Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Biała Dama 20

tabletki antykoncepcyjne...

Polecane posty

No wlasnie problem w tym ze oboje jestesmy bardzo mlodzi mamy po 18 lat.. wiec nie mysle nawet o wpadce.. no coz bede musiala zostawic to wszystko narazie jak jest.. bo niby to TYLKO 1 % ryzyka ale tez jakby nie bylo AZ 1 % .. dizkeuej ze jestescie mile i udizleacie rad a nie bytacie chamsko po co bierzesz tabletki skoro kochasz sie z prezerwatywa... A i mam jeszcze jedno pytanie.. moje krawienie z odstawienia jest bardzo slabe trwa zazwyczaj 3 dni i ma kolor brazowy.. czy to nromalne??

No wlasnie problem w tym ze oboje jestesmy bardzo mlodzi mamy po 18 lat.. wiec nie mysle nawet o wpadce.. no coz bede musiala zostawic to wszystko narazie jak jest.. bo niby to TYLKO 1 % ryzyka ale tez jakby nie bylo AZ 1 % .. dizkeuej ze jestescie mile i udizleacie rad a nie bytacie chamsko po co bierzesz tabletki skoro kochasz sie z prezerwatywa... A i mam jeszcze jedno pytanie.. moje krawienie z odstawienia jest bardzo slabe trwa zazwyczaj 3 dni i ma kolor brazowy.. czy to nromalne??

Gość Pierwsze tabletki
A on mi nic nie mówił, że mam przyjśc po wyniki. Po prostu dał mi tylko 2 opakowania, więc muszę przyjśc po następne. Tak przynajmniej to zrozumiałam. Nic mi nie mówił nt. cytologii. Już wyjaśniam co z tymi badaniami. Na badanie testosteronu nie dostałam skierowania. Miałam sobie po prostu iśc do przychodni je zrobic. I tyle. A dzwonic miałam po to, żeby tylko powiedziec jak poszło. No i tak samo bym musiała zrobic z tymi dwoma pozostałymi badaniami. Już wytłumaczyłam wystarczająco? Bo bardziej już nie potrafię:P A co do tego wymiotowania, to już nie ważne:P

Gość *******BECZKA*******
biore tabletki a wlasciwie we wtorek wzielam ostatnia teraz mam tydzien przerwy zrobic ale ja nadal nie dostalam okresu ....wiec mam znowu w srode zaczac brac normalnie czy czekac na okres....i czy w czasie tej tygodniowej przerwy jestem tez zabezpieczona czy nie

biore tabletki a wlasciwie we wtorek wzielam ostatnia teraz mam tydzien przerwy zrobic ale ja nadal nie dostalam okresu ....wiec mam znowu w srode zaczac brac normalnie czy czekac na okres....i czy w czasie tej tygodniowej przerwy jestem tez zabezpieczona czy nie

Gość jak myślicie
Biore tabletki z przerwami od ok 2 lat, w srode skonczylam drugie opakowanie zawsze okres dostawalam 3 -go dnia po odstawieniu, pierwszego i drugiego dnia po po odstwieniu kochalam sie z chlopakiem pare minut bez zabezpieczenia ale potem zalozyl prezerwatywe. czy sa jakies szanse zebym byla w ciazy czy czekac dalej cierpliwie na okres? a moze to przesuniecie moglo byc skutkiem wyjazdu i zwiazanym z nim zmiana klimatu?

Gość kkkkkkkaaaaaaaaaaawwwkkkkkkkka
do dziewczyna chlopaka mozesz sie spozniac o 2 godz w ta czy we wta ,a po drugie jest napsiane w ulotce ze nawet do 12 h i nic nie powinno sie stac! Ja biore tabl od 6 lat i nie zwracam uwagi czy jest 18 czy 23 a jeszcze do tej pory nie wpadlam!:)

Gość Maajaa20
Hej dałam podobny temat na stronie glownej forum ale zero odzewu poki co, wiec was sie spytam. Biore tabletki anty z przerwami od okolo 2 lat, w srode skonczylam drugie opakowanie po przerwie a okres dostwalam po 3 dniach od odstawienia. 1 i 2 go dnia 7-dniowej przerwy na okres kochalam sie z chopakiem pare minut bez zabezpieczenia a potem on zalozyl gumke. jednak poki co okresu brak czy to tylko moje schizy czy moze mozliwa ciaza? a moze przesuniecie terminu miesiaczki zwiazane jest z parodniowym wyjazdem i zmiana kliamtu??

Gość Pierwsze tabletki
Maajaa20, wiesz, nie jestem specjalistką w tej sprawie, ale trochę się już naczytałam o tabletkach. Nawet w tej przerwie 7 - dniowej jesteś zabezpieczona, także niczym się nie przejmuj. Po 1. jeszcze masz czas na dostanie okresu. Może on się spóźniać z wielu powodów, po 2. w trakcie pierwszych 3 miesięcy okres może nawet w ogóle nie wystąpić. Czekaj cierpliwie. Trzymam kciuki!

Gość Pierwsze tabletki
Jeszcze jedno pytanie ode mnie. Dzisiaj mam zażyc pierwszą tabletkę (pierwszą w ogóle). Tylko że od 2 dni jestem przeziębiona. Nie biorę żadnych antybiotyków, tylko lekarstwa tj. Gripex, Rutinoscorbin, Aleric, Aspirin. Czy one nie przeszkadzają w żażyciu Diane 35? Niby w ulotce jest tylko napisane "Niektóre leki, przyjmowane jednocześnie z pigułką antykoncepcyjną, mogą hamować jej działanie. Dotyczy to leków stosowanych w leczeniu padaczki (np. prymidon, fenytoina, barbiturany), gruźlicy (np. rifampicyna) i antybiotyków (np. ampicylina, tetracykliny, gryzeofulwina) stosowanych w leczeniu chorób infekcyjnych", ale ja jestem panikarą, więc wolę się doinformować. Wy z doświadczenia wiecie lepiej. Na pewno któraś z Was była przeziębiona podczas brania tabletek. Co robić? Nie chcę czekać do następnej miesiączki...

chce zacząc brac tabletki i dlatego mam pytanie. Od kiedy od rozpoczecia brania jestem zabezpieczona i kiedy mozna zauwazyc czy sa one odpowiednie lub tez czy nalezy je zmienic ??? Prosze o szybka odpowiedz :)

chce zacząc brac tabletki i dlatego mam pytanie. Od kiedy od rozpoczecia brania jestem zabezpieczona i kiedy mozna zauwazyc czy sa one odpowiednie lub tez czy nalezy je zmienic ??? Prosze o szybka odpowiedz :)

Gość Pierwsze tabletki
martika151, one działają od pierwszej zażytej tabletki - jeśli zażyjesz ją w pierwszym dniu okresu. A kiedy zauważysz czy są odpowiednie? Zależy chyba od tabletek. Ale ogólnie rzecz biorąc, jeśli pojawią się jakiekolwiek podejrzenia, że działają na Ciebie źle - a wiele może ich być - należy natychmiast skontaktować się z ginekologiem. I razem z nim ustalić, czy one mogły być przyczyną jakichś np. zaburzeń.

ah...\"czy podczas krwawienia z odstawienia macie też słabe krwawienie?\"--->Ja mam różnie, raz mam słabsze, raz obfite... \"ja mam zazwyczaj 3 dni słabego krwawienia i nie jest to krew tylko moje krwawienie ma brązowy kolor .. też tak macie?\"--->Ja tak nie mam, ja mam normalnie krew i moje krwawienie z odstawienia trwa tak jakoś 4 dni i zaczyna się plamieniem pierwszego dnia, czyli razem 5 dni...A Ty, przy którym jesteś opakowaniu?Jak jedno z trzech pierwszych to normalka, ale jeśli to już kolejne, to lepiej idź na badanie, czy nie jesteś w ciąży albo czy nie masz tam czegoś, jakiejś choroby, itp... Już tu pisałam milion razy, żebyście nie wysyłały postów kilka razy, mimo pojawienia się błędu post dojdzie... dziewczyna chłopaka...\" ja nie mam stałej pory zażywania tabletek\"--->A dziewczynka wie co to jest pora?W tym, co napisałaś jedno wyklucza drugie...Piszesz, że nie masz stałej pory brania tabletek a potem wypisujesz godziny jednej pory dnia...Przecież 8:30, 9 i 10 to jest jedna pora dnia - rano...I właśnie o to chodzi, żeby brać o tej samej porze i tak masz w ulotce zapewne... \"czy to są duże wahania czasu?\"--->Nie!Przeczytaj ulotkę z łaski swojej to się dowiesz co i jak...Możesz się spóźniać 12 h co jakiś czas i będzie ok...Masz brać o tej samej porze, a nie godzinie... \"czy mam się obawiać?\"--->Nie... \"czy może te 2h nie robią różnicy?\"--->W tym przypadku nie - ulotka... To samo...Już tu pisałam milion razy, żebyście nie wysyłały postów kilka razy, mimo pojawienia się błędu post dojdzie... Pierwsze tabletki...Hmm, to albo Ci na wizycie ma zamiar wszystko powiedzieć, albo to nie była cytologia... Co do tych badań, to teraz skapowałam:P Jeśli Twój ginekolog nie chce Ci dać skierowania na podstawowe badania do tabletek to zmień lekarza, to musisz mieć i koniec... \"Bo podobno w ciągu 3 pierwszych opakowań może okres nie wystąpić\"--->Nie podobno tylko tak jest, bo takie info jest w ulotce:) \"No i w czasie tej tygodniowej przerwy jesteś zabezpieczona?\"--->Co ma oznaczać ten znak zapytania?:P \"zaczynam dzisiaj brać te moje tabletki w końcu\"--->Pierwsze w życiu opakowanie? *******BECZKA*******...Litości...Wiesz co...Jak kupiłaś tabletki to w środku opakowania miałaś kartkę i ta kartka to ulotka, która powinnaś mieć w jednym maleńkim paluszku...Ty nic nie wiesz o tabletkach a już je zażywasz?Masarka...Koniecznie przestudiuj ulotkę a wszystkiego się dowiesz...To jest podstawowe info i trzeba się tu sugerować swoja ulotką a nie czyjąś, ja Ci mogę odpowiedzieć tylko według swojej, ale radzę działać według swojej, a nie mojej... \"we wtorek wzięłam ostatnia teraz mam tydzień przerwy zrobić, ale ja nadal nie dostałam okresu\"--->Zrobić?Czy jesteś już w trakcie?Mam nadzieje, że jesteś w trakcie, a nie czekasz na coś, żeby tą przerwę zrobić...Na krwawienie masz całe 7 dni, więc okres możesz dostać nawet 7 dnia, więc nie panikuj...A nawet jeśli nie dostaniesz 7 dnia to i tak jesteś na pierwszym opakowaniu(tak?), więc możesz go nie mieć, bo przy 3 pierwszych opakowaniach to tak jest - ULOTKA!! \"wiec mam znowu w środę zacząć brać normalnie czy czekać na okres\"--->Masz brać normalnie - ULOTKA!! \"i czy w czasie tej tygodniowej przerwy jestem tez zabezpieczona czy nie\"--->Jesteś, jeśli przestrzegałaś wszystkich zasad w braniu - ULOTKA!!...Co to byłby za sens brać i truć się, jakby chroniły nas tylko 21 dni w cyklu - bezsens... Nie wysyłaj postów kilka razy, mimo pojawienia się błędu post dojdzie... jak myślicie...\"Biorę tabletki z przerwami od ok 2 lat\"--->A czemu z przerwami? \"czy są jakieś szanse żebym była w ciąży czy czekać dalej cierpliwie na okres?\"--->Zawsze są szanse na okres!!!!!!!Zawsze masz 1 % ryzyka - ULOTKA!!Czekać na okres... Po 1-sze: To, że zawsze tak dostawałaś to jest mało istotne... 2-gie: Mieszasz sobie w organizmie przerwami to co się dziwić, że masz okres w cały świat teraz... 3-cie: To jest 2-gie opakowanie, więc może być różnie - możesz okresu nie mieć - ulotka... 4 - te: Na okres masz całe 7 dni przerwy, a nie 4 czy 5, więc możesz jeszcze dostać... 5 - te: \"pierwszego i drugiego dnia po po odstawieniu kochałam się z chłopakiem\"--->Dzień nie ma znaczenia, ponieważ przy tabletkach nie ma dni płodnych, w każdym dniu masz taką samą ochronę, jak przestrzegasz wszystkich zasad w braniu... 6 - te: \"kochałam się z chłopakiem parę minut bez zabezpieczenia ale potem założył prezerwatywę\"--->W śluzie przed wytryskiem mogą być plemniki... \"a może to przesuniecie mogło być skutkiem wyjazdu i związanym z nim zmiana klimatu?\"--->Przy tabletkach nie sądzę, ale nie wiem na 100 %... kkkkkkkaaaaaaaaaaawwwkkkkkkkka...\"nie zwracam uwagi czy jest 18 czy 23\"--->No to nie dobrze, że nie zwracasz uwagi, bo powinnaś brać o tej samej porze dnia...18 i 23 to inne pory dnia na moje oko... Maajaa20...Zmiana nika nic nie daje...Nie wysyłaj postów kilka razy, mimo pojawienia się błędu post dojdzie...

Gość Pierwsze tabletki
aaaaaaa, no to sama nie wiem. Niby jak się umawiałam z nim na wizytę, to się pytał od razu, czy była robiona cytologia kiedyś i USG to mówiłam, że nie, więc powiedział, że trzeba będzie to zrobić. Jak przyszłam na wizytę, to też powiedziałam, że to moja pierwsza w życiu wizyta, więc chciałabym zrobić wszystkie potrzebne badania. Więc okaże się za 1,5 miesiąca jak przyjdę na wizytę, czy zrobił te badania, czy też nie. Jak nie, to wtedy się upomnę, a jak i to nie podziała, zmienię lekarza. Bo w sumie, to jeden z najlepszych jakich znalazłam. No ale różnie bywa. Ginekolog napisał mi na kartce jakie badanie mam zrobić i przybił pieczątkę i się podpisał i nie wiem, czy to mogę nazwać skierowaniem, bo było to napisane na takiej małej karteczce samoprzylepnej. Z tym, że w przychodni, do której chodzę, badania bezpłatne to te, na które skierowanie mam od lekarza przychodni, więc na to samo mi wyjdzie, czy pójdę tam ze skierowaniem, czy bez. Po prostu będę musiała za nie zapłacić. W każdym razie, o wszystkie badania, które są lub mogą być potrzebne mi kiedyś, zapytam się na kolejnej wizycie, ponieważ ja w ogóle nigdy się na nic praktycznie nie badałam. Czy tak, czy tak chcę zrobić co się da - tak ogólnie rzecz ujmując. A ten znak zapytania to miał być kropką:P Przepraszam bardzo za nieuwagę:P No pierwsze w życiu opakowanie. Nigdy wcześniej nie brałam nic. Ani plastrów, ani tabletek, ani innych środków antykoncepcyjnych. Kochałam się w życiu tylko kilka razy - zawsze przy użyciu prezerwatywy. Lecz teraz chcę to zmienić. Mój biedny chłopak już długo czekał. Nie chcę go męczyć więcej:) Z tym, że nie robiłam tego tylko i wyłącznie z obawy przed zajściem w ciążę. Boję się okropnie.

aaaaaaa - Ja też byłam bardzo zaskoczona ale bardzo mam nie regularny okres wiec lekarka kazalam mi wziasc odrazu tabletke. Wiec przy pierwszym opakowaniu sie zabespieczalam, ale przy drugim uwazam ze antykoncepcja powinna dzialac ale zawsze lepiej sie zapytac bardziej doswiadczone dziewczyny. Wiec niewiem czy ona dziala czy niee martwie sie jak to dziewczyna, ale jesli gina mi tak powiedziala to chyba zna sie na tym i wie co mowi bo raczej by nie gadala jakis glupot. Ehhh niewiem juz sama a jeszcze mam takie pytanie jesli mialam stosunek pelny przypuscmy ze 22 grudnia a okres powinnam dostac 14 stycznia to moge juz byc zaplodniona i nie dostac okresu?? Hehe wiem ze to moze zbyt banalne pytania ale rozne mysli sie klebia w glowie i juz sama niewiem co mam robic i myslec nechcem zabardzo sie stresowac.

Gość Maajaa20
Ufff, i już wszystko jasne rzeczywiscie nie bylo potrzeby sie tak stresowac:) aaaaaaa -> " czemu z przerwami"? ano temu, że związane to bylo z odnawiajaca sie ciezka infekcja nerek i pobytem w szpitalu. 3 majcie sie!

Dzieki za odpowiedz. Tylko ja jescze mam watpliwosci i pytanie bo jesli okaze sie ze sa złe to czy ona zabezpieczaja czy jest jakies ryzyko??

Dzieki za odpowiedz. Tylko ja jescze mam watpliwosci i pytanie bo jesli okaze sie ze sa złe to czy ona zabezpieczaja czy jest jakies ryzyko??

Pierwsze tabletki...\"Czy one nie przeszkadzają w zażyciu Diane 35?\"--->No jeju, dziewczyno, ulotkę masz od tego...Myślisz, że ktoś zna wszystkie ulotki na pamięć, żeby wiedzieć czy te leki wpływają na Twoje tabletki?Nie sądzę, więc zajrzyj do ulotki...Zawsze trzeba działać według swojej ulotki...Skoro do niej zajrzałaś i to wyczytałaś to nikt Ci tu nic mądrzejszego nie napisze!!Więc nie czaję pytania...Czym Cie tu mamy jeszcze doinformować?Przecież to Ty masz swoją ulotkę przed oczami i to Ty wiesz co jest w niej napisane, skoro nie ma nic o obniżeniu skuteczności między jednym i drugim składem, to nie rób sobie problemów z niczego... \"Wy z doświadczenia wiecie lepiej\"--->Tu nie doświadczenie wchodzi w gre, tylko treść z ulotki, w każdej może być na ten temat coś innego, więc nie sugeruj się kimś tylko swoją ulotką!! \"Na pewno któraś z Was była przeziębiona podczas brania tabletek. Co robić? Nie chcę czekać do następnej miesiączki...\"--->Nawet jeśli brałabyś antybiotyk, który obniżałby działanie, to w czym to niby przeszkadza w rozpoczęciu stosowania tabletkę?W niczym, tylko musiałabyś się zabezpieczać dodatkowo przez okres zażywania antybiotyku plus jeszcze 7 dni po jego zakończeniu - ulotka!! \"Więc okaże się za 1,5 miesiąca jak przyjdę na wizytę, czy zrobił te badania, czy też nie\"--->Podstawowe badania do tabletek są z badania krwi... \"Z tym, że nie robiłam tego tylko i wyłącznie z obawy przed zajściem w ciążę. Boję się okropnie\"--->Czego się boisz? martika151...\"Od kiedy od rozpoczęcia brania jestem zabezpieczona\"--->Po 4 h od zażycia pierwszej, jeśli przestrzegałaś wszystkich zasad w braniu(konieczne i najważniejsze jest zażycie jej w pierwszym dniu okresu) - ulotka!! \"kiedy można zauważyć czy są one odpowiednie lub tez czy należy je zmienić\"--->Idziesz do ginekologa na wizytę, rozmawia z Tobą, bada na fotelu i daje skierowanie na badania, później idziesz po wyniki i dobiera Ci tabletki najbardziej dla Ciebie odpowiednie...Zaczynasz brać i masz 3 pierwsze opakowania na przyzwyczajenie się organizmu, wtedy mogą się dziać różne rzeczy - ulotka...Jeśli po tych 3 opakowaniach coś się będzie działo, to idziesz do ginekologa i wtedy ewentualnie Ci zmienia... Tyle już razy pisałam, żeby nie wysyłać postów po kilka razy, a Wy dalej swoje i tylko forum zaśmiecacie niepotrzebnie...Mimo wyskoczenia błędu post i tak dochodzi!! madziusi4a...No i po co to piszesz kolejny raz?Napisałam Ci wyżej, że błąd wyskakuje ale info i tak dochodzi...I już dawno Ci odpisałam na ten Twój post... Maajaa20...Aha...

martika151...\"jeśli okaże się, że są złe to czy ona zabezpieczają czy jest jakieś ryzyko?? \"--->ZAWSZE jest ryzyko!!Wynosi ona 1 % - ZAWSZE!!...Jeśli okaże się, że są złe, to nic to nie ma do zabezpieczenia, będzie ono takie same(jeśli będziesz przestrzegała zasad w braniu to będzie ono wynosiło ponad 99 %)...Jeśli będą złe, to będziesz się np. źle czuła, będziesz miała skutki uboczne, itp...Każde tabletki zabezpieczają Cię tak samo, nie ma lepszych i gorszych ogólnie, tylko dla Ciebie indywidualnie jedne będą lepsze, bo bardziej do Ciebie pasują niż inne, co nie oznacza, że te inne nie będą Cie zabezpieczały, będą, ale nie będą odpowiednie dla Twojego organizmu... I kolejny już raz przypominam, żebyś z łaski swojej nie wysyłała posta kilka razy, mimo wyskoczenia błędu post dojdzie...

Gość MartaSc86
mam pytanko zaczynam urzywac tabletek antykoncepcyjnych Microgynon21 czy oprocz tego zabezpieczenia musze stosowac jeszcze jakies dodatkowe, a slyszalam jeszcze ze po tych tabletkach rosna piersi slyszalyscie cos otym

Gość Sc86
witam zaczynam zarzywac tabletki microgynon21 czy oprocz tego zabezpieczenia musze stosowac jakies inne srodki , slyszalam jeszcze ze potych tabletkach rosnom piersi wiecie cos otym

Gość Sc86
witam zaczynam zarzywac tabletki microgynon21 czy oprocz tego zabezpieczenia musze stosowac jakies inne srodki , slyszalam jeszcze ze potych tabletkach rosnom piersi wiecie cos otym

Gość Sc86

Gość Sc86

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować