Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anekm

Smacznie, zdrowo i tanio

Polecane posty

Gość moje niedawne odkrycie
Ja robię coś takiego: 1 szklanka pokrojonej cebuli 1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki 1 szklanka pokrojonego w kostkę selera 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich (te orzechy, szczerze mowiac, mozna sobie darowac, albo mozna dac pol szklanki. one dodaja slodkosci potrawie) To wszystko podsmazyc na oleju, wszystko razem, az marchewki zrobia sie miekkie i pomaranczowe - to taki wyznacznik, ze juz wystarczy smazenia :) Jak ostygnie, dodac 2 surowe jajka, 1 szklanke bulki tartej (albo 1 szklanke ugotowanego ryzu), posolic, wymieszac, uformowac klops i piec godzine w srednio nagrzanym piekarniku. Jest to potrawa z kuchni zydowskiej, nazywa sie klops jarzynowy (klops jerakot) i powinna byc podawana z jakims sosem. Ja do tego dodaje sos pieczarkowy: Na lyzce masla podsmazyc posiekana 1 cebule i 20 dag drobno posiekanych pieczarek. Jak odparuja, dodac 1 lyzke maki, make zasmazyc i dolac szklanke bulionu (jakiegokolwiek). Dodac jeszcze z lyzke soku z cytryny, nieco slodkiej smietanki w celu zabielenia, i gotowac ok. 10 minut. Potem sos zdjac z ognia, dodac do niego zoltko i wymieszac, ale juz nie gotowac. Przed podaniem dodac posiekana natke pietruszki i tez tylko wymieszac, nie gotowac. Moje spostrzezenia: jezeli cebule do klopsa drobno pokroic, a marchewke i seler zetrzec na duzych oczkach, potem podsmazyc i zapiec z bulka tarta, otrzymamy b. dobry pasztet (jedzony na zimno. Czy ktos jadl pasztet na goraco?? :)) Sos pochodzi z ksiazeczki "Kuchnia na skromna kieszen" i dobrze komponuje sie tez z gotowanymi filetami z kurczaka, a jeszcze lepiej z plackami ziemniaczanymi. Mysle ze tez z bamborakiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moje niedawne odkrycie
Emmi, a jak sie zetrze te ziemniaki to nie trzeba odlewac soku, ktory z nich wychodzi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Odcedzam :) ale tylko na oko, ot ile uda mi sie odcedzić :) Marchewka z groszkiem 20 dag marchwi 10 dag groszku zielonego sól, cukier, 1 i 1/2 dag masła 2 łyżeczki mąki Marchew oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lub pokroić w kostkę, lub ćwierćplasterki. Ugotować razem z groszkiem, z dodatkiem soli i cukru. Podprawić masłem i mąką: surowe masło rozetrzeć z mąką w miseczce, rozprowadzić powoli gorącym wywarem z marchwi, dodać do marchwi z groszkiem i mieszając zagotować. Jeśli użyjemy groszki konserwowego, to nie dajemy go od razu z marchewką do gotowania, tylko 2-3 minuty przed podprawieniem, niech te 2-3 minuty pogotuje się z marchewką i dopiero podprawiamy masłem i mąką. Jeżeli groszek konserwowy jest malutki, to od razu dajemy go przed podprawieniem i nie gotujemy go już przed nawet tych paru minut. Ja najczęściej kupuję mrożonkę marchewka z groszkiem i je gotuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kurcze :O dania z torebek tylko jadacie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mintaj z warzywami - 8 filetów - 2 cebule - kawałek pora - czerwona papryka - puszka kukurydzy - sok z cytryny, - sól, pieprz lub inne przyprawy wg uznania Filety usmażyć na oleju. Cebulę i pora zeszklić, dodać do ryb. Paprykę pokroić w paseczki, kukurydzę osšczyć. Wymieszać. Na głębokš patelnię przełożyć najpierw warzywa, potem podsmażone filety. Przyprawić po wierzchu. Podawać z ryżem. smacznie, zdrowo, tanio:D jak w temacie :D pozdrawiam 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Udka z majerankiem 6-8 udek z kurczaka 2-3 cebule majeranek 1-2 jabłka sól lub jarzynka pieprz olej Udka nacieramy solš lub jarzynkš, polewamy olejem, posypujemy majerankiem, dodajemy poszatkowane cebule i pokrojone w ćwiartki nie obrane jabłka. Całoœć wstawiamy do lodówki na noc aby udka nabrały aromatu. Na drugi dzień wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1,5 godziny lub do uzyskania złotego koloru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ryba z koperkiem po francusku - filety z mintaja - duża cebula - 40 ml białego wytrawnego wina - 1,5 łyżki masła - pęczek koperku - sól, pieprz Cebulę obrać, pokroić w drobne kawałki, smażyć na maœle przez 3 minuty, na dużej patelni. Położyć na wierzchu nierozmrożone kawałki ryby, dodać wino, posolić. Dusić pod przykryciem przez około 12 minut. Dodać posiekany koperek, pieprz i œmietanę. Dusić jeszcze przez 2 minuty. Podawać z ryżem i wytrawnym białym winem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rybka w pomidorach cebulka czosnek pomidory w puszce przyprawy 2-3 filety ryby (ja preferuję mirunę lub mintaja) Cebulkę zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i podziabane pomidory z puszki razem z sosem. To poddusić 10 minut na małym ogniu. Jeœli będzie zbyt gęste, troszkę odparować. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na to położyć filety (surowe, pokrojone lub w całoœci - wg uznania) i zapiekać około 20 minut w 200 stopniach. Rybka jest krucha i pyszna! Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oooo! ale fajne przepisy, dzieki :D koniecznie muszę spróbowac te udka z majerankiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no to dorzucę jeszcze cosik:) Sałatka "Œnieżynka" - 30 dag œwieżych ogórków - por - 10 dag sera feta - 1 szklanki œmietany lub jogurtu - 1 pęczka szczypiorku - sól, biały pieprz Umyte ogórki cienko obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito. Oprószyć solš, delikatnie wymieszać i poczekać 20 minut, aby puœciły sok. Odcisnšć. Por starannie umyć pod bieżšcš wodš, przekroić wzdłuż na pół, odkroić ciemnozielonš częœć, resztę poszatkować drobno. Ser feta pokroić w małš kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, doprawić solš i białym pieprzem. Polać œmietanš lub jogurtem, posypać opłukanym i posiekanym szczypiorkiem. --------------------------------------------------------------------------------- Lekka sałatka meksykańska - puszka czerwonej lub czarnej fasoli - główka sałaty lodowej lub pekińskiej - 2 puszki kukurydzy - 2 papryczki chilli - duża czerwona cebula - sok z cytryny - papryka ostra w proszku - łyżka startej skórki z cytryny - oliwa z oliwek - sól Fasolę i kukurydzę odsšczyć, sałatę poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem. Sos przygotowujemy z pokrojonych stršczków papryczki w kršżki. Sok z limonki rozetrzeć z kilkoma łyżkami wody, solš i ostrš paprykš. Połšczyć z oliwš z oliwek i dodać pokrojona papryczkę i skórkę z limonki. ------------------------------------------------------------------------------- Sałatka z fetš - opakowanie fety - główka kapusty pekińskiej - puszka kukurydzy - puszka fasoli czerwonej - œwieży ogórek - duży pomidor - czerwona œwieża papryka - opakowanie oliwek (15 dag) - cebulka dymka lub szczypiorek - 1-2 sos winegret knorra Kapustę pekińskš poszatkować w zależnoœci od uznania, otworzyć i odsšczyć kukurydzę, fasolkę i oliwki. Ogórek, pomidora i paprykę pokroić w kosteczkę lub według uznania. Pokroić ser feta. Wszystkie składniki ułożyć w salaterce. Wymieszać, posypać posiekanym szczypiorkiem i następnie ułożyć go na wierzchu sałatki. Przygotować sos knorra. Sałatkę odstawić do lodówki i schłodzić. Na 20 minut przed podaniem polać sosem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mniam mniam :D:D Nie wiem czy to taka pora roku po prostu, czy wpływ pojawiajacych się tańszych zielenin, że mam coraz większą ochotę na sałatki z fety czy podobnych serków :D Czyżbym czuła nadchodzące lato? :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no to przepsiy wiosenno - letnie:) w sam raz na upały..:) Chłodnik paprykowy - 4 duże mięsiste papryki - 2 pomidory - cebula - 2 łyżki oliwy - 500 ml bulionu warzywnego - sól, pieprz - natka Cebulę posiekać, podsmażyć na złoto na oliwie. Oczyœcić paprykę, pokroić w drobnš kosteczkę. Odłożyć 2 łyżki papryki, resztę razem z czšstkami pomidorów dodać do cebuli i chwilę smażyć razem. Zalać bulionem i gotować 15 min. Doprawić. Ochłodzić. Zupę zmiksować na gładki krem. Posypać odłożonš paprykš. Udekorować natkš. Można podać z grzankami z bułki. ---------------------------------------------------------------- Dorsz w sosie ogórkowym - 60 dag filetów z dorsza - 80 dag ogórków - 2 cebule - 2 łyżki masła - 2 łyżeczki mški - 1/2 szklanki bulionu drobiowego - 150 ml œmietany (3/4 szklanki) - łyżka posiekanych listków estragonu - sól, pieprz Ogórki obrać, przekroić wzdłuż, usunšć pestki, pokroić w półplasterki. Cebule obrać, posiekać. Masło stopić w rondelku, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać ogórki, wymieszać, dusić 3 minuty. Wsypać mškę, mieszajšc dusić 2-3 minuty. Wlać bulion drobiowy i œmietanę, dokładnie wymieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut, przyprawić do smaku solš i pieprzem, Filety rybne umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki. Dołożyć do ogórków, delikatnie wymieszać, gotować pod przykryciem 5-10 minut. Posypać posiekanym estragonem, ewentualnie przyprawić szczyptš soli i pieprzu. Do duszenia znakomicie nadajš się karp, lin, szczupak, łosoœ, węgorz i jesiotr. Można je podawać z ryżem, makaronem, kaszš i ziemniakami. Dorsz w sosie ogórkowym œwietnie będzie smakował z kluseczkami kładzionymi. 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Upały nieziemskie to wszytko co na chłodno jest w dechę :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łopłop do gory

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pora na mój przepis pierś z kurczaka ząbek czosnku oliwa z oliwek sos sojowy ocet balsamiczny pierś z kurczaka kroimy w kostkę, czosnek w plasterki (lub wyciskamy). Podsmażamy czosnek na oliwie. Wrzucamy pokrojoną pierś i smażymy aż zmieni kolor. Wtedy dodajemy łyżkę sosu sojowego i octu balsamicznego. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania, można dodać więcej sosu i troche pieprzu. Podajemy z czym kto lubi. Czas przygotowania ok. 10 minut. Mam dużo takich szybkich przepisów własnego pomysłu, ale podam je przy innej okazji, bo dzisiaj nie mam czasu. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hejka kuchareczki i kuchciki, czyżby podawane tutaj przepisy pozbawiły Was zdrowia , bądź co gorsza zycia, że tak tu wszystko opustoszało? To ja podam przepisik na coś pysznego i na czasie, bo mamy teraz wylęg patisonowy :) A tak banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, że aż szok ;) PATISON DUSZONY Średniej wielkości patison, ? cebulka - w przepisie nie podali ile czego, ja dałam 2 średniej wielkości cebule ,,pare,, pomidorów, ale jednak czym więcej tym lepiej, ja dałam właśnie za mało, myślę, że tak z 6-8 to będzie dobrze sól, pieprz łyżka mąki i 1/2 szklanki śmietany tłuszcz (olej) Gotujemy wodę w wysokim garnku, tak do połowy garnka, bo jak włożymy do wrzątku patisona to zaleje nam kuchenkę :P Średniej wielkości patison po umyciu zanurzamy we wrzącej wodzie na 3-4 minuty. Odsączamy, jak ostygnie obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i solimy. Na gorący tłuszcz przysmażamy posiekaną cebulkę aż będzie lekko złota, wtedy dodajemy patisona i pokrojone pomidory, które najpierw parzymy i zdejmujemy z nich skórkę {!] (parzyłam w tej samej wodzie co patison) Dusimy wszystko razem, aż patison będzie szklisty. Wtedy dodajemy soli i pieprzu, a także łyżkę mąki, rozprowadzonej w połowie szklanki śmietany i doprowadzamy do zawrzenia. Podałam to z ziemniaczkami, pasuje i bułeczka :) Jak topik drgnie, to mogę podać jeszcze z patisona frytki, fajny jest przepis ,,ala szparagi,, i jeszcze pare innych, ale po co mam pisać, jak nikt się tym nie zainteresuje :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No normalnie plaga jakaś...:O potruliście się, czy co? :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość smacznie zdrowo i tanio
nie będę zakładała kolejnego topiku na ten temat. W koło wiele jest podobnych wątków z mało zdrowymi składnikami, zamierzam rozruszać ten, bo szkoda, aby zginął.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepraszam patisona-mam go w ogrodzie,napisałam bakłażana bo akurat miałam go na przystawkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rybcia specjalnie dla Ciebie :) Patison jako frytki Obrane i pozbawione gniazd nasiennych patisonypokroić w słupki jak frytki ziemniaczane. Oprószyć pieprzem i smażyć w wrzącym oleju, mocno rumieniąc. Po ousmażeniu obsypać solą. Podawać prosto z patelni. Patison a la szparagi Duże patisony umyć, przekroić w poprzek, usunąć gniazdo nasienne, obrać cieniutko ze skórki, pokroić w słupki i włożyć do wrzącej, osolonej i ocukrzonej wody. Gotować aż zmiękną (ok 10 min). Odsączyć i polać masłem z tartą bułeczką. Patison gotowany w mleku Młody patison umyć, sparzyć we wrzącej wodzie 1-2 min. włozyć do wrzącego mleka i gotować aż zmnięknie. Po ugotowaniu odsączyć i podawać polany masłem z bułeczką - jako danie samodzielne lub jako dodatek do innych potraw. Nadziewany będzie później, bo więcej pisania :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Może jeszcze to, bo krótko i dopiero co podawałam przepis a la szparagi. Patisom jako przystawka na zimno Patison ugotowany jak na szapragi (przepis a la szparagi powyżej) po ostygnieciu skropić sokiem z cytryny lub octem winnym, oliwą bądź olejem (wybieramy jedno z podanych do skropienia!) oprószyć pieprzem i sproszkowanymi przyprawami (swoimi ulubionymi do gotowanych warzyw) albo podać z różnymi zimnymi sosami: winegret, majonezowym, tatarskim, czosnkowym czy sosem remoulade. Patison ,,Piure,, Ugotowane na miękko patisony utrzeć na piure (w prasce albo drewnianą pałką ewntualnie zmiksować) dodając na 1 kg patisonów 2 łyżki masła, do tego sól i pieprz. Podawać gorące posypane siekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam wszystkich:) ostatnio odkrylam ten topik-i nie chcę, żeby się skończył-więc zamieszcze swój przepis na naleśniki z warzywami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Emmi, moze Twó syn polubi:) Naleśniki smażymy, ale bez cukru-mogą być ciut grubsze. Na patelni układamy 2 naleśniki-żeby pół było na patelni, a grzbiety trzymamy w górze-i dajemy farsz-zieloną sałate porwaną na kawałki, na to pokrojoną cebule, potem plastry pomidora, polewamy ketchupem-ja lubię pikantyny i posypujemy tartym żółtym serem.przykrywamy pozostałą połowką naleśnika, dajemy pokrywkęi przypiekamy. jak się zrumieni, to trzeba te naleśniki odwrócić na patelni-trudne, ale da się:) te naleśniki to jedna z rzeczy, dla których mój mąż ożenił się ze mną:) Polecam, ja uwielbiam:) Aha, pod naleśniki oczywiście trzeba podlać trochę oleju, żeby nie przywarły do patelni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A jutro na obiad robię rybę ze szpinakiem- filety ryby (mrożone) kladziemy na patelnię z olejem, posypujemy jakaś przyprawą do ryb, przykrywamy pokrywką i czekamy, aż ryba się rozmrozi i będzie miekka.potem przekładamy ją do żaroodpornego naczynia, i robimy sos-smietanę 30%(mały karton) mieszamy z 4-5 jajkami, dodajemy sól, pieprz. Na patelni po rybie rozmrażamy szpinak-trzeba odparowac wodę, można dać trochę czosnku. szpinak dajemy do sosu, polewamy rybę i zapiekamy bez pokrywki w piekarnik az się sos zetnie.można posypac tez na koniec zapiekania serem żoltym.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Beatka 78//:) Witaj!!! :) Tak się cieszę, że jeszcze ktoś widzi wartość tego topiku. Często do niego zaglądam i a ostatnio to jak na literi pstrykam dowolną stronę, wybieram co mi tam w oko wpadnie, czy dopasuje się składnikami już posiadanymi i mam codziennie co innego, albo z głowy kombinowanie co na obiad? :O Dlatego tak bardzo szkoda mi utracić tego topiku. Wczoraj na przykład były placki ziemniaczane, wyszły tak super, że dzisiaj znów je muszę zrobić :D Hymmm Beatko smaka mi zrobiłaś na rybkę :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość japowiem tak
witak: ja tu tylko goscinnie i bez przepisu ale za to z pomyslem ktory podpatrzylam w slowackim sklepie: a jest nim pasta z papryki - wyglada jak przecier pomidorowy, sprzedawana jest w malenkich sloiczkach i jest przeeeepyszna. mozna smarowac nia chleb lub dodawac do potraw jako przyprawe:) wlasnie nosze sie z zamiarem zrobienia takiej samodzielnie - ciekawe co z tego wyjdzie. mysle ze wystarczy ugotowac papryke dosolic i zmiksowac... mam przynajmniej taka nadzieje:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×