szybkie dania. Proponuję szybkie spaghetti. Mięso mielone (ja miele sama w malakserze-polecam)wrzucam na patelnię z odrobiną oleju, smażę dodając różne suszone zioła majeranek oregano bazylia (międzyczasie gotuję mmakaron) i pokrojoną cebulkę, smaże a na koniec dodaję wyciśnięty czosnek, sól, pieprz po czym wlewam do tego pomidory z puszki (kupuję w Lidlu 1,35) takie całe trochę je na patelni rozdrabniam można też dodać trochę przecieru pomidorowego i duszę tak ze 20-25minut na koniec przyprawiam i dodaję dużo czosnku oraz coś ostrego np. tabasco.Polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nawet nie będę się zaczerniać
poproszę kilka smacznych przepisów!! i to już może to pomoże ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Lecce
Tak jest melduję się na rozkaz i wrzucam pyszną zupkę z dyni i zanim ktoś stwierdzi,że nie lubi dyni niech najpierw sprubuje.Oto przepis:30dag oczyszczonej i obranej dyni,10dag cebuli,15dag pomidorów lub więcej można dać przecier,0,5szklanki zielonego groszku,3 łyżki masła,natka pietruszki. Cebulkę drobno posiekać i dusić w rondlu dodając część tłuszczu.Dynię pokroić w kostkę,dodać do cebuli i dalej dusić.Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę i udusić na odrobinie masła lub bez.Groszek ugotować lub wziąć z puszki.Zagotować w garnku wodę i włożyć składniki.Zrobić zacierki:szklanka mąki,1jajo,łyżka wody,sól.Wyrobić ciasto ipokruszyć lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach do zupy i ugotować do miękkości.Doprawić solą ,vegetą,można włożyć kostkę rosołową. Na koniec wlać trochę słodkiej śmietanki i zagotować.Po prostu pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czy któraś z Was ma sprawdzony przepis na ciasto z chałwą? Poproszę...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witaj Gosiu 🖐️ Chcę Cię poinformować, że \"przywłaszczam\" sobie Twoją stopkę i mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu. W świetle ostatnich, tych głośnych tragedii na drodze (Arek Gołaś, licealiści, a teraz wypadek Otylii) uważam, że nigdy za mało przypominania ludziom, iż drogi to nie tor wyścigowy. Pozdrawiam i do \"napisania\"!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość basixx
zrobiłam dziś te kotlety z piersi kurczaka, z majonezem, mąką ziemniaczaną itd., wyszły świetne - rodzina b. chwaliła!! Autorce bardzo dziękuję! Tak się zastanawiam, że zrobię w podobny sposób kotlety schabowe, tylko, że może zamiast majonezu dam musztardę, bo zwykłe schabowe takie jakieś suche wychodzą i wbrew pozorom trudno zrobić naprawdę dobre..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej Messa 🖐️ jasne że możesz sobie przywłaszczyć moją stopkę... zresztą jaka tam ona moja... nie ja jestem jej autorem. Gdzieś tą sentencję przeczytałam i też mnie urzekła. Rzeczywiście daje do myslenia... Stopka mądra ale trochę mi się już znudziła... więc wkrótce ją zmienię, jak znajdę coś fajnego. Pozdrawiam Cię cieplutko!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dora-dora
Cześć wszystkim, którzy tu zaglądają! cCciałabym polecić sprawdzony przepis na szybkie danie, które ja nazywam "sprzątanie lodówki" Jedyny niezbędny składnik to ryż no i olej lub oliwa do smażenia. danie najlepiej przyrządzać w woku lub głębokiej patelni. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę oraz dowolne pokrojone w kostkę mięsne resztki z lodówki np.boczek,kiełbaskę lub parówki. oprócz tego mile widziane są pieczarki lub paryka a także inne warzywa nap. marchewka czy por (w niewielkiej ilości). Wszystko razem podsmażamy na sporym ogniu a następnie wsypujemy ryż (około 1/2 szklanki na osobę) i mieszając smażymy przez chwilę do czasu dy ziarenka ryżu zaczną "ustawiać się jedno na drugim". Następnie całość zalewamy wodą (około 1,5 cm powyżej ryżu), dodajemy przyprawy (Vegeta lub inna) i możemy dodać koncentrat pomidorowy lub pokrojone pomidory (ale nieobowiązkowo). Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 min bez zaglądania.Po tym czasie sprawdzamy czy cała woda została wchłonięta i jeżeli tak to możemy posypać potrawę resztkami startego sera i jeszcze chwilę zapiec. W zależności od zawartości naszej lodówki danie to za każdym razem smakuje inaczej ale zawsze dobrze! Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gosieńka
Poczytałam sobie wczoraj smacznie zdrowo i tanio i tak mnie zaczęło ssać w żołądku. Przyszłam do domu a tam teściowa zaserwowała zupę pomidorową z poprzedniego dnia, więc zupka wylądowała w zlewie a mnie natchnęło wasze pisanie i w ciągu 20 minut zrobiłam pyszny obiadek sobie i mężusiowi (teściowa jak potem spróbowała to jeszcze dokładkę sobie zrobiła): na trzy osoby cebula 2 papryki (obojętny kolor) 2 pomidory (sparzyć obrać ze skórki) 3 kiełbaski śląskie słoik fasolki szparagowej pół szklanki śmietany + łyżka mąki kiełbaskę pokroić podsmażyć, zsunąć na miseczkę, na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulkę, zsunąć do kiełbaski, podsmażyć papryczkę pokrojoną w małe kawałki. Dorzucić do tego kiełbaski cebulkę,posmażyć chwilkę, wrzucić kostkę knorr ! bulion z ziołami i oliwą z oliwek! (ważny smak), popieprzyć, po chwili pokrojone pomidorki, pomieszać, posmażyć, podlać wodą, wrzucić fasolkę osączoną z wody, wymieszać chwilę pogotować, śmietanę wymieszać z mąką, wlać przez sitko do potrawki, zagotować. Gotowe Osobno wstawić garnek z wodą na makaron, ugotować makaron (świderki czy coś) Podawać w miseczkach z makaronem. Można posypać parmezanem. albo w dużym naczyniu zapiec z serem. Wariacje dowolne. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie wiem czy zdrowo, ale na pewno smacznie :) *świeży szpinak umyc pokroić i wrzucić na osolony wrzątek ( ja daję trochę wegety,albo ziarenek smaku), gotować z 5 min i odcedzić *pieczarki ok 30 dkg obrać , pokroić na małe kawałki, wrzucić na odrobinę oleju, troszkę soli, ziarenek, co kto lubi, do tego 2 ząbki czosnku i przesmażyć, jak zmiękną to wrzucić nasz szpinak, zamieszać, przesmażyć ze 2 min i gotowe! a co to ? farsz do naleśników - pycha!!! ja zwijam naleśniczki z tym farszem, wkładam wszystkie (tj ok 5-6) na patelnię, posypuję to jak mi zostaje farsz to resztą farszu i startym serem. Przykryć pokrywką, na maleńkim ogniu z 5 min. *** PALCE LIZAĆ***

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ch0p do góry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chętnie pomogę jeśli mogę...
zamiast napisać jakieś fajne przepisy to wszyscy garną się ne erotyczny... a tam bleeee... piszcie coś, jakieś przepisy, już tyle fajnych rzeczy mi doradziłyście... wiele pyszności... pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie wiem czy tego przypadkiem
nie było,ale.....napiszę Bułeczki z pieczarkami pieczarki tusimy z cebulką na patelnie.Bułeczki rozkrajamy na poł i wydłiubujemy z nich środki,następnie do tych środków kładziemy utuszone pieczarki i na górę posypujemy to wszystko starkowanym żółtym serkiem i wstawiamy na 2-3 minuty do piekarnikna.Pychotka:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×