Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anekm

Smacznie, zdrowo i tanio

Polecane posty

Trochę mnie nie było... ala123//:) podawaj wszsytkie przepisy, szczeólnie na tą rybę w galarecie...chyba że już podałaś, bo ja jeszcze wszystkiego nie przeczytałam :) witamy w skromnych progach autorkę topiku!!! :D:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość *Rózia*
Witam wszystkie kuchareczki :) mam wielką prośbę żeby ktos podał mi niezbyt skompikowany przepis na pyszne kruche ciasto :) będę bardzo wdzięczna pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Odżo
witajcie milutko:) wlasnie zamierzam zapisac kilka fajnych przepisikow ale przed tem podam swoje:) pyszne kluseczki rzucane na wode -1 serek homo wanilia -1 jajko -troche wody -troche mąki zagniesc ciasto zeby bylo geste wode zagotowac , posolic dodac lyzke oleju nalezy rozgrzac lyzke ktora sie naklada ciasto najpierw a pozniej klasc troszke ciasta i rzucac na wode polac stopionym maselkiem i bulka tarta oraz posypac cukrem:) bigos z pieczarek -1kg drobno pokrojonych pieczarek -troche kielbasy zwyklej tzn nie wedzonej -1/2 kg cebuli -pieprz , sol , przecier pomidorowy wszystko udusic;) sos czosnkowy -okolo 30 dag serka bialego bez dodatkow tzn nie smakowego , najlepiej kupic go na wage w dobrze zaopatrzonym spozywczym np supermarket -czosnek w/g uznania ilosc -1-2 lyzeczki ziol prowansalkich -troche mleka -troche jarzynki , badz wegeta itp najlepiej wszystko wymieszac mikserem na jednolita mase , gestosc sosu w/g uznania :) zapiekanka ze szpinakiem -ugotowac makaron ile potrzeba -szpinak podsmazyc z czosnkiem i np wegeta -dodac do makaronu, poddusic chwilke razem -dodac troszke smietany i startego zoltego sera ser sie rozpusci i danie gotowe! acha , mozna dodac rownierz kawaleczki wedzonego kurczaka badz usmazonego:) salatka z kurczakiem i czosnkiem -1, 2 piersi z kurczaka -puszka kukurydzy -ananas z puszki pokrojony -czosnek zmiazdzony w/g potrzeb -koperek pokrojony -majonez , sol i pieprz:) pozdrawiam serdecznie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość viktoriaaaaaaaa
- 2 płaty śledziowe marynowane - 3 ogórki kiszone - 1 cebulę czerwoną i białą ( średnią) - pół puszki kukurydzy - majonez według uznania pokroić i połączyć ze sobą, doprawić majonezem Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość odżo
szkoda zeby temacik taki fajny upadl , ja protestuje!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja tez protestuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kaja104
Pyszna saŁatka warstwowa. W pojemniku (najlepsze są te szklane ) układamy warstwami: 1.Żółty ser starty na tarce 2. białka z dwóch, trzech jajek starte na tarce 3. 1 puszka tuńczyka 4.trochę cebuli posiekanej w kostkę 5. 1/3 kostki masla startego na tarce na drobnych oczkach 6. majonez najlepszy jest dekoracyjny Winiary ( pól sloiczka) i jeszcze raz to samo czyli na majonez znów ser itd... Na koniec po drugiej warstwe majonezu ścieramy na wierzch 2-3 żółtka na najdrobniejszych oczkach tarki. Salatka najlepsza jest na drugi dzień kiedy te warstwy już się ulęgną i wtedy można ją spokojnie pokroić. Naprawdę polecam jest pyszna choć kiedy koleżanka podawala mi przepis to nie bylam przekonana. Ale spróbujcie - warto!!! Pozdrawiam i czekam na Wasze przepisy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podnoszeeee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to niby kazdy umie, ale ja bardzo lubię ten przepis, fantastyczny kompot wychodzi i dla laika światecznego, którym kiedyś byłam ten przepis był darem z niebios ;) kompot wigilijny 50 dag suszonych owoców (śliwki, jabłka, gruszki, morele) albo gotowy zestaw. 3 łyżki cukru (daję według smaku) pół cytryny 10 goździków ( uważam, że właśnie one dają ten niepowtarzalny smak i aromat kompotu) Owoce bardzo dobrze opłukać, zalać około 2 l wody. cytrynę bardzo dobrze wyszorować, włożyc do garnka z owocami. wsypać cukier i goździki Kompot zagotować, gotować na średnim ogniu około 15 minut Najlepiej ugotować go w Wigilię rano, albo dzień przed, bo dopiero wtedy nabierze tego aromatu. Podajemy go na zimno razem z owocami. Ja podaję bez, chyba że ktoś ma ochotę na owoce. pyszny!!! super do ryb czy słonych śledzi, rzeczywiście zaspokaja pragnienie - przynajmniej u mnie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
🖐️ Emmi czy cytryna ma być pokrojona w plastry czy w całości ? może to pytanie banalne ,ale zrobię według Twojego przepisu i jakbyś mogła mi odpowiedzieć byłabym wdzięczna:) pozdrawiam Basia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja cytrynę wrzucam tylko dla samego smaku i potem ją wyrzucam, ale jeśli masz ochotę ją zjeść z innymi owocami to myślę, że dobrze by było ją pokroić... ale nie wiem jak smakuje z innymi owocami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hoooop
w Nowy Rok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no a teraz zbliża się Sylwester to może jakieś łatwe przepisy i wogóle menu podacie? tylko niezbyt pracochłonne zeby nieprzestac całego dnia przy garach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja zachwalę
salatke w/g przepisu kaji104 , zrobilam ją i naprawde jest pyszna , kaja👄 :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
axxk//:) siemanko! 👄 ja co roku robię koreczki, potem same tak jakoś wpadają do buzi ;) co potrzeba? wykałaczki albo inne patyczki i nabijamy po kawałeczku co lubimy,jako nóżki do postawienia pionowo zawsze stosuję grubszy kwadracuk sera żółtego, a potem może być pokawałeczku wędlinka zwinięta w rulonik, papryczki, oliwki, cebulki, ogóreczki, pieczarki w occie...co kto lubi. Jak się najpierw poproi skłóadniki to samo nabijanie szybko idzie;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZUPA Z PORA 4-5 por podsmażyć na 2 łyżkach masełka. Mają być zeszklone. Zalać wodą w zależności na ile osób robićie i wrzucić kostki rosołowe. Gotować około 20 minut. Mielone mięsko przygotować tak jak na pulpeciki i dodać do niego posiekaną zieloną pietruszkę. Formować malutkie pulpeciki i wrzucać na gotującą się zupę. Pogotować jeszcze troszkę, przyprawić solą, pieprzem i curry (można dodać gałkę muszkatołową). Pół szklanki śmietany wymieszać z dwiema łyżkami mąki i dodać do zupy. zagotować i gotowe Można też zamiast pulpecików zrobić z grzankami - PYCHOTKA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość amatzup
Podajcie wiecej latwych ,szybkich przep-zupkowych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZUPA CEBULOWA - 1 lyzka masla - 1 duza cebula - 2 lyzki maki - 1 kostka rosolowa - sol, pieprz do smaku - 4 kromki chleba tostowego Cebule pokroic w kostke i podsmazyc na patelni na lyzce masla. Na koniec dodac make i jeszcze chwile smazyc. Wszystko to zmiksowac. Do garnka nalac litre wody, wrzucic kostke rosolowa i zmiksowana cebule. Podgotowac ok. 20 min. Najsmaczniejsza jest z grzaneczkami. Z SERKIEM TOPIONYM - 2 pory - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 kostki rosołowe (używam Knorra) - 25-30 dag mielonego - 2 serki topione śmietankowe (Hochland) lub kremowe - ziemniaczki (wg uznania) Gotuję w wodzie warzywa z dodatkiem 2 kostek rosołowych (pokrojone drobno) Jak zmiękną, dodaję ziemniaki (pokrojone w kostkę) oraz 25-30 dag mielonego (uprzednio podsmażonego na patelni). Jak ziemniaki będą miekkie, trzeba dodać 2 serki topione - delikatnie rozpuścić. Oczywiście przyprawy do smaku PYCHA ZUPA CZOSNKOWA 100 ml oliwy z oliwek extravergine 6 ząbków czosnku 4 kromki pieczywa pszennego (ja dałam bagietkę) litr rosołu (dałam z kostki, warzywny) sól pieprz 4 jajka łyżeczka papryki mielonej niezbyt ostrej zielona pietruszka Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek. Pokroić chleb w kostkę, zrumienić na tej oliwie. Zdjąć garnek z ognia, dodać paprykę, wymieszać. Postawić znowu na ogień, dolać gorący rosół, mieszać trzepaczką aż się chleb porozlatuje na malutki kawałeczki. Taka papa ma się zrobić. Do każdej filiżanki na zupę wbić jajko, rozbełtać widelcem, zalać wrzącą zupą, posypać zieloną pietruszką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witajcie.. Trafiłam tu dzis przypadkiem i przeczytałam cału topik, ja jestem na diecie wiec szukam przepisów dosc zdrowych i nie bardzo kalorycznych...jesli macie takie to czekam:):) w sobote robie kurczaka curry - nie pamietam czyj to przepis:) Natomiast ja sama cche wam cos polecic..otoz dietujac sie wlasnie ktorys juz miesiac zaiwazyłam że zmienił mi sie smak i wędliny ze sklepu są zbyt słone. Dlatego sama sobie robie pieczen: tzn pierś kurczaka płucze , nacieram solą, bazylia, ziołami prowansalskimi i kłade na nia wiórki masła, wkładam do zwykłej formy jak do ciasta (małej keksowej) wczesniej wysmarowanej maslem i do piekranika na ok 30-40 minut w 180stopniach. Wychodzi super - po ostygnieciu mam super aromatyczne i soczyste miesko na kanapki i co wazne dietetyczne:) polecam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeszcze przepis na sałatke z kurczakiem: kurczak gotowany (podwójna piers) albo wedzony( 2 udka) - z wędzonym jest bardziej aromatyczna; papryka - duża , czerwona, ryz - jeden woreczek, kukurydza - puszka, ogorki kiszone - ja daje 4 , wg uznania majonez Ryz ugotowac - wystudzic, reszte sklądników pokroic w drobna kostke, połączyc z ryżem, doprawic sola i pieprzem, dodac majonez i do lodówki, najlepsze jest gdy postoi tam pare godzin , skladniki sie \"przegryzą\" pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość podniescie
Jesli tak dalej to niedlugo nikt nic nie napisze .Ten topik umrze .Szkoda ! Piszcie dalej .Macie SMAKOWITE przepisy:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość amatzup
Ja ma sie rozumiec podnosze .Ten topik jest bardzo potrzebny, takim wlasnie, jak ja miedzy innymi .Mam pytanie: Czy brak wpisow spowoduje ,ze obecne znikna ? :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam 🖐️ Sałatka z wędzonego kurczaka: 2 udka wędzone z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka lub pół ananasa 2-3 ogórki kwaszone Cebula Majonez Propozycja na obiad, moja rodzina tym się zajada. 1 kg kapusty kiszonej Ok. 1 kg żeberek 1 lub 2 cebule Olej, może być smalec /ja używam oleju/ Kapustę przepłukać, posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę cukru, lub w/g własnego gustu, gotować ok. 10 min następnie odcedzić. Na patelni zeszklić cebulę. W garnku wymieszać podgotowaną kapustę z cebulką. Przełożyć do brytfanny lub na blaszkę /ja robię to w blaszce teflonowej/. Ułożyć przyprawione żeberka. Przykryć. Piec w tem,. ok 220 st godzinę, właściwie to do czasu, aż żeberka będą miękkie. Odkryć i piec chwilę jeszcze, żeby mięsko się przyrumieniło. Podawać z ziemniakami. Zamiast żeberek można użyć białej kiełbasy. Bardzo smaczna jest też z golonką, z tym że golnkę trzeba najpierw pogotować ok. 3 godzin. Jeśli ktoś lubi kapustę kiszoną, to takie danie będzie mu smakowało. Pozdrawiam🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w jakiej blaszce teflonowej
Jak ona wyglada ?w czym mozna by to bylo jeszcze zrobic ?? I czym przykryc ?Pokrywka? Czy jest to taki gleboki (o jajowatej formie)garnek ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Brytfanna - to taki garnek o jajowatej formie, jak napisałaś. Możesz to zrobić w zwykłej blaszce a przykryć folią aluminiową. Ja tak właśnie robię, bo blaszka o której pisałam, to zwykła blacha do pieczenia ciast, tyle że pokryta teflonem. Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej co prawda już po swiętach, ale jadłam to pierwszy raz w życiu i napisze o tym Kasza jaglana ze sliwkami suszonymi. 1szkl. kaszy paczka sliwek suszonych kaszę opłukać , wrzucić śliwki (rownież opłukane - hahaha od razu przypomina mi sie Klan \"umyjcie rączki\") no i zacząc gotować, aż kasza zmieknie. tłuczkiem do ziemniaków wszystko rozgnieść w garnku i dosłodzić do smaku. Tak mi to posmakowało, że już po świętach to upichciłam. nie wiem z jakich to stron, ale podała mi to koleżanka, która ma rodzinke koło Buska-Zdroju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a co do innego wątku .... to nie o to chodzi że nam niepotrzebny ten topik, tylko (w moim przypadku) sprawa jest prosta. siedzę w pracy a przepisy .... w domu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zgubiłam się czy podawałam ten przepis, czy nie, a może ktoś inny juz podał... napiszę go mimo wszystko. KOTLETY SEROWE 2 łyżki mocno przyprawionego solą, pieprzem i papryką koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 1 jajko 4 dość grube plastry sera ementalera bądź innego twardego sera tarta bułka olej do smażenia koncentrat pomidorowy wymieszać dokładnie z jajkiem i mąką. Posmarować nim z obu stron plastry sera i starannie obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz, olej musi pokryć patelnię na wysokość 1 cm. Smażyć w nim obtoczone kotlety serowe z obu stron na złocisty kolor.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×