Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Aqua1

jak wygl膮da usuwanie migda艂贸w ???!!!!

Polecane posty

Hanka-->bia艂y nalot zniknie, mnie o ile dobrze pamietam po paru dniach, przy tym jest niemsak w ustach ale minie, jak tyle przesz艂a艣 (jeszcze nie w znieczuleniue og贸lnym tylko miejscowym) to wszytsko przezyjesz :)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Gosiaczeekk
Ja mia艂am us贸wane migda艂ki boczne dok艂adnie 7 dni temu. Zabieg odbywa si臋 pod narkoz膮 og贸ln膮.Na poczatek dostaniesz tabletke zwiotczaj膮c膮 mi臋snie tak abys by艂a wyluzowana i sie nie ba艂a (ma ona jeszcze dzia艂anie zwiotczaj膮ce).Pielegniarki w艂o偶膮 Ci w r臋ke tak zwanego Motylka-werflon. Nast臋pnie po up艂ywie nie d艂ugiego czasu zostaniesz przewieziona na sale operacyjn膮. Tam dostaniesz z niecz贸lenie og贸lne tak zwanego g艂upiego jasia. Kt贸reg wstrzykna Ci w motylka.Nie poczujesz zadnego b贸lu jest to kwestia paru sekun po wstrzyknieciu go kiedy juz stracisz 艣wiadomo艣膰. Zabieb trwa od 30 do 40 min , podczas kt贸rego nie czujesz nic. Po zakonczeniu zabiegu zostaniesz wybudzona i przewieziona na swoj膮 sale.Nie bedziesz odcz贸wa艂a b贸lu dnia pierwszego.Pielegniarki beda kaza艂y Ci plu膰 w legninke , po to aby widzia艂y czy nic tam sie nie dzieje czy nie leci Ci zbyt mocno krew.B贸l jest odcz贸walny przy po艂ykaniu 艣liny og贸lnie przy prze艂ykaniu . po 3 dniach zostaniesz wypisana do domu. LODY TO MIT!!! LOD脫W NIE JE SI臉 PO USUNI臉CIU MIGDA艁K脫W!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Gosiaczeekk
Ja mia艂am us贸wane migda艂ki boczne dok艂adnie 7 dni temu. Zabieg odbywa si臋 pod narkoz膮 og贸ln膮.Na poczatek dostaniesz tabletke zwiotczaj膮c膮 mi臋snie tak abys by艂a wyluzowana i sie nie ba艂a (ma ona jeszcze dzia艂anie zwiotczaj膮ce).Pielegniarki w艂o偶膮 Ci w r臋ke tak zwanego Motylka-werflon. Nast臋pnie po up艂ywie nie d艂ugiego czasu zostaniesz przewieziona na sale operacyjn膮. Tam dostaniesz z niecz贸lenie og贸lne tak zwanego g艂upiego jasia. Kt贸reg wstrzykna Ci w motylka.Nie poczujesz zadnego b贸lu jest to kwestia paru sekun po wstrzyknieciu go kiedy juz stracisz 艣wiadomo艣膰. Zabieb trwa od 30 do 40 min , podczas kt贸rego nie czujesz nic. Po zakonczeniu zabiegu zostaniesz wybudzona i przewieziona na swoj膮 sale.Nie bedziesz odcz贸wa艂a b贸lu dnia pierwszego.Pielegniarki beda kaza艂y Ci plu膰 w legninke , po to aby widzia艂y czy nic tam sie nie dzieje czy nie leci Ci zbyt mocno krew.B贸l jest odcz贸walny przy po艂ykaniu 艣liny og贸lnie przy prze艂ykaniu . po 3 dniach zostaniesz wypisana do domu. LODY TO MIT!!! LOD脫W NIE JE SI臉 PO USUNI臉CIU MIGDA艁K脫W!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sylviiaa
No niewiem czy sie nie je lod贸w. Ja mia艂am wskazane przez lekarza jedzenie lodow poniewaz lody zmniejszaja obrzek....Kiedys to byla norma, a teraz to chyba od lekarza zalezy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Julka-M
Gosiaczeekk Chyba co艣 Ci si臋 pomyli艂o, raczej nie podali Ci 艣rodka zwiotczaj膮cego mi臋艣nie. Gdyby podali Ci taki lek, nie mog艂aby艣 samodzielnie oddycha膰 i musieliby wentylowa膰 Ci臋 mechanicznie.

Udost臋pnij ten post

Gosiaczeek - to jak wygl膮da usuwanie migda艂贸w nie jest regu艂膮 偶e u ka偶dego tak samo jak u Ciebie:). Bo: - nie zawsze jest pod narkoz膮 - zabieg trwa nawet tylko 15 minut - obudzili mnie dopiero jak by艂am w swoim 艂贸偶ku a nie na sali - b贸l si臋 odczuwa pierwszego dnia-tylko ma艂y bo dostajesz 艣rodki pb. (ja akurat mia艂am w kropl贸wce) - nikt mi nie kaza艂 w nic plu膰-przeciwnie po 4 godzinach mog艂am pi膰 a 偶e wypluwa艂am to dlatego 偶e nie da艂o rady prze艂kn膮膰 NIC:) nawet wody - wypisana zosta艂am nast臋pny dzie艅 o 10 rano Co do lod贸w to sie nie wypowiadam bo nie wiem, dosta艂am tylko rano zup臋 mleczn膮 :D.

Udost臋pnij ten post

Gosiaczeek ze lody to mit to sie z tym nie zgodze, w dzien zabiegu nie moglam jesc nic, ewentualnie kilka 艂yczkow wody, dnia drugiego lody do podstawa i tak mialam przez tydzien, lody lagodza bol i z tym sie zgodze pomogly mi bardzo, narkozy nie mialam tylko znieczulenie ogolne a zabieg trwal 20 min.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olsam
wczoraj mialem usowane migdaly...zabieg trwal 55 minut na znieczuleniu miejscowym, zabieg mnie bardzo bolal bo mialem mase jakis zrostow ropnych ktore musial chirurg ,,oderwac'' od scianki, samo wycinanie nie bolalo... najgorsze byly 2 godziny po zabiegu, bolal mnie szczeka, uszy i glowa, nie wspomne o gardle, dzis jem jogurt naturalny i jadlem zupe leczna na sniadanie, ale 2 razy dziennie mam kryzys bolu wtedy dostaje dozylnie ketonal-do domu w sobote...jak mi ktos powie ze to tylko migdalki to dostanie lufe...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Monia_26
Ja mia艂am dwa tygodnie temu usuwane migda艂y,i ca艂y dzie艅 nic nie mog艂am jesc i nikt nie kaza艂 mi wcale pluc w lignine.te偶 dosta艂am jak膮s tabletke ale niby to by艂o zeby sie nie denerwowac przed zabiegiem ja po niej zaraz zasne艂am niewiedzia艂am o niczym obudzi艂am sie chwile przed wyjazdem na sale operacyjna wiem ze pojecha艂amo 12 a wr贸ci艂am o 13;30 ale mia艂am tez usuwane guzy podczas jednego zabiegu.na nastepny dzien pielegniarka kaza艂a isc se kupic lody to tez tak zrobi艂am tak fajnie z艂agodzi艂y mi b贸l.Mam pytank kiedy zaczeliscie pic piwo po zabiegu jak d艂ugo czekaliscie?Mi mine艂y dwa tyg.nic nie boli mnie ale jakos tak mam strach.Prosze o odp.

Udost臋pnij ten post

Monia_26 dobre pytanie z tym piwem, moim zdanie jest takie ze jesli juz wszystko jesz i pijesz gorace i zimne napoje to piwko chyba tez mozna ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Monia_26
Nie pije jeszcze wszystkiego, bo mnie troche boli j,ak jest cos gorace ,wczoraj na urodzinki skosztowa艂am se likieru ,i mysla艂am ze z b贸lu umre ,jednak jeszcze cierpliwie se poczekam moze z miesiac .Wole juz nie cierpiec.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sylviiaa
Moim zdaniem jesli chodzi o te piwko to indywidualny przypadek. Zalezy jak komu sie goi. Ja np jestem 9 dzien po zabiegu i juz mnie nie boli wogole nawet jak pije gorace-chociaz nie czesta bo wole sie tak nie rozpedzac...Spr贸bowalam wczoraj tzn napilam sie 艂yka piwka i prawa strona mnie szczypala troche lewa wogole wiec mysle ze jeszcze tydz i napije sie piwka. Pozdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Monia_26
To ja mam tak samo tylko ze mnie lewa strona piek艂a bardziej dlatego wole sie wstrzymac z tym piwem

Udost臋pnij ten post

a ja dzis pierwszy raz napisalam sie piwka z soczkiem i 0 bolu, jestem 10 dni po zabiegu i odczuwam lekki bol ale jak tylko ziewam, gorace probowalam i jest ok.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 farisa
Witam ponownie, jestem juz ponad dwa tygodnie po zabiegu. Bol praktycznie zniknal, jem wszystko poza kwasnymi etc., ale - co najwazniejsze - przeszedl mi "gorzko-metaliczny" smak, ktory mialam jedzac pare dni po zabiegu. Jesli komus z Was tez tak sie zdarzy - nie martwcie sie - to przechodzi :) Pozdro dla Netkii :)

Udost臋pnij ten post

Ja na pocz膮tek zacz臋艂am od piwka w normalnej temperaturze-nie z lod贸wki i by艂o ok. Czy tu sami alkoholicy hehe;)?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sylviiaa
Heh wszyscy spragnieni browarka..Wczoraj kolezanka wyciag艂a mnie na piwo....m贸wie ok ale tylko male i bede pomalu s膮czyc. Kumpela zamowila mi duze z soczkiem i...wypi艂am bez problemu.Nic nie bola艂o a jestem dzisiaj hm...10dni po zabiegu. Juz mnie nic nie boli normalnie jem pije gor膮ce:) Super a migdalow juz niema. Wycinajcie wszyscy ktorzy musicie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 HANKA75
Kochani! jestem 11 dzie艅 po zabiegu i w艂a艣nie wr贸ci艂am z nieplanowanego pobytu ze szpitala. By艂am tam od pi膮tku. Czu艂am si臋 jeszcze s艂aba lecz korzystaj膮c ze zwolnienia chcia艂am przewr贸ci膰 dom do g贸ry nogami i pewnego ranka w pi膮tek posz艂am do 艂azienki i nie wr贸ci艂am z niej na w艂asnych nogach. Zemdla艂am z utrat膮 艣wiadomo艣ci uderzaj膮c si臋 na posadzk臋 z p艂ytek. Mam uraz g艂owy na szcz臋艣cie powierzchowny. Prosz臋 Was wszystkich kt贸rzy s膮 艣we偶o po zabiegu-nie lekcewa偶cie zalece艅 lekarzy - oszcz臋dzajcie si臋- bo organizm jest os艂abiony i wystarczy troch臋 wysi艂ku i stresu i omdlenie gotowe.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 qwerty80
Witam. ja mialem usuwanie we wtorek. opisze od poczatku. wiec oczywiscie normalni lekarze (tacy w przychodzni) nigdy nie wspominali o usuwaniu. poszedlem do laryngolog, ktora rowniez pracuje w szpitalu i po pierwszym spojrzeniu powiedziala, ze do usuniecia. przy okazji jeszcze okazalo sie, ze mam przegrode do prostowania. w kazdym razie diagnoza taka: przewlekle zapalenie migdalkow podniebiennych i przewlekle zapalenie zatoki. w poniedzialek 18.02 poszedlem do szpitala. wzieli mi chyba z 7 strzykawek krwi i potem musialem tam sie nudzic. na noc dostalem tabletke nasenna. taka sama dostalem rano, chyba okolo 8, wkluli mi wenflon i dali kroplowke. spalem sobie troche, a ze w kolejce bylem ostatni na ten dzien, to wzieli mnie na sale o 13:15. zabieg pod pelna narkoza (z reszta doktor powiedziala, ze dla niej jest tak lepiej jak jej sie pacjent nie kreci). z tego co zauwazylem to wszystkie zabiegi na tym oddziale (SWSS w Rybniku) sa robione z usypianiem (usuwanie torbieli z zatok itd.). Obudzilem sie juz podczas drogi powrotnej, ale z tego co pamietam, to tylko na chwile. Jak sie obudzilem tak na prawde, to byla 14:20. Na poczatku dosc krwawilem. ale w ten sam dzien krwawienie raczej ustalo. zaraz jak sie obudzilem, to czulem mocny bol az do uszu, ale pielegniarka dala mi domiesniowo ketonal i bol przeszedl po 10-15 minutach. potem dostawalem dozylnie pyralgine i jesli chodzi o bol, to na poczatku tak w miare bolalo przy przelykaniu sliny, dlatego staralem sie pluc. w dzien zabiegu nie jadlem i nie pilem nic. na drugi dzien wypilem troche wody chyba zjadlem nieco szpitalnego rosolu i chyab jogurt. ogolnie to od zabiegu jem bardzo malo. wypuscili mnie w sobote. teraz wieczorami (od soboty) troche krwawie i jutro zamierzam z tym sie zglosc i zapytac co i jak. ogolnie to nie bylo tak zle jak wszyscy mowili. przed operacja jeden lekarz powiedzial, ze 3-4 dni bedzie bol jak przy najgorszej anginie. nic takiego nie mialem, a to pewnie dzieki dozylnym lekom przeciwbolowym. tylko teraz to krwawienie. pierwsze pojawilo sie po jedzeniu, wiec chyba jedzenie bylo przyczyna. podsumowujac: nie ma sie czego bac. jesli bedzie bol po zabiegu to maja dac przeciwbolowe dozylnie lub domiesniowo. najwazniejsze (przynajmniej w moim przypadku) jest nie jedzenie niczego, co moze podraznic niezagojone rany. nie bylem jakos specjalnie oslabiony po tej narkozie (no moze w dzien zabiegu duzo spalem, ale pewnie to i lepiej dla mnie). w trzeci dzien juz chodzilem po oddziale, bo mi sie nudzilo. wypisac juz chcieli mnie w piatek (zabieg we wtorek) ale nie zostalem do soboty, bo stwierdzilem, ze lepiej jeszcze dostawac wszystko dozylnie niz meczyc sie z wielkimi tabletkami. w tej chwili biore ketonal doustnie co 8h. zaraz po zjedzeniu boli az do uszu, ale bol przechodzi po 10 minutach od zakonczenia intensywnego przelykania. tak wiec nie jest zle - na prawde myslalem, ze bedzie duuuuzo gorzej. wiec zycze powodzenia wszystkim wycinajacym (mysle, ze jesli migdalki sa podniszczone, to jest to dobra decyzja, no ale to bede mogl stwierdzic na 100 za jakies 2 lata). pozdrawiam....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sylviiaa
Zg艂os sie do lekarza z tym krwawieniem. Nie ma prawa juz krwawic tzn to jest zapewne krwotok zdarza sie...Ale musze powiedziec, ze ja juz kilka minut po zabiegu nie mialam czym krwawic bo nie wypuscili mnie z zabiegowego doploki nie bylo krwawienia-przez to moj zabieg trwal ok godz. Lewa strona nie chciala przestac wiec potraktowano ja pr膮dem tzn przypalili mi ta rane i spokoj. Wog贸le nie krwawilam wiec niewiem dlaczego jak mowicie pluje sie po zabiegu krwia skoro oni musza zatrzymac krwawienie....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 qwerty80
tak teraz mysle, ze pluje sie nie tyle krwia z krwawienia, tylko krwia, ktora nazbierala sie wszedzie podczas zabiegu. moze gdzie niegdzie jest jeszcze jakies male krwawienie, ale te glowne sa juz na pewno zatamowane. pozdr.......

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ewqa2
Pytanie do ja-ka MAm problemy z migdalakmi, anginy itp. Wiem, ze juz jestes po zabiegu i ich nie masz. Mam pytanie, czy Ty tez mialas przy problemach z migdalkami brzydka tylnia sciane gardla? Ja mam okropne gardlo a ta tylnia sciana to porazka!!!!11!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Jofita
Witam! Jestem tu偶 po zabiegu usuni臋cia migda艂贸w. Mam 41 lat wi臋c to ju偶 powa偶na sprawa by艂a, bo im p贸藕niej tym gorzej (podobno), bo migda艂y s膮 porzerastane, wielkie itd. Ale musz臋 was wszystkich uspokoi膰. Zabieg mia艂am wykonany w pe艂nym znieczuleniu, tak 偶e nic nie czu艂am, nie widzia艂am i nie s艂ysza艂am, a to chyba ka偶dego niepokoi. Po zabiegu bola艂o. Nie da si臋 niestety przej艣膰 tego bezbole艣nie, ale piel臋gniarki daj膮 ca艂y czas (na 偶yczenie) 艣rodki przeciwb贸lowe. Polecam wszystkim kt贸rzy szykuj膮 si臋 do zabiegu zabra膰 do szpitala rumianek w saszetkach do zaparzania i pi膰 w zasadzie tylko to (koniecznie letni albo zimny, nie gor膮cy!!!) i spray Tantum Verde. Nie ba膰 si臋 tylko psika膰, to nic nie boli ani nie szczypie przysi臋gam, a naprawd臋 pomaga. Dwa tygodnie po zabiegu w zasadzie zapomnia艂am 偶e go mia艂am. Nic nie boli i mam nadziej臋 偶e nie b臋d臋 chorowa膰 tak jak przedtem. Pozdrawiam wszystkich i trzymam kciuki za tych przed zabiegiem. Nie taki diabe艂 straszny.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 itosja
Witam wszystkich! Jestem juz 5 dzien po zabiegu. Chcialabym wiedziec ile utrzymuje sie ten nalot ktory tworzy sie przy gojeniu ran po migdalach. Ciekawa tez jestem ile musze siedziec w domu zeby mnie jakies chorobsko nie zlapalo. Tak wzglednie po ilu dniach mozna normalnie wrocic do normalnosci? Jesli chodzi o bol to jest niewielki. Bralam przeciwbolowa kroplowke tylko w szpitalu. po wypisaniu bol jest do wytrzymania. Nic strasznego. Moze po prostu dobrze to przechodze. Pozdrawiam wszystkich zdecydowanych na zabieg.I powodzenia!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 itosja
Jesli chodzi o to ile czeka sie na zabieg to ja czekalam 2 tygodnie! Zabieg mialam w Gliwicach a jestem z Pszczyny. Wystarczy isc do lekarza on da gdzie chcecie skierowanie:). Aha, mnie akurat pomoglo to ze czytalam wszystkie wypowiedzi. Mialam znieczulenie miejscowe i niczym sie nie zdziwialam dzieki temu:) Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Maalenka
hej! ja jak bylam sie zapisa膰 dwa tygodnie temu to termin dopiero pod koniec wrze艣nia.. masakra.. ale uda艂o mi si臋 wkr臋cic na koniec lipca, wczesniej sie nie dalo :( dlatego jak ktos jest z Poznania a zalezy mu na czasie, to nie radze isc z tym do Kliniki na Przybyszewskiego. pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Julka-M
Maalenka a w kt贸rym szpitalu b臋dziesz mia艂a usuwane?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 itosja
Mam pytanie! Ile trzeba czekac i siedziec w domu po zabiegu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Maalenka
Julka bede miala usuwane w klinice akademii medycznej na ul. przybyszewskiego.

Udost臋pnij ten post