Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anekm

Smacznie, zdrowo i tanio

Polecane posty

Gość knutsel29
Czesc, jestem nowa i mam ogromny problem . mieszkam za granica, moz jest zakochany w polskiej kuchni, chcialam mu zrobis i ugotowac flaki, znalazlam sprawdzony przepis w starej dobrej "kuchni polskiej", ale tam podaja tylko flaki jako skladnik, jak ja to wytumacze rzeznikowi? Co to jest: zoladek, jelita cienkie, dwunastnica czy jelito grube? I jakie cielece, wieprzowe czy wolowe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
baska25 robie identyczna salatke bo uwielbiam tunczyka (choc nigdy nie jadlam swiezego ponoc kg kosztuje 130zl?!) ale majonezu sobie nie zaluje,bo lubie ;) choc chyba nie jest zbyt zdrowy nie?:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
majonez tunczacy ale co poradzic skoto dobry xd ojej! to ja nifsy nie jadlam swiezego za tye kasy! wole na buty;P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Do knutsel29 skoro już tutaj
zajrzałam, a nikt sie nie kwapi z odpowiedzią ;) Flaki to pokrojone w paseczki części żoładka. Najlepsze są do tego celu żołądki wołowe, ale mogą też być drobiowe :) Powodzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no tuczacy, ale ja kupuje fit, wiec chyba ma mniej kalorii niz normalny.mozna takie dostac spokojnie. no ja tez nigdy nie jadlam jeszcze swiezego i tez bym wolala wydac takie pieniadze na cos innego!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość świeży łosoś...
hmmmm... pycha, ale tylko na specjalne okazje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ten swiezy tunczyk to chyba nic taniego (przeczytajcie sobie temat tej dyskusji:P)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a moze taka tania smaczna az wrecz banalna... ziemniaki ugotowane w mundurkach jajka na twardo cebula badz por to jest podstawa a jako dodatek ktory zaczelam stosowac i ja i znajomi dookola to ogorki kiszone badz korniszone ogorki..ma bardziej wyrazisty smak od nich choc i bez nich jest pyszna do tego majonez sol pieprz i gotowe ta salatka jest rewelacyjna np swietnym dodatkiem do grilla jest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fajnie się czyta ten topik i słucha muzyczki ;) Z dwie strony temu o pastach było i tak mi się przypomniało... już nie pamiętam skąd ten przepis, czy z natchnienia, czy z tego topiku :) Ale bardzo lubię jak mam warzywka z zupy: marchewkę, pietruszkę czy seler, drobno pokroić jak do sałatki warzywnej, dodać pora i na przykład rybkę z puszki,taką na przykład w sosie pomidorowym. Albo wszystko ugniatam na właśnie taką pastę na kanapki. Tylko rybkę dodać bez tego ,,sosu,, . Bo rewolucja żołądkowa murowana :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a to jak oczyscic taka rybe z puszki z tego sosu? umyc w wodzie?:P glupie pytanie, ale nie wiem, przepraszam. no rzeczywiscie, topic jest ze tanio, a mimo ze moze byl smaczny to chyba niezbyt tani, no chyba ze mamy inne progi co do platnosci ustalone :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tuńczyk dobry, ale to nie na temat, jak hanka26 zauważyła. My tu mamy dyskutować na temat tego, co smaczne, zdrowe i tanie (najlepiej wszystkio razem!). Moja kuchnia jest raczej tania (choć i tak wydaję na jedzenie fortunę, ale nie jestem w tym pewnie odosobniona), raczej zdrowa (mało tłuszczu, a staram się upychać sporo warzyw, choć różnie z tym wychodzi), raczej smaczna (domownicy nie narzekają, potrawy urozmaicone, ponadto uwielbiam eksperymentować z przyprawami, które potrafią zmienić smak dania). A z past do chelba robię i lubie taką zwykłą: makrela wędzona, 2 jajka na twardo, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, cebulka, natka pietruszki, pieprz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to może jakiś przepis
na zdrową i smaczną zupkę ktoś zapoda?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To chyba raczej ja niejasno napisałam :) Ja mam tendencję do skracania myśli :P Chodziło mi o to, żeby dodać rybkę i nie wlewać tej zaprawy z puszki na przykład jak dodajemy jakąś rybkę w sosie pomidorowym czy zalewie octowej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja nie wiem jak ze zdrowością
ale mam ostatnio nową ulubioną zupę. I w dodatku, gotując dla dwóch osób zaledwie mam zupę na dwa dni - jedno gotowanie, a dwa dania. Pierwszego dnia gotuję kapuśniak na żeberkach, ale bez ziemniaków (tzn. ziemniaki gotuję osobno i nie wrzucam do garnka, tylko do talerza i na to zupa). Żeberka mąż potem sobie jakoś przyrządza i zjada ze smakiem, bo ja nie lubię. Drugiego dnia do tego co zostało dodaję puszkę białej fasolki (najlepsza bonduelle, testowałam różne), i przecier pomidorowy, albo zmiksowane pomidory w puszce, ewentualnie trochę wody, żeby nie było za gęste. Do tego ŚWIEŻY tymianek i rozmaryn posiekany i pyszna zupka wychodzi. Mi smakuje bardziej niż zwykły kapuśniak :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Emmi dzieki, moze i troszke skracasz mysli ale ja przy okazji chyba tez troche nie ogarnelam umyslowo tego :P no coz, zdarza sie nawet najlepszym, hehe ^^

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na jesień lubie robić zmodyfikowaną wersję zupy mediolańskiej: Składniki: 2 cebule posiekane 200 g boczku pokrojonego w kostkę, podsmażonego 3 obrane marchewki w plasterkach lub kostce kawałek selera w kostke pokrojony 3 obrane średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju garśćfasolki szparagowej oczyszczonej z nitek, pokrojonej 500 g pomidorów w kawałkach puszka białej fasolki 150 g sera żółtego tartego sól, pieprz Boczek podzmażyć, zdjąć z patelni. Dodać na patelnię cebule, olej, przesmażyć. Przełożyć razem z boczkiem do garnka, dodać pozostałę warzywa, zalać 1.5 l wody, gotować do miękkości, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać zupkę w miseczce żółtym serkiem. Jest to taka wzbogacona fasolka po bretońsku:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sssooowa
dziewczyny mam pytanie do tych co robiły juz omleta kiedykolwiek. Na pierwszej stronie waszego topiku jest fajny przepis na omlet z groszkiem kótry chcę dziś wypróbowac ,ale nie wiem o jakie naczynie- tortownicę chodzilo autorce? czy można upiec to na patelni, pod przykryciem czy nie? czy w piekarniku? jak tak to w jakiej temperaturze i jak długo?? nie mam tortownicy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chyba najlepsza bedzie
forma do tarty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja tam zawsze jak robie omleta to na patelni smarze, z jednej albo z dowch stron zaleznie z czym robie. a z groszkiem to bym nie chciala, jakos mi nie podchodzi taka wersja. wole z serem, albo z wedlina albo z tunczykiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jacentym
Na stronie www.kohersen.pl jest książka kucharska w pdf.ie tam jest 350 przepisów na tego robot sam wiele sprawdziłem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no dobra nie na temat ale ciekawa bylam:P niestety chyba nie podam przepisu na zupe, bo nigdy jej nie robiam zawsze z paczki:P ale nie wiem czy to sie zalicza do jakis najzdrowszych xD

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość omleta robię na patelni
nie wpadłam na to by robić go w tortownicy :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na patelni także robie, a powiedz mi jakies dodatki czy sam? "omleta robię na patelni nie wpadłam na to by robić go w tortownicy "

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co z omletem typu
clafoutis?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a czy omleta mozna na slodko zrobic? zastanawiam sie...jadl ktos? jeszcze bardzo polecam z pomidorem (najlepszy koktajlowy!) i serem plesniowym. a jeszcze jeden przepis tani a pyszny, czesto podawany w restauracjach jako przekąska to : ser camembert bri obtoczyc w mleku, panierce do kurczaka (są takie gotowe w granulkach) i smazyc na patelni na masle z jednej i drugiej strony zeby sie zarumienilo i nie pękl ser! podawac na talerzu z zurawiną (taka ze sloika jak dzem) uwielbiaaaam! w restauracji kosztuje kupe kasy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×