Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość smutna_małgosia

Dziewczyny z hirsutyzmem

Polecane posty

Koleżanko powyżej większość hormonów masz w górnych granicach normy, ale nie są przekroczone,masz bardzo mało estradiolu i progesteronu ( wktórych dniach robiłam te hormony?) taka ilośc progesteronu może świadczyć o braku owulacji. W związku z tarczycą zrób sobie jescze przeciwciała anty i endokrynolog . 17OH w górnej granicy ale nie przekroczony i robiony w dobrym dniu cyklu faza folikukarna.Jedno jest pewne nie masz PCOS, wskazują na to hormony LH i FSH. Radziłabym zrobić usg nadnerczy i powtórzyć DHEAS, najlepiej jak ten hormon jest w połowie normy i jeszcze wolny testosteron. Załamana, kurcze ma problem, mój depilator jakoś nie chce łapać mi włosków na brodzie, masakra, tak mam powrastane i grube, łapie te jasne i cienkie. I mam pełno małych czarnych kropeczek które da się wycisnąć i pęnsetą wyrwać ale to pracochłonne. Robiłam ten peeling cukrowy i szorowałam rękawicą brodę i nic. Nogi wydepilowałam do kolan i mam jeszcze takie małe czerwone kropeczki ale powinny zniknąć, tak jest przy pierwszej depilacji, tylko ta broda, może jakoś to zacznie dzialać.

Gość załamana93
Ania, a po wyciśnięciu tych kropeczek i pojawieniu się w ich miejscu włosków, depilator wciąż nie łapie? Mi też depilator nie chce czasem łapać tych, które wcześniej wyrywałam pęsetą, ale na szczęście te sytuacje rzadko się zdarzają. Jak już mam taki problem, to też niestety pęseta w ruch i znów błędne koło. A jak depilacja nóg? Boli strasznie? Ja wciąż jestem wierna maszynce...

Załamana otóż nie boli tak bardzo, myślałam że bardziej będzie bolało. Jak wycisne te kropeczki to już nic nie ma i nie mam co chwytać, ja dziś dopiero 1 raz użyłam bo wczoraj po południu mi przyszedł. Z pęnsetą jest błędne koło, mam nadzieje że w koncu mi ruszy ten depilator kłaki na brodzie. Załama mi pisze w instrukcji że ja mam naciągnąć skóre palacami i drugą ręką z depilatorem jechać w górę, ttylko że jak tak jest ciężko naciągnąć tę skórę. U Ciebie też tak pisze?

Gość załamana93
Ania, tak, u mnie jest to samo napisane i staram się do tego stosować, bo po pierwsze zmniejsza się wtedy ból podczas depilacji, a po drugie depilator chwyta więcej włosków;)

U mnie jest jeszcze to że u mnie mam gęsto te kropeczki osadzone, długa dubanina, mecząca. Dobrze że na szyji ma jasne i cienkie i ich nie ruszam. Tylko broda i podbródek i w kącikach ust mam czasami parrę czarnych.

morela, w pachwinach? A to nie jest normalne mieć włosy w pachwinach? Matko to kobita bez hirsutyzmu nie ma tam wlosów? To mają szczęscie gwiazdeczki, bo ja od 15 roku życia mialam włosy w pachwinach i wydawalo mi się to normalne...

Gość morela133
piszac w pachwinach - mialam na mysli w okolicach ud w bardzo duzej ilosci. Dziekuje za odpowiedz. CZy wynik 17 oh progestronu w gornej granicy moze swiadczyc o wrodzonym przeroscie nadnerczy? Bylam u domowej lekarki nie chciala mi dac skierowania na usg ...nie wiem do kogo sie zwrocic lub tez ile bedzie to kosztowalo prywatnie...za wszystkie badania placilam sama ... co do estradiolu i progesteronu to wlasnie wydawal mi sie podejrzanie niski poziom. robilam w 3 dniu od pojawaienia sie miesiaczki (3dzien cyklu?) Czyli jest to chyba fdaza folikularna. testosteron, kortyzol i prolaktyne robilam wczesniej. nie tego samego dnia.

Koleżanko progesteron robi się w 21-22 dniu cyklu, wynik najlepiej powyżej 10, wtedy wiadomo że jest była owulacja. Estradiol 12- 15 dzień cyklu, wtedy jest wyrzut tego hormonu. Usg nadnerczy można prywatnie bez skierowania koszt 50-70 zł. Żeby stwierdzić WPN potrzebne są dokładnie badania i usg nadnerczy.

Koleżanko progesteron robi się w 21-22 dniu cyklu, wynik najlepiej powyżej 10, wtedy wiadomo że jest była owulacja. Estradiol 12- 15 dzień cyklu, wtedy jest wyrzut tego hormonu. Usg nadnerczy można prywatnie bez skierowania koszt 50-70 zł. Żeby stwierdzić WPN potrzebne są dokładnie badania i usg nadnerczy.

Gość załamana93
Misteriosa, pacjentami takiego oddziału są niestety same starsze osoby w wieku 50-90 lat (tak było u mnie), dlatego pisałam o nastawieniu psychicznym. Ale to ma też plus: dla lekarzy byłam ciekawym przypadkiem medycznym;p

Dzisiaj wydepilowałam sobie jeszcze całe uda z tyłu i przodu depilatorem, teraz mam całe w czerwonych kropeczkach ale myślę że znikną. Próbowałam depilować bikini i z tą niby nasadką ale nie mogłam, za bardzo boli i przejechałam głowicą golącą, pachy maszynką zwykłą i głowicą golącą, próbowałam nasadką do pach ale nie dałam rady. Nie wiem jak dziewczyny to robią że depilują sobie pachy depilatorem. Na brodzie od wczoraj nie ruszałam bo chce zapuśćić żeby mi depilator złapał. Jutro spróbuje przejechać brodę depilatorem.

Gość constance77
Ania, nie ma cudow: na brode najlepsza pęsetka! Tez mam depilator, ale uzywam go tylko do lydek. Przez ostanie 2-3 lata wolalam golic je bo byly bardziej gladkie i bez krostek. Ostatnio przejechalam depilatorem i co? Szczecina powrastana! Ohyda! A nie chce sie trzec rekawicami i robic peelingi tak czesto. Jak dla mnie to depilator jest dobry gdy planuje sie jakis wyjazd na tygodniowe wczasy; wtedy przejade depilatorem po 2-milimetrowej szczecinie na lydkach i mam spokoj... A po powrocie z wakacji od nowa stres, bo nogi robia sie chropowate, wlosy wrastaja, czasami igla je trzeba wydlubywac.. Przez najblizsze tygodnie bede stosowac maszynke, by "zapuscic" wszystkie na jednakowa dlugosc.. Potem zobaczymy.. :-)

Tylko że pęsetką dłubanina jest i długo bardzo schodzi, niektórych kłaczków i pęnseta nie chwyci i trzeba je wydłubywać. Co do nóg to ja zaczełam je przecierać szorstką rękawicą przy prysznicu i zamierzam sobie kupić krem veet przeci wrastaniu włosków pod depilacji. Jeszcze dziś mam czerwone krostki na nogach ale dużo mniej niż wczoraj, troszke przy kolanach i na udach ale myśle że zejdzie. Nie czuć włosków, mam nogi gładkie a po maszynce to na drugi dzień miałam kropeczki i na następny już włoski rosły i co 2 dni golić to podrażnienia są. Zamierzam brać hormony to bedą mi wolniej rosły też.

Gość morela133
17oh progesteron zrobilam w 3 dniu cyklu bo tak przeczytala zeby okreslic czy ma sie przerost nadnerycz... co do estradiolu i progesteronu wyczytalam tez gdzies ze mozn zrobic 3 dnia cyklu ...kurcze..

Progesteron określa się w 22 dniu cyklu dlatego że wtedy można stwierdzić czy była owulacja, bo po owulacji się podnosi jego poziom, wcześniej jego poziom jest niski, natomiast estradiol najlepiej zrobić w połowie cyklu bo wtedy jest wyrzut tego hormonu. W pierwszych dniach cyklu 1-3 bada się LH, FSH, testosteron całkowitym, wolny, androstendion, 17 OH progesteron, DHEAS, prolaktyna, TSH, FT3, FT 4 oraz kortyzol bada się niezależnie od dnia cyklu.

Dziś znów próbowałam ruszyc moim depilatorem brodę i nie rusza. W koncu wyrwałam pęnsetką, a wcześniej przejachałam troszkę głowicą golącą ale ta głowica rusza tylko włoski jasne i cienkie. I nie wiem jakie bym musiała mieć kłaki żeby mi ruszył brodę. Do depilacji ten depilator najlepiej nadaje się do nóg, bikini, nic więcej. Zastanawiam się nad laserem, na jesieni bym zaczęła. Od przyszłęgo miesiąca zaczynam brać leki to może na jesieni ten laser na mnie podziała. To codziennie dłubanie jest strasznie dla mnie męczące i zajmuje mi całą godzinę albo i więcej. Masakra, żeby chociaż było parę miesięcy spokoju. Lovelasko jak to czytasz, to jak u Ciebie z tym laserem?

Gość załamana emilia 34
witajcie dziewczyny czasem wchodzilam na to forum by pocztac jak inni zmagaja sie z tym problemem lecz nigdy sie nie odzywalam, az do teraz, moze jak bede tu przychodzic to pomoze mi to jakos przetrwac ciezkie chwile:( z hirsutyzmem zmagam sie od 17-go roku zycia a mam teraz prawie 34 lata...gdy sie to u mnie zaczelo ta choroba to bylo tabu nikt o tym nie mowil nie bylo internetu a lekarzowi nigdy bym nie powiedziala okres mam regularnie wiec nie wiem skad to cholerstwo sie u mnie wzielo do lekarza nigdy nie pojde za bardzo sie wstydze ukrywam ta chorobe jak moge godziny depilacji lez itd... wyglada to tak na brodzie i policzkach mam owlosienie jest dosc intensywne czarne wstretne wlosiska wyrywam je peseta a te jasniejsze usuwam depilatorem nawte mnie to juz nie boli skora sie przyzwyczaila robie to co drugi dzien zauwazylam ze jak mam okres wlosy odrastaja szybciej na codzien maluje twarz oczywiscie podklad puder itd jestem w stanie to zamaskowac choc widac grudki itd poki mam makijaz to ok ale bez makijazu wygladam potwornie czarne kropki odrastajace wloski itd bez makijazy chodze tylko w domu mieszkam sama co do reszty ciala mam wlosy na piersiach plecach brzuchu nogach i rekach nie sa czarne ich kolor to ciemny blad ale sa bardzo grube i sztywne te na piersiach ucuwam depilatorem reszte gole maszynka- robie to raz na 3 dni , jestem powtwornie zalamna jeszcze bardziej niz kiedys, bo:do tej pory poprostu pogodzilam sie z ta choroba i bylam z nia sama , gdy spotykalam sie z jakims facetem to byly to poprostu randki wyjscia itd zaden nie widzial mnie przed depilacja zaden nie widzial mnie bez makijazu az...sie zakochalam spotkalam go 1.5 roku temu do tej pory skrzetnie ukrywalam swoj problem ale nasz zwiazek posunal sie naprzod on chce zebysmy razem zamieszkali oswiadczyl mi sie , bardzo go kocham nie wyobrazam sobie zycia bez niego i tak bardzo sie wstydze tego hirsutyzmu, do tej pory tak skrzetnie go maskowalam ale co teraz ?jak ja mam z nim zamieszkac? nawet jak u mnie nocowal czy ja u niego to zawsze w makijazu tzn podklad plus puder umiem sie umalowac tak by nie bylo to zbyt widoczne wiec on sie niczego nie domysla ale jak bedziemy razem mieszkac to jak ja to ukryje?:(jestem tak bardzo zalamana nie chce mi sie zyc :( tak bardzo sie kochamy tak bardzo mi na nim zalezy wstydze sie mu powiedziec ta choroba mnie paralizuje do tego stopna ze chodza mi po glowie nawet mysli samobojcze :(ile nocy nie przespalam zastanwaiajac sie co zrobic zerwac z nim czy co ale jak to zrobie to chyba mi serce peknie nie potrafie bez niego zyc , wiecie los chyba ze mnie drwi bo on jest lekarzem nawet kiedys cos rozmawialismy o tym probelmie i on powiedzial cos takiego- ze znal kiedys pacjentke z takim problemem i jakie to straszne ladna dziewczyna a musi sie golic myslalam ze wtedy zapadne sie pod ziemie :( szybko zmienilam temat, nie wiem co robic, tyle razy chcialam mu powiedziec ale nie umiem wstydze sie i boje, moze on mnie nie zostawi ale kto by chcial miec taka dziewczyne?:(bedzie ze mna z litosci?jak ja mu sie pokaze z tymi wlosiskami?jak spojrze w oczy widzac jego odraze?sama czuje do siebie wstret patrze i cierpie z powodu tej choroby nie umiem sobie z tym poradzic :( jest coraz gorzej chyba od lat mam depresje :( bede tu przychodzic bo potrzebuje z kim o tym porozmawiac a nie mam z kim, wiecie co jest najgorsze-ta choroba nas tak bardzo ogranicza nie pozwala normalnie zyc, nie moge jechac pod namiot na wakacje bo co bede siedziala w ukryciu z peseta?widze piekne gladkie dziewczyny w pelni korzystajace z zycia, a my mamy tyle ograniczen, czuje sie fatalnie jak pol-czlowiek nie jak kobieta, dziewczyna, dlaczego to nas spotkalo:( przepraszam ze tak smutno napisalam ale chyba jestem juz u kresu zalamania:(

Gość załamana emilia 34
chcialam dodac jeszcze jedna rzecz jedna z mocih kolezanek tez ma ten problem nie mam z nia teraz kontaktu bo wyjechala do innego miasta ale ona miala laser i to nic nie pomoglo nic a nic a wydala kupe kasy brala tez tabletki diane35 ale tylko po nich przytyla nic nie pomoglo nic:(chodzila do lekarza leczyla sie nic jej nie pomoglo az w koncu lekarz jej powiedzial-na to nie ma lekarstwa czasem cos moze pomoc ale rzadko warto probowac ale marne szanse :( licze ze mnie tu przyjmiecie do swojego grona potrzebuje choc odrobiny otuchy :( nie wiem czy probowalyscie ale uzywalam serum z telocapilem z mazidel nic nie pomogl , teraz na twarz uzywam kremu bioxet wloski latwiej wychodza i troszke wolniej rosna ale to podobno dlugotrwala kuracja wiec stosuje i czekam choc na cuda juz nie licze :(

Gość lovelaska 89
u mnie kiepsko kipesko 6 rAZY BYLAM NA ALSERZE I BEZ REWELACJI;/

Gość zapomniałam swojego nicku
załamana emilia 34, rozumiem co przeżywasz... ja mam wrażenie ze mój i tak dośc krótki zwiazek rozpadł sie właśnie przez moj problem, czuje ze widział ze cos jest nie tak nie wiem...;/ ale jesli coś wyczuł to i tak nie było to bardzo dużo, bo jak miałam skórę w gorszym stanie (niewydepilowaną czy podrążnioną) to odmawiałam spotkań.. więc dołuje się tym jeacze bardziej... W moim wczesniejszym zwiazku facet wiedział o moim problemie i było mi naprawde łatwiej...to chyba jedyny facet na świecie który nie robił z teog powodu problemu i akceptował wszystko:( ale mi źle) najgorsze ze to wszystko postepuje boje sie tego co bedzie za rok za 2 lata ...:(

Gość załamana emilia 34
zapomnialam swojego nicku dobrze ze chociaz jest to forum mozemy sie jakos wspierac, szkoda ze wczesniej tu nie pisalam, moze nie wpedzilabym sie az w taka depresje:( to jest straszne dlaczego nas to spotkalo, wiem sa gorsze choroby kalectwo itd ale przez ten nasz hirsutyzm my tez nie mozemy zyc jak inni ludzie, co do mojego chlopaka naprawde ja nie wiem co mam robic, poznanie go to naprawde jedyna rzecz dobra jaka mnie w zyciu spotkala moje zycie to jakis koszmar ale nie o tym, ja tez wiele razy spotkan unikam nie tylko spotkan wielu rzeczy wydarzen itd, dzis siedze sama w domu skubalam te wlosiska z geby teraz posmarowalam bioxetem i tak tu siedze mialam sprzatac mieszkanie to nawet psychicznie tak wysiadam ze nie mam do tego sily:(na dodatke dzwonil moj chlopak z niespodzianka wykupil dla nas wycieczke i w listopadzie mamy jechac jak ja pojade?:(boze co robic ja juz nie wiem tyle razy odmawialam wspolnych wyjazdow boze co robic:(moj chlopak jest bardzo dobrym czlowiekiem ja wiem ze on mnie przez to nie zostawi on mnie bardzo kocha jestesmy na dobre i zle on zawsze mi powtarza ze mnie kocha taka jaka jestem a naprawde nie ejstem ladna dziewczyna nie mam ladnego ciala nie jestem atrakcyjna itd jestem calkiem mocno przecietna i wie ze mam kompleksy i zawsze mowi ze dla niego jestem najpiekniejsza na swiecie i ze kochac mnie ebdzie do konca zycia ale...jak zobaczy te wlosiska jezu chyba bym wtedy umarla ze wstydu:(ja wiem ze on mnie nie zostawi ale mnie tak bardzo wstyd przeciez jak mnie on bedzie pragnal jako kobiety?mysle ze stane sie dla niego aseksualna bo jak taka kobieta moze pociagac?jak?:(na dodatek on sam jest bardzo atrakcyjny zawsze mnie zastanawialo co on we mnie widzi ale ok wyglad nie jest najwazniejszy niech sobie bede brzydka ale jeszcze te wlosy :( boje sie przyszlosci a co bedzie jakbym musiala isc do szpitala tam jak bym sie depilowala ? a jak kiedys ktoras z nas zachoruje jak wtedy bedzie a na starosc? :( tylko isc i sie na tory polozyc slowo daje

Gość załamana emilia 34
poczytalam sobie teraz wczesniejsze strony tego forum i tez cos odkrylam odkad uzywam bioxetu tez mi na glowie wlosy wiecej wypadaja o co kaman ? super zamiast z pyska wypadac to z glowy przeciez to sie zalamac idzie juz mi sie smiac chce ale to chyba smiech przez lzy :D

Gość załamana93
Dziewczyny, mam mega doła. Cholerka, znowu miesiączka pokrzyżowała plany, dostałam ją przynajmniej 15 dni za wcześnie. Bilety na wakacje już kupione i nie mam możliwości wykonania tych badań. Znowu muszę je przekładać (chyba... 6 raz:(). Kolejne 4 tygodnie czekania:(

Gość red_berries
Hej dziewczyny! hormony mam w normie, obraz jajników na USG jest prawidłowy. A zarastam...włosy łonowe mam na połowie ud....i broda mi rośnie....miesiączkę mam co 50-60 dni....i tyję...i trądzik ;( byłam już u wielu ginekologów, w zasadzie jedyne co mi dają to tabletki anty, które ile dają, to sami wiecie. Nie wiem już, co robić, gdzie pójść po pomoc. Jestem z Wrocławia, może ktoś zna tutaj dobrego lekarza? pozdrawiam Was wszystkie!

zalamana emilia 34 mysle ze jezeli twoj chlopak naprawde cie kocha to dla niego jestes i bedziesz najpiekniejsza na swiecie, przeciez on zakochal sie w tobie, w twojej osobowosci a nie tylko w wygladzie zewnetrznym. Przeciez nie musisz uswiadamiac go tak zupelnie, nie musi wiedziec w jakim stopniu masz H. Moj maz nie ma pojecia ze jest to az taki problem,on tego nie dostrzega poniewaz robie wszystko aby widzial mnie zawsze gladka i zadbana, da sie tak bo sama jestem tego przykladem. Swoja droga gdyby faceci widzieli kobiety bez calej naszej otoczki to mysle ze niejeden przestraszylby sie na widok swojej lubej nawet takiej bez H ;) Wiem ze jest to mega problem, wiem ale, nie rezygnuj z zycia z kims kto tyle dla ciebie znaczy bo warto zaryzykowac aaaaa moze juz niedlugo medycyna upora sie z wlosiskami i bedziemy gladkie i bardzo kobiece :) Zycze ci odwagi i powodzenia , nie zalamuj sie, nie pozwol aby te wlosiska zniszczyly ci zycie. :)

Gość red_berries
Acha, jeszcze coś do Was dziewczynki, które obawiacie się związków...Widzicie, to nie hirsutyzm zniszczy uczucie - ale Wasz lęk, że chłopak się dowie, że odrzuci. Unikacie zbliżenia, odmawiacie spotkań, jesteście spięte - facet wyczuwa że coś jest nie tak, nie wie co, i psuje się...A tak naprawdę, to tylko burakom w klubów zależy na plastikowych laskach. Normalny facet, który kocha, zaakceptuje i wesprze. Naprawdę :) wiem to i z doświadczenia, i pytałam wielu kolegów! Najgorszy w związku jest brak zaufania, ukrywanie czegoś.

Gość załamana emilia 34
malwina30 i red berries dziekuje takie slowa mi bardzo pomagaja :) tylko jak sie zdobyc na odwage by o tym powiedziec tego jeszcze nie wiem musze sie jakos zebrac w sobie bardzo dziekuje za mile slowa !

Gość red_berries
wiesz, teraz doczytałam że twój chłopak jest lekarzem miał taką pacjentkę. Czy on się nie wiem, naśmiewał z niej? Pewnie nie, bardziej współczuł...myślę, że zrozumie, co przeżywasz. Może napisz list, jeśli boisz się wprost. u mnie to wyszło tak, trochę dziwnie ;) przed pierwszym sexem, a akurat nie byłam na gładko...ale chciałam bardzo no i jakoś tak wyszeptałam, że mam problem i za dużo włosów, i że się stresuję. A on kazał mi nic nie mówić, nie myśleć i wycałował te zarośnięte miejsca :) jasne, starałam się byc w miarę gładka zawsze, ale nie za wszelką cenę...uważam, że jesteś z kimś na dobre i złe, w chorobie też przecież.

Gość załamana emilia 34
to nie do konca byla jego pacjentka tylko jego kolegi ale akurat byl przy wizycie bo kolega go poprosil o konsultacje, nie bron boze nie smial sie wspolczul jej bardzo byl powazny gdy o tym rozmawialismy, on w ogole ma dobre serce nie smieje sie z ludzi nie ocenia po wygladzie itd moj wstyd mnie blokuje

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się