Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 ciekawa99

Jak to jest ze 艢wiadkami Jehowy??

Polecane posty

Go艣膰 do bardzo proste
Jesli nie bedzie to dla ciebie problem to bardzo prosze podaj jeszcze kopie stron wydawcow ,a szczegolnie tej ksiazki z 1989r.Chodzi o kopie strony (kto to wydal)zaraz kolo spisu tresci.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
a ja mysle - nie mam poj臋cia, czy jest dost臋pna, ja tego nie mam, kopie literatury dosta艂am. Je艣li chcesz, to poprosz臋 o bli偶sze informacje, tylko 偶e to mo偶e potrwa膰, bo nie mam bezpo艣redniego dost臋pu do osoby, kt贸ra te kopie robi艂a. Ale zapyta膰 oczywi艣cie mog臋.

Udost臋pnij ten post

a ja my艣le - a z kt贸rego roku masz swoj膮 ksi膮偶k臋? bo w艂a艣ciwie nie wiem o co pyta膰. Zrozumia艂am, 偶e masz z 89 i jest to samo co 90? Napisz mi dok艂adniej a ja napisz臋 maila z pro艣b膮 o wyja艣nienia (mo偶e jest wi臋cej ni偶 jedno wydanie w tym samym roku) i czy mo偶na to gdzie艣 zobaczy膰. Jak ju偶 wklejam fotki to niech to b臋dzie jasne :) Oczywi艣cie jak tylko si臋 czegos dowiem to przeka偶臋 tutaj.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 iga 74
Min臋艂o troch臋 czasu od rozpocz臋cia tej dyskusji, ale my艣l臋, 偶e warto wypowiedzie膰 si臋 w tej kwestii Jestem 艢wiadkiem Jehowy od 16 lat. przez ponad dwadzie艣cia by艂am katoliczk膮. Nawet nie dziwi mnie taka ignorancja i og贸lny brak podstawowej wiedzy dotycz膮caej mojej religii. Bierze si臋 to z t膮d, 偶e nie rozmawiacie z nami na ten temat, a nas traktujecie jak dziwol膮g贸w z K-Paxsa.zapewniam was, 偶e jeste艣my normalnymi lud偶mi z t膮 r贸偶nic膮, 偶e przestrzegamy wysokich zasad moralnych, kt贸re s膮 zapisane w Biblii. zapewniam was, 偶e 艣wiat wygl膮da艂by zupe艂nie inaczej - lepiej, gdyby cho膰 cz臋艣膰 spo艂ecze艅stw stosowa艂a si臋 do tych zasad. Co si臋 tyczy naszycg wsp贸艂braci, kt贸rzy zachowuj膮 si臋 niew艂a艣ciwie - bo s膮 i tacy, dobrze wiedz膮 偶e na d艂u偶sz膮 met臋 takie post臋powanie nie ma szans i je偶eli nie zmieni膮 swojego post臋powania zostan膮 wykluczeni ze spo艂eczno艣ci 艢wiadk贸w Jehowy.Ludzie, nie b贸jcie si膮 z nami rozmawia膰!!! To wcale nieprawda 偶e 艂膮two jest zosta膰 艢wiadkiem ale trudno si臋 wydosta膰. Zapewniam wszystkich, 偶e jest zupe艂nie odwrotnie, wi臋kszo艣膰 musia艂aby si膮 wyzby膰 wielu na艂og贸w i z艂ych nawyk贸w.

Udost臋pnij ten post

iga 74---> Zarowno wsrod SJ jak i KK sa ludzie, ktorzy przestrzegaja zasad jak i tacy ktorzy ich nie przestrzegaja. Sama to przed chwila przyznalas. Nikt tu nie ma SJ za istoty nie z tej ziemi... I topik wlasnie po to powstal - by rozmawiac :)

Udost臋pnij ten post

Iga 74 - tote偶 w艂a艣nie rozmawiamy. Pytamy i dyskutujemy. Do niedawna by艂y tu dwie dziewczyny, obie SJ, kt贸re odpowiada艂y i opowiada艂y. Jedna (Anna1982) by艂a w zaawansowanej ci膮偶y, teraz pewnie w g艂owie ma sw贸j malutki skarb, a nie jaki艣 topik. Druga (Nicky) pojawia si臋 rzadziej, nie zawsze jest czas i ochota, 偶eby odpowiada膰 w necie. \"A ja my艣l臋\" mia艂a kontakt z religi膮 SJ od dzieci艅stwa i jak wida膰 jest tu. Jeszcze inni pojawiali si臋 i odchodzili, a par臋 os贸b na bank si臋 pod 艣wiadk贸w podszywa艂o, bo poj臋cie o religii mieli mierne. Mi艂o b臋dzie, je艣li i ty zostaniesz na d艂u偶ej, zawsze to jedna osoba wi臋cej :)

Udost臋pnij ten post

Iga 74 napisa艂a艣: zapewniam was, 偶e 艣wiat wygl膮da艂by zupe艂nie inaczej - lepiej, gdyby cho膰 cz臋艣膰 spo艂ecze艅stw stosowa艂a si臋 do tych zasad... Pozwol臋 sobie polemizowa膰 z tym pogl膮dem - SJ nie wolno wykonywa膰 pewnych zawod贸w, wi臋c pa艅stwo SJ to np spo艂ecze艅stwo bez chirurg贸w... no i dla wielu \"wysok膮 zasad膮 moraln膮\" jest ratowanie 偶ycia dziecka, a nie odmawianie mu pomocy ze wzgl臋du na zakazy organizacji religijnej - i to zmienne zakazy.

Udost臋pnij ten post

do igi - no c贸偶, ja jestem raczej zdania - co zreszt膮 wida膰 i tu, na takim zwyk艂ym topicu do pogadania, 偶e wiedza o Was i zasadach obowi膮zuj膮cych w waszej organizacji, jest dosy膰 spora, zw艂aszcza jesli chodzi o rzeczy podstawowe, typu: stosunek do 艢wi膮t, transfuzji, s艂u偶by wojskowej, itd, itp. Nie jest te偶 prawda, 偶e to MY (katolicy?) nie rozmawiawy z Wami - dialog b臋d膮cy podstaw膮 ka偶dej rozmowy i otwarcie na cudze pogl膮dy, na cudze zdanie, na odmienne postrzeganie 艣wiata, szacunek dla wsp贸艂rozm贸wcy i jego pogl膮d贸w - to podstawa rozmowy, tak bardzo Wam obca. Nie s艂uchacie, tego, co si臋 do Was m贸wi, je艣li jest to sprzeczne z doktrynami wpajanymi wam przez organizacj臋- - a jesli kto艣 udowodni b艂臋dy w waszej organizacji - po prostu zaprzeczacie temu, k艂ad膮c wszystko na karb Szatana, k贸ry p臋r贸buje podwa偶y膰 wasz膮 wiar臋 i zwie艣膰 was z dobrej drogi. Mam nadziej臋, 偶e ani nasze spo艂ecze艅stwo ani 偶adne inne nie b臋dzie kierowac si臋 zasadami obowi膮zuj膮cymi w waszej organizacji, Oznacza艂oby to przecie偶 nic innego jak kolejne rozbite rodziny, brak dzia艂alno艣ci charytatywnej, kolejnych m艂odych ludzi oderwanych od edukacji, zanik nak艂ad贸w na wiedz臋, nauk臋, badania i totalna anarchi臋. Okropna wizja. brrrr. Zw艂aszcza, 偶e niejedno mo偶na by jeszcze do tej kr贸ciutkiej przecie偶 listy dorzuci膰.

Udost臋pnij ten post

a ja my艣l臋 - istnieje jeszcze mo偶liwo艣膰, 偶e pomieszane s膮 odbitki i te dwie, kt贸re wstawi艂am, niekoniecznie pasuj膮 do siebie. Ja je mam nieuporz膮dkowane. Osoby, kt贸ra robi艂a (albo tylko mia艂a) odbitki osobi艣cie nie znam, znam tylko nazwisko, ale napisz臋 jutro maila z pro艣b膮 o o艣wiecenie ;) jak si臋 dowiem czego艣 to wstawi臋 co trzeba, mam nadziej臋 偶e osoba b臋dzie uprzejma odpowiedzie膰. R贸偶nice w poruszanej kwestii znajduj膮 si臋 tak偶e w literaturze angielskoj臋zycznej: 偶e zmartwychwstan膮 Stra偶nica, nr 6, s.8, 1879 i Stra偶nica, 1 sierpie艅 1965, s.479 i nie: Stra偶nica, 1 czerwiec 1952, s.338 Wszystkie oczywi艣cie angielskie, a nie polskie. A propos, zapytam te偶, no chyba, 偶e kto艣 wie i powie - czemu te strony z lat 50. czy 60. maj膮 takie wielkie numery, bo chyba Stra偶nica to nie jest tomiszcze na kilkaset stron? A mo偶e kolejne numery z rocznika maj膮 numeracj臋 nie od strony 1, tylko od nast臋pnych (czyli dajmy na to nr 1 sko艅czy艂 si臋 na 80 stronie, to nr 2 zaczyna艂 si臋 od 81) 偶eby po z艂o偶eniu tworzy艂y jakby ksi膮偶k臋? wie kto艣 co艣 na ten temat? Ameryka艅skiej Stra偶nicy na oczy nie widzia艂am. (gdyby kto艣 si臋 czepia艂, 偶e powo艂uj臋 si臋 na co艣, czego nie widzia艂am, przypominam, 偶e korzystaj膮c z jakiej艣 ksi膮偶ki nie latam po bibliotekach 偶eby sprawdzi膰 ka偶dy przypis, nie starczy艂oby mi na to 偶ycia, tylko wierz臋 podpisanemu imieniem i nazwiskiem autorowi na s艂owo. Sprawdzam rzadko.)

Udost臋pnij ten post

a ja my艣l臋 - sorry 偶e tak g艂ow臋 zawracam :p chodzi o te dwie daty kt贸re s膮 pod psalmem? C 1989, 1990 a pod tym Watch Tower Bible Society of Pennsylvania, a pod tym Wszelkie prawa zastrze偶one? Je艣li tak, w twoich egzemplarzach s膮 po dwie daty, a w tych wklejonych przeze mnie raz s膮 dwie, a raz jedna. Czyli pyta膰 o t臋 z jedn膮 dat膮? I jeszcze zapytam SJ o co艣, raz ju偶 pyta艂am ale chyba gdzie艣 w toku dyskusji pytanie zdech艂o: w rozmaitych tekstach ile艣 razy natkn臋艂am si臋 na stwierdzenie, 偶e SJ sprzedaj膮 ksi膮偶ki, podczas gdy ja sama od nich dosta艂am gazetki i ksi膮偶eczki (jedna to na pewno \"Twoja m艂odo艣膰 - korzystaj z niej jak najlepiej\") za darmo i wiem, 偶e inni te偶 dostawali jakie艣 materia艂y te偶 za darmo. To w ko艅cu rozdaj膮 za darmo czy sprzedaj膮? A mo偶e jedne rzeczy rozdaj膮, a inne sprzedaj膮? Ot tak z ciekawo艣ci pytam, bo to w sumie bez wielkiego znaczenia. Przegl膮da艂am te偶 bibliografi臋 ksi膮偶ek SJ i zdziwi艂o mnie, 偶e w wielu brakuje autor贸w, a cz臋sto s膮 te偶 bez miejsca i roku wydania. Dlaczego, przecie偶 to do艣膰 istotne informacje, zw艂aszcza nazwiska autor贸w? Zaznaczam, 偶e samych ksi膮偶ek nie widzia艂am - tylko bibliografi臋. Jak kto艣 chce, to mog臋 poda膰 tytu艂y tych ksi膮偶ek, 偶eby by艂o wiadomo, 偶e to ksi膮偶ki SJ. Pierwsze z brzegu przyk艂ady bez autor贸w: Aid to Bible Understanding, B臋dziesz m贸g艂 偶y膰 w raju na ziemi, Narody maj膮 pozna膰, 偶e Ja jestem Jehowa - Jak?, Prowadzenie rozm贸w na podstawie Pism...

Udost臋pnij ten post

bardzo proste - jesli chodzi o t臋 sprzedarz publikacji 艣J, to w moim przypadku te偶 by艂o tak, 偶e te ich broszurki i ksi膮偶eczki dostawa艂am za darmo. Ale... no w艂a艣nie. Nikt mi nie powiedzia艂 nigdy, 偶e broszurka kosztuje tyle i tyle, a ksi膮偶eczka - tyle. Us艂ysza艂am za to, 偶e co prawda swoich publikacji nie sprzedaj膮 - jednak trzeba miec na uwadz臋, 偶e przecie偶 wydanie ka偶dej najmniejszej sztuki kosztowa艂o. Tutaj nast臋puje wyliczenie ogromu pracy w艂o偶onej w wydanie najpo艣ledniejszej nawet publikacji - z podkre艣leniem walor贸w ksi膮zeczki - twarde ok艂adki, barwne ilustracje, itd. itp. I co si臋 okazuje? No, niby nikt ci p艂aci膰 nie ka偶e, ale w sumie rzeczywi艣cie kto艣 poni贸s艂 koszty wydania tej broszury, wi臋c cz艂owiek czuje sie zobowi膮zany, 偶eby jednak zap艂aci膰. Zw艂aszcza, jak dostaje nie jedn膮 gazetke, ale kilka, czy nawet kilkana艣cie. I efekt jest taki, 偶e sprzedawa膰 - nie sprzedaj膮 (co rzeczywi艣cie cz臋sto podkre艣laj膮) ale jednak pieni膮dze bior膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Diament drogi
Mam mas臋 publikacji 艢J i dotychczas nie zap艂aci艂am za nie nawet z艂ot贸wki. Dodam,偶e nie jestem SJ.

Udost臋pnij ten post

Masy nie mia艂am nigdy, ale co mia艂am (dok艂adnie nie pami臋tam, dawno posz艂o w kosz) wszystko za darmo i nikt nie nawet nie zaj膮kn膮艂 si臋 o jakiej艣 forsie, mo偶e dlatego 偶e go艂ym okiem by艂o wida膰, 偶e to im bardziej zale偶a艂o 偶ebym przeczyta艂a, ni偶 mnie :p ale fakt, by艂o bezp艂atne.

Udost臋pnij ten post

tak wog贸le to nie jest wa偶ne czy Chrystus umar艂 na palu czy na krzy偶u, wa偶na jest sama istoto ukrzy偶owanie oraz m臋cze艅skiej 艣mierci Chrystusa. To mnie u tych 艢J najbradziej 艣mieszy 偶e czepiaja si臋 s艂贸w a nie patrza na istote sprawy, tak jak w powy偶szym przypadku. A uwa偶aj膮 Boga-ojca, czy Chrystusa, bo wtedy to wg. nich jest ich 2 a nie 1?

Udost臋pnij ten post

A i z tymi preparatami krwiozast臋pczymi to nie jest tak pieknie jak sie wydaje i jak jest im to wmawiane. Niejednokrotnie np: po wypadku jedynie krew ratuje 偶ycie, gdy偶 preparaty krwiozastepcze dzia艂aj膮 wolniej ni偶 krew... A Chrystus odda艂 swoj膮 krew i cia艂o za nas, czyli przekaza艂 nam swoj膮 krew dla nas 偶eby艣my mogli 偶y膰 wiecznie. Odda艂 nam swoj膮 krew i swoje cia艂o. Co do Maryji to na 'krzy偶u' Chrystus powiedzia艂 o to matka Twoja. A nikt nie uznaje Matki 艢wi臋tej za Boga ani 偶adnego 艣wi臋tego, B贸g jest jeden w tr贸jcy. B贸g Ojciec, Syn i Duch 艢wi臋ty. Maryja zosta艂a 艣wi臋t膮 z racji tego 偶e urodzi艂a Chrystusa - Syna Boga.

Udost臋pnij ten post

Poczyta艂am troch臋 o 艣rodkach krwiozast臋pczych. Info znajduje si臋 na stronie SJ! Nie na oficjalnej, tylko na stronie Asscociated Jehovah\'s Witnesses for Reform on Blood. Dla zainteresowanych: http://www.ajwrb.org/polish/medycyna/health.html Dodatkowo info na temat 艣rodk贸w krwiozast臋pczych: PolyHem - to spolimeryzowana hemoglobina ludzka. HemAssist - to hemoglobina z przeterminowanej krwi ludzkiej zwi膮zana z pochodn膮 aspiryny. Optro - hemoglobina ludzka wytworzona w bakteriach Escherichia coli. Hemopure - to spolimeryzowana hemoglobina krowia. PEG-hemoglobina - to hemoglobina bydl臋ca z polimerem o nazwie polietylenoglikol. Czy aby na pewno przyjmowanie tego typu preparat贸w by艂o przestrzeganiem nakazu \"powstrzymywania si臋 od krwi\"? Nie wiem jak Optro, tzn nie wiem jak przebiega proces produkcyjny, ale pozosta艂e s膮 krwiopochodne, wi臋c \"powstrzymywanie si臋 od krwi\" powinno obejmowa膰 tak偶e i te preparaty.

Udost臋pnij ten post

bardzo proste - te偶 tak uwa偶am, te leki s膮 chyba na bazie krwi, wi臋c nie ejst to powstrzymywanie sie od niej. Ale wiesz jak to Ci tzw. Guru powiedza im na pytanie o krwi przecie偶 s膮 leki krwiozastepcze i dla nich to jest niepodwa偶alne, wierza im bezgranicznie.

Udost臋pnij ten post

Tak w og贸le to zach臋cam do zapoznania si臋 z materia艂ami na stronie Asscociated Jehova\'h Witnesses for Reform on Blood. 艢wiadk贸w jednocze艣nie zapewniam 偶e to NIE jest strona \"odst臋pc贸w\". Powinni przeczyta膰 zw艂aszcza http://www.ajwrb.org/polish/basic/abstain.html i http://www.ajwrb.org/polish/bible/jwrev.html oraz kilka innych. Specjalnie dla Nicky: http://www.ajwrb.org/polish/rozne/index.html znajduj膮 si臋 tu rysunki zamieszczane w publikacjach SJ (z konkretnymi odniesieniami do rocznika i numeru) obrazuj膮ce NIEKT脫RE (bo by艂o wi臋cej!) szalone pogl膮dy na medycyn臋, rozpowszechniane kiedy艣 przez Brooklyn, co do kt贸rych twierdzi艂a, 偶e "nie wiadomo czy 艣mia膰 si臋 czy p艂aka膰", innymi s艂owy, 偶e to nieprawda. www.ajwrb.org/polish/

Udost臋pnij ten post

I jeszcze raz specjalnie dla Nicky. Tutaj jest historia pogl膮d贸w na temat medycyny rozpowszechnianych przez Stra偶nic臋. Zaznaczam, 偶e to zestawienie jest sporz膮dzone przez 艢WIADK脫W i WSZYSTKIE prace i publikacje, na kt贸re powo艂uj膮 si臋 autorzy zestawienia s膮 publikacjami SJ! Podane s膮 tam dok艂adne adresy bibliograficzne, 艂膮cznie z numerami stron: http://www.ajwrb.org/polish/rozne/history.html niekt贸re z tych ob艂膮kanych teorii i nakaz贸w obowi膮zywa艂y zaledwie trzydzie艣ci-czterdzie艣ci lat temu! Np (cytuj臋 ze strony): 1967 – Przeszczepy narz膮d贸w staj膮 si臋 odt膮d kanibalizmem. Jest to ponowna ca艂kowita zmiana pogl膮d贸w. Oddawanie organ贸w jest teraz stanowczo odradzane. (Watchtower z 15 listopada, s.702); 1975 – Osoby przyjmuj膮ce przeszczepy narz膮d贸w i transfuzj臋 krwi mog膮 dozna膰 tak偶e przeszczepu osobowo艣ci. (Watchtower 1 wrze艣nia, s.519); a to z lat dwudziestych: 1923 – Artyku艂 zatytu艂owany “Oszuka艅cze szczepionki” rozpoczyna sprzeciw Stra偶nicy wobec szczepie艅 (Golden Age z 3 stycznia, s.211, #35). Przyk艂adowy cytat: \"Ukazane zosta艂o wi臋c w spos贸b ostateczny, 偶e nie istnieje nic takiego jak w艣cieklizna”. (Golden Age z 22 kwietnia, s.455, #15). Takich FAKT脫W jest tam ZNACZNIE wi臋cej... Zastan贸wcie si臋 teraz 艣wiadkowie, czy aby na pewno w imi臋 Boga nakazuje si臋 wam ryzykowa膰 swoje 偶ycie i szafowa膰 偶yciem waszych dzieci...

Udost臋pnij ten post

Ostatni raz, zanim wywal膮 mnie za floodowanie. W razie czego prosz臋 moderator贸w o wyrozumia艂o艣膰. http://www.ajwrb.org/polish/rozne/question.html To s膮 pytania. Przeczytajcie i przemy艣lcie, zw艂aszcza te ko艅cowe. Zastan贸wcie si臋 tak偶e nad czym艣 jeszcze: czy gdyby cia艂o kierownicze Stra偶nicy, a nie poszczeg贸lni SJ og艂osili, 偶e trasfuzja jest w porz膮dku, czy dalej z takim przekonaniem g艂osiliby艣cie, 偶e ratowanie 偶ycia krwi膮 jest 艣miertelnym grzechem? Innymi s艂owy, czy prawda jest prawd膮 dlatego, 偶e jest prawdziwa, czy dlatego, 偶e Stra偶nica stwierdzi艂a, 偶e jest to prawda?

Udost臋pnij ten post

do bardzo proste - wiesz, na podobne pytanie - a co je艣li w danej kwestii zab艂y艣nie za po艣rednictwem Stra偶nicy \"nowe 艣wiat艂o\", m贸wi膮ce co艣 zupe艂nie przeciwnego - co wtedy b臋dzie g艂osi艂, to co dzis, czy to co wyp艂ynie z nowych dyrektyw - jeden ze 艣J odpowiedzia艂, 偶e oczywi艣cie to, co zgodne z \"nowym 艣wiat艂em\" Stra偶nicy. No super. Ale na pytanie - -co z tymi lud藕mi, kt贸rym g艂osi艂 prawdy ju偶 dzi艣 nieaktualne, w kt贸re by膰 mo偶e g艂eboko za jego po艣rednictwem uwierzyli i teraz b臋d膮 w b艂臋dzie i k艂amstwei - juz nie odpoweidzia艂. No w艂a艣nie - co z tymi, kt贸rzy uwierzyli 艣J w prawdy dzis juz nieaktualne, nieobowi膮zuj膮ce, bo pad艂o \"nowe 艣wiat艂o\'?

Udost臋pnij ten post

Witajcie Informacja dla zainteresowanych ;) Urodzi艂am 28 lipca ch艂opca, dosta艂 na imi臋 Jakub. Zdrowy, waga 3460 i 59 cm. Cesarka przebieg艂a bez komplikacji (i bez u偶ycia krwi). Wracam o was po macierzy艅skim :) bo dzi艣 wyj膮tkowo sie tu zjawi艂am ( w domu nie mam sta艂ego 艂膮cza, a zwyk艂y modem to kosztowne dyskusje ;) ) 呕ycz臋 owocnej dyskusji.

Udost臋pnij ten post

Anna---> Gratulacje!!! :D Ciesze sie, ze bez zadnych komplikacji. Teraz to pewnie zreszta o niczym innym nie myslisz, tylko o malym lwiatku (28lipca to Lew ;) ) :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Szkoda
gada膰, dla mnie 艢J nie s膮 do ko艅ca normalni, s膮 jakby w transie , otumanieni i nijak to si臋 ma do wolnej woli. Jak kto艣 wpadnie w ich 艂apy to odpowiedni si臋 go zaprogramowuje. Niedawno na sali sadowej zeznawa艂a pani Jehowa i Wysoki S膮d odczytywa艂 jej zeznania z艂ozone przed policjantem ( w postepowaniu przygotowawczym) i ona na pytanie Sedziego czy tak zeznawa艂a odpowiedzia艂a NIE !!! ( a przecie偶 zeznanje pod przysi臋ga). I tak powtarza艂a kilkakrotnie, a偶 sedzia kaza艂 jej zidentyfikowac w艂asny podpis pod zeznaniami . I wreszcie po raz wt贸ry uprzedzona o odpowiedzialno艣ci za sk艂膮danie fa艂szywych zezna艅 odpowiedzia艂a, 偶e wprawdzie tak m贸wi艂a, ale ona sobie nie zyczy 偶eby jakiekolwiek zdania przez ni膮 wypowiedziane m贸wi膮ce na temat zasad jej wiary ( spotka艅 , sposobu dzia艂ania itd) by艂y zapisane !!! Tak jakby ba艂膮 si臋 dowod贸w jaki艣 nieopatrznie wypowiedzianych s艂ow. I sta艂a sie tak agresywna jak musia艂a jednak potwierdzi膰 swoje zeznania, 偶e a偶 wszystkich zatka艂o. Zachowywa艂a si臋 okropnie. Tak jakby kto艣 j膮 obnazy艂. ...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Szkoda
Tak si臋 sklada, ze nam t臋 kobiete i jest zupe艂nie normalna ... ale wiem, ze gdyby w jej obecno艣ci pad艂o jakiekolwiek s艂owo krytyki na temat 艢J gotowa rzuci膰 ci si臋 z臋bami do gard艂a. S臋dzia mia艂 szcz臋艣cie, 偶e by艂 s臋dzi膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 obserwatorrka
Dzisiaj jest jaki艣 zlot Jehowych na Stadionie 艢l膮skim w Chorzowie. Chyba maj膮 jaki艣 chrzest, czy co艣 podobnego. Niesamowita ilo艣膰 os贸b - ca艂y park zawalony samochodami, autokarami. Szok Wiecie co ja generalnie jestem tolerancyjna, nic nie mam do os贸b r贸偶ni膮cych si臋 od moich pogl膮dach na 偶ycie, religie, seks itp itd. Ludzie jak ludzie prawie normalni - zastanawia mnie tylko ich ubi贸r, niby normalnie wygl膮daj膮cy, ale jako艣 tak w kupie wszyscy tak dziwnie wygl膮dali. Nie umiem tego wyt艂umaczy膰, w sumie nic takiego, ale wygl膮dali jak z jakiej艣 sekty. Ale to tylko moje subiektywne odczucie. Nie chce nikogo obra偶a膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zdresperowana
Witam, Wszystkich! Znam b. d艂ugo 艢J. Studiuj臋 z nimi. Nawet do tego powa偶nie podesz艂am. Ale ostatnio spotka艂o mnie co艣 z ich strony, co mnie "powali艂o na ziemi臋". Jestem zdresperowana ich zachowaniem. Wyko艅czona wr臋cz tym. (Jak od dawien dawna, mi si臋 to nie przytrafi艂o). Zosta艂am bezwstydnie obgadana przez siostry, zbeszczeszczona, uznana za nic nie wart膮, maj膮c膮 mn贸stwo wad (a kto ich nie ma?) i do niczego. Czepiali si臋 najdrobniejszych szczeg贸艂贸w. Stale si臋 mn膮 interesuj膮, nie patrz膮c na siebie. Na dodatek moja mama "wpad艂a w ich trans". I uzna艂a za s艂uszne, 偶e mnie tak traktuj膮, a wr臋cz sama to praktykuje. I Wiecie, co - ich stwierdzenie "ludzie ze 艣wiata" s膮 tacy, czy tacy... Ale oni s膮 jeszcze gorsi od "tych ludzi". Po prostu, czuj臋 si臋 teraz fatalnie. A wr臋cz tak, jakbym by艂a totalnym zerem.

Udost臋pnij ten post