Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość tarczycowa

TARCZYCA!! Bardzo ważna sprawa!!

Polecane posty

Witam wszystkich! Jestem nowa na forum. Tez choruje na tarczyce i to od lat, o czym nie wiedzialam. Dopiero rok temu dowiedzialam sie, ze mam nadczynnosc i guzki na tarczycy. Fajnie, ze jest takie miejsce gdzie mozna poczytac o podobnych jak moje problemych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do Zizusi. Ja mam niedoczynnosc tarczycy i zaszlam w ciaze ó tym nie weiedzac i przez lekcewazenie przez lekarzy problemu - poronilam. A wystarczylo tylko zbadac tarczyce, jak to sie robie wszedzie na zachodzie, kiedy kobieta oswiadcza, ze jest w ciazy. Tak czy owak w ciaze zaszlam. Moj ginekolog tweirdzi, ze teraz, jesli mam juz uregulowane hormony nic tylko dzialac i czekac na ciaze. Zobaczymy. jestem dobrej mysli i radze Tobie takze nie panikowac. Spytaj najlepiej swojego lekarza co i jak. Pytalas o to ginekologa?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zizusia
nie pytałam. narazie nie zamierzam mieć dzieci [ trochę za młoda jestem] , ale potem pewnie tak. w takim razie myślę, że będzie ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No to po co sie na zapas zamartwiasz. Choroba tarczycy to nie koniec swiata. Tyle kobiet z tym zyje. Troche ta choroba czasem daje sie we znaki ale coz... zawsze sie pocieszam, ze moglo byc gorzej ;-))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam prosbe do wszystkich u ktorych po tarczyce wypadaly wlosy. Mnie tak leca juz dwa i pol roku. Tabletki na tarczyce nie pomogly (biore tyroksyne i jod na niedoczynnosc), polknelam juz chyba 3 opakowanie merz Special i pelno tabletek z krzemem. Wlosy dalej leca, juz wcale nie moge nosic rozpuszczonych tylko spinam. Jak tak dalej pojdzie to nie weim jak bede wygladac za pare lat. Macie jakies sposoby albo rady co zrobic w tej sytuacji albo gdzie sie udac po pomoc???????????????????????????????? Piszcie prosze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do guni
a Ty masz nadczynnosc czy niedoczynnosc, bo pisalas raz ze nad a raz ze niedoczynnosc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zna sie ktos na diagnozie
?Moja diagnoza to autoimmunologiczne zapalenie tarczycy.Czy to jest hashimoto?? Dodam ze TSH jest w normie ale blizej dolnej normy(0,89), czyli jakby wskazywalo blizej na nadczynnosc, a z tego co czytałam to hashimoto wiaze sie z niedoczynnoscia, czyli przy TSH podwyzszonym a nie niskim...ft3 i ft4 mam w normie, blizej srodka wiec dobre, jedynie antyciala t-po podwyzszone nieznacznie czyli 57 przy normie do 34

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytryna wawa
gunia43 --> bierzesz Letrox czy Euthyrox? Może wystarczy zmenić lek na inny. Mojej koleżance też wypadały strasznie włosy, męczyła się z tym strasznie, aż któregoś razu poszła do innego endokrynologa, który zmienił jej Letrox na Euthyrox i włsy przestały jej wypadać. Mi przed leczeniem też wypadały hurtowo, od kiedy łykam Euthyrox jest dobrze. A moze mogłabyś zrobić sobie jakąś dokładniejszą analizę zawartości witamin, mikro i makroelementów? Byłaś u lekarza z tym problemem? Może poszukaj w sieci polecanego dermatologa i idź na konsultacje? zna sie ktos na diagnozie --> nieznacznie podwyższone miano przeciwciał nie świadczy o Hashimoto, co nie zmienia faktu, że masz jakąś postać zapalenia tarczycy. Endokrynolodzy zbyt pochopnie diagnozują Hashimoto (pewnie podoba im się egzoytycznie brzmąca nazwa ;-) marny żart). Przy takim poziomie przeciwciał, jak Twój (czyli nieznacznie podwyższonym) do diagnozy Hashi potrzebne by jeszcze było minimum USG, a najprawdopodobniej też biopsja. Twoje TSH nie wskazuje na nadczynność (tym bardziej na niedoczynność), powiedziałabym raczej, że jest bardzo prawidłowe. Poziom ft3 i ft4 w "połowie normy" jest własciwy tylko pod warunkiem, że nie masz objawów niedoczynnosci (wiele osób wymaga poziomu w zakresie minimum 60% normy albo więcej, żeby czuć się dobrze). Zapalenie tarczycy moze wywołać niedoczynność tarczycy (u Ciebie to się chyba jeszcze nie stało). Leczy się je tak jak niedoczynnosć - podając syntetyczną tyroksynę (niezależnie od poziomu tsh). Jesteś wdobrej sytuacji :-) przy właściwym leczeniu i regularnych kontrolach masz sporą szansę uniknięcia przykrych objawów niedoczynności. Leczenie (przy diagnozie, którą podałaś) najprawdopodobniej do końca życia - chyba ze wynajdą metodę leczenia wcześniej ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zna sie ktos na diagnozie
do cytryny- usg miałam, na biopsje zcekam, usg-wole guzkowate, 2 malenkie guzki 2mm i 3mm i troszke powiekszony jeden płat---------wiec jak myslisz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czy problemy z tarczyca
moga byc powodem przetłuszczania sie włosow? ma ktoras z Was tak?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a czy problemy z tarczyca
Moze napisze w skrocie:czasami jest tak ze szybciej mi sie przetłuszczaja włosy, ale wtedy jak sie spoce(a zaczełam sie mocniej pocic) to szybciej mi sie przetłuszczaja włosy,to znaczy jesli dzis umyje to za 2 dni musze znow umyc , nigdy nie ma tak ze musze myc włosy codziennie.zazcełam mi sie bardziej pococ skora głowy głownie przy wysiłku i jak sie zdenerwuje, i wtedy włosy sa jakies pozlepiane, tłuste.czy to mozliwe ze od potu szybciej sie włosy przetłuszczaja? a ostatno jest tak ze myłam wlosy w poniedziałek i do wczoraj było ok, a wczoraj włsoy zrobiły sie tłuste, czyli po 5 dniach, ,,,czy to tez znaczy ze po tylu dniach jesli sie przetłusciły, ze moje włosy naleza do rodzaju tłustych włosow?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytryna wawa
zna sie ktos na diagnozie --> taki wynik usg to też nie dowód na Hashimoto. Tylko jeden płat jest powiększony - a w Hashi (w początkowej fazie) dochodzi do symetrycznego powiększenia tarczycy, nie piszesz nic o zwłóknieniach, naciekach limfocytów itp., a one są charakterystyczne dla Hashi (chociaż biopsja może je ujawnić). Nie zmienia to faktu, że masz bardzo biedną tą tarczycę i wymaga ona leczenia. Po pierwsze trzeba sprawdzić, czy zmiany nie są złośliwe (biopsja). Jeżeli powiększenie tarczycy nie przeszkadza Ci w oddychaniu czy jedzeniu i lekarz nie znajdzie innych wskazań do operacji, najprawdopodobniej będzie Cie leczyć farmakologicznie i zlecać regularne badania kontrolne. Jeżeli wynik biopsji będzie dobry to nie masz się czym martwić. Problem został wcześnie wykryty i pozostaje tylko odpowiednie leczenie, a może wcale nie odczujesz objawów niedoczynności. Ja też mam 2 guzki, znacznie wyższy poziom przeciwciał, obraz USG wskazujący na Hashimoto. Leczę się od 8 miesięcy i nie jest to kłopotliwe. Tabletka na czczo i juz :-) pozdrawiam a czy problemy z tarczyca --> mi włosy się nie przetłuszczają szczególnie. Konieczność mycia co 2 dni to nie dramat :-) Podobno cukry proste mogą powodować szybkie przetłuszczanie się włosów. Może spróbuj na pewien czas wyłaczyć z diety główne ich źródła (biały cukier, białe pieczywo, słodycze, duże ilosci owoców itp) i zobaczyć, czy jest jakakolwiek różnica. NIe słyszałam o tym, żeby problemy związane z tarczycą wpływały na przetłuszczanie się włosów, chociaż oczywiscie u każdego moze się to różnić. Z pewością wpływają na stan włosów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hnjkaa do cytryny wawa
A jednak chyba tarczyca ma związek z przetluszczającymi sie włosami, cytat z netu, który znalazłam'' Zaburzenia w czynności tarczycy moga prowadzić do zaburzeń fizjologicznych w skórze{przetłuszczania,złuszczania}...'' hmm?!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytryna wawa
Przepraszam, jeżeli napisałam jakąś bzdurę ;-) nie jestem specjalistą. Jeżeli chodzi o info z sieci, warto zawsze sprawdzić na ile wiarygodne jest źródło, z którego korzystamy. Na jakiej stronie znalazłaś/łeś tą informację?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jezeli
włosy mam tłuste dopiero w 7 dniu po ich myciu, czyli po tygodniu, tzn. ze mam generalnie włosy przetłuszczające się?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytryna tsh przy normie 0,24-4,20 miałam 4,17 a fT4 przy normie ok. 0,2-1,7 miałam 1,79. Chyba jakoś tak. Teraz zrobiłam ponownie badania przy czym nie mam jeszcze wyników.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Cytryna tsh przy normie 0,24-4,20 miałam 4,17 a fT4 przy normie ok. 0,2-1,7 miałam 1,79. Chyba jakoś tak. Teraz zrobiłam ponownie badania przy czym nie mam jeszcze wyników.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytryna wawa
Wanda1 --> poczekajmy na te wyniki w takim razie :-) poziom ft4 tylko bardzo nieznacznie podwyższony, to jeszcze o niczym nie świadczy. Pamiętaj o tym, że nawet dobowo się on waha, a jeżeli poprzedniego dnia wzięłaś tabletkę później (minęło mniej niż 24h od badania) wynik może być lekko zaburzony. Nie mówiąc o tym, że "normy" w przypadku leczenia chorób tarczycy to termin mocno naciągany. Moim zdaniem zmniejszanie dawki przyjmowanego hormonu jest w tej sytuacji niewłaściwe. A już na pewno niewłasciwe, jeżeli masz objawy niedoczynnosci. Jeżeli po odebraniu wyników i kolejnej wizycie lekarz nadal będzie kręcił - zmień go :-).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
cześć wszystim tarczycowym.Ja choruję na nadczynność już prawie 2 lata.26 jadę do Wrocławia na jod radioaktywny.Czy jest ktoś po tym jodzie. Chcę się dowiedzieć co mnie czeka i czy wogóle pomogło z góry dziękuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do cytrynki...... Ja mam niedoczynnosc. ALecze sie w Niemczech, bo tu mieszkam i tu dopiero wykryli mi te chorobe, chociaz jej skutki dopadly mnie juz duzo wczesniej. Puchlam, kiedy siedzialam dluzej w np. autobusie to cierply mi nogi, bylam strasznie nerwowa , no i te wlosy. O wsyzstkim mowilam lekarzom i nic. Bez odzewu. Mowili ze t skutki odstawienia antykoncepcji, stresu i takie tam. Bedac chora, zaszlam w ciaze i w 7 tyg. poronilam. Nikt w Polsce, chocaz sugerowalam, ze cos sie ze mna dziejke nie tak, nie przebadal mi tarczycy a mnie to nie przyszlo do glowy. Pewnie przez te tarczyce tez poronilam, ale moich dwoch lekarzy sie jakos tym nie przejmowali. Dopiero tutaj w Niemczech poszlam do lekarza, bo puchlam okropnie. Woda zbierala mi sie w takich ilosciach, ze biust rosl mi o dwa rozmiary, a nerwowa bylam tak, ze moj maz naprwade mnie chyba bardzo kocha, ze to wszystko wytrzymal. Nie wspomne juz o gigantychnych ropnych pryszczach. W koncu na jekiejs ulotce przy tabletkach na napiecie przedmiesiaczowe doszlam od prolaktyny do tarczycy. Poszlam do mojego domowego, a on od razu zrobil mi badanie krwi i USG, po czym tak sie przestraszyl, ze tego samego dnia umowil mi termin, bez kolejki to miejscowego specjalisty od tarczycy. Zrobili mi jeszcze raz USG, potem tomografie i jakies dwa badania krwi i przepisali mi THYRONAJOD 50. W Polsce to sie inaczej jakos nazywa, ale na opakowaniu stoi, ze to 50 mikrogramow Levothyroxin-Natrium i 196,2 mikrogr. Kaliumiodid (150mikrogr. Iodid).Tyle co wiem, bo za granica mieszkam od poltora roku i ciezko sie z takim lekarzem dogadac w jezyku, w ktorym dopiero zaczynam gadac. Tak czy smak,powiedzialm mu o wlosach a on, ze wyniki mam ok i nic nie poradzi. Nie wiem juz co mam zrobic. Najchetniej zamowilabym sobie termin w Polsce ale nigdy nie jestem dluzej niz 2 tygodnie wiec nie wiem czy to ma sens. Poradzcie cos, bo szkoda mi tych moich wlosow.... ;-(( Wy tez bierzecie tyroksyne z jodem czy sama. Nie weim kiedy trzeba z jodem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a i jeszce bardzo wazna sprawa!!!!!!!!!!!! Napiszcie mi jak to jest z braniem tych tabletek. Musze je jesc rano na czczo czy jak. Ja do tej pory bralam jak mi sie przypomnialo a tutaj na forum czytam, ze wszyscy biora z ranca. Mnie nikt tak nie kazal ale moze tak trzeba i robie zle caly czas :-0 !!!!!!!!!!!!!!!!11

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytryna wawa
gunia43 --> jeżeli nadal nasz objawy niedoczynności znaczy, że dawka 50 mikrogramów l-tyroksyny jest za mała. Jest to zresztą bardzo prawdopodobne. W Polsce zwykle tabletki nie zawierają jodu, a ja dodatkowo nie mogę go przyjmować, bo mam zapalenie tarczycy typu Hashimoto, więc o jodzie wiem niewiele. Jakie masz wynik badań? To na ich podstawie dostosowuje się dawkę hormonu. Myślę, że nie ma potrzeby kupowania w Polsce innych leków, skoro masz tam dostęp do specjalisty. Ważne są tylko regularne badania i odpowiednie dobranie dawki. Wymuś na lekarzu przynajmniej regularne kontrole tsh. Po leczeniu powinno ono spaść w okolice 1. I tak, hormon powinno się łykać rano na czczo, popijając niewielką tylko iloscia wody, minimum 30 min przed śniadaniem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do cytryki. Dzieki serdeczne. Okazuje sie , ze caly czas te moje tablety lykalam zle. Od dzisiaj zmiana i lykam tylko rano. Moze dlatego mialam czasem objawy, bo nie wchlanialy sie u mnie dobrze, kiedy lykalam po sniadaniu. Widze, ze jestes super zorientowana :-)) Dzieki za rady. Dzis umawiam termin na kontrole :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KamilaK134
Witam!!! Mam problem lekarze wykryli u mnie Tarczyce,lecze ja tabletkami ostatnio bylam na badaniu i stwierdzili ze jest wszystko wporzadku,strasznie tyje,gdy bylam na urlopie zauwazylam ze z prawej strony mam powiekszona szyje to waglada jak goz,czy ktos sie spotkal juz z tym.Prosze o odpowiedz.Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eweewelinek
Do KamilaK134: Ale co Ci konkretnie wykryli? Robiłaś jakieś badania? Jak wyglądają wyniki badań krwi? Powiększona tarczyca wcale nie oznacza guza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytryna wawa
gunia43 --> badania poziomu hormonów we krwi, dopasowywanie dawki na ich podstawie - dwie zasadnicze rzeczy, o których musisz sama pamiętać. A już zwłaszcza, gdy źle się czujesz. Pozdrwaiam :-) KamilaK134 --> idź do lekarza (może być pierwszego kontaktu) po skierowanie na podstawowe badania (tsh i usg - takie skierowania może on wystawić), już teraz umów się do endokrynologa, bo kolejki są długie. Powiększenie tarczycy moze być spowodowane wieloma czynnikami i niekoniecznie jest to guz, a jeżeli nawet to pamiętaj, że w większości przypadków są to zmiany niezłośliwe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam wyniki. Tsh (0,27-4,20) 3,12 fT4 (0,93-1,7) 1,60 anty TPO ma być poniżej 34 ja mam 8,97 No więc te tsh mam mimo wszystko troche za wysokie bo ja chcę zajść w ciążę a powinnam do tego miec poniżej 2, najlepiej ok. 1,5 no i dalej wszystko utrzymuje mi się w górnej granicy nie wiedzieć czemu. Jeszcze jakies P/c przeciw receptorom TSH mam ujemne czyli chyba dobrze, taka mam nadzieję. Wizyta dopiero we wrześniu :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytryna wawa
Wanda1 --> kobieto ;-) nie martw się, że ft4 jest bliżej górnej granicy normy. To dobrze! TSH faktycznie za wysokie, konieczne będzie podniesienie dawki hormonu. Nie jest źle :-) ale jak na starającą się jeszcze nie jest dobrze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No niestety. Muszę miec poniżej 2 i to muszę miec tak cały czas dopiero wtedy moge się zacząć starać a ja już mam jednego bąbla i nie chciałam aby różnica była aż tak spora a już ma swoje lata :( Zastanawiam się jak długo zajmie mi zaniżanie tego TSH bo to chyba niełatwa sprawa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cytryna wawa
zwykle badanie krwi robi się po 6-8 tyodniach od zmainy dawki jeżeli kolejna dawka będzie właściwa :-) to już niedługo w sumie pewnie jeszcze kilka miesięcy :-) tylko pilnuj regularnych wizyt i badań

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×